REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Pe 12 ianuarie, poliția sectorului 2 a închis o florărie care opera de 40 de ani pe Calea Moșilor. Foto: Miriam Țepeș

În numele trandafirului. Cum a trimis Primăria Sectorului 2 „mascații” să închidă florăria unei vânzătoare de 50 de ani

Pe 12 ianuarie, poliția sectorului 2 a închis o florărie care opera de 40 de ani pe Calea Moșilor, prima dintr-un proiect de desființare a aproximativ 50 de florării. Florăresele, Asociația E-Romnja și Asociația Florarilor acuză primăria de abuz împotriva unui grup vulnerabil. La rândul său, primarul Radu Mihaiu invocă taxe neplătite și prioritizarea planurilor urbanistice. Proiectul desființării florăriilor devine un punct de cotitură pentru Primăria Sectorului 2, impunând o relație de concurență între noile direcții urbanistice și tradițiile florarilor. 

Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.

La intersecția Calea Moșilor cu Strada Mihai Eminescu, într-o florărie plină cu trandafiri, Marina Nica (30 ani) privește pe geam în timp ce vorbește la telefon. Se uită peste drum, spre casa de pariuri Maxbet, în fața căreia cu o zi în urmă se afla florăria sa. Înființată de bunica ei în urmă cu 40 de ani, florăria era până ieri o afacere de familie, în care lucra cot la cot cu mama ei, Florentina Gheorghe (50 ani), și una dintre puținele florării cu program non-stop din oraș. 

În dimineața zilei de 12 ianuarie, în timp ce ea și mama ei aranjau florile în vaze, doi polițiști le-au ordonat să-și golească chioșcul. Erau însoțiți de doi mascați, iar alți doi așteptau peste drum. Ca motiv le-a fost arătată o decizie de acum 10 ani, din timpul mandatului fostului primar, Neculai Onțanu.

Marina Nica nu primise nicio avertizare în prealabil și susține că actele florăriei erau puse la punct, inclusiv autorizația din 2023, de la Registrul Comerțului. Acolo se menționa că durata sediului este nelimitată.

„Mie nu-mi venea să cred așa ceva și mamei mele i s-a făcut rău pe loc”, spune Nica. Fața ei cu trăsături de copil e umflată de la plâns.

Proprietarii au filmat cum cei de la Administrația Domeniului Public Sector 2 (ADP2) le-au ridicat chioșcul, timp în care s-au produs daune proprietății. Nu au primit nicio informație despre vreo eventuală despăgubire. Când au venit mascații, mama ei, Florentina Gheorghe, a leșinat, iar în prezent e căzută la pat. „Doamnă, mama mea e cardiacă, mama mea e vai de capul ei, înțelegeți?”

Ridicarea chioșcului vine în urma deciziei primarului Radu Mihaiu (USR) de a desființa circa 50 din totalul de 127 de florării din Sectorul 2. Motivele invocate în presă și în discuțiile publice țin de urbanistică, de vizibilitatea șoferilor, curățenia stradală și accesul pietonal. Cu toate acestea, cei afectați de măsuri sunt în majoritate romi. Lipsa unor criterii clare de desființare a florăriilor, precum și lipsa transparenței decizionale au stârnit teama în rândul multor florari. 

Acțiunile primăriei din ziua de 12 ianuarie reprezintă un abuz de putere care lovește într-o comunitate vulnerabilă, declară Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome E-Romnja și cea a Florarilor din București. 

Florăriile Bucureștiului: o tradiție a neamului boldenilor 

Boldenii sau Florarii fac parte din neamurile tradiționale rome. Așa cum în trecut boldenii se ocupau de aranjamente florale, mulți continuă să practice meșteșugul învățat din bătrâni în chioșcurile florăriilor din țară. Aceste cunoștințe fac parte din patrimoniul imaterial al comunității rome, după cum subliniază Asociația E-Romnja într-o scrisoare deschisă adresată primăriei Sectorului 2, la care n-a primit niciun răspuns. „Femeile se nasc și mor în florăriile astea”, îmi spune la telefon Anca Nica, activistă E-Romnja. 

De mici, fetele sunt obișnuite să-și ajute mamele sau rudele în florărie. Pentru Marina Nica, copilăria e strâns legată de taraba cu flori a bunicii, unde ea și verișorii ei îi dădeau o mână de ajutor. Când era frig, umpleau o găleată cu cărbuni aprinși și se strângeau în jurul luminii lor calde.

„Acolo a murit mamaia mea, care ne-a crescut și care a crescut atâția nepoți”, îmi spune Nica. Continuă: „Și acolo a fost sângele ei, acolo a fost munca ei de o viață”. 

