UNICEF avertizează că „mamele minore nu reprezintă un grup compact, cu aceleaşi caracteristici şi nevoi” Foto: Ioana Epure
UNICEF avertizează că „mamele minore nu reprezintă un grup compact, cu aceleaşi caracteristici şi nevoi” Foto: Ioana Epure
29/06/2021
Cum am învățat educație sexuală de la Spânu' și Șobo
Parlamentul României nu a reușit să legifereze orele de educație sexuală sau sanitară în școli, iar proiectul legislativ mai așteaptă, cel puțin până la toamnă, un eventual vot. Partidele aflate la guvernare și PSD și AUR nu s-au înțeles nici măcar asupra unor detalii de formă, iar dezbaterile din comisia de Muncă a Senatului au arătat mai degrabă convingeri personale și tentative de politizare a subiectului.
Tensiunea socială e amplificată de Biserica Ortodoxă Română, ai cărei reprezentanți susțin că s-ar încerca de fapt ideologizarea informațiilor pe care le primesc copiii. Patriarhia se opune orelor de educație sexuală, consideră că pregătirea pentru viața intimă trebuie lăsată familiei și respinge orice conexiune între lipsa unor astfel de cursuri din programă și numărul mare de mame minore.
Pe acest fundal statul român a consemnat, statistic, primul cetățean născut în 2021, în noaptea de Revelion: o fetiță de 2.340 grame, adusă pe lume la Botoșani de o mamă de 15 ani.
Până la adaptarea educației la standardele din Vest, copiii României învață despre viața intimă din generație în generație din lecțiile pe care le predă chiar societatea. În multe state europene se predau consimțământul reciproc, violența domestică și abuzul, în România am fost învățat că femeile din jurul meu sunt „haite”, termen valabil și în ziua de azi.
Și fără să beneficieze de vreo noțiune de bază, fără să știe cum să folosească un prezervativ sau care e limita până la care poate merge, generația mea (30+) a trebuit să imite ce a văzut în jur și numai norocul a făcut departajarea între cazurile fericite și drame.
Lecția 1: „Considerăm că încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educație sexuală reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească și marcându-i pe aceștia pentru întreaga viață” (Patriarhia Română)
„Haite”. Așa le zice așadar multor femei în orașul de unde provin. Așa am fost învățat de mic, că „haită” te naști, deși fetele din România o află abia la adolescență. Până în preajma momentului când își încep viața sexuală sunt banale pokemoane, păpușă mică-ce-semeni-cu-maică-ta, mâțe. Dar apoi devin haite. Pentru că dezvoltarea lor fizică înseamnă „că toate și-o cer” și, prin urmare, e firesc să fie vânate și apoi înjosite, indiferent de deznodământ.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Peste 33 de mii de sarcini au fost înregistrate în rândul adolescentelor, în 2018 și 2019. Potrivit unui studiu realizat de UNICEF și Asociația SAMAS, în 2019 s-au înregistrat peste 4 mii de întreruperi de sarcină la fete cu vârste între 15 și 19 ani. |
Lecția 2: „Acest tip de mizerie ca părinte și ca bunic mie îmi generează o reacție profundă contra unei astfel de modalități și ideologii neomarxiste de a impune călcarea în picioare a inocenței copiilor noștri” (senatorul PSD Titus Corlățean despre educația sexuală)
Nu e de mirare că Spânu’ și ai lui s-au simțit proactivi când au decis să scoată la suc haita aia mică și inocentă din deal și să încerce să-i dea prosteală. Planul era simplu: fata trebuia ademenită cu un Pepsi sau o Mirinda și apoi Spânu’ trebuia să-i pună în băutură o pastilă care induce starea de călduri la scroafe, ceea ce a și făcut. Feciorii de la masă așteptau să sară haita pe ei, fetei i s-a făcut teribil de rău și a ajuns la spital.
Rușii sunt foarte aproape de spargerea frontului și, în același timp, încă departe. Ce ar însemna un colaps al armatei ucrainene în regiunea Donbas
Cade frontul ucrainean? Sau a căzut deja? Din primăvara acestui an vin cu o frecvență aproape zilnică vești tot mai alarmante legate de situația din ce în ce mai precară a trupelor Kievului de pe linia frontului din Donbas, care înglobează greu încercatele regiuni Donețk și Lugansk din sud-estul Ucrainei. Cele două regiuni au reprezentat, de altfel, pretextul principal al invaziei ordonate de Vladimir Putin în februarie 2022, iar acum reprezintă principalul obiectiv strategic al Kremlinului.
Psihologii români nu sunt evaluați psihologic la intrarea în profesie. Verificarea periodică a sănătății lor mintale, doar o „obligație morală”
„Ce pârghii de monitorizare a bunelor practicii există după câștigarea dreptului de practică autonomă?”, s-a întrebat PressOne.
