REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Donează

Pentru sugestii de materiale sau colaborări, scrieți-ne la adresa: contact@pressone.ro.

Pentru parteneriate media, proiecte sau dacă doriți să fiți partenerul nostru și să susțineți PressOne: marketing@pressone.ro.

Klaus Iohannis. Foto: George Vilia / Inquam Photos

Câți consumatori de droguri sunt în România? Administrația Prezidențială: E secret de stat

PressOne l-a întrebat pe președintele Klaus Iohannis câți consumatori de droguri sunt, cu aproximație, în România, care e strategia statului în domeniu și pe ce alte date concrete se bazează atunci când vorbește de un „fenomen alarmant”, pe care l-a inclus recent în agenda viitoarei reuniuni a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Administrația Prezidențială alege însă să nu răspundă punctual la nicio întrebare din solicitarea pe care a înaintat-o PressOne în numele interesului public și să nu-și asume astfel vreo luare de poziție. Cotroceniul face referire la caracterul secretizat al informațiilor solicitate, în timp ce societatea se arată tot mai preocupată de subiect, odată cu cazul tragic de la 2 Mai.

Informațiile sensibile care „se exceptează de la liberul acces al cetățenilor”

În răspunsul formulat, Administrația Prezidențială menționează articolul de lege care prevede că CSAT „exercită orice alte atribuții prevăzute de lege în domeniul apărării țării și al siguranței naționale”, pentru a justifica includerea consumului de droguri în agenda reuniunii, așa cum a solicitat președintele. 

„Unul dintre obiectivele naționale de securitate vizează prevenirea și contracararea activităților de criminalitate organizată, inclusiv transfrontalieră, care pot afecta securitatea națională și au un impact negativ major în plan social”, continuă răspunsul oficial. PressOne întrebase și de ce discursul președintelui din data de 11.09.2023 a făcut referire punctuală doar la consumul de droguri și nu la trafic sau la cei care le furnizează tinerilor substanțele interzise de lege. 

De altfel, discursul lui Klaus Iohannis de la deschiderea anului școlar a fost criticat ferm și de Consiliul Național al Elevilor și unele organizații din teritoriu, care i-au reproșat tonul populist și aruncarea responsabilității „pe umerii unor tineri.”

Citește și: Elevii critică discursul președintelui Iohannis despre consumul de droguri în școli: „Pune toată vina pe umerii unor tineri’’

Administrația Prezidențială transmite apoi că legea nr. 544/2001, privind liberul acces la informații de interes public, „stabilește concret care sunt informațiile care pot fi de interes public.”

„Potrivit art. 12 alin. (1) din această lege, informațiile din domeniul apărării şi securității naționale, precum și deliberările autorităților, dacă fac parte din categoria informațiilor clasificate, se exceptează de la liberul acces al cetățenilor.”

În contextul exigențelor legale sus-menţionate, apreciem că transmiterea informațiilor solicitate de dumneavoastră ar reprezenta o încălcare a normelor imperative statuate prin lege”, concluzionează Administrația Prezidențială atunci când i se solicită să-și informeze cetățenii și să precizeze pe ce date concrete se bazează șeful statului când vorbește de fenomenul consumului de droguri în România. 

La alte întrebări formulate de PressOne se va răspunde ulterior, după încheierea ședinței CSAT, informează Cotroceniul și vor „constitui subiectul unor prezentări oficiale publice (…) detaliile fiind publicate în comunicatul de după ședință.”

O scară a consumului a fost redimensionată între timp de ministrul Justiției, care a spus că „sunt milioane de consumatori de droguri în țară.” „Nu putem să-i băgăm în pușcărie pe toți”, a adăugat însă Alina Gorghiu.

Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.

Context. Câți consumatori de droguri sunt în România?

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Agenția Națională Antidrog (ANA) este o instituție subordonată Ministerului de Interne și singura care furnizează, anual, cifre aproximative privind consumul de substanțe psihoactive în România și alte date referitoare la tendințe.

Această agenție se ocupă și cu elaborarea, coordonarea și evaluarea politicilor în domeniul prevenirii consumului de droguri, dar și cu asistența de care ar trebui să beneficieze consumatorii.

