Aplicațiile bazate pe realitate augmentată îți aduc toată cunoașterea acumulată de omenire.
Aplicațiile bazate pe realitate augmentată îți aduc toată cunoașterea acumulată de omenire.
07/03/2019
20 de aplicații care îți arată toată știința lumii
Ne plângem că telefonul mobil ne răpește atenția și ne distruge creierul, ne izolează de ceilalți și, în general, ne face să ne pierdem mințile.
Sunt nenumărate studii care arată că smartphone-urile sunt vinovate de o seamă de rele: de la adolescenții nefericiți până la adulții care se tem să rămână singuri cu propriile gânduri. Nu mai vorbim despre copiii care par deja mici roboței cu un ecran ținut în mâini.
Dar asta se întâmplă pentru că, cel mai probabil, folosim telefonul ca să petrecem ore în șir pe social media, să ne jucăm sau să dăm like la poze cu pisici. Nu e de mirare că ne comportăm primitiv chiar și cu această tehnologie care ne pune la îndemână toate cunoștințele omenirii; în fond, evoluția mentală rămâne mereu în urma celei tehnologice.
Dar nu e cazul să ne dăm bătuți. Există zeci de aplicații care, fără să fie câtuși de puțin plictisitoare, ne pot extrage din capcana rețelelor și ne pot lărgi orizontul.
Multe dintre ele folosesc realitatea augmentată (AR) sau modelele 3D interactive pentru a ne aduce în fața ochilor detalii din lumea reală pe care le vedeam, de obicei, la muzeu.
În cele ce urmează, am grupat pe categorii de vârstă douăzeci de aplicații educative. Unele sunt bune atât pentru copii, cât și pentru adulți. În plus, sunt extraordinare chiar și pentru a preda anumite materii la școală!
Majoritatea sunt gratuite, cel puțin în versiunea de bază sau de Android, deci nu ezitați să le descărcați. Atenție, unele nu funcționează decât pe ultimele două-trei generații de telefoane și tablete.
10 aplicații cu care copilul poate fi educat în joacă
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Monster Park AR (Android / iOS) îți aduce dinozaurii în sufragerie. Folosind realitatea augmentată, copilul tău va descoperi cei mai interesanți dinozauri în 3D, se va putea roti în jurul lor sau chiar va putea să le exploreze lumea.
Evident, asta când nu îl vei da la o parte ca să admiri pterodactilii care zboară pe sub tavanul din bucătărie. Poți adăuga, contra cost, pachete cu noi dinozauri, pe care să-i alergi pe hol spre baie.
BBC Civilisations AR (Android / iOS): râzi ca un copil în timp ce te plimbi în jurul sarcofagului lui Tutankhamon sau observând detaliile incredibile de pe casca luptătorului din Corint – toate astea în propria casă!
Cel puțin 9 motive să mergi la IQ DIGITAL SUMMIT - Cluj-Napoca – 14 IUNIE (P)
Unii dintre cei mai mari lideri de tehnologie vin la Cluj-Napoca pe 14 iunie, iar cititorii PressOne pot avea acces gratuit pentru a-i vedea și asculta.
Nanoboţii: agenţii invizibili care ne vor dubla speranţa de viaţă
Impactul nanoboţilor asupra omenirii va fi mult mai mare decât al antibioticelor.
Este una dintre cele mai spectaculoase aplicații care îi pot istoria pe copii (și pe adulți); practic, aduci cele mai faimoase exponate din muzeele lumii chiar la tine în sufragerie. Ai și ghid audio gratuit, plus posibilitatea de a privi cu raze X prin diferite artefacte.
Poți folosi chiar și razele X pentru a privi în interiorul sarcofagului egiptean proiectat virtual la tine acasă.