Pe 12 ianuarie, poliția sectorului 2 a închis o florărie care opera de 40 de ani pe Calea Moșilor. Foto: Miriam Țepeș

„Este şi o lovitură simbolică”, spune despre ridicarea chioșcului un reprezentant al Asociației Florarilor, care a dorit să rămână anonim. „Oamenii se deosebesc prin câteva lucruri. Unul e cultura şi tradiţia. Nu poţi să umbli la lucrurile astea, că altfel nu ne mai deosebim unii de alţii”, spune el. „Măcar lucrurile astea trebuie ajutate.” 

Dacă importanța culturală nu interesează conducerea, aceasta trebuie să fie interesată măcar de valoarea comercială pe care florarii o aduc statului prin plătirea taxelor și impozitelor, susține acesta. 

De aproape 13 ani, Asociația Florarilor funcționează ca un pod între comercianți și autorități. Gruparea are scopul de a informa florarii și florăresele în legătură cu drepturile și responsabilitățile pe care le au. Este și o formă de solidaritate în fața abuzurilor politice, cum s-a întâmplat în 2017, când primăria capitalei, sub mandatul Gabrielei Firea, a decis să nu mai elibereze autorizații de funcționare. Aproape o mie de florari și florărese au protestat trecerea în ilegalitate a muncii lor.  

Conform Asociației Florarilor, în București sunt 500 de florării, iar 90% dintre membrii asociației sunt romi. Dacă în celelalte sectoare Asociația Florarilor nu întâmpină dificultăți, primind ajutor din partea poliției locale pentru întocmirea autorizațiilor de funcționare și a avizelor de urbanism, în Sectorul 2 situația este tensionată.

Planul primarului Radu Mihaiu de „curățare a sectorului” 

Sectorul 2 rămâne un punct fierbinte pentru florari pentru că are cel mai mare număr de florării din capitală. Conform lui Costel Lae, președintele Asociației Florarilor, zona are o importanță nu doar comercială, dată de piața Obor, dar și culturală, fiind un punct important pentru evoluția meșteșugului boldenilor. În prezent, 80% dintre florarii din București locuiesc în Sectorul 2, dar nu toți își practică meseria aici.

Radu Mihaiu vorbește public din 2021 despre așa-zisa problemă pe care o reprezintă florăriile. La puțin timp după preluarea mandatului de primar, Mihaiu afirma că trebuie făcută curățenie în spațiul public al sectorului, să fie eliberate trotuarele. „Nu vom mai permite mai mult de o florărie pe intersecție”, declara Mihaiu. „Eliminăm din spațiul public tot ce e amplasat ilegal și nu numai.”

Lae îmi spune că florarii din asociație au răspuns cerințelor de cosmetizare impuse de primărie, având toate același model, un chioșc de culoare vișinie, așa cum a decis primăria. Sunt costuri pe care florari ca Marina Nica și mama sa le-au plătit din bani proprii.

„Deci,100 de florării au dat 1.000 de euro pe florărie să-ți cosmetizeze acele chioșcuri. Deci, vă dați seama, a pus florarii să investească 100.000 de euro”, zice Lae. 

„Dacă ești un bun primar, ești un manager al sectorului, trebuie să găsești soluții”, spune un reprezentant al Asociației Florarilor sub protecția anonimatului. „E ușor să dai ca Ceaușescu din mână și a căzut ditamai biserica, nu?”, adaugă el. „Hai să căutăm soluții.” 

Pe 12 ianuarie, poliția sectorului 2 a închis o florărie care opera de 40 de ani pe Calea Moșilor. Foto: Miriam Țepeș

Ca soluții, cei de la asociație sugerează mutarea florăriilor care urmează să fie desființate într-o zonă acceptată și de primărie. De altfel, ei susțin că în sector sunt chioșcuri de florării care nu mai operează. Ele ar trebui desființate, nu cele ca a Marinei Nica și Florentina Gheorghe. 

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

În cadrul interviului pentru PressOne, primarul Mihaiu susține că planul este luat în considerare, dar această opțiune nu îi vizează și pe florarii care nu și-au plătit taxele ani la rând. 

„Cifrele n-au rasă”, răspunde Radu Mihaiu la acuzația că acțiunile de desființare a florăriilor ar fi rasiste. Primarul susține că spre deosebire de alții, el nu vede acest subiect ca ținând de etnie. „Pe mine mă interesează dacă încurcă traficul, dacă face mizerie, dacă își plătește taxele.” 

