Chioșcul de flori ridicat de Primăria Sectorului 2 pe 12 ianuarie. Foto: Primăria Sectorului 2
Chioșcul de flori ridicat de Primăria Sectorului 2 pe 12 ianuarie. Foto: Primăria Sectorului 2
18/01/2024
Drept la replică. Primăria Sectorului 2 reacționează la acuzațiile de discriminare, după articolul PressOne despre evacuarea în forță a unei florării vechi de 40 de ani
În urma publicării articolului „În numele trandafirului. Cum a trimis Primăria Sectorului 2 „mascații” să închidă florăria unei vânzătoare de 50 de ani”, pe data de 15 ianuarie 2024, care relata cum, pe 12 ianuarie, poliția sectorului 2 al Capitalei a închis o florărie care opera de 40 de ani pe Calea Moșilor, Primăria Sectorului 2 a cerut un drept la replică pe care dorim să îl facem public, la un loc cu o serie de de precizări cu privire la text și la obiecțiile care i se aduc.
Materialul relatează cum la închiderea florăriei (un chioșc de care se ocupau două femei, o vânzătoare de 50 de ani și fiica ei de 30) au participat mai mulți polițiști, care au fost însoțiți de „mascați” (polițiști care fac parte din Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale). El relatează, de asemenea, și povestea respectivei florării, închisă, conform declarațiilor celor două femei, fără vreun avertisment prealabil, dar și obiecțiile aduse de Asociația Florarilor cu privire la planurile primăriei de a închide mai multe florării din sector și declarațiile primarului Radu Mihaiu cu privire la acest subiect.
Primăria acuză, în comunicarea trimisă către PressOne pe 17 ianuarie 2024, că „acesta [materialul PressOne, nr.] conține informații false și eronate, aduce acuzații grave și nefondate la adresa instituției noastre, prejudiciindu-ne imaginea și credibilitatea”.
Ni se reproșează, de asemenea, că materialul ar fi fost publicat fără a i se acorda instituției șansa la un punct de vedere, dat fiind că întrebările reporterului au fost trimise vineri, 12 ianuarie, la 16.44, după încheierea programului de lucru al instituției. Acest lucru este factual incorect din două motive:
- Materialul a fost publicat pe PressOne luni, 15 ianuarie, la ora 21.11. Deși legal termenul de răspuns la solicitările de informații de interes public este de 10 zile (conform legii 544/2001), dacă primăria ar fi dorit să răspundă solicitării noastre, ar fi putut să o facă înainte de publicarea materialului, în timpul programului de lucru, în ziua de luni, 15 ianuarie.
- Materialul conține poziția și declarațiile primarului Radu Mihaiu cu privire la acest subiect, obținute printr-un interviu telefonic realizat tot luni, 15 ianuarie. Considerăm că declarația primarului reprezintă poziția primăriei.
Primăria susține, de asemenea, că:
„(...) chioşcul respectiv a fost amplasat în baza unei autorizații de construcție, emise de către Primăria Sectorului 2. În urma controalelor polițiștilor locali (Serviciul Disciplina în Construcții), s-a constat că erau încălcate prevederile autorizației, drept urmare au fost întocmite actele necesare desființării acestuia. Așadar, în 2014 a fost emisă dispoziția primarului de la acea vreme, care nu își pierde valabilitatea până ce nu produce efecte juridice.
Titularul autorizaţiei de construire a fost bunica familiei, care a decedat, iar chioșcul a fost preluat de către rude fără actele legale. De-a lungul anilor, polițiștii locali au întreprins verificări ale chioșcurilor de presă-carte și florării și au adus la cunoștință rudelor că trebuie să întreprindă demersurile necesare pentru a obține avizele și a intra în legalitate. Înștiințările au fost ignorate. Practic, timp de 9-10 ani chioșcul a funcționat și a ocupat spațiul public ilegal, la care se adaugă și neplata taxelor.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
De asemenea, ținem să subliniem faptul că primim constant sesizări și cereri de reducere a numărului de chioșcuri din sector. Cum de altfel este și cazul acestui chioşc, care obstrucționa libera circulație a pietonilor, vizibilitatea șoferilor și era un focar de deșeuri – după cum puteți observa în fotografiile atașate.”
Am dori să precizăm că reporterul PressOne a intrat în posesia unor documente care atestă că:
1. chioșcul avea autorizație de construcție, deși ea rămăsese pe numele bunicii decedate (detaliu precizat și în materialul publicat pe PressOne);
„Patriarhia nu a dat binecuvântare”. Dan Puric, Piperea și alți extremiști români n-au reușit să strângă semnături pentru redefinirea constituțională a familiei și plata cash
PressOne a cerut explicații de la fiecare asociație din Coaliția pentru Constituție, Familie și Libertate cu privire la eșecul strângerii celor 500.000 de semnături necesare pentru redefinirea familiei și introducerea plății cash în Constituție.
Trump după o lună la Câmpulung. De ce nu aș mai vota USR: cu Lasconi și Năsui, partidul pune cruce proiectului „vrem o țară ca afară”
În ultimii 5 ani, vocile progresiste au dispărut aproape complet din Uniunea Salvați România. Cu Elena Lasconi și Claudiu Năsui la cârmă, USR devine tot mai populist și pare că vrea să fure procente de la George Simion sau Diana Șoșoacă.