România are cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană, după Bulgaria. Condițiile de viață, lipsa de educație, resurse financiare și informație creează un fenomen ciclic, avertizează experții. Una din 6 adolescente care au născut înainte de 15 ani va avea un al doilea copil înainte de a deveni majoră. |
Lecția 3: „Omul modern are creierul supersexualizat datorită dezvoltării premature a sinapselor sexuale. S-a constatat că atunci când sinapsele sexuale se dezvoltă creierul omului nu mai este apt pentru studiu” (Mircea Dăneasa, parlamentar AUR)
Băieții nu s-au descurajat. Până la urmă, pe lângă cositul fânului, vânătoarea de haite e un safari. Ne adunau, Spânu’ și zeii lui pe noi, „puțele nichelate” sau „puiandrii” și, când nu ne puneau să ne batem între noi, ne povesteau cum e la discotecă și cum se îmbată o haită, suficient cât să o duci în pădure și să-ți faci treaba cu ea. Toate planurile băieților mari, nouă, celor mici, ni se păreau lovite de geniul lui Jules Verne. Am visat să ajung Spânu’.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Vârsta tatălui, la naşterea copilului, în cazul mamelor minore este în medie cu aproximativ 5 ani mai ridicată, de 20.6 ani, cu valori cuprinse între 14 şi 39 de ani. În valori procentuale, tatăl este el însuşi minor în doar aproximativ 10% din cazuri. |
Lecția 4: „E vorba de un subiect care ţine de conştiinţă şi e foarte greu de luat o decizie la nivelul coaliţiei să susţină un punct de vedere unitar” (Ludovic Orban, fost premier, președintele PNL, șeful Camerei Deputaților, forul decizional pentru proiectul educației sexuale în școli)
La discotecă am ajuns și eu, când a venit vremea. Șobo m-a tras după el, lui îi datorez multe, că doar mi-a predat școala vieții. Când ne-am întovărășit, el avea vreo 18-19 ani și eu vreo 14. O bătea pe maică-sa care bea de stingea și avea un talent teribil de a se dedubla. Un fel de talentatul domn Ripley. Cu talent, așa a început și „asaltul la haita mică de la Pâine.”
Șase țări din Uniunea Europeană nu au educație sexuală ca materie obligatorie în școli, printre care și România. În alte state membre ale UE se predă inclusiv noțiunea de consimțământ reciproc. 725 de copii au devenit în statisticile statului român mame în 2018, înainte să fi împlinit vârsta de 15 ani. |
Lecția 5: „Toată lumea zice că trebuie să fie, dar cu acordul părinților să meargă copilul sau să-l retragă părintele pe copil. Vom relua discuția probabil în toamnă” (Kelemen Hunor, liderul UDMR, după ce nu a reușit să-și convingă colegii senatori să voteze pentru educație sexuală în școli)
Tot vreo 14 ani avea și fata care vindea pâine în oraș, la chioșc. Făcea naveta din cel mai apropiat sat și cumva mi se părea că și-o luase în cap, cu toți băieții de a 12-a care îi tot dădeau târcoale. Șobo „a frăgezit-o” câteva săptămâni: îi tot șoptea chestii la ureche și ea chicotea fermecată. Vineri seara la 9 am plecat spre discoteca de la țară, cu cele mai bune țoale pe care le aveam. Discoteca din sat era mică, întunecată și înăbușită în miros de transpirație. Se dansa toată noaptea pe manele: în centru oamenii mai mari, prin cotloane pokemonii și „haitele mici”. Am băut vin și bere și m-am panicat ușor când Șobo a dispărut cu fata de la pâine.
83% dintre mamele minore nu mai merg la şcoală. Dintre acestea, 64% abandonaseră şcoala înainte de sarcină. Aproximativ 20% dintre gravidele şi mamele minore afirmă că locuiesc în gospodăria de provenienţă a partenerului, însă sub 2 procente dintre ele sunt căsătorite legal. Contracepția e abordată în programa școlară din 12 țări. În 15 state europene se predau informații despre bolile cu transmitere sexuală (BTS). |
Lecția 6: „Nu trebuie să absolvim cursuri de kamasutra ca să fim oameni normali” (Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române)
Fugeam pe șosea la vale și credeam că voi muri. Fugeam în spatele lui Șobo și nu știam exact de ce fug și nici de ce e el doar pe jumătate îmbrăcat. M-am liniștit abia când am intrat înapoi în oraș și am râs isteric când am înțeles filmul nopții. Șobo o convinsese pe fata de la pâine să se lase dusă acasă. O convinsese și că ea e aleasa. S-au dezbrăcat la gard și s-au mai oprit doar când din întuneric se deslușea silueta tatălui fetei, înarmat cu un topor. Șobo se lăuda apoi că a fost primul ei bărbat, dar orașul nu prea îl credea. Unde s-a mai pomenit haită de la țară virgină?
Stigmatizarea, ca eveniment psihologic sau social, constituie o barieră pentru accesul adolescenţilor la servicii de planificare familială şi consiliere în domeniul sănătăţii reproducerii. Din aceasta derivă şi atitudinea neparticipativă a acestora când vine vorba de îmbunătăţirea situaţiei – avertizează UNICEF. |
România este pe locul doi în Uniunea Europeană la numărul de mame adolescente, după Bulgaria.
Suntem pe prima poziție la capitolul incidență și deces provocate de cancerul de col uterin cauzat de virusul HPV, iar o cercetare realizată în toate statele membre arată că unul din doi români crede că violul poate fi justificat.
În iunie 2020, deputații români eliminau sintagma „educație sexuală” și o înlocuiau cu „educație sanitară”, iar accesul la aceste ora urma să fie condiționat de acordul scris al părinților. Președintele Iohannis a retrimis ulterior Parlamentului actul legislativ la reexaminare, cu toate că judecătorii Curții Constituționale stabiliseră că legea e constituțională.
Senatul a respins solicitarea de reexaminare a președintelui și a păstrat forma inițială a legii. Proiectul merge la Camera Deputaților, forul decizional.
La ora publicării acestui articol fostul primar al comunei prahovene Şotrile, condamnat în anul 2019 pentru pornografie infantilă, a fost reales în funcție de comunitatea pe care o reprezintă.
Majoritatea celor cu care am crescut sunt acum părinți.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this