REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

06/04/2016
Ecaterina Andronescu, Sorin Cîmpeanu şi Mihnea Costoiu, trei dintre politicienii care fac jocurile în Educaţia din România. Foto: Octav Ganea / Mediafax Foto

Castrarea proiectului de lege anti-plagiat

Cercetătorii și coordonatorii de doctorat care protejează plagiatul își păstrează titlurile academice și funcțiile de conducere din universități, prevede un proiect de lege care va fi dezbătut miercuri, 6 aprilie, în plenul Camerei Deputaților.

La fel se întâmplă cu universitarii care girează „lucrări de cercetare” semnate de pușcăriași.

Practic, dacă proiectul devine lege, singurele moduri în care vor fi pedepsiți universitarii care tolerează frauda sunt avertismentul scris și posibilitatea de a le fi interzis accesul la fonduri publice alocate prin programe de cercetare.

Când Guvernul l-a trimis Parlamentului, proiectul cuprindea pedepse limpezi pentru furtul academic.

Textul inițial a fost „castrat” însă la Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților, la propunerea fostului ministru Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor.

*

PLX 66/2016, aflat pe ordinea de zi a ședinței Camerei Deputaților de miercuri, 6 aprilie, este un proiect de lege pentru aprobarea unei Ordonanțe de Urgență care modifică Legea Educației.

Majoritatea prevederilor Ordonanței se referă la „clarificarea și etapizarea” acțiunilor de emitere a diplomelor și titlurilor universitare. Practic, prin această lege ar urma să fie stabilit cadrul legal pentru renunțarea la titlul de doctor.

Textul inițial, forma care a plecat de la Guvern, stipula că cercetătorii dovediți că au încălcat normele de etică pot fi sancționați prin:

sau

Toate aceste prevederi au fost anulate la dezbaterile din Comisia de Învățământ a Camerei, condusă de PSD-istul Adrian-Nicolae Diaconu.

Potrivit procesului verbal al ședinței din 22 martie a acestei Comisii, artizanii modificărilor sunt fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu, invitat la discuții în calitate de președinte al Consiliului Național al Rectorilor, și senatorul PSD Mihnea Costoiu, fost ministru delegat pentru Cercetare în guvernul Ponta.

„Domnul Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor, a susținut adoptarea proiectului de lege și a prezentat o serie de propuneri de modificare a unor articole. Domnul senator Mihnea Costoiu a susținut adoptarea Ordonanței în forma propusă de Guvern, cu propunerile prezentate de domnul președinte Sorin Cîmpeanu. În urma dezbaterilor, Comisia a hotărât, cu 14 voturi pentru și 1 abținere, adoptarea cu amendamente a proiectului de lege.”

Fragment din procesul verbal al ședinței Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților

Fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu a castrat proiectul de lege al actualului ministru, Adrian Curaj (în dreapta). Foto: Lucian Muntean

*

Deputatul PNL Radu Zlati, singurul membru al Comisiei care s-a abținut la ședința din 22 martie, a explicat pentru PressOne că că nu a fost de acord nici cu proiectul inițial, nici cu textul modificat.

„Ministerul Educației a vrut să rezolve această problemă, a plagiatului care infestează domeniul educației, cu mâna universităților. Păi, mă întreb: dacă un coordonator de doctorat din universitate nu vede că peste 30% din lucrarea pe care o coordonează e plagiat, de ce își mai păstrează abilitarea? Efectul acestei legi este că plagiatorilor li se poate retrage titlul, dar cei care susțin plagiatul nu sunt sancționați”, a declarat Zlati.

El a mai spus că modificările propuse de Sorin Cîmpeanu se explică prin faptul că rectorii nu vor să fie puși în situația de a-și penaliza propriii colegi.

Cercetătorii Lucian Ancu, de la Universitatea din Geneva, și Mihai Miclăuș, de la Institutul de Cercetări Biologice din Cluj-Napoca, amândoi membri ai Asociației Ad Astra, ne-au trimis un punct de vedere comun privind proiectul care ar urma să modifice Legea Educației:

„Observăm că modificările propuse la Camera Deputaților nu țin cont de feedback-ul primit în cadrul consultărilor publice și de noua poziție a Guvernului. Din contră, deputații au considerat de cuviință să se folosească de acest proiect de lege de aprobare a OUG 4/2016 pentru a modifica Legea Educației Naționale în sensul dorit de dânșii.

Dezaprobăm acest mod de acțiune și cerem ca, la următoarele ședințe ale Comisiei parlamentare să fie invitați și alți factori interesați, inclusiv ONG-uri acreditate la Camera Deputaților (printre care se numără și Ad Astra).

În cazul titlurilor acordate de Universitate sau Academia Română nu sunt prevăzute măsurile referitoare la retragerea calității de conducător de doctorat, retragerea acreditării școlii doctorale.

Cu alte cuvinte, odată cu intrarea (ipotetică, deocamdată) în vigoare a acestor modificări, un titlu de doctor va putea fi acordat sub girul unei universități, prin reprezentantul legal – rectorul -, dar nu va mai putea fi retras de ministru.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Îngrijorătoare este și eliminarea literelor c) – g) ale articolului 324. Împreună cu cele expuse mai sus, realizăm că toate sancțiunile la adresa conducătorului tezei și a școlii doctorale sunt eliminate.

Observăm, de asemenea, că marea majoritate a amendamentelor propuse sunt copiate din proiectul de Ordonanță a Guvernului din 10.02.2016.

Nu putem decât să rămânem uimiți că există o presiune atât de mare, atât la nivel de Guvern cât și la nivel de Parlament, pentru adoptarea prevederilor acestora, care ar duce la orice altceva decât la eliminarea plagiatului din învățământul superior românesc.”