Dragonbox algebra 5+ (Android / iOS) costă circa 30 de lei, însă e mai mult decât un meditator pentru copilul tău de peste 5 ani: îi permite să învețe algebra în joacă și să avanseze treptat până la nivelul matematicii de clasa a cincea. Dacă vrei mai mult, există versiunea 12+.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Solar System ARCore / A.R Solar System (Android / iOS) te ajută să te plimbi printre planete, aflând și informații despre fiecare dintre ele. Există mai multe aplicații care fac acest lucru: am selectat doar două dintre ele, ambele gratuite.
Spacecraft AR / 3D (Android / iOS). Dacă tot ai adus sistemul solar în camera ta, aplicația asta de la NASA Jet Propulsion Laboratory îți permite să dai târcoale sateliților pe care America i-a trimis în spațiu.
Se poate folosi atât în casă, cât și în aer liber − în ultimul caz vei putea reda sateliții NASA la mărimea lor naturală!
Earth Viewer (din păcate, doar pentru iOS): fără exagerare, una dintre cele mai importante aplicații de știință pe care le poți folosi (nu doar pentru copii).
Îți arată cum a fost modelată viața pe Terra de-a lungul a milioane de ani. Și te ajută să scapi, cu ocazia asta, de multe superstiții și întrebări. Bonus: afli când exista pe teritoriul României un arhipeleag mai frumos ca-n Caraibe!
WWF Free Rivers (Android / iOS): o aplicație gratuită pentru ambele platforme de mobil, care le explică celor mici importanța unui râu fără baraje făcute de om, precum și interacțiunea între diversele elemente ale ecosistemului.
Din nou, râul și împrejurimile sale vor fi generate chiar în mijlocul sufrageriei sau al sălii de clasă, cât să te poți plimba printre detaliile scenei.
Photomath (Android / iOS): sunt mai multe aplicații care scanează ecuațiile scrise pe hârtie și îți oferă rezolvarea acestora, inclusiv pașii parcurși pentru găsirea soluției.
Am ales-o pe cea mai cunoscută, una pe care aș fi visat să o am în chinuitoarele ore de matematică de acum 30 de ani. Probabil că și copilul tău îți va mulțumi, deși poate ar fi bine să te asiguri că înțelege ce face și nu doar copiază din aplicație ca să-și termine temele mai repede.
Plantsnap (Android / iOS): gratuită pe Android și la un preț de 20 $ pe iOS, aplicația te ajută să identifici plantele din jurul tău prin simpla apăsare pe butonul camerei foto.
Bonus: primești și informații despre utilizarea acestora sau dacă trebuie să te ferești de ele. Perfectă pentru ieșirile în natură.
Field guide to clouds (Android / iOS): pe lângă cartea „Norii”, a lui Petru Creția, pe care ar trebui s-o faci cadou oricărui adolescent, merită să strecori pe furiș și această aplicație care-ți explică tipurile de nori de deasupra capului. Include și quizz-uri care fac din privitul norilor o joacă.
10 aplicații cu care te poți educa și pe tine
Deși nu sunt concepute neapărat pentru copii mici, nu ezita să instalezi următoarele aplicații și pe telefonul sau tableta lor. Dar ele sunt perfecte în principal pentru adolescenți și adulți:
Skymap / Star Walk (Android / iOS): dacă s-a lăsat seara și nu știi ce stea ai în fața ochilor, ai două aplicații superbe care folosesc AR ca să-ți dea răspunsul.
Poți identifica astfel constelații, stele, planete, ba chiar și galaxiile pe care nu le poți vedea cu ochiul liber.
DailyArt (Android / iOS): porția zilnică de artă explicată − picturi, sculpturi și fișe despre marii artiști ai lumii, prezentate sub formă ușor de digerat dimineața, la cafea.
În loc să-ți începi ziua cu ultima bârfă politică, poți folosi DailyArt ca să-ți condimentezi conversațiile: dar cum, nu știai că „Sărutul” lui Klimt e prima redare a iubirii moderne în pictură?
