Janina Cîrstea, medic veterinar, dă de mâncare unui câine, la sediul asociației Sache, în Tărtărești, pe 12 decembrie 2024. Andreea Câmpeanu
Janina Cîrstea, medic veterinar, dă de mâncare unui câine, la sediul asociației Sache, în Tărtărești, pe 12 decembrie 2024. Andreea Câmpeanu
19/12/2024
Asociația Sache: Locul unde toate animalele sunt vindecate până la capăt
În 2007, Laura Fincu era cunoscută în căminul Băneasa al SNSPA drept „fata cu căței”, după ce l-a salvat pe Sache, unul dintre maidanezii care mișuna prin curte. Câinele fusese chinuit de niște studenți din campus și bătut atât de rău, încât după ce i-a fost pus ghipsul, i se mai vedea doar nasul. Aproape 18 ani mai târziu, la radiografie încă se văd efectele loviturii de atunci, spune Laura.
Lui Sache i s-au alăturat apoi Cookie și alți câini, pe care Laura i-a tratat și cărora le-a găsit adopții. În 2016, eforturile ei s-au concretizat într-un cabinet veterinar social, adică un loc unde ea împreună cu cei 15 oameni care fac parte din echipa Sache încearcă să ajute cu prețuri sociale pe toată lumea și complet gratuit anumite categorii. Mai mult, 90% din profitul cabinetului se întoarce către misiunea sa socială.
Laura Fincu, fondatoarea asociației Sache, cu cățelul care a dat numele asociației, în Tărtășești, pe 12 decembrie 2024. Foto: Andreea Câmpeanu
În 2022, Laura a luat parte la cursurile de fundraising organizate de Asociația pentru Relații Comunitare (ARC), iar în ultimul an a pus în aplicare unul dintre mecanismele învățate: donațiile prin SMS. Astfel, într-un singur an, asociația Sache a ajuns să fie susținută lunar de 6.000 de oameni care donează 2 euro prin SMS. De altfel, o mare parte din bugetul cabinetului provine din donațiile individuale ale oamenilor, fie ele donații prin SMS, prin debit direct sau online.
Până la capăt
Cabinetul Sache se află într-o localitate din Dâmbovița, la o oră de centrul Bucureștiului, într-o curte care ar putea ușor trece neobservată, cu două case mici care adăpostesc astăzi aproape 60 de animăluțe care primesc tratament. Numărul lor se schimbă în fiecare zi. Sunt căței sau pisici de pe stradă, care au fost lovite de mașini sau de oameni.
Au fost aduse aici fie de proprietari, fie de oameni care le-au găsit pe marginea drumului. Unele au picioarele bandajate sau blana tăiată pe porțiuni mai mici sau mai mari, altele primesc tratament pentru diabet și mâncare adaptată nevoilor pe care le au. Gemetele lor acoperă discuțiile oamenilor din cabinet. Pe rând sau în cor, cu sunete mai groase sau mai ascuțite, animalele își strigă durerea.
O pisică paralizată, la sediul asociației Sache, în Tărtășești, pe 12 decembrie 2024. Foto: Andreea Câmpeanu
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Cei 40 de metri pătrați ai cabinetului sunt acoperiți de cuști de dimensiuni diferite, cutii cu medicamente, seringi sau pături ude. Într-un colț, Janina Cîrstea, medic veterinar de doi ani la Sache, ține un bol cu terci în fața unui cățel bătrân, cu blana maronie, ajuns aici după ce a fost lovit de o mașină. L-a adus cineva din Buftea, așa că așa îi e și numele cât timp stă aici. De altfel, toate animalele din cabinet sunt numite după localitățile din care vin.
„Aici pot să fac niște lucruri fără să fiu atât de disperată să mă încadrez în suma proprietarului”, spune Janina, care după opt ani petrecuți într-un cabinet veterinar obișnuit, se bucură că la Sache poate „trata până la capăt”. O liniștește că seara poate să se culce liniștită, știind că a făcut tot ce a putut pentru animalul pe care l-a avut în grijă și că tratarea lui nu a depins de posibilitățile financiare ale proprietarilor.
Janina Cîrstea, medic veterinar pregătește o pisică pentru sterilizare, în curtea asociației Sache, în Tărtășești, pe 12 decembrie 2024. Foto: Andreea Câmpeanu
Copiii pe care România îi doare: de ce avem nevoie de un spital pentru îngrijire paliativă pediatrică
În România, peste 22.000 de copii au nevoie de îngrijire paliativă, dar există doar 40 de paturi disponibile la nivel național. HOSPICE Casa Speranței vrea să schimbe această realitate construind primul spital de îngrijire paliativă pediatrică din țară, în Adunații Copăceni. Spitalul va oferi servicii integrate: îngrijire la domiciliu, kinetoterapie, consiliere psihologică și terapii pentru copii și familiile lor.
