Cârnații sau caltaboșii, fripturile și apa sunt printre cele mai curioase șpăgi cerute de români. Foto: Lucian Muntean
Cârnații sau caltaboșii, fripturile și apa sunt printre cele mai curioase șpăgi cerute de români. Foto: Lucian Muntean
21/10/2016
Cele mai ridicole șpăgi cerute și oferite în România
Anna Horváth, viceprimarul UDMR al Clujului, este acuzată de către procurorii DNA că ar fi cerut mită 60 de abonamente la două festivaluri de muzică – cel mai probabil, Electric Castle și Untold.
Asta ne-a amintit că românii sunt ultracreativi în ceea ce privește piața șpăgii – cererea și oferta sunt mereu surprinzătoare.
Am adunat mai jos zece exemple ilustrative.
1. Pepeni.
Adică lubeniță. Fostul primar Sorin Apostu colecta cei mai buni pepeni de la cultivatorii din Dăbuleni care veneau vara la Cluj-Napoca. Potrivit unei interceptări din dosar, Apostu îl suna pe șeful pepenarilor să-l întrebe când poate trece să ia fructele alese.
După o astfel de convorbire, șeful pepenarilor și-a sunat fiul și i-a spus: „Scoală-te imediat şi alege lubeniţe, că vine ăla. Cred că în cinci minute a ajuns acolo”.
Apostu a fost condamnat definitiv la 4 ani și 6 luni de închisoare, fiind eliberat după ce a executat aproape 3 ani. Printre altele, în pușcărie a scris lucrări de specialitate despre tehnologia alimentelor.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
2. Șoric și cârnați.
Judecătorul prahovean Petre Podea a fost reținut în urma unui denunț făcut de o colegă din magistratură, căreia încerca să-i strecoare 2.000 de lei pentru o eliberare condiționată din pușcărie.
Pentru a influența decizia colegei sale, Podea îi ceruse, la rândul său, unui om de afaceri, 3.000 de lei, șoric și cârnați. Din suma de bani, urma să-i dea 2.000 judecătoarei, care, exasperată de insistențele sale, l-a reclamat la DNA.
Căderea lui Mihai Lucan. Istoria chirurgului care a falimentat un institut de stat pentru clinica proprie
Cunoscutul chirurg și fiul său sunt învinuiți că ar fi delapidat peste 5 milioane de lei de la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj.
3. Răsaduri de flori.
Mai precis, 220 de răsaduri, pe care liderul PSD Orșova, Constantin Popescu, le-a oferit prim-procurorului Carmen Sîrboiu, de la Parchetul Judecătoriei Orșova.
Potrivit unei stenograme de la dosar, Sîrboiu l-a sunat pe liderul PSD și i-a spus că are nevoie de niște „floricele”.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Mai mult, Sîrboiu voia răsaduri de flori ornamentale nu doar pentru ea, ci şi pentru prim-procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi. A fost pedepsită cu doi ani de închisoare cu suspendare.
4. 15 fripturi, un bax de vin și un bax de apă.
Un ofițer cu grad de comisar-șef în Poliția București a fost reținut de procurorii DNA după ce a fost prins în flagrant delict în timp ce primea șpagă.
Polițistul, pe nume Mișu-Mirel Mindinică, îi ceruse unui hoț – pentru a-l scoate nevinovat de pe urma unei cercetări – fripturi, vin și apă plată. Sărac, hoțul s-a dus la întâlnire cu 190 de lei și cu un procuror de la DNA.
5. Trei scaune de la Mobexpert. Și-un foișor.
În primăvara anului 2015, liderul de atunci al PNL Cluj-Napoca, Ioan Petran, îl convingea pe un om de afaceri că îi va susține cauza în ședințele Consiliului Județean Cluj.
Mai precis, Petran urma să se asigure că omul de afaceri își primește o tranșă de bani pentru lucrări efectuate în baza unui contract.
În schimbul sprijinului oferit, Petran i-a cerut omului de afaceri să-i achite costul a trei scaune comandate la Mobexpert – în total, ceva sub 5.000 de lei. Plus un foișor.
6. Și 40 de lei, și 10 euro.
Atât a cerut șpagă agentul principal Adrian Câmpan de la un șofer, pentru a-l scuti de o amendă de 2.000 de lei.
„Poliţistul a cerut «de-o ciorbă», iar când i s-au dat cei 40 de lei, a spus că e prea puţin şi a mai cerut 10 euro, invocând că amenda pentru contravenţia constatată se ridică la 2.000 de lei”, au arătat sursele cotidianului local eBihoreanul.
7. O tavă de argint și un ceainic.
Decanul Facultății de Medicină Generală de la UMF Iași, Doina Azoicăi, a fost acuzată de procurorii DNA Iași că ar fi primit un ceainic și o tavă de argint pentru a înmatricula un student străin. Cel care îi oferise obiectele era chiar tatăl studentului.
„Considerăm că este ridicol ca un gest simbolic al unui coleg din spaţiul arab – tava şi ceainicul sunt simboluri ale zonei islamice – să fie privit ca o luare de mită, cu atât mai mult cu cât acest cadou a fost trimis prin colet poştal, la sediul universităţii, doamna decan nefiind în localitate”, au susținut, în replică, membrii Consiliului de Administrație al UMF.
8. Termopane.
Un comisar al Gărzii Financiare din Brăila a cerut și a primit geamuri termopane pentru apartamentul său de la bloc, din partea unui om de afaceri care fusese amenințat că, dacă nu va pune termopanele, se poate aștepta la controale dese.
Același comisar îi ceruse unei femei să îi cumpere o limuzină pe firmă, pentru a-și putea recupera TVA-ul. Practic, omul a luat șpagă recuperarea unei taxe.
9. Țuică și caltaboși.
Fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeș a primit de la omul de afaceri Gheorghe Ciorbă caltaboși, țuică și bani, printr-un intermediar.
Ciorbă voia ca firma lui să încheie contracte cu statul, așa că a încercat metoda clasică: șpagă oferită unui politician important. În fața procurorilor, el a precizat că la împachetarea caltaboșilor l-a ajutat chiar și soacra sa.
10. Pizza și whisky.
Directorul Casei Județene de Pensii Bihor, Leontin Țîrle, a primit drept șpagă de la oamenii din subordine bani, pizza și whisky. Casa Județeană de Pensii din Bihor a fost ținta unei investigații în urma căreia s-a arătat că medicii și asistenții încasau mită pentru a emite decizii de pensionare pentru boli închipuite.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this