*

Printre deputații care au votat la Comisie pentru castrarea proiectului de lege se află Anghel Stanciu, condamnat definitiv pentru conflict de interese, fiindcă și-a angajat fiul și nora la biroul parlamentar.

Alt membru al Comisiei, Victor Cristea, a fost primar al Vasluiului. Presa locală a relatat că, în perioada când Cristea era primar, Consiliul Local Vaslui l-a făcut cetățean de onoare al municipiului, titlu care asigură scutirea de la plata taxelor locale.

Cine sunt membrii Comisiei pentru învățământ a Camerei Deputaților care au votat modificările

Adrian-Nicolae Diaconu (președintele Comisiei) – deputat PSD de Timiș, fost membru PD, PP-DD și UNPR. S-a înscris în PSD în martie 2016. Potrivit CV-ului, până în 1990 a fost muncitor la UM Plopeni (Prahova), apoi a absolvit Academia de Poliție din București. Este directorul unei companii care oferă servicii de securitate, începând din 2010.

Sorin Iacoban – deputat PSD de Iași. Între 1996 și 2000 a fost Șef Serviciu cu Probleme Social Studențești al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. Din 2010 este doctorand al aceleiași universități. Domeniul său de cercetare este studiul materialelor, iar teza de doctorat are titlul „Cercetări asupra caracteristicilor mecanice și fizico-chimice ale unor biomateriale multicomponente utilizate în stomatologie”.

Dragoș Gabriel Zisopol – deputat din partea minorităților naționale. A absolvit ca șef de promoție Universitatea de Petrol-Gaze din Ploiești, la secția Inginerie Mecanică și Electrică, și deține titlul de doctor din 2000.

Victor Cristea – deputat PSD de Vaslui, absolvent al Facultății de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Petru Andea – deputat PSD de Timiș, din 2008 decan al Facultății de Electrotehnică și Electroenergetică a Universității Politehnice Timișoara. Este conducător de doctorat și membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România, înființată în 2007 prin redenumirea unui ONG – Asociația Oamenilor de Știință. (Detalii despre AOSR puteți citi aici.)

Sanda Maria Ardeleanu – deputat PNL de Suceava (fost membru PDL). Este coordonator de doctorat în domeniul filologie–lingvistică și a coordonat, potrivit CV-ului, 18 teze de doctorat.

Vasile Berci – deputat PNL de Maramureș. A fost tâmplar și maistru, apoi a absolvit, în 1977, Facultatea de Istorie a UBB Cluj. A fost membru PNȚCD până în 2001.

Florica Cherecheș – deputat PNL de Bihor, absolventă a Politehnicii din Cluj, fost viceprimar al municipiului Oradea.

Mihai Deaconu – deputat independent, fost PP-DD, fost PNȚCD. Este absolvent al Liceului Pedagogic Câmpulung Muscel și licențiat în drept la Universitatea Ecologică București.

Ovidiu Ioan Dumitru – deputat PNL de București, ales pe listele PP-DD. În 2011 a finalizat două doctorate, unul în petrol și gaze, la Universitatea din Petroșani, celălalt în științe juridice, la Academia de Studii Economice București, unde este și lector din 2004.

Ion Eparu – deputat PSD de Prahova. Este absolvent al Facultății de Mașini si Utilaje din Ploiești, doctor în domeniul științelor inginerești din 1996. Predă rezistența materialelor.

Maria Grecea – deputat PNL de Brașov, aleasă din partea PP-DD. Absolventă în 2000 a Facultății de Industria Lemnului, la Universitatea Transilvania din Brașov.

Laura Marin – deputat PSD de Galați. A absolvit Matematica la Universitatea București și are un master în domeniul managementului educațional, obținut la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. Din 2012 este membru al corpului național de experți în management educațional.

Adrian Oros – deputat PNL de Cluj, prorector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, doctor în medicină veterinară din 2003.

Romeo Rădulescu – deputat PSD de Vâlcea, fost independent, fost PDL. A absolvit Facultatea de Electrotehnică, specializarea Acționări electrice, bioinginerie. A urmat mai multe programe de perfecționare la Institutul Diplomatic, Colegiul Național de Apărare și Colegiul Național de Afaceri Interne.

Cornel Resmeriță – deputat PSD de Hunedoara. Este absolvent de Fizică al Universității de Vest, dar a absolvit și cursuri la Colegiul Național de Apărare, precum și la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”. A obținut doctoratul la Universitatea Oradea, în 2013.

Anghel Stanciu – deputat PSD de Iași, condamnat pentru conflict de interese. Absolvent al Institutului Politehnic Iași, specializarea inginer constructor. În CV-ul postat pe site-ul Camerei Deputaților, la rubrica „Activități și responsabilități principale”, Stanciu a completat: „Conduce activitatea Senatului, ca autoritate supremă a Universității”.

Ödön Szabó – deputat UDMR de Bihor. Licențiat în Geografie la Universitatea Oradea, este muzeograf din 2000.

Vasilică Radu Costin – deputat PSD de Argeș, lector universitar, doctorand la Universitatea din Pitești, Facultatea de Științe Economice, catedra Management-marketing.

*

PLX 66/2016 intră în dezbaterea Camerei Deputaților miercuri, 6 aprilie. Dacă trece de Cameră, va ajunge în Senat, care este cameră decizională. Președintele Comisiei de învățământ din Senat este Ecaterina Andronescu.

PressOne va urmări traseul și eventualele modificări ale acestui proiect de lege.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin Patreon:

Accesând https://www.patreon.com/pressoneRO

Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Poți redirecționa 3.5% din impozitul tău pe venit folosind formularul de mai jos. Dacă nu se încarcă, poți accesa acest link: https://formular230.ro/fundatia-pressone

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios