23/01/2025
Cum arată o școală „grijulie”? Un model de educație pentru copiii din medii vulnerabile
De peste 30 de ani, Organizația Umanitară CONCORDIA are grijă de copiii și tinerii din mediile vulnerabile. Dacă timp de mai bine de două decenii, asociația a încercat să acopere nevoile de bază ale acestora, prin intermediul caselor de tip familial, în ultimul deceniu asociația s-a concentrat mai mult pe educația lor.
Astfel a luat naștere EDU-CAMPUS, un loc la marginea Ploieștiului, unde copiii de școală primară au acces la un model diferit de învățare, dar unde primesc sprijin și elevii din învățământul profesional și liceal, precum și părinții acestora din județul Prahova, prin programul „Aici fiecare contează!”. Acest program are ca scop principal reducerea ratei absenteismului și a abandonului școlar, precum și stimularea interesului pentru educație și dezvoltare personală.
Însă munca organizației nu ar fi posibilă fără susținerea sponsorilor și a donatorilor. O donație recurentă oferă asociației siguranța că își poate continua misiunea pe care o desfășoară cu dedicare de zeci de ani. Alături de CONCORDIA este și Asociația pentru Relații Comunitare (ARC), care ajută organizațiile să implementeze diferite mecanisme de donații, care să le susțină activitatea.
În prezent, aproape 1.000 de oameni sprijină lunar Școala Primară CONCORDIA, cu o donație de 2 euro. Banii strânși prin SMS ajung să se transforme în proiecte speciale pentru elevi.
„Încercăm să fim o echipă”
E luni dimineața, iar elevii de clasa a 2-a învață împărțirea la 7 și 8. Pe rând, îmbrăcați în tricouri albe, simple, ies la tablă și rezolvă comparații de numere, în timp ce învățătoarea se asigură că au înțeles: „Mai întâi spunem cu voce tare, ca să înțeleagă toți”, „Mulțumesc, poți merge la loc”.
În spatele clasei, cu caietele întinse pe jos, patru elevi fac adunări cu trecere peste ordin, împreună cu cealaltă învățătoare din clasă. „8+2”, „cât am ținut minte?”, „poți să-mi explici?” și „bravo, foarte bine” se aude șoptind din colțul clasei. Discuțiile lor nu deranjează restul copiilor din bănci, care rezolvă liniștiți exercițiile în caiet.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
În toate cele patru clase de gimnaziu din școală se predă diferențiat, adică există doi profesori la clasă, care lucrează cu fiecare copil în parte. „Sunt copii foarte buni, foarte slabi și medii. Noi lucrăm cu fiecare pe ritmul lui”, spune Denisa Condrea, una dintre învățătoare. Cele două își împart activitatea, pe rând, în fiecare săptămână: una dintre ele predă lecția la tablă, în timp ce cealaltă lucrează cu copiii în spate. „Încercăm să fim o echipă”, adaugă Denisa.
Ferestrele mari ale clasei acoperă un întreg perete. Printre jaluzele, în depărtare se zăresc munții, iar în curte jardinierele fiecărei clase, unde elevii au pus etichete cu numele plantelor sau fotografii. Lângă ele, în fața sălii de sport, sunt câteva mese și bănci colorate, unde copiii obișnuiesc să facă ore când vremea e călduroasă.
Românii aleargă pentru ca victimele violenței domestice să poată fugi din relații abuzive
O aplicație sportivă îi îndeamnă pe români să iasă la alergat, cu promisiunea că toți kilometri alergați vor fi transformați în bani pentru susținerea unor cauze umanitare, precum lupta împotriva violenței domestice.
Innovation Labs, programul românesc care accelerează afaceri și schimbă mentalități
Atunci când discută despre business sau când doresc să se lanseze în lumea antreprenoriatului, cei mai mulți dintre români se întreabă, fățiș sau în sinea lor, care este „rețeta” succesului și care sunt cele mai sigure afaceri. De ce? Printre altele pentru că, în această parte a Europei, oamenii sunt foarte sensibili la modul în care sunt percepuți de către ceilalți, iar teama de eșec este mai mare în cazul celor pentru care părerea altora contează.
Holul școlii arată ca o serbare continuă: proiectele elevilor sunt expuse pe toată lungimea lui, câțiva nori pufoși plutesc în aer, câteva planete orbitează într-un colț, iar în altul un dinozaur își apără teritoriul. Lângă ușa fiecărei clase există o bancă unde elevii pot ieși în timpul orelor, împreună cu una dintre învățătoare, pentru a lucra separat.
