Foto: Lucian Muntean

Ce am ales ieri

Aproape jumătate dintre românii cu drept de vot au mers ieri la secțiile de votare și și-au exprimat speranța cu privire la orașul și județul în care locuiesc. În urma votului, harta României arată destul de diferit față de alegerile din 2016.

La cald, câteva concluzii:

  • USR-PLUS câștigă, uneori surprinzător, primăriile din Alba Iulia, Bacău, Brașov, Timișoara, sectoarele 1 și 2 din București și, am putea spune, chiar orașul București, având în vedere că Nicușor Dan a candidat drept independent, dar este foarte apropiat de această alianță. De văzut dacă orgoliile din USR nu-l vor împinge, de fapt, spre PNL.

Este ocazia acestei tinere formațiuni politice să demonstreze că poate face diferența, cu atât mai mult cu cât poate crea majorități alături de PNL în cele mai multe dintre orașele câștigate. Nu va fi ușor, însă, pentru că va dura ceva până când candidații împinși în față pe ultima sută de metri și votați doar din dorința de schimbare să se acomodeze în rolul de primar, total diferit de ce au făcut aceștia până acum.

  • PNL reușește să domine în marile orașe, deși pierde unele dintre ele, în special către partenerii lor de viitoare guvernare. Partidul a reușit să-și adjudece primăriile din Arad, Cluj-Napoca, Iași Constanța, Deva, Oradea, Bistrița, Reșița, Ploiești, Giurgiu, Târgu Jiu, Slobozia, Piatra Neamț, Suceava, Tulcea, precum și sectorul 6 al Capitalei.

Scorul la consiliile locale nu e, însă, la fel de bun, ceea ce arată o puternică erodare a PNL din cauza guvernării, un semnal care ar trebui să-i îngrijoreze în vederea alegerilor parlamentare de peste două luni, în special având în vedere că vârful celui de-al doilea val al pandemiei este prognozat fix pentru începutul lunii decembrie.

PNL a pierdut niște primării importante pentru că a pariat pe politicieni încremeniți în proiect și nu a înțeles dorința de schimbare a românilor. Alte orașe-cheie au fost pierdute pentru că partidul a insistat sau nu a reușit să facă alianțe cu USR-PLUS.

Deși se poate felicita pentru rezultatele bune la general, PNL trebuie să-și dea seama că dacă nu-și elimină personajele dubioase cât mai repede, valul pe care navighează USR-PLUS va crește, iar partidul va mai pierde procente importante până în decembrie.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios
  • În ciuda pierderii Bucureștiului, a câtorva orașe mari și a unor fiefuri precum Vrancea (adio și n-am cuvinte, Marian Oprișan), PSD nu a pierdut, de fapt, devastator în aceste alegeri. Rămâne în control în Botoșani, Vaslui, Focșani, Brăila, Buzău, Târgoviște, Craiova, Pitești, Galați, Slatina, Zalău, Drobeta Turnu-Severin, Alexandria, precum și în sectorul 4 din București.

Dimpotrivă, dacă ne uităm la procentajele (ce-i drept, provizorii) de la consiliile locale, vedem că PSD poate pune încă probleme. Sunt județe precum Neamț în care capitala este în mâinile PNL, dar consiliul județean este dominat de PSD și aliații săi.

Chiar și în București, PSD are circa 32.4% dintre voturile din Consiliul General, urmat de USR Plus cu 26.8% și PNL cu 19.3%. Cu alte cuvinte, PSD a pierdut Primăria, dar va avea un cuvânt greu de spus acolo unde chiar contează, și anume în CGMB, unde PMP-ul lui Băsescu va juca rolul de kingmaker, cu cele 7.8% obținute în special datorită implicării personale în alegeri.

Rezultatul e mult mai bun decât ar fi putut spera PSD-ul lui Ciolacu, care se prefăcea că e trist nevoie-mare ieri seară pentru că fix persoana care i-ar fi putut ataca poziția, Gabriela Firea, a pierdut alegerile care ar fi putut-o propulsa către președinția partidului și apoi, de ce nu, a țării.

PRO România și ALDE ies pe ușa din dos din marea politică, iar Robert Negoiță, câștigătorul la Sectorul 3, nu a reușit să-i aducă procente partidului lui Ponta. Deși părea a fi pe cai mari, acesta va trebui să se replieze rapid dacă nu vrea să dispară de tot din politică.

Avem, cu alte cuvinte, un vânt de schimbare care a reușit să spulbere unele dintre castelele de nisip construite de vechi politicieni PSD sau PNL, dar va mai fi mult de muncă până când tentaculele caracatiței politicianiste care a sufocat România timp de 30 de ani să fie tăiate într-o măsură satisfăcătoare.

Intrăm într-un ciclu de patru ani în care primarii USR-PLUS vor fi obligați să învețe nu doar administrație, dar și politică, pentru că altfel nu vor reuși să-și împlinească programele. În special negocierea cu PMP din București va trebui să reușească, altminteri PSD, PNL și PMP vor putea constitui oricând o altă majoritate, după ce trec alegerile parlamentare. Așa cum au mai făcut-o, de altfel.

De remarcat și garnitura mai proaspătă din PNL care vine să împrospăteze timid aerul stătut din fostul aliat de guvernare al PSD-ului.

Nu putem decât spera că acest semnal dat de alegători le va sufla vânt în pânze și celor din PNL care vor să reformeze partidul și să-l scoată definitiv din mocirla obișnuită a politici românești. Alternativa este ca USR-PLUS să crească suficient de mare în opțiunile electoratului încât să dicteze mersul lucrurilor chiar și în Parlamentul României.

Nu în ultimul rând, implicarea redusă a electoratului în majoritatea orașelor arată că oamenii nu mai speră prea mare lucru de la politicieni. Poate a venit vremea ca societatea civilă să investească tot mai mult în sisteme care să ajute comunitățile să-și facă cunoscută poziția și să pună presiune pe aleși în mod constant, nu doar la patru ani.

PS. un cuvânt despre miile de voluntari care au mers ca observatori de vot, și fără de care alegerile din România ar fi în continuare decise de cine numără. Trebuie să le fim recunoscători acestor oameni care și-au dedicat zeci de ore de nervi și oboseală, în condiții de multe ori precare, pentru a supraveghea modul în care se votează.

Și un cuvânt și despre autoritățile (Biroul Electoral Central, Autoritatea Electorală Permanentă, SPP, nu știm încă) care au decis să nu mai transmită datele provizorii într-un format utilizabil în mod automat, astfel încât voluntarii de la platforma rezultatevot.ro au fost obligați să muncească ore în șir doar pentru a pune într-un format inteligibil ceea ce se făcea complet automat acum un an, la alegerile europarlamentare. Un pas înapoi rușinos pentru care responsabilii ar trebui trași la răspundere. Să sperăm că această mișcare nu se va repeta și la alegerile parlamentare.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...