Casa Share este una dintre cele 140 de organizații care au parte de sprijinul Asociației pentru Relații Comunitare. Foto: ARC
Casa Share este una dintre cele 140 de organizații care au parte de sprijinul Asociației pentru Relații Comunitare. Foto: ARC
19/11/2024
Puterea unui mesaj. Donațiile prin SMS schimbă societatea în mai bine, picătură cu picătură
Când pornești o organizație non-profit, să vrei să faci bine e important, dar este doar primul pas dintr-un șir lung de drumuri, documentare, ședințe de consultanță sau cursuri de fundraising. Mai ales că a face bine nu se limitează la misiunea unei singure organizații, ci se referă și la a susține și dezvolta în oameni credința că e și în puterea lor să facă bine - prin donații.
Însă pentru asta e nevoie de o infrastructură potrivită. Iar când dorința de schimbare în mai bine se împotmolește în birocrație și mecanisme, intervine Asociația pentru Relații Comunitare (ARC), o organizație care de 23 de ani crește filantropia în România și încearcă să unească lumile dintre donatori și organizațiile care au nevoie de sprijin.
Dăruiește Viață, SOS Satele Copiilor, Casa Share, HOSPICE Casa Speranței sau Asociația Sache sunt doar cinci organizații dintre cele 140 care au sprijinul ARC.
Asociația ajută organizațiile în proiectele pe care le desfășoară, finanțează unele cauze pentru care acestea luptă sau chiar ajută la fondarea de noi organizații. Încă din 2001, scopul ARC este de a avea o societate de donatori generoși și mai multe organizații transparente cu veniturile și realizările lor. În plus, asociația își dorește să susțină și să dezvolte un comportament filantropic, pentru a arăta că e în puterea oricui să facă un pic de bine prin donații.
Puținul celor mulți
Cât îți ia să faci bine? Cam zece secunde, spune Camelia Mateș, directoare a programului de mecanisme de donații din cadrul ARC. Zece secunde în care alegi să donezi 2, 4, 5 sau 10 euro, se pot transforma într-un spital construit de la zero, în mii de incubatoare donate spitalelor sau mii de ore de terapie. Alegerea e la tine. Ai nevoie de doar zece secunde.
Un mesaj trimis în câteva momente contează, mai ales când se alătură altor zeci de mesaje. „Pe termen lung, unul și cu unul și cu încă unul pot să însemne o schimbare foarte mare în societate”, crede Camelia, care de 15 ani lucrează la ARC.
„Acum 12 ani, în România nu exista nicio posibilitate ca oamenii mulți să doneze câte puțin și, mai ales, să doneze în fiecare lună. Și atunci am mers către operatorii de telefonie mobilă și către bănci și i-am convins să facem împreună niște mecanisme – respectiv donațiile prin SMS și donațiile prin debit direct – prin care organizațiile din România să poată să ajungă la mulți donatori, care să doneze puțin, dar pe termen lung”, povestește Camelia.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Camelia Mateș coordonează de 12 ani programul de mecanisme de donații din cadrul Asociației pentru Relații Comunitare. Foto: ARC
Așa a apărut donatie.ro, o platformă care aduce mai aproape organizațiile de donatori, iar donatorii de cauzele care contează pentru ei. Donațiile prin SMS sunt printre cele mai populare metode de susținere, iar dacă ajung să fie și lunare, înseamnă mai multă stabilitate și un impact mai mare în comunitate.
O zi reușită la ARC pentru Camelia e „o zi în care primesc un telefon de la o organizație cu care lucrăm și aflu că au niște donatori noi sau au donatori mulțumiți. Sau când primesc un mail de la un donator care spune cât de mult înseamnă în viața lui donația lunară pe care o face pentru o anumită organizație.”
Când jocurile video te fac campion. La 24 de ani, Ana Dumbravă este cea mai bună jucătoare de Counter-Strike din lume
„Mintea este unealta de bază și arma unui jucător profesionist și totul începe de aici”, povestește Ana Dumbravă care, la 24 de ani, a fost desemnată cea mai bună jucătoare de Counter-Strike: Global Offensive din lume.