Andreea Mirică, învățătoare la clasa a 2-a, spune că preferă predarea diferențiată, pentru că „ai mai mult timp să stai cu ei și le oferi mai multă atenție”. În plus, „ai mai mult confort”, completează Denisa. „Putem merge pe hol, ieșim și afară. În general, la stat, predarea e foarte statică. Aici ne mutăm: mai învățăm pe jos, mergem pe hol, lucrăm pe metode de învățare. Aici au mai multă libertate”, mai adaugă ea.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
După ce sună clopoțelul, copiii sunt sfătuiți să meargă să se spele pe mâini, pentru a-și lua gustarea de azi: un măr verde. Pe hol, o fetiță de 9 ani, cu păr negru și ochi mari de aceeași culoare, merge către clasă. Spune că îi place școala ei, pentru că este „grijulie”, mai ales că doamnele învățătoare au grijă de ei, chiar și atunci când mai fac prostii, „că doar se mai întâmplă”. Termină de povestit și își îmbrățișează învățătoarea care tocmai iese din clasă, apoi pleacă spre colegii ei.
O școală altfel
„Am vrut să construim o școală care să fie altfel și în care copiii să vină cu drag. Și nu numai să vină cu drag, dar să învețe cu alți copii din comunitate”, spune Diana Certan, directoarea Organizației Umanitare CONCORDIA, care de mai bine de 20 de ani lucrează în domeniul organizațiilor non-guvernamentale.
La Școala Primară CONCORDIA învață 99 de copii, iar 54 dintre aceștia provin din medii defavorizate. Sunt copii din cartiere mărginașe ale Ploieștiului, ori care provin din familii monoparentale sau care au părinții plecați la muncă în străinătate. Atât pentru ei, cât și pentru restul elevilor care plătesc taxa pentru afterschool, școala asigură transport, masă caldă și gustări, rechizite, uniformă sau echipament sportiv.
Pe lângă predarea diferențiată, elevii au acces și la logoped, psiholog, asistent medical sau asistent social, care monitorizează situația fiecărui copil, iar la trei luni evoluția copilului este analizată împreună cu părinții și cele două învățătoare.
Cursurile școlii urmează programa națională, însă în cadrul programului de afterschool, elevii au activități în atelierele de artă sau horticultură din curtea campusului. Totodată, au la dispoziție sala de bine, o cameră unde pun în scenă diverse piese de teatru sau unde se desfășoară programul de muzică, unde învață percuție.
„Programul de muzică e ceva ce clar noi nu ne-am fi permis să facem fără donațiile oamenilor”, spune Diana. Bugetul asociației acoperă, de obicei, cheltuielile cu întreținerea spațiilor pe care le dețin și salariile angajaților. Ca urmare, donațiile de la oameni ajung de multe ori să se transforme în proiecte mici, dar care au un impact mare pentru copii: programul de muzică, uniforma sau echipamentul sportiv.
Donațiile recurente, povestește Diana, sunt foarte importante, pentru că oferă „o predictibilitate foarte mare în ideea în care, atunci când vorbim de recurență, știu că mă pot baza în procent de 85% pe bani și atunci știu deja că de sumele astea nu mai trebuie să-mi fac griji.”
Donatorii recurenți: pic de bine de la fiecare om în parte
Tot la stabilitatea organizației se gândește și Valentina, care de cinci ani donează prin debit direct pentru programul de case de tip familial. A început cu o donație de 30 de lei, după ce a fost abordată pe stradă de un voluntar. „Suma a fost foarte mică, pentru că nu știam clar unde ajung acești bani. Am zis că și dacă este să pierd, suma nu este foarte mare.”
Astăzi donația ei a ajuns la 300 de lei lunar, după ce a văzut că „în fiecare lună, într-adevăr banii ajungeau la această asociație. Îmi scriau mereu și îmi spuneau ce fac cu banii. Vedeam cât de fericiți erau copiii. Așa am început să capăt încredere”, povestește aceasta.
Valentina are 60 de ani și de peste 40 lucrează ca învățătoare la un liceu din Ploiești. Povestește că dragostea pentru copii o motivează să doneze în continuare. „Mi-au trecut prin mâna atâția copii de toate felurile, din toate mediile sociale și am văzut ce înseamnă să fii mai ales un copil bun și să nu te susțină nimeni.” Crede că e foarte important „să donezi lună de lună și să știi că acel copil nu stă cu grija că a primit pachet doar de Crăciun sau doar de Paște.”
Dacă vrei și tu să te alături celor care susțin educația elevilor de la Școala CONCORDIA, o poți face aici. Iar dacă vrei să afli mai multe despre organizație și proiectele pe care le desfășoară, ai mai multe informații aici.
Acest material este susținut de picdebine.ro, un program îngrijit de Asociația pentru Relații Comunitare. Prin acest serial vrem să arătăm puterea binelui construit cu pași mici. Pentru că fiecare pic de bine pe care-l facem în societate se adună și se transformă într-un val.
Vrem să vă prezentăm organizațiile care aduc schimbarea pornind de la aceste picături de bine, pentru că uneori nu vedem cât de mare este valul schimbării sau cât de mulți oameni cred în puterea lor de-a ajuta.
Dar, în fiecare lună, jumătate de milion de oameni aleg să facă puțin bine, donând unor cauze și unor organizații care le dau speranță și curaj. Ai putea fi și tu unul din ei.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this