Quora (Android / iOS): dacă ți-este foarte greu să te desprinzi de social media, Quora te ajută să afli lucruri noi prin intermediul unor experți (cu precădere din istorie, fizică, geografie, economie etc).
Practic, e un motor de căutare prin care alți oameni îți răspund la întrebări. Aplicația știe să se adapteze domeniilor tale de interes și-ți va livra zilnic o sugestie, una mai interesantă ca alta.
Curiosity (Android / iOS): strict pentru cei care vor să-și extindă cultura generală, aplicația are peste un milion de clipuri video pe toate temele imaginabile. Nu merge în profunzime, însă te ajută să știi măcar esențialul.
Khan Academy (Android / iOS): face oarecum același lucru precum Curiosity, dar în joacă, prin intermediul a zeci de mii de exerciții interactive, clipuri video și articole.
Te provoacă să înveți în etape și să aprofundezi multiple domenii: știință, istorie, artă, finanțe, economie, matematică și multe altele. Partea bună e că o poți face în ritmul tău.
Google Expeditions (Android / iOS): o altă aplicație de Augmented Reality care-ți va rupe picioarele în sufragerie în timp ce dai târcoale Colosseum-ului sau invențiilor lui Leonardo.
Bazată pe contribuții din întreaga lume, are și o componentă socială, pentru că poți efectua „expedițiile” și în grup − cu clasa, familia sau prietenii.
Ai senzația că poți pipăi invențiile lui Da Vinci, dar încă nu s-a inventat răspunsul tactil pentru aplicațiile de smartphone.
TED (Android / iOS): pentru cei care preferă să privească clipuri video sau să asculte la căști în timp ce fac altceva, TED este aplicația cea mai potrivită.
Poți descărca prelegerile ca să le asculți și când nu ai acces la internet, dar poți și să explorezi subiecte diferite în fiecare zi. Funcția de subtitrare te ajută să înveți limbi străine, dacă ai puțin talent.
WolframAlpha (Android / iOS): aplicația pe care o aveau probabil instalată cei din „Star Trek” pe tricorderele lor. Îți permite, în principiu, să afli orice, oricând.
Costă 15 lei, dar îți deschide drumul spre o vastă colecție de informații organizate atât de bine, încât asistentul personal Apple Siri o folosește drept una dintre principalele surse pentru răspunsurile sale.
Redshift – Astronomy / PRO (Android / iOS): una dintre cele mai spectaculoase aplicații despre spațiul cosmic costă 50 de lei, dar cuprinde zeci de mii de stele, galaxii, planete, asteroizi, sateliți artificiali și așa mai departe.
Te ajută să simți cum e să călătorești prin spațiu din fotoliul personal. Pentru cei care vor mai mult, există varianta PRO, care cuprinde milioane de stele și poate fi coordonată cu un telescop spațial.
Complete Anatomy 19 (Android / iOS): ocupă 1 GB pe telefon și este gratuită în versiunea de bază, în care îți arată în amănunt și în 3D oasele și cartilagiile corpului uman.
Pentru 130 de lei pe an, poți avea acces la toate straturile și organele din care suntem alcătuiți, cu tot cu denumiri științifice și explicații. O unealtă formidabilă și foarte ieftină pentru mediciniști.
Chiar dacă nu ești student la medicină, vei fi fascinat de complexitatea înfricoșătoare a corpului uman.
*
În final, un cuvânt pentru cititorii care, eventual, se vor supăra că nu am inclus în listă aplicații în limba română: din păcate, acestea suferă în continuare de o boală majoră − sunt plictisitoare și sforăitoare.
Marile muzee ale lumii creează aplicații AR care îți aduc lumea în 3D în fața fotoliului, iar noi încă ne „mândrim” cu colecții de poze și texte interminabile despre monumente sau personaje istorice.
Sunt rare aplicațiile românești care merită să intre în astfel de topuri.
Cert este că viitorul educației aparține în special realității augmentate. Încercați acasă măcar câteva dintre propunerile de mai sus și vă veți convinge.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this