Innovation Labs, programul românesc care accelerează afaceri și schimbă mentalități
Atunci când discută despre business sau când doresc să se lanseze în lumea antreprenoriatului, cei mai mulți dintre români se întreabă, fățiș sau în sinea lor, care este „rețeta” succesului și care sunt cele mai sigure afaceri. De ce? Printre altele pentru că, în această parte a Europei, oamenii sunt foarte sensibili la modul în care sunt percepuți de către ceilalți, iar teama de eșec este mai mare în cazul celor pentru care părerea altora contează.
Donațiile recurente asigură viitorul organizațiilor
În 2012, anul de lansare al platformei de donații prin SMS, 25 de campanii au strâns peste 2,5 milioane de lei din peste 200.000 de SMS-uri.
Anul trecut, peste 5,6 de milioane de SMS-uri au fost trimise pentru 180 de campanii diferite ale organizațiilor cu care ARC lucrează. Toate mesajele de anul trecut au însemnat peste 13,2 milioane de euro care, într-o formă sau alta, se vor transforma în schimbări în comunități mai mici sau mai mari.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Dacă în primul an al platformei, numărul oamenilor care donau recurent era mic, anul trecut acesta a ajuns la peste 560.000. Dintre aceștia, peste 1.000 de oameni donează neîntrerupt de 10 ani.
Fundația Mihai Neșu strânge fonduri pentru construirea unui centru de recuperare pentru copii cu afecțiuni neuromotorii. Foto: ARC
„Asta ne arată că oamenii înțeleg cât de important este ajutorul lunar, stabil pentru o organizație”, spune George Gurescu, specialist în comunicare la ARC. „Noi la rândul nostru susținem organizațiile să apeleze la donații recurente pentru că ele oferă un soi de siguranță pentru puterea organizației. Pentru o organizație mică, 1.000 de donatori poate să însemne la fel de mult ca sute de mii de donatori pentru o organizație mare”, mai spune George.
Creșterea numărului de donații recurente arată că oamenii devin conștienți de puterea gestului lor și de faptul că sunt o masă din ce în ce mai mare care schimbă lucruri în societate, mai spune George, pentru care cele mai bune zile sunt cele în care primește de la donatori mesaje ca „știu că 2 euro e puțin, însă mai sunt alții ca mine și cred că asta contează”.
Stabilitatea organizațiilor se bazează însă și pe debitul direct, adică donaţia repetitivă şi constantă, prin care donatorul se angajează să plătească lunar o sumă fixă, prin debitarea automată a contului, pentru cât timp își dorește, cu posibilitatea de a fi întreruptă oricând. De obicei, donațiile prin debit direct sunt cele unde organizațiile se apropie cel mai mult de donatori, pentru că au loc pe stradă, acolo unde echipele de fundraiseri cer oamenilor să completeze formularele de donație.
Casă Share strânge fonduri pentru construirea de case pentru familii rămase fără adăpost sau care locuiesc în condiții rele. Foto: ARC
Următorul pas pentru ARC, mai explică Camelia Mateș, este digitalizarea colectării de mandate prin debitare directă, astfel încât „organizațiile să creeze legături puternice cu donatorii și să reușească să îi implice în activitate, să facă din numărul de donatori, de fapt, o comunitate în jurul cauzelor.”
De marți, 19 noiembrie, donatie.ro devine picdebine.ro, „pentru a arăta puterea picăturilor de bine pe care organizațiile le colectează. După 12 ani de donatie.ro, acum putem spune că împreună mișcăm lumi. Picătură cu picătură”, mai spune Camelia Mateș.
Vrei să ajuți? Intră pe picdebine.ro și alege una sau mai multe cauze care te interesează. Poți dona pentru renovarea unor spitale, pentru rechizitele unor copii din medii vulnerabile sau poate pentru îngrijirea unor animale. Poți alege suma pe care să o donezi și te poți răzgândi oricând. Donația ta poate fi cadoul de Crăciun din acest an al unui copil sau poate fi prima cărămidă a unui spital pentru tratarea dependențelor. Alegerea e la tine. Ai zece secunde?
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this