De diversitatea cazurilor din cabinet este încântat și Tiberiu, student în anul 5 la Medicină Veterinară, care de șapte ani vine la Sache. Are 24 de ani și a dat Politehnica pe medicină după ce a participat la campaniile de sterilizare organizate de asociație. Acum este asistent veterinar în cabinet și își petrece majoritatea timpului liber aici, unde se bucură pentru că „poți să vezi în practică tot ce e teoretic la facultate”.
Tiberiu Enache, student la medicină veterinară, lucrează la sediul asociației Sache, în Tărtășești, pe 12 decembrie 2024. Foto: Andreea Câmpeanu
Încă de la început, misiunea cabinetului nu s-a rezumat la tratamentul animalelor. „Nu e suficient să fie un loc pentru animale. Voiam să aducem cât mai mulți medici înapoi, să oferim cât mai multe locuri de muncă. Nu e doar despre animale, ci despre a oferi unui număr cât mai mare de oameni profesioniști capacitatea de a face ce le place”, spune Laura, fondatoarea Sache.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Prețuri sociale pentru tratamentul animalelor
În 2016, când a deschis cabinetul veterinar, Laura Fincu era convinsă că inițiativa lor de antreprenoriat social va rezolva problema câinilor din România. Aproape 9 ani mai târziu, după peste 100.000 de sterilizări făcute în campaniile aproape săptămânale prin țară, nu mai e atât de convinsă, dar crede în continuare cu tărie că lucrurile se vor îmbunătăți. Ca să contribuie la asta, asociația Sache construiește primul spital social pentru animale din România.
„Cabinet veterinar social pentru noi înseamnă că încercăm să ajutăm cu prețuri sociale pe toată lumea și complet gratis anumite categorii: fie persoane defavorizate sau marginalizate sau fără acces la servicii medicale, fie animăluțe care sunt găsite pe stradă în situații tragice sau în care viața le-a fost pusă în pericol”, explică Laura.
Prețurile sociale sunt prețuri mult mai mici decât practică majoritatea cabinetelor. Atât în cabinetul actual, cât și în spitalul care va fi gata în primăvară, costurile tratamentelor pentru animale sunt și vor fi acoperite prin donații de la persoane fizice sau de la companii ori prin sponsorizări.
Cel mai important rol în existența cabinetului Sache îl au cei 6.000 de oameni care lunar aleg să doneze 2 euro prin SMS. Numărul a fost deschis în decembrie 2023, la îndemnul celor de la Asociația pentru Relații Comunitare. Fiecare donator „asigură o stabilitate sau o predictibilitate de care ONG-urile de obicei nici nu au parte, nici nu au resurse cât să creeze această strategie”, mai spune Laura, care speră să ajungă la 40.000 de donatori lunari.
Numărul acesta i-ar asigura funcționarea viitorului spital, dar și construirea unui campus unde studenții să poată pune în practică teoria învățată în facultate.
Elena Șoșa, îngrijitoare, mângâie un câine, la sediul asociației Sache, în Tărtășești, pe 12 decembrie 2024. Foto: Andreea Câmpeanu
Fiecare donație către Sache poate însemna încă un animal tratat, o injecție, o sterilizare, o porție de mâncare corespunzătoare unor animale bolnave sau o păturică care să le țină de cald cât timp sunt sub tratament. De exemplu, 50 de lei se pot transforma în sterilizarea unei pisici de pe stradă, iar 350 de lei în îngrijirea timp de o lună a unui animal aflat în grija celor de la Sache.
În noiembrie 2024, asociația a lansat un al doilea număr de SMS, de 5 euro, iar Laura speră că alături de cel de 2 euro, Sache va reuși să ajungă mai ușor la cei 40.000 de donatori lunari de care are nevoie pentru a deveni un loc care crește comunitatea de oameni care are grijă de animale.
În ianuarie 2023, când au început lucrările de construcție pentru spital, Laura estimase că are nevoie de 350.000 de euro. Între timp, suma necesară s-a dublat, spitalul prinde contur, dar mai e mult de muncă. Cei 700 de metri pătrați, în care vor putea fi tratate anual în jur de 10.000 de animale necesită mai multe resurse.
Spitalul în contrucție la asociația Sache, în Tărtășești, pe 12 decembrie 2024. Foto: Andreea Câmpeanu
Dacă vrei să pui și tu o cărămidă pentru spitalul Sache, o poți face aici.
Acest material este susținut de picdebine.ro, un program îngrijit de Asociația pentru Relații Comunitare. Prin acest serial vrem să arătăm puterea binelui construit cu pași mici. Pentru că fiecare pic de bine pe care-l facem în societate se adună și se transformă într-un val.
Vrem să vă prezentăm organizațiile care aduc schimbarea pornind de la aceste picături de bine, pentru că uneori nu vedem cât de mare este valul schimbării sau cât de mulți oameni cred în puterea lor de-a ajuta.
Dar, în fiecare lună, jumătate de milion de oameni aleg să facă puțin bine, donând unor cauze și unor organizații care le dau speranță și curaj. Ai putea fi și tu unul din ei.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this