Deputații au dezbătut Ordonanța plagiatelor timp de 5 minute. Foto: Lucian Muntean
Deputații au dezbătut Ordonanța plagiatelor timp de 5 minute. Foto: Lucian Muntean
13/09/2016
Deputaţii ne-au livrat cadru pentru plagiat
Numai 5 minute a durat dezbaterea din Camera Deputaţilor de marţi, 13 septembrie, pe marginea Legii de aprobare a Ordonanței plagiatelor.
Şi numai 90 dintre cei 355 de deputați au fost prezenți în sală. Votul asupra cererii de reexaminare, formulată de preşedintele Iohannis – și, implicit, asupra întregului proiect –, a fost amânat pentru următoarea ședință de plen.
Pentru că avem de-a face cu o lege organică, este necesară o majoritate de jumătate plus unu din numărul tuturor deputaților – 178 de voturi.
PressOne vă arată cum au folosit deputații fiecare minut alocat dezbaterilor. Şi cum au aprobat modificările scandaloase ale legii.
Termenul
Camera Deputaților a discutat marți, 13 septembrie, cererea de reexaminare formulată de președintele Klaus Iohannis în privința OUG 4/2016.
Această Ordonanță transferă în sarcina universităților responsabilitatea privind acordarea și retragerea titlurilor doctorale.
Până acum, această competență revenea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Președintele Camerei Deputaților, PSD-istul Florin Iordache, a propus ca discuția asupra modificărilor aduse Legii Educației să dureze doar 5 minute. (Raportul deputaților din Comisia pentru învățământ este disponibil aici. Despre schimbările aduse Legii, PressOne a scris pe larg aici, aici și aici).
Propunerea a fost adoptată cu majoritate de voturi.
Tatiana Niculescu: "Dacă n-ar fi fost asasinat, Codreanu ar fi rămas în istorie cel mult ca un personaj excentric"
INTERVIU. Autoarea recentei biografii a lui Codreanu vorbește despre legionarul care a ajuns idolul unui protestatar din orașul american Charlottesville.
Femeia-model pentru Garda de Fier
Un universitar sibian a realizat o cercetare asupra ipostazelor de feminitate din ideologia legionară şi a urmărilor lor până azi.
Această propunere a lui Iordache (foto) este cu atât mai controversată cu cât, anterior, secretarul de stat Laurențiu Vlad vorbise de la tribuna Camerei și anunțase că Ministerul Educaţie nu este de acord cu forma actuală a legii.
La final, Florin Iordache a comentat chiar că „timpul alocat dezbaterilor a fost depășit” – referindu-se, deci, la cele 5 minute.
În intervenția sa, deputatul UDMR Márton Árpád l-a criticat pe Iordache.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Toți ați votat o procedură inadecvată. Rog toți președinții care propun termene de adoptare rapidă să aibă în vedere măcar raportul și dezbaterile din comisie. Nu cred că e bine-venit să propunem astfel de timpi și să nu ne ținem de ei.”
În cele 5 minute, deputații au tranșat problema plagiatelor după cum urmează:
Minutul 1
- Deputatul PSD Ioan Benga (foto), membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Camerei (sic!), ia cuvântul fără legătură cu proiectul în discuție.
„Chiar m-a surprins ministrul secretar de stat, m-a luat cu frică și îmi pun întrebarea de unde scoate Ministerul Educației mii de doctori care să participe la concursurile organizate pentru directori. Poate știe câți doctori avem, capabili să participe la concursuri de directori.”
Minutele 2, 3 și 4
- Următorul la cuvânt a fost vicepreședintele Comisiei pentru învățământ din Cameră, Raluca Turcan (PNL), care, spre nemulțumirea președintelui Florin Iordache, a vorbit ceva mai mult decât Benga.
„După cum știți, în această primăvară, Guvernul a emis o Ordonanță de Urgență și o Hotărâre de Guvern pentru a evalua situația plagiatelor și pentru a încerca stabilirea unui set de reguli de evaluare a eticii academice. Cred că fiecare cetățean de bună-credință are această preocupare legată de cât de înalte sunt cerințele noastre pentru a avea criterii de calitate, etică și integritate.
Această Ordonanță de Urgență a produs efecte: am avut verdicte de plagiat. Dincolo de numele persoanelor care au suferit aceste verdicte, am avut în sfârșit o reacție promptă a unei instituții de evaluare a calității academice.
Ceea ce considerăm a fi un pas înainte. PNL crede în autonomia universitară, însă în autonomia universitară așezată pe un fundament solid, serios, după un amplu proces de evaluare și acreditare.
Dragi colegi, în momentul de față, școlile doctorale din România nu au fost acreditate. În momentul de față nu au trecut printr-un proces de evaluare. Aceasta este marea miză: că ne îndreptăm cu pași repezi spre termenul de 5 ani de zile în care au funcționat școli doctorale în România sub auspiciul bine-clamatei autonomii academice, însă nu au răspuns unor cerințe minime unitare.”
Minutul 5
- Cel de-al treilea vorbitor, deputatul PSD Petru Andea, membru al Comisiei pentru învățământ din Cameră, a spus că eforturile depuse de Guvern pentru respectarea normelor academice sunt inutile.
„Putem reveni la forma inițială, cu constatarea că nici forma inițială nu va rezolva problemele de etică”, a declarat el.
Apoi, Andea a insinuat că Universitatea din București ar fi, de fapt, prima instituție de învățământ superior care girează plagiatele.
„Sunt IOSUD-uri (Instituții Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat – n.r.) care nu îndeplinesc standardele. Care ar fi? Cele mai multe sesizări au fost de la Universitatea din București. Universitatea din București e prima care ar trebui evaluată și pusă sub semnul întrebării!”
O vacanță mai mare
Votul asupra articolelor scandaloase – care fuseseră introduse în Lege de către Comisia pentru învățământ a Senatului, condusă de Ecaterina Andronescu – a fost dat de 90 de deputaţi, mai puţin de un sfert din total.
Ceilalți deputați au fost absenți.
PNL a propus eliminarea din lege a articolelor controversate, însă propunerile au picat la vot. (Circa 30 de deputați liberali au susținut de fiecare dată cererile formulate de președintele Iohannis.)
În schimb, aproximativ 60 de deputaţi ai PSD au votat pentru menţinerea modificărilor scandaloase ale Legii.
În timpul „dezbaterilor” oricum foarte scurte, președintele Camerei, Florin Iordache, a sărit peste 5 alineate și, de la alineatul 16, i-a îndemnat pe deputați să voteze direct alineatul 21.
Cele 5 alineate care nici nu au fost discutate prevăd că:
- actul de constatare a revocării titlului de doctor produce consecințe doar pentru viitor,
- se elimină articolele care prevăd că titlul de doctor se atribuie prin ordin al ministrului Educației, după validarea tezei de CNATDCU,
- se elimină articolul care prevede că doctorandul căruia CNATDCU i-a invalidat de două ori teza de doctorat este exmatriculat,
- teza de doctorat se publică pe site-ul IOSUD (deci, al fiecărei școli doctorale în parte, eliminând obligația de centralizare a tezelor), nu pe site-ul Ministerului – așa cum prevede varianta actuală a Legii educației.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this