Ciudata și înduioșătoarea viață a lui Priță Barsacu

„Fericirea altora are mereu ceva dizgrațios și nesuferit,
mai ales când și-o afișează ostentativ, și acest adevăr
l-a băgat pe Marian Jr la închisoare pentru prima dată”.

*

Priță Barsacu nu e chiar numele de la care te-ai aștepta la revelații literare.

E cam greu de pronunțat și-ți vine și mai greu să ți-l închipui sub chipul unui copil care trăiește la capătul unei străzi prăfuite, în marginea unui sat de pe malul Oltului.

Dar Priță Barsacu se achită de această promisiune deghizată. Nu stârnește vreo mișcare tectonică interioară − dar spune o poveste bine închegată și strunită, scrisă cu duioșie și umor.

E, deja, mai mult decât ai putea aștepta de la un manuscris de debut.

Puțini sunt autorii în stare să ducă o poveste fără să arunce în ea și câteva firișoare din propriile judecăți de valoare, fie acestea de natură etică, socială, politică sau chiar estetică.

Trebuie să stabilim din capul locului că nu este cazul povestirii de față: Iulian Bocai zugrăvește în culori calde o copilărie marcată de sărăcie lucie, alcoolism, nebunie și violență.

Așa îl cunoaștem pe Priță Barsacu, fiul lui Marian și-al Lenei, a cărui istorie se întinde pe toată strada Bricegarilor, și mai departe, la școală, traversează două câmpuri înțesate de dihori buni de gătit la oală, după care survolează turbinele misterioase ale unei hidrocentrale unde copiii mor din când când înghițiți de apele furioase ale Oltului.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

E o lume în care bătaia e banală: soții își învinețesc soțiile, profesorii își „corectează” elevii, părinții își altoiesc copiii care, la rândul lor, se distrează aruncându-și pietre în cap, înjurându-se cu seninătate și, mai târziu, când cresc − crăpându-și capetele unii altora la cârciumă.

Aproape toată lumea e săracă, legată de pământ și de peștele Oltului cam în aceeași măsură în care e legată de alcool.

Și, totuși, copilul care crește desculț în colbul curții găsește tot atâtea motive de distracție pe câte animale poate observa și clasifica.

Nu-și pierde uimirea în fața lumii și nici bunătatea: nici când mama lui începe să-și piardă mințile, nici când fratele ajunge a doua oară la pușcărie, și nici chiar atunci când e cât pe ce să moară, pierdut în apele Oltului.

Seninătatea în fața violenței e dublată de tușe amuzante, dar și de momente comune în copilăria anilor ’90 din România.

De pildă, acele momente în care părinți plecați la muncă în străinătate le trimit copiilor rămași acasă obiecte care, scoase apoi pe uliță, devin aproape magice.

O bicicletă cu 18 viteze într-un sat amărât stârnește repede fascinația oricărui puști.

În plus, turnúrile ironice ale poveștii vin să arate că, în lumile celor nevoiași, nici norocul nu vine deplin, dar nici durerea nu pârjolește cu totul.

*

Ciudata și înduioșătoarea viață a lui Priță Barsacu este povestea care a câștigat, în acest an, concursul de debut al editurii Polirom.

Iulian Bocai mânuiește cu lejeritate stilul unui Adam Elliot, construind un fel de Harvie Krumpet autohton.

Autorul este absolvent de Litere și medic − ceea ce face ca exercițiul său de a spune o poveste caldă și umană, fără zorzoane literare, să fie de apreciat.

Mai ales că îi și iese.

*

Iulian Bocai, Ciudata și înduioșătoarea viață a lui Priță Barsacu, editura Polirom, 2018

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...