Foto: Lucian Muntean
30/03/2017
Cum să-ţi alegi agentul imobiliar
După ce s-a mutat în Franța, sora mea a angajat o agenție imobiliară să-i vândă garsoniera din București: 36 de metri pătrați, vizavi de Parcul Circului, mobilată, etaj 10/10, panoramă frumoasă, fără vicii ascunse. Agentul imobiliar avea cheile și drept să negocieze până la prețul minim de 36.000 de euro.
Sora mea a așteptat așa vreo 4-5 luni, timp în care a fost informată că au avut loc două-trei vizionări și că s-au mai interesat alte două-trei persoane. Agentul știa că ea se grăbește, dar se plângea că prețul e prea mare. La un moment dat, chiar i-a transmis o ofertă de 34.000 de euro:
„A scăzut piața, doamnă, nu vă cumpără nimeni la ultimul etaj cu 36.000 de euro!”.
Am analizat și noi site-urile de anunțuri imobiliare și, pentru că de acolo reieșea că prețul este unul cât se poate de competitiv, am decis să facem un experiment.
Am preluat munca de agent imobiliar pentru o lună ca să aflu dacă, într-adevăr, oferta surorii mele este atât de dezavantajoasă încât nu interesează pe nimeni.
Am început cu un set de poze realizate cu grijă, din toate unghiurile care l-ar putea interesa pe un cumpărător, și am publicat anunțul, cu un plus de promovare, pe un site popular de profil.
În prima zi, am primit, fără să exagerez, câteva zeci de telefoane, iar în primele două săptămâni, după două vizionări fără rezultat, am găsit și cumpărător.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Au trecut aproape șase luni de atunci, dar încă primesc din când în când un telefon: „Mai e valabil anunțul din Lacul Tei?”.
Morala: dacă n-ai timp sau aplecare să-ți reprezinți singur interesele, ai nevoie de un agent imobiliar bun și căruia să-i pese de munca sa.
Ce înseamnă agent imobiliar profesionist
Rușii sunt foarte aproape de spargerea frontului și, în același timp, încă departe. Ce ar însemna un colaps al armatei ucrainene în regiunea Donbas
Cade frontul ucrainean? Sau a căzut deja? Din primăvara acestui an vin cu o frecvență aproape zilnică vești tot mai alarmante legate de situația din ce în ce mai precară a trupelor Kievului de pe linia frontului din Donbas, care înglobează greu încercatele regiuni Donețk și Lugansk din sud-estul Ucrainei. Cele două regiuni au reprezentat, de altfel, pretextul principal al invaziei ordonate de Vladimir Putin în februarie 2022, iar acum reprezintă principalul obiectiv strategic al Kremlinului.
Psihologii români nu sunt evaluați psihologic la intrarea în profesie. Verificarea periodică a sănătății lor mintale, doar o „obligație morală”
„Ce pârghii de monitorizare a bunelor practicii există după câștigarea dreptului de practică autonomă?”, s-a întrebat PressOne.
Reputație verificată. Viciile de profesionalism ale agenților imobiliari sunt și un efect al faptului că meseria lor este insuficient reglementată la noi.
„Când mi-am făcut un PFA acum câțiva ani, mi-au cerut un certificat de profesie, atât. Este foarte ușor de obținut așa ceva, iar cursurile sunt foarte simple. Așa ceva nu este normal, avem nevoie de învățământ dedicat”, este de părere Bogdan Guțu, președintele Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România (APAIR).
Așadar, verificarea profesionalismului unui agent imobiliar rămâne în sarcina clientului. Înainte de a încheia un contract cu un agent, e important să ne interesăm cu cine a mai colaborat sau dacă face parte dintr-o asociație profesională.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
De exemplu, APAIR este membră a National Association of REALTOR (NAR), cea mai mare asociație internațională a agenților imobiliari. Agenții imobiliari din România care folosesc eticheta REALTOR își asumă respectarea codului de etică al acestei comunități globale.
Reprezentare unică. O colaborare profesionistă cu un agent imobiliar presupune exclusivitate. Când lași anunțul pe Internet și apoi discuți în paralel cu mai mulți agenți, nu poți avea așteptări prea mari de la serviciile pe care le oferă.
Ei se vor simți într-o cursă foarte strânsă și nu vor investi prea mult timp în interesul tău. În plus, dacă tranzacția se materializează, vă vor cere comision și ție, și celeilalte părți din tranzacție.
Această practică este profund greșită și conduce la o sumedenie de derapaje, consideră Bogdan Guțu.
„Într-o tranzacție nu poți să fii de ambele părți. Agentul trebuie să lucreze doar cu unul dintre participanții la o tranzacție, în cadrul unui contract de colaborare, cu clauze care trebuie respectate de ambele părți. Și când angajezi un avocat este la fel.”
Pe de altă parte, în momentul în care semnezi contract cu un singur agent imobiliar, îi poți pretinde să te reprezinte doar pe tine în relația cu ceilalți.
El trebuie să gândească întotdeauna în avantajul tău, iar asta înseamnă inclusiv să te ajute să fixezi un preț realist. Totuși, dacă simți că încearcă să te influențeze să faci compromisuri care nu se justifică, schimbă-l!
Servicii complexe. Atunci când colaborarea cu agentul imobiliar se bazează pe un contract de exclusivitate, clientul poate cere periodic rapoarte detaliate despre eforturile sale de a vinde sau a de găsi o locuință potrivită.
Rolul agentului nu este acela de a face pronosticuri cu privire la piața imobiliară, ci de a putea, în orice moment, să ofere o analiză a situației, în funcție de prețuri, zonă și de oferta disponibilă.
Pe lângă serviciile de consiliere imobiliară, un agent bun facilitează şi legătura cu specialiști din domenii conexe: notari, arhitecți, avocați, specialiști în cadastru etc.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this