REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

La Saga Festival 2022, organizat pe Arena Națională, au murit doi tineri din cauza consumului de droguri. Foto: Octav Ganea

DIICOT nu susține înăsprirea pedepselor pentru consumatorii de droguri din România

DIICOT nu susține creșterea pedepselor pentru consumatorii de droguri din România, așa cum prevede proiectul de lege inițiat de PNL. Propunerea (care pedepsește mult mai drastic traficanții de droguri, dar și consumatorii) a trecut recent de Senat și a ajuns la Camera Deputaților. 

Inițiativa despre care PressOne a scris pe larg AICI e criticată și de specialiștii în domeniu, pentru că nu ar face altceva decât să ducă și mai în subteran fenomenul. Între timp, surse din Partidul Național Liberal admit că actuala formă a proiectului este „nefericită” și susțin că inițiativa nu va trece de deputați. 

DIICOT  a susținut înăsprirea pedepselor „numai” pentru trafic de droguri și „doar” pentru trafic de droguri…

PressOne a întrebat în primul rând care este poziția DIICOT referitoare la modificările propuse, în special la înăsprirea pedepselor pentru consumatori. În răspunsul oficial, DIICOT transmite că a susținut majorarea limitelor de pedeapsă doar în cazul traficanților. 

În ceea ce privește propunerea de agravare a regimului sancționator (…) s-a apreciat ca fiind oportună majorarea limitelor minimă și maximă de pedeapsă, numai în ceea ce privește săvârșirea infracțiunilor de trafic ilicit de droguri de risc (art. 2  alin. 1 din Legea nr. 143/2000), trafic ilicit internațional de droguri de risc (art. 3 alin. 1 din Legea nr. 143/2000), trafic de droguri având ca urmare moartea victimei (art. 11 din Legea nr. 143/2000). infracțiunilor prevăzute de art. 16, 17 și 19 din Legea nr. 194/2011, în limitele propuse pentru persoanele implicate în traficarea unor astfel de droguri.”

Direcția de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism consideră că majorarea limitelor de pedeapsă pentru traficanți ar da posibilitatea instanțelor din România „să individualizeze mai bine sentințele” și ar descuraja traficul de droguri.

Însă proiectul de lege inițiat de deputații PNL Laurențiu Dan Leoreanu și Ioan Cupșa, a cărui motivare pare să fi fost plagiată de pe un site religios, elimină complet amenda penală pentru consumatori și îi trimite direct la închisoare, indiferent dacă e vorba de un drog de risc (canabis, de exemplu) sau de mare risc (cocaină, ecstasy, heroină, etc.) și indiferent de cantitatea aflată în posesie. 

Orice persoană prinsă cu orice cantitate de substanță încadrată ca drog de risc ar putea astfel fi pedepsită direct cu închisoare de la 1 la 5 ani. Dacă este vorba de un drog de mare risc, inclusiv de așa numitele „etnobotanice”, atunci pedeapsa cu închisoarea ar urma să fie cuprinsă între 2 și 7 ani. 

„Stabilirea limitelor minimă și maximă de pedeapsă în funcție de cantitatea de drog deținută este un aspect care ține de politica penală a statului, atribut care aparține puterii legiuitoare”, precizează în context DIICOT. 

PressOne a solicitat însă DIICOT să se poziționeze public și față de posibila eliminare a amenzii penale, în prezent cea mai comună sentință pentru consumatorii de droguri de  canabis. 

„(…) poziția Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a fost în sensul majorării limitelor de pedeapsă doar în ceea ce privește săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri/substanțe psihoactive”, răspund, din nou, procurorii. 

La acest moment, în România, cultivarea, producerea, prepararea, deținerea sau cumpărarea de droguri de risc pentru consum propriu sunt pedepsite cu închisoare între 3 luni și doi ani sau cu amendă penală. 

Ministerul Justiției și Senatul au solicitat DIICOT un punct de vedere asupra modificărilor legilor care combat traficul și consumul de droguri, iar acesta a fost formulat și transmis în mai 2021, după cum precizează instituția, în răspunsul către PressOne. 

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Proiectul celor doi deputați PNL, lipsit de orice preocupare pentru partea medicală sau de prevenție a fenomenului, a fost adoptat de Senat în iunie 2022.

Indiferent de cauză, dependentul de droguri este o persoană care este prinsă emoțional și fizic de droguri și a cărui viață este centrată în jurul obținerii acestor droguri. Dependența îl afectează pe toate planurile: fizic, emoțional, socio-profesional și spiritual. De aceea consider că înăsprirea legislației în acest domeniu, a pedepselor mai ales pentru cei care sunt traficanți de droguri, este absolut necesară”, își motivau liberalii inițiativa. 

…dar pedeapsa cu închisoarea i-ar descuraja pe consumatori, cred procurorii

PressOne a solicitat DIICOT să evalueze și felul în care ar fi influențată activitatea Direcției, în ipoteza în care ar trece un proiect de lege precum cel al liberalilor Cupșa și Leoreanu.

Procurorii susțin că, de sine stătătoare, pedeapsa cu închisoarea i-ar speria pe consumatori sau că i-ar descuraja: „în ipoteza pedepsirii infracțiunii de deținere în vederea consumului doar cu pedeapsa închisorii, precizăm faptul că înăsprirea regimului sancționator este de natură să descurajeze săvârșirea acestui gen de infracțiuni.

La începutul lui iunie 2022, la DIICOT erau în lucru 10.526 de dosare care aveau ca obiect infracțiuni de trafic și consum ilicit de droguri. Potrivit datelor solicitate de PressOne, anul trecut DIICOT a soluționat 6.602 cauze „având ca obiect infracțiuni privind traficul și consumul ilicit de droguri și infracțiuni privind regimul juridic al precursorilor de droguri.

Proiecte de lege precum cel al PNL sau o inițiativă ceva mai veche a USR-ului ar avea drept consecință condamnarea la închisoare a mii de oameni, după termenele descrise mai sus chiar de DIICOT. La acest moment, în penitenciarele din România sunt în jur de 20.000 de deținuți.

Iar o analiză ESPAD arată că peste 80% din totalul capturilor făcute de DIICOT în ultimii patru ani nu depășesc 5 grame. Ce consecințe ar putea avea modificarea legislației asupra acestor cazuri care, potrivit propunerilor, ar trebui soluționate cu pedeapsa cu închisoarea? a insistat PressOne. 

La acest moment nu putem formula un răspuns cu privire la impactul modificării legislative, în măsura în care aceasta va fi adoptată”, transmite DIICOT.

Procurorii români nu dețin nicio statistică cu privire la procentul dosarelor în care, în urma denunțului formulat de un consumator, s-a reușit probarea unei rețele de trafic de droguri. 

PNL s-ar dezice de proiectul de lege care trimite consumatorii de droguri la închisoare 

Proiectul legislativ care crește drastic pedepsele și îi trimite direct la închisoare pe consumatorii și traficanții de droguri a fost semnat de 16 parlamentari liberali, pe un anumit fundal de presiune publică. O afirmație a ministrului liberal de Interne Lucian Bode a validat, pentru publicul larg, senzația că autoritățile române se luptă cu un fenomen.

 „Este cu adevărat cutremurător ce se întâmplă. Nu vreau să dau un verdict, însă consumul de droguri la volan riscă să-l egalizeze pe cel de alcool”, declara ministrul de Interne în luna iunie, cu doar câteva zile înainte ca proiectul legislativ inițiat de colegii săi de partid să fie prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și apoi adoptat în Senat.

În paralel, unele televiziuni au difuzat în cascadă știri despre șoferii prinși drogați la volan sau despre situații care au implicat persoane aflate sub influența unor substanțe. Același ministru Bode vorbea despre limitarea comportamentelor periculoase și susținea că România are nevoie de „o abordare cuprinzătoare la toate nivelurile societăţii” şi de o dezbatere naţională.

Surse din partid spun acum pentru PressOne că „proiectul a fost făcut în pripă” și că „este nevoie de mai mult timp” pentru ca formațiunea aflată la guvernare să contureze o propunere ceva mai coerentă. „Nu are nicio șansă să treacă de Camera Deputaților”, susțin aceleași surse din PNL, care vorbesc și despre nevoia de a avea prevenție și „măsuri complementare, nu doar pușcărie.”

Consiliul Superior al Magistraturii și-a exprimat la rându-i rezerve clare în avizul pe care l-a dat în luna mai asupra proiectului de lege care înăsprește toate pedepsele asociate infracțiunilor cu droguri. „Înăsprirea tratamentului sancționator în această materie nu este în concordanță cu întreaga filozofie a actualei legislații penale. (…) practica ultimului deceniu a arătat că nu mărirea exagerată a limitelor de pedeapsă este soluția eficientă pentru combaterea criminalității”, a notat CSM. 

Propunerea legislativă a fost dur criticată de asociațiile neguvernamentale, psihoterapeuți și specialiști în domeniu, după cum a relatat PressOne recent

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios