REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Chioșcul de flori ridicat de Primăria Sectorului 2 pe 12 ianuarie. Foto: Primăria Sectorului 2

Drept la replică. Primăria Sectorului 2 reacționează la acuzațiile de discriminare, după articolul PressOne despre evacuarea în forță a unei florării vechi de 40 de ani 

În urma publicării articolului „În numele trandafirului. Cum a trimis Primăria Sectorului 2 „mascații” să închidă florăria unei vânzătoare de 50 de ani”, pe data de 15 ianuarie 2024, care relata cum, pe 12 ianuarie, poliția sectorului 2 al Capitalei a închis o florărie care opera de 40 de ani pe Calea Moșilor, Primăria Sectorului 2 a cerut un drept la replică pe care dorim să îl facem public, la un loc cu o serie de de precizări cu privire la text și la obiecțiile care i se aduc. 

Materialul relatează cum la închiderea florăriei (un chioșc de care se ocupau două femei, o vânzătoare de 50 de ani și fiica ei de 30) au participat mai mulți polițiști, care au fost însoțiți de „mascați” (polițiști care fac parte din Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale). El relatează, de asemenea, și povestea respectivei florării, închisă, conform declarațiilor celor două femei, fără vreun avertisment prealabil, dar și obiecțiile aduse de Asociația Florarilor cu privire la planurile primăriei de a închide mai multe florării din sector și declarațiile primarului Radu Mihaiu cu privire la acest subiect. 

Primăria acuză, în comunicarea trimisă către PressOne pe 17 ianuarie 2024, că „acesta [materialul PressOne, nr.] conține informații false și eronate, aduce acuzații grave și nefondate la adresa instituției noastre, prejudiciindu-ne imaginea și credibilitatea”. 

Ni se reproșează, de asemenea, că materialul ar fi fost publicat fără a i se acorda instituției șansa la un punct de vedere, dat fiind că întrebările reporterului au fost trimise vineri, 12 ianuarie, la 16.44, după încheierea programului de lucru al instituției. Acest lucru este factual incorect din două motive: 

  • Materialul a fost publicat pe PressOne luni, 15 ianuarie, la ora 21.11. Deși legal termenul de răspuns la solicitările de informații de interes public este de 10 zile (conform legii 544/2001), dacă primăria ar fi dorit să răspundă solicitării noastre, ar fi putut să o facă înainte de publicarea materialului, în timpul programului de lucru, în ziua de luni, 15 ianuarie. 
  • Materialul conține poziția și declarațiile primarului Radu Mihaiu cu privire la acest subiect, obținute printr-un interviu telefonic realizat tot luni, 15 ianuarie. Considerăm că declarația primarului reprezintă poziția primăriei.    

Primăria susține, de asemenea, că: 

„(…) chioşcul respectiv a fost amplasat în baza unei autorizații de construcție, emise de către Primăria Sectorului 2. În urma controalelor polițiștilor locali (Serviciul Disciplina în Construcții), s-a constat că erau încălcate prevederile autorizației, drept urmare au fost întocmite actele necesare desființării acestuia. Așadar, în 2014 a fost emisă dispoziția primarului de la acea vreme, care nu își pierde valabilitatea până ce nu produce efecte juridice.

Titularul autorizaţiei de construire a fost bunica familiei, care a decedat, iar chioșcul a fost preluat de către rude fără actele legale. De-a lungul anilor, polițiștii locali au întreprins verificări ale chioșcurilor de presă-carte și florării și au adus la cunoștință rudelor că trebuie să întreprindă demersurile necesare pentru a obține avizele și a intra în legalitate. Înștiințările au fost ignorate. Practic, timp de 9-10 ani chioșcul a funcționat și a ocupat spațiul public ilegal, la care se adaugă și neplata taxelor. 

De asemenea, ținem să subliniem faptul că primim constant sesizări și cereri de reducere a numărului de chioșcuri din sector. Cum de altfel este și cazul acestui chioşc, care obstrucționa libera circulație a pietonilor, vizibilitatea șoferilor și era un focar de deșeuri – după cum puteți observa în fotografiile atașate.”

Am dori să precizăm că reporterul PressOne a intrat în posesia unor documente care atestă că: 

1. chioșcul avea autorizație de construcție, deși ea rămăsese pe numele bunicii decedate (detaliu precizat și în materialul publicat pe PressOne); 

2. taxa pentru utilizarea locurilor publice pentru adresa Calea Moșilor 221 (unde era amplasat chioșcul de flori) fusese achitată ultima oară în februarie 2023. 