2. taxa pentru utilizarea locurilor publice pentru adresa Calea Moșilor 221 (unde era amplasat chioșcul de flori) fusese achitată ultima oară în februarie 2023.
„Marina Nica susține că și-a plătit taxele și după decesul bunicii din 2016, că i-au fost acceptați banii fără să i se spună că este ilegal”, precizează textul publicat de site-ul nostru.
Redacția PressOne consideră că a relatat, bazându-se pe faptele și declarațiile celor implicați, pozițiile ambelor părți ale conflictului. Orice alte verificări adiționale cu privire la situația plății taxelor, autorizațiilor necesare pentru funcționare a chioșcului etc. sunt responsabilitatea autorităților, nu a unei redacții de presă, într-un material care atrage, în primul rând, atenția asupra felului în care s-a realizat închiderea chioșcului (de pe-o zi pe alta, cu implicarea forțelor de ordine).
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Tocmai de aceea, PressOne a ales inițial să nu publice, de exemplu, o chitanță care atestă plata taxelor pentru floraria de pe Calea Moșilor, mai ales că în discuție am pus în primul rând felul în care au înțeles autoritățile publice să gestioneze închiderea ei. Publicăm acest document acum, pentru o informare exactă a publicului nostru, în contextul dat.
Mai departe, Primăria ia poziție împotriva acuzației de discriminare (care, după cum precizam și în materialul din 15 ianuarie, nu a fost formulată de redacția PressOne, ci de organizații neguvernamentale, precum E-Romjia și Asociația Florarilor):
„Acțiunile primăriei din ziua de 12 ianuarie reprezintă un abuz de putere care lovește într-o comunitate vulnerabilă, declară Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome E-Romnja și cea a Florarilor din București.” (citat din textul PressOne)
PressOne este o instituție de presă care acordă și va acorda în continuare importanță maximă pluralismului opiniilor și vocilor din societate, cu atât mai mult celor care reprezintă categorii vulnerabile sau marginalizate. De fiecare dată, PressOne contactează și autoritatea publică și îi acordă spațiu editorial, în virtutea aceluiași principiu. În articolul aflat în discuție, PressOne a citat toate părțile implicate, în concordanță cu codul etic și normele deontologice ale redacției.
Primăria explică, în același comunicat și:
«De ce nu se pot susține acuzațiile de „atac la adresa comunității rome” sau „acțiuni de discriminare” din partea Primăriei Sectorului 2:
În ultimii 3 ani, Primăria Sectorului 2 derulează investiții masive în modernizări, reabilitări și sistematizări de străzi, dublate de măsuri de fluidizare a traficului și creșterea siguranței în trafic. Aceste investiții vizează și ordonarea spațiului public și prioritizarea creșterii siguranței oamenilor prin respectarea unor reguli clare:
a. spațiu suficient (minim 2 metri) pentru libera circulație a pietonilor și nu trotuare aproape înghițite complet de chioșcuri;
b. vizibilitatea șoferilor în intersecții – avem cazuri concrete de intersecții cu 4-5 chioșcuri de flori, ce obstrucționează vizibilitatea, iar aici se petrec multe accidente. Iată câteva exemple: în intersecția de la Eminescu cu Moșilor sunt 6 florării, în intersecția de la Maica Domnului 5 florării.
c. vizibilitatea semnelor de circulație – deseori obstrucționată de chioșcuri
d. La aceste criterii, se adaugă și documentele, avizele necesare pentru ocuparea domeniului public, dar și plata taxelor.
Susținem ca nefondate orice acuzații de discriminare. Primăria Sectorului 2 și primarul Radu Mihaiu nu fac nicio diferență între persoane fizice sau juridice, etnie, sex, statut social sau profesional când vine vorba de respectarea legii și regulilor valabile pentru toți. Cum vorbim de respectarea legislației în domeniul ocupării domeniului public, vă informăm că, de-a lungul anilor, s-au demarat controale și au fost desființate peste 74 de panouri publicitare stradale care nu dețineau nicio autorizație, 72 de chioşcuri (unele abandonate, altele fără documente, altele transformate în depozite sau focare de deșeuri), au fost ridicate peste 300 de mașini abandonate.
De asemenea, vă reamintim că Sectorul 2 a fost primul sector din București care a desființat construcțiile ilegale din stațiile de metrou, a eliberat peste 100 de km de trotuare înghițite de mașini parcate neregulamentar, cum de altfel a desființat și construcțiile ilegale din parcuri (vezi cazurile Clubului Bamboo, Restaurantul din Parcul Tei ce a betonat ilegal 3.000 de metri pătrați spațiu verde, terasa din Parcul Circului etc.). După cum observați, vorbim de o diversitate de spețe și cazuri, ce nu se rezumă la statut, sex, etnie s.a.m.d., ci doar la un principiu: respectarea legii de către toți.»
Citiți în întregime dreptul la replică al Primăriei Sectorului 2.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this