Emilia Șercan publică din 2015, în PressOne, investigații jurnalistice despre plagiatorii care ocupă funcții-cheie în poliție, armată, justiție, servicii de informații, Guvern, Parlament. 

COMUNICAT PRESSONE + 12 întrebări pentru autorități în cazul operațiunii de kompromat orchestrate împotriva Emiliei Șercan

Redacția PressOne condamnă operațiunea de kompromat orchestrată împotriva jurnalistei Emilia Șercan în ultimele săptămâni, dar și acțiunile de amenințare primite de aceasta după ce a dezvăluit, la 18 ianuarie 2022, că teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă este plagiată.  

Această operațiune de kompromat are ca punct de origine o plângere penală pe care Emilia Șercan a depus-o la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Poliției București, la data de 17 februarie 2022, prin care a reclamat furtul unui număr de cinci fotografii personale, realizate în urmă cu 20 de ani, și violarea vieții private.

La dosarul constituit ca urmare a acestei plângeri penale, Emilia Șercan a depus ca probă o captură de ecran pe care i-a transmis-o electronic polițistei care s-a ocupat de înregistrarea dosarului. Respectiva captură de ecran exista doar în telefonul acesteia și al polițistei de la Serviciul de Investigații Criminale

La 40 de minute după ce Emilia Șercan a părăsit sediul Poliției, captura de ecran și pozele reclamate ca furate erau deja publicate pe un site din Republica Moldova, iar într-un interval de circa trei ore, alte 74 de site-uri publicau articole identice care includeau link către respectivul material. 

Imediat după ce a aflat despre publicarea pe Internet a probei depuse la poliție, Emilia Șercan a depus o nouă plângere în care a reclamat o scurgere de informații din dosarul penal constituit cu o zi înainte.

Șeful Poliției Române, chestorul Benone Matei, i-a prezentat după câteva zile colegei noastre o presupusă analiză tehnică a modului în care captura de ecran și fotografiile s-au răspândit pe internet. Din analiză reieșea că acestea au fost publicate, pe un alt site operat din afara României, cu câteva ore înainte ca Emilia Șercan să le furnizeze polițiștilor. 

Colega noastră deține probe potrivit cărora presupusa analiză tehnică prezentată de șeful Poliției Române reprezintă o fabricare a unor dovezi cu scopul de a masca scurgerea de informații din Poliție. Aceste probe, care demonstrează că materialul pe care chestorul Benone Matei i l-a indicat drept „sursa zero” este antedatat, au fost depuse la parchet. 

PressOne are motive solide să creadă că pasivitatea autorităților cu privire la operațiunea de kompromat îndreptată împotriva unui jurnalist român nu este rezultatul birocrației sau al incompetenței, ci îi acoperă cu bună-știință pe cei responsabili de comiterea infracțiunii de divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și, posibil, a infracțiunii de instigare la comiterea acestei fapte. 

PressOne este alături de Emilia Șercan, ale cărei investigații riguroase, solid probate, le găzduiește de aproape șapte ani. 

De asemenea, PressOne cere autorităților statului român, în solidar cu Emilia Șercan, să acționeze de urgență pentru identificarea, anchetarea și tragerea la răspundere a celor care se fac responsabili atât de scurgerea de informații dintr-un dosar penal, cât și de tentativa de mușamalizare a acestei infracțiuni.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Emilia Șercan cere următorilor conducători de instituții să răspundă public, de urgență, la următoarele întrebări:

Nicolae Ciucă, premierul României

 • Ați fost informat de către Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne în guvernul pe care-l conduceți, în legătură cu incidentul referitor la scurgerea de informații din dosarul penal în care am reclamat furtul unor poze personale și violarea vieții mele private?
 • Ce măsuri concrete ați dispus după ce ați fost notificat de mai multe organizații media internaționale cu privire la campania de intimidare la adresa mea și cu scurgerea de informații dintr-un dosar penal – și după ce eu însămi v-am trimis o scrisoare de informare în data de 9 martie 2022? 
 • În scrisoarea de informare pe care v-am adresat-o, v-am informat că au fost fabricate dovezi cu scopul de a mușamaliza scurgerea unei probe dintr-un dosar penal. I-ați cerut ministrului de Interne să clarifice situația pe care v-am relatat-o în scrisoare?
 • Cum garantați dumneavoastră, în calitate de premier, că instituțiile statului, Poliția Română și Parchetul – care trebuie să-i identifice pe autorii campaniei de intimidare a jurnalistului care a dovedit public că v-ați plagiat teza de doctorat – își fac datoria corect, conform legii? 

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne

 • Ce măsuri ați dispus începând cu dimineața zilei de 18 februarie 2022, după ce v-am informat că o probă dintr-un dosar penal deschis de Serviciul de Investigații Criminale al Poliției București, pe care eu am furnizat-o polițiștilor, a fost scursă în presă? 
 • Care este rezultatul anchetei interne despre care mi-ați spus în dimineața zilei de 18 februarie că i-o veți cere șefului Poliției Române?
 • În scrisoarea pe care v-am adresat-o în data de 9 martie 2022 v-am informat că au fost fabricate dovezi cu scopul de a mușamaliza scurgerea unei probe dintr-un dosar penal. Ce acțiuni concrete ați dispus pentru a-i identifica pe cei care au fabricat respectivele dovezi?

Chestor de poliție Benone Matei, șeful Poliției Române 

 • Care este rezultatul anchetei interne despre care mi-ați spus în cursul zilei de 18 februarie că o veți demara la nivelul Serviciului de Investigații Criminale al Poliției București pentru a investiga scurgerea probei furnizate de mine polițiștilor?
 • Câți angajați din Serviciul de Investigații Criminale al Poliției București și din Poliției București au fost audiați în cadrul anchetei interne privind scurgerea de informații?  
 • A fost depus la dosar articolul indicat de dumneavoastră ca fiind „sursa zero”, care a distribuit online pozele furate? Cu ce rezultate a fost acel articol valorificat în ancheta penală?  
 • Probele pe care le-am adunat și pe care vi le-am descris într-o scrisoare de informare indică faptul că dumneavoastră mi-ați prezentat, la 21 februarie 2022, o serie de dovezi fabricate. Ați dispus o anchetă pentru a identifica cine a fabricat respectivele dovezi cu scopul de a mușamaliza scurgerea unei probe dintr-un dosar penal? 

Gabriela Scutea, procuror general 

 • Presa este considerată un element vital în procesul de monitorizare a funcționării statului de drept. Potrivit art. 111, alin. 9 din Codul de procedură penală, „Audierea persoanei vătămate de către organul judiciar care a înregistrat o plângere cu privire la săvârşirea unei infracţiuni se desfăşoară de îndată, iar, dacă acest lucru nu este posibil, se va realiza ulterior depunerii plângerii, fără întârzieri nejustificate”. Cum explicați faptul că după 45 de zile de la înregistrarea plângerii penale referitoare la scurgerea de informații nu mi s-a luat o declarație de persoană vătămată, deși legea spune că trebuia să fi fost audiată „de îndată” și „fără întârzieri nejustificate”? 
Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...