„Marina Nica susține că și-a plătit taxele și după decesul bunicii din 2016, că i-au fost acceptați banii fără să i se spună că este ilegal”, precizează textul publicat de site-ul nostru.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Redacția PressOne consideră că a relatat, bazându-se pe faptele și declarațiile celor implicați, pozițiile ambelor părți ale conflictului. Orice alte verificări adiționale cu privire la situația plății taxelor, autorizațiilor necesare pentru funcționare a chioșcului etc. sunt responsabilitatea autorităților, nu a unei redacții de presă, într-un material care atrage, în primul rând, atenția asupra felului în care s-a realizat închiderea chioșcului (de pe-o zi pe alta, cu implicarea forțelor de ordine).

Tocmai de aceea, PressOne a ales inițial să nu publice, de exemplu, o chitanță care atestă plata taxelor pentru floraria de pe Calea Moșilor, mai ales că în discuție am pus în primul rând felul în care au înțeles autoritățile publice să gestioneze închiderea ei. Publicăm acest document acum, pentru o informare exactă a publicului nostru, în contextul dat. 

Mai departe, Primăria ia poziție împotriva acuzației de discriminare (care, după cum precizam și în materialul din 15 ianuarie, nu a fost formulată de redacția PressOne, ci de organizații neguvernamentale, precum E-Romjia și Asociația Florarilor): 

„Acțiunile primăriei din ziua de 12 ianuarie reprezintă un abuz de putere care lovește într-o comunitate vulnerabilă, declară Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome E-Romnja și cea a Florarilor din București.” (citat din textul PressOne)

PressOne este o instituție de presă care acordă și va acorda în continuare importanță maximă pluralismului opiniilor și vocilor din societate, cu atât mai mult celor care reprezintă categorii vulnerabile sau marginalizate. De fiecare dată, PressOne contactează și autoritatea publică și îi acordă spațiu editorial, în virtutea aceluiași principiu. În articolul aflat în discuție,  PressOne a citat toate părțile implicate, în concordanță cu codul etic și normele deontologice ale redacției. 

Primăria explică, în același comunicat și: 

«De ce nu se pot susține acuzațiile de „atac la adresa comunității rome” sau „acțiuni de discriminare” din partea Primăriei Sectorului 2:

În ultimii 3 ani, Primăria Sectorului 2 derulează investiții masive în modernizări, reabilitări și sistematizări de străzi, dublate de măsuri de fluidizare a traficului și creșterea siguranței în trafic. Aceste investiții vizează și ordonarea spațiului public și prioritizarea creșterii siguranței oamenilor prin respectarea unor reguli clare:

a. spațiu suficient (minim 2 metri) pentru libera circulație a pietonilor și nu trotuare aproape înghițite complet de chioșcuri;

b. vizibilitatea șoferilor în intersecții – avem cazuri concrete de intersecții cu 4-5 chioșcuri de flori, ce obstrucționează vizibilitatea, iar aici se petrec multe accidente. Iată câteva exemple: în intersecția de la Eminescu cu Moșilor sunt 6 florării, în intersecția de la Maica Domnului 5 florării.

c. vizibilitatea semnelor de circulație – deseori obstrucționată de chioșcuri

d. La aceste criterii, se adaugă și documentele, avizele necesare pentru ocuparea domeniului public, dar și plata taxelor.

Susținem ca nefondate orice acuzații de discriminare. Primăria Sectorului 2 și primarul Radu Mihaiu nu fac nicio diferență între persoane fizice sau juridice, etnie, sex, statut social sau profesional când vine vorba de respectarea legii și regulilor valabile pentru toți. Cum vorbim de respectarea legislației în domeniul ocupării domeniului public, vă informăm că, de-a lungul anilor, s-au demarat controale și au fost desființate peste 74 de panouri publicitare stradale care nu dețineau nicio autorizație, 72 de chioşcuri (unele abandonate, altele fără documente, altele transformate în depozite sau focare de deșeuri), au fost ridicate peste 300 de mașini abandonate.

De asemenea, vă reamintim că Sectorul 2 a fost primul sector din București care a desființat construcțiile ilegale din stațiile de metrou, a eliberat peste 100 de km de trotuare înghițite de mașini parcate neregulamentar, cum de altfel a desființat și construcțiile ilegale din parcuri (vezi cazurile Clubului Bamboo, Restaurantul din Parcul Tei ce a betonat ilegal 3.000 de metri pătrați spațiu verde, terasa din Parcul Circului etc.). După cum observați, vorbim de o diversitate de spețe și cazuri, ce nu se rezumă la statut, sex, etnie s.a.m.d., ci doar la un principiu: respectarea legii de către toți.»

Citiți în întregime dreptul la replică al Primăriei Sectorului 2.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios