Mădălin Bețivoiu
Colaborator
Mădălin e de profesie lucrător economic în companii de tehnologie dar și antropolog amator. Interesat mai ales de cele politice dar și de cele istorice și, câteodată, de cele sociale. Avid consumator de știri, articole, eseuri, cărți.
Cât de mult reprezintă aleșii locali comunitățile unde au câștigat? În o treime din localitățile României, primarul ales a obținut mai puțin de 50% din voturi
Cine câștiga între Mihai Chirică și Marius Bodea, între Vergil Chițac și Stelian Ion, Radu Mihaiu și Rareș Hopincă, între Vlad Popescu-Piedone (fiul) și Alexandru Dimitriu, dacă alegerile erau în două tururi?
Cât au cheltuit partidele cu promovarea pe internet înainte de alegeri: 2.5 milioane de euro pe 40 de mii de reclame doar la Meta
În acest material găsiți aproximări ale bugetelor totale cheltuite cu reclame politice în perioada 10 mai - până pe 5 iunie (pe Google Ads) sau 1 iunie (pe Meta, adică pe Facebook și Instagram).
Cu ce agendă încearcă să intre extremiștii români de la AUR și SOS în Parlamentul European
Influența și numărul membrilor partidelor eurosceptice cresc în toată Europa, mai ales în Germania, Franța, Italia sau Olanda. Cum anume vor influența aceste partide politica Uniunii Europene în următorii 5 ani?
Este România o democrație reală? Scurt istoric al partidelor românești
FreedomHouse califică alegerile românești din 1991 până în prezent ca fiind în general libere și corecte și consideră că opțiunile de vot au fost de regulă exprimate liber de către alegători iar alegerile au permis rotații ale partidelor și candidaților. Așa cum vom vedea mai încolo, rotațiile acestea sunt nu de puține ori mai mult teoretice, istoria partidelor românești fiind una a acelorași Mării cu diverse pălării.
2024, cel mai important an electoral din istorie: 76 de țări merg la urne. Ce putem să facem pentru a ne asigura un viitor mai bun în România?
În România, avem parte de propriul record electoral: cele mai multe runde de alegeri într-un singur an, cu toate cele 4 cicluri electorale deschise. Alegerile pentru Parlamentul European sunt stabilite pentru intervalul 6-9 iunie dar celelalte 3 runde de alegeri (Parlament, Locale, Prezidențiale) așteaptă încă hotărârea Guvernului în privința calendarului de vot.