Datele ANA stau și la baza raportărilor internaționale vagi pe care le face România. În cel mai recent buletin statistic (din iunie 2023), Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie plasează în continuare România pe o hartă a unui consum moderat și în unele cazuri cu mult sub media europeană, la toate categoriile de substanțe analizate: canabis, cocaină, amfetamină sau MDMA.

Prevalența consumului de canabis în Europa. Sursa: emcdda.europa.eu

În ce privește canabisul, de exemplu, se estima că în România doar 1.8% din totalul adulților cu vârstă cuprinsă între 15 și 64 de ani ar fi consumat în luna precedentă acest drog. Aceleași date susțin că 0.6% din tinerii între 15 și 34 de ani consumă zilnic sau aproape zilnic (cel puțin 20 de zile pe lună). Cifre la fel de mici sau chiar și mai mici raportează, în regiune, Bulgaria: prevalență zero pe consum cronic de canabis, la toate categoriile de vârstă, de exemplu.

Datele citate sunt însă raportări vechi: ultimele care vizează România sunt din 2019, iar Bulgaria din 2020. Majoritatea statelor care raportează date mai noi indică o prevalență a consumului de droguri în populația generală și de 8-9 ori mai mare decât ce transmite România partenerilor europeni.

Nici la București, Agenția Națională Antidrog nu a fost mai clară. În februarie 2023, ANA preciza chiar că „se remarcă o încetinire a ritmului de creştere a consumului pentru majoritatea drogurilor ilicite, excepţie făcând consumul de noi substanţe psihoactive (așa numitele etnobotanice sau «legale», n.red.).”

Conform ANA, 10,7% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat și în ultimul an (consum recent).

„În ceea ce priveşte decesele cauzate de consumul de droguri, au fost înregistrate 30 decese asociate consumului de droguri, dintre care 25 decese prin supradoză. Numărul cazurilor de decese asociate consumului de droguri continuă să scadă. Vârsta medie de deces rămâne în continuare peste 30 ani” – raportul ANA pe 2022.

Anul trecut, PressOne relata că România este deficitară la capitolul prevenție, servicii și strategie.

Bătălia politicienilor cu drogurile

Bătălia cu drogurile la categoria adulţi în momentul ăsta e pierdută”, a spus, tot în șirul declarațiilor politice din ultima perioadă, amplificate de tragedia de la 2 Mai, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu. Potrivit acestuia, în 2023 au fost destructurate 37 de rețele de traficanți. 

În Portul Constanța nu a mai fost depistată însă nicio captură de droguri începând din anul 2021. În 25 de ani, România a confiscat în port de trei ori mai puține droguri decât omologii din Rotterdam, Olanda, într-un singur an, arată o analiză G4 Media bazată pe informațiile obținute de la IGPR.

Nu sunt de acord că statul a pierdut bătălia cu drogurile“, a reacționat apoi actualul premier Marcel Ciolacu, al cărui discurs public a vizat rețelele mari de trafic și nu consumul de droguri. 

„Am ajuns să blocăm instanţele cu tot felul de dosare pentru consum, care în final se clasează, dar marii rechini scapă aproape întotdeauna nepedepsiţi. Nu cred că suntem în direcţia corectă. Trebuie să depăşim clişeul de acum câţiva ani, că România era o ţară de tranzit. Nu mai este. Şi tocmai de aceea cred că trebuie să ne concentrăm pe marile dosare de trafic, pe marile reţele şi pe marile clanuri”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Anul trecut, PressOne relata că peste 80% din totalul capturilor făcute de DIICOT în ultimii patru ani nu depășesc 5 grame, dar și că la acest moment instituțiile sunt copleșite de mii de dosare, generate de cantități mici de stupefiante. Potrivit datelor solicitate de PressOne, DIICOT a soluționat într-un an 6.602 cauze „având ca obiect infracțiuni privind traficul și consumul ilicit de droguri și infracțiuni privind regimul juridic al precursorilor de droguri”, în condițiile în care numărul dosarelor depășește 10 mii. 

În săptămâna de după deschiderea anului școlar președintele Klaus Iohannis nu a comunicat vreo dată concretă la care ar putea avea loc ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării ce va include și consumul de droguri.

Între timp, președintele a plecat cu un avion privat în State Unite, la Adunarea Generală a ONU.  

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...