Imagine de la Târgul Național Imobiliar 2017. Foto: Lucian Muntean
06/04/2017
Cât poți negocia din prețul unui apartament nou?
Suntem obișnuiți să negociem la sânge cu proprietarii apartamentelor „comuniste”, dar uneori ne simțim nesiguri când trebuie să discutăm cu un dezvoltator imobiliar.
E bine de știut că nici prețurile lor nu sunt fixe, nici măcar atunci când sunt deja active anumite promoții.
Câteva trucuri învățate de acasă te pot ajuta să obții reduceri de până la 10% din costul total al unui apartament nou.
„Voiam un apartament cu trei camere la Asmita Gardens și am obținut în final o reducere de circa 10%, peste medie.
Ce am făcut diferit a fost să mă documentez foarte bine despre proiect înainte să încep negocierile cu ei. Apoi am speculat toate punctele slabe pe care le-am găsit și am insistat mult. Cred că am schimbat vreo 20 de e-mailuri.
Am vorbit înainte și cu cei care locuiesc acolo, dar și cu arhitecți. Voiam să știu cât au negociat ei, și pe urmă să aflu dacă scandalurile din presă au vreo bază reală.
În final, am obținut în prețul de listă finisaje cu 5.000 de euro mai scumpe decât cele prevăzute, plus un loc în parcarea subterană, care valora cam 9.000 de euro”, ne-a povestit un bucureștean, convins că a reușit să obțină cam tot ce era posibil din negocierea respectivă.
5% – marjă medie de negociere
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Agenții de vânzări cu care discuți au dispoziții clare în legătură cu marja de negociere în care să se încadreze. Secretul este să intuiești prețul minim pe care sunt dispuși să îl ofere și să te apropii cât mai mult de el, fără să exagerezi.
Dintr-un sondaj rapid am aflat că la Titan Sun Park, de pildă, agenții de vânzări oferă un discount de 5% din prețul de listă, că la Citta, „pe măsură ce ne apropiem de final, politica noastră de discount este mai mică”, la New Point se fac reduceri de TVA, iar la Vitan Residence „nu se mai negociază”, în timp ce alte complexuri rezidențiale oferă locuri de parcare.
„Aproape orice preț este negociabil, însă această situație diferă foarte mult de la caz la caz, de la un proiect la altul și de cererea existentă într-un anumit moment, fie pentru o anumită zonă sau pentru un anumit proiect.
„Nouă cine ne plătește pensia?” Două potențiale soluții
În România și Europa de Est, scepticismul legat de viabilitatea sistemului public de pensii este în creștere, în special în rândul tinerilor, din cauza problemelor demografice și a creșterii speranței de viață.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
Spre exemplu, în piață există un stoc relativ redus de locuințe deja finalizate, comparativ cu cererea generală existentă, și apartamentele din cadrul proiectelor rezidențiale sunt în general precontractate de către cumpărători într-o proporție de aproximativ 70% înainte de finalizare.
Această situație duce la un stoc relativ redus de locuințe deja finalizate, care se pot vinde prin Prima Casă, unii dezvoltatori fiind astfel mai puțin dispuși să negocieze înspre momentul finalizării proiectelor.
Potențialii cumpărători trebuie să știe că, dacă achiziționează o locuință într-un proiect rezidențial aflat într-o faza incipientă de construcție, pot să plătească un preț și cu peste 10% mai mic față de prețurile practicate la finalizarea proiectelor”, a declarat pentru PressOne Gabriel Voicu, director al diviziei New Homes din cadrul Coldwell Banker România.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
De aceea, specialistul îi sfătuiește pe cumpărători să se documenteze întotdeauna temeinic, să fie atenți la renumele dezvoltatorului și la cartea de vizită a altor părți implicate în proiect – spre exemplu, antreprenorul general.
Dacă proiectele sunt cu vechime pe piață și au un renume bun, pot achiziționa și-n timpul fazelor de construcție, putând obține astfel un preț mai bun.
„Beneficiile pot lua diferite forme, de la finisaje personalizate la locuri de parcare incluse în prețul de vânzare. Nu în ultimul rând, cei care dispun de resurse financiare, deci pot achita un avans mai ridicat sau chiar plăti integral, pot beneficia de un preț semnificativ mai atractiv”.
De reținut
Cu credit sau fără credit – șansele să obții o reducere de preț cresc odată cu valoarea avansului pe care ești dispus să-l plătești.
Stadiul proiectului – dezvoltatorul imobiliar este dispus să ofere reduceri mai mari pentru locuințele aflate în faza de construcție.
Locul de parcare – mulți dezvoltatori sunt dispuși să cedeze un loc de parcare al cărui preț poate varia între 3.000 de euro și peste 10.000 de euro, dacă este subteran.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this