Dezbaterile publice organizate de Primăria Sectorului 2

Anul trecut, în lunile octombrie și noiembrie, Primăria Sectorului 2 a organizat două dezbateri publice cu privire la situația chioșcurilor de flori și a celor de presă și cărți, acestea intrând toate sub Legea nr. 50/1991. Mihaiu a declarat că unul dintre scopurile întâlnirilor este de a auzi opiniile florarilor și de a se găsi calea cea mai avantajoasă pentru alegerea celor aproximativ 50 de florării care urmau să fie desființate. 

Decizia de a desființa circa 50 de florării, cum se preconizează în planul primăriei, ar avea un impact social semnificativ, subliniază reprezentanții E-Romnja și ai Asociației Florarilor.

Florăriile funcționează de cele mai multe ori ca afaceri de familie, cu aproape 3-4 persoane implicate. Asta înseamnă că 50 de familii ar rămâne fără venit, iar circa 200 de oameni ar ajunge într-o poziție vulnerabilă. Impactul socioeconomic asupra florarilor nu este luat în vedere de Raportul de Specialitate realizat de primărie.  

Întrebat de ce lipsește această informație, Radu Mihaiu spune: „În acest moment, florăriile datorează Sectorului 2 trei milioane de lei noi, taxe neplătite până la finalul anului trecut”.

De aceea, el susține că impactul socioeconomic devine un subiect complicat când avem în vedere faptul că unii florari nu-și plătesc taxele. Primarul spune, de asemenea, că cei care rămân fără venit își pot închiria spații sau se pot angaja la alte florării, deși în timpul dezbaterii publice s-a adus la cunoștință că florăriile nu prea angajează, tocmai pentru că operează de multe ori ca asociații de familie. 

În ultima dezbatere a primăriei era prevăzută o strategie de primul venit, primul servit pentru chioșcurile care ar fi rămas în sector, soluție criticată de Asociația Florarilor. „Din punctul nostru de vedere clar a făcut o listă a crimei și a dezbinării”, spune Costel Lae în cadrul unui interviu acordat telefonic PressOne. „126 de familii trebuie să se omoare, să se bată pe 70 de locații”.

Președintele asociației subliniază și purtarea de rea-credință a primarului în cadrul discuțiilor publice organizate de Primăria Sectorului 2. În timpul dezbaterii din luna octombrie, Mihaiu a prezentat florăriile drept o neplăcere de care cetățenii se împiedică în viața de zi cu zi, subliniind că unii cetățeni susțin că n-ar mai trebui să rămână niciuna. 

Tot primarul a invocat, de mai multe ori în cadrul discuțiilor publice mizeria care s-ar strânge în jurul unora dintre chioșcuri. Însă de aceasta sunt responsabili cei de la Supercom, susțin unele persoane prezente la întâlnirea din luna octombrie. Ele acuză Supercom că nu-şi face treaba de care ar fi responsabilă. „Nu vin zile întregi cei de la salubritate să ridice gunoiul şi vin cei de la poliţia locală şi fac poze”, spune unul dintre participanți. 

„În niciun moment nu am echivalat toate florăriile cu acest lucru (n.r. mizeria) și nici nu vreau să generalizez”, spune primarul Mihaiu în cadrul interviului telefonic pentru PressOne. Susține că florăriile propuse spre desființare sunt cazuri particulare, și că primarul nu vizează meseria de florar în sine. 

Radu Mihaiu, primar al Sectorului 2. Foto: Lucian Muntean

Mai mult, primarul ar fi sugerat, conform transcrierii oficiale a dezbaterii publice care a avut loc pe 18 octombrie, că în aproximativ 10 dintre ele ar avea loc acțiuni ilicite, precum traficul de droguri: „Nu putem accepta ca unele florării să devină depozite de gunoi, să devină depozite de mai ştiu ce, să se vândă chiar şi droguri, că e o discuţie zilele astea şi din păcate sunt astfel de locuri în florării din Sectorul 2”, a spus Mihaiu.  

În interviul telefonic PressOne cu Radu Mihaiu, primarul a negat că ar fi zis că sunt 10 florării în care se vând droguri. După citirea citatului din transcriere, a subliniat că a zis că sunt „sub 10” și că e posibil ca dialogul să nu fi fost prins integral pe banda microfonului. Susține că sunt informații dintr-un dosar penal care nu se fac publice.

