06/05/2018
Ciudata și înduioșătoarea viață a lui Priță Barsacu
„Fericirea altora are mereu ceva dizgrațios și nesuferit,
mai ales când și-o afișează ostentativ, și acest adevăr
l-a băgat pe Marian Jr la închisoare pentru prima dată”.
*
Priță Barsacu nu e chiar numele de la care te-ai aștepta la revelații literare.
E cam greu de pronunțat și-ți vine și mai greu să ți-l închipui sub chipul unui copil care trăiește la capătul unei străzi prăfuite, în marginea unui sat de pe malul Oltului.
Dar Priță Barsacu se achită de această promisiune deghizată. Nu stârnește vreo mișcare tectonică interioară − dar spune o poveste bine închegată și strunită, scrisă cu duioșie și umor.
E, deja, mai mult decât ai putea aștepta de la un manuscris de debut.
Puțini sunt autorii în stare să ducă o poveste fără să arunce în ea și câteva firișoare din propriile judecăți de valoare, fie acestea de natură etică, socială, politică sau chiar estetică.
Trebuie să stabilim din capul locului că nu este cazul povestirii de față: Iulian Bocai zugrăvește în culori calde o copilărie marcată de sărăcie lucie, alcoolism, nebunie și violență.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Așa îl cunoaștem pe Priță Barsacu, fiul lui Marian și-al Lenei, a cărui istorie se întinde pe toată strada Bricegarilor, și mai departe, la școală, traversează două câmpuri înțesate de dihori buni de gătit la oală, după care survolează turbinele misterioase ale unei hidrocentrale unde copiii mor din când când înghițiți de apele furioase ale Oltului.
E o lume în care bătaia e banală: soții își învinețesc soțiile, profesorii își „corectează” elevii, părinții își altoiesc copiii care, la rândul lor, se distrează aruncându-și pietre în cap, înjurându-se cu seninătate și, mai târziu, când cresc − crăpându-și capetele unii altora la cârciumă.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în weekendul 29 noiembrie - 1 decembrie în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Se deschid târgurile de Crăciun în București și Timișoara, Lights On Romania în Cluj-Napoca și bazar caritabil în Iași. Tu ce faci în weekend?
Aproape toată lumea e săracă, legată de pământ și de peștele Oltului cam în aceeași măsură în care e legată de alcool.
Și, totuși, copilul care crește desculț în colbul curții găsește tot atâtea motive de distracție pe câte animale poate observa și clasifica.
Nu-și pierde uimirea în fața lumii și nici bunătatea: nici când mama lui începe să-și piardă mințile, nici când fratele ajunge a doua oară la pușcărie, și nici chiar atunci când e cât pe ce să moară, pierdut în apele Oltului.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Seninătatea în fața violenței e dublată de tușe amuzante, dar și de momente comune în copilăria anilor ’90 din România.
De pildă, acele momente în care părinți plecați la muncă în străinătate le trimit copiilor rămași acasă obiecte care, scoase apoi pe uliță, devin aproape magice.
O bicicletă cu 18 viteze într-un sat amărât stârnește repede fascinația oricărui puști.
În plus, turnúrile ironice ale poveștii vin să arate că, în lumile celor nevoiași, nici norocul nu vine deplin, dar nici durerea nu pârjolește cu totul.
*
Ciudata și înduioșătoarea viață a lui Priță Barsacu este povestea care a câștigat, în acest an, concursul de debut al editurii Polirom.
Iulian Bocai mânuiește cu lejeritate stilul unui Adam Elliot, construind un fel de Harvie Krumpet autohton.
Autorul este absolvent de Litere și medic − ceea ce face ca exercițiul său de a spune o poveste caldă și umană, fără zorzoane literare, să fie de apreciat.
Mai ales că îi și iese.
*
Iulian Bocai, Ciudata și înduioșătoarea viață a lui Priță Barsacu, editura Polirom, 2018
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this