„Dacă cineva acuză că sunt furturi în România nu înseamnă că toți românii sunt hoți”, răspunde Mihaiu la observația că replica sa poate fi considerată o denigrare a florarilor. La precizarea reporterului că o astfel de observație din partea unui primarul are o anumită greutate, Radu Mihaiu a răspuns printr-o întrebare: „De ce e o altă greutate? Adică dacă iese Ministrul Afacerilor Interne și spune că există hoți sau există infractori în România, e un truism, nu? Adică înseamnă ceva? Trebuie să demonstreze ceva?”

În același timp, menționează că au fost unele persoane care n-au participat la dezbaterea publică pentru că „le-a fost teamă să vină acolo”. Întrebat la ce se referă, primarul afirmă că n-a dorit să afle mai multe și că „sunt unii oameni cărora nu le place să intre în discuții aprinse”. Adaugă că cei care au susținut opinii contrare poziției florarilor au fost puternic criticați.

Ultima ședință, de pe 22 noiembrie 2023, s-a încheiat cu promisiunea unei comunicări transparente și adoptarea unui compromis cu care să fie de acord și florarii, declarații care n-au mai fost respectate. „Nu vrem altceva, noi nu am cerut altceva”, spune președintele Asociației Florarilor. „Stop abuzurilor și să fim lăsați în pace să muncim.” 

Afirmații contradictorii în legătură cu florăria de pe Calea Moșilor 221

Primarul Radu Mihaiu susține că erau multe probleme cu florăria de pe Calea Moșilor 221. Conform primarului, florăria ar fi pe numele bunicii, o persoană decedată, iar Nica și Gheorghe n-are avea acte legale, ceea ce înseamnă că nu-și plătesc nici taxele.

Primarul spune că în numeroase rânduri florăresele ar fi fost rugate să-și înnoiască actele, să-și plătească taxele și să-și curețe locul. „De trei ani de zile avem discuția asta”, adaugă primarul. Motivează că discuțiile nu au avut loc în mod formal, pentru că proprietara în acte a florăriei este decedată.

„Înțeleg că unii vor s-o împingă într-o zonă de discriminare, dar nu e adevărat”, spune Mihaiu. „Cine nu-și plătește taxele nu poate să ocupe domeniul public.”

La întrebarea de ce polițiștii au venit cu agenți mascați la florărie, Mihaiu zice că nu are cunoștință de acest lucru, dar adaugă, din nou, că florăreasa nu-și plătea taxele. „Nu văd ce relevanță are faptul că erau sau nu mascați.”

Întrebat de ce nu s-a acționat mai devreme în vederea dispoziției din 2014, Mihaiu spune că: „Va trebui să-l întrebați pe domnul Onțanu.” Nu s-a făcut o nouă dispoziție pentru că ar fi avut același conținut, deși în 2014 era vorba despre o datorie care ulterior a fost plătită.

Marina Nica susține că și-a plătit taxele și după decesul bunicii din 2016, că i-au fost acceptați banii fără să i se spună că este ilegal. Conform declarațiilor sale, mama sa deținea 50% din firma inițială, dar nu ar fi primit aviz pe firma nouă. Cât despre acuzația de mizerie, Nica spune că dacă asta ar fi fost situația, florăria ar fi fost închisă cu mult timp în urmă. Nica neagă că ar fi fost înștiințată de primărie în legătură cu taxele. 

Dispar florăriile, rămân casele de jocuri de noroc

„Mă aștept ca la orice oră și la orice secundă să mi se ridice și mie chioșcul”, îmi zice Radu George, care își are florăria nu departe de intersecția Moșilor-Eminescu. Vinde flori de la 10 ani, însă florăria lui se află pe listă celor care urmează să fie desființate de primărie. În spatele acțiunii împotriva florarilor vede „ură de rasă”, cu denigrări care se repetă de la o campanie electorală la alta. 

În intersecție a rămas un trotuar gol în locul florăriei ridicate de primărie, unde nimic nu mai blochează semnul casei de pariuri Maxbet.

Vizavi, e o altă sală de jocuri de noroc, Red Sevens 777. În sus, pe Bulevardul Dacia mai sunt câteva. În prezent, asociațiile E-Romnja și cea a Florarilor caută soluții și verifică legalitatea acțiunii de înlăturare a florăriei familiei Nica. Dacă va continua acțiunea primarului, sectorul 2 va rămâne cu mai puține flori. În locul lor, rămân casele de pariuri, al căror număr nu e limitat în intersecții. 

Până în momentul publicării acestui material, PressOne n-a primit niciun răspuns din partea poliției sectorului 2 la solicitările redacției. 

Notă: În urma publicării acestui material, Primăria Sectorului 2 a solicitat un drept la replică care poate fi citit integral aici.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios