Blocuri din zona Ștefan cel Mare, Sectorul 2, București. Foto: Lucian Muntean
Blocuri din zona Ștefan cel Mare, Sectorul 2, București. Foto: Lucian Muntean
06/07/2017
Apartamentele din București construite înainte de anul 2000 sunt mai profitabile
Apartamentele construite în București înainte de 2000 păstrează un avantaj net față de cele mai noi: generează randamente superioare.
Prețul de achiziție este semnificativ mai mic comparativ cu cel al unui apartament nou similar și aflat în aceeași zonă. În al doilea rând, locuințele vechi au, în general, un amplasament mai bun, într-o zonă cu o infrastructură bine pusă la punct.
Tiberiu Stănculete, managing partner al companiei de consultanță imobiliară Coldwell Banker, detaliază:
„Ținând cont de dobânzile actuale de pe piața bancară, achiziția unei locuințe cu scopul închirierii reprezintă o opțiune mult mai bună de plasament pe termen lung, randamentele pe segmentul rezidențial putând să ajungă și la aproximativ 8% pe an în euro, în funcție de locuința achiziționată.
Din acest punct de vedere, apartamentele finalizate înainte de 2000 reprezintă o opțiune de investiție mai bună, datorită amplasamentului mai bun, dar și a prețului de vânzare mai redus, ceea ce implică un randament potențial mai ridicat”.
Valoarea apartamentelor din fondul vechi – cum sunt considerate cele construite până în 1990 – s-a apreciat de aproape două ori mai lent în ultimul an, spre deosebire de apartamentele noi din ansamblurile rezidențiale, arată datele colectate de specialiștii în imobiliare consultați de PressOne.
În luna iunie, prețul mediu cerut pe metrul pătrat pentru apartamentele din fondul vechi era de 1.144 de euro, în creștere cu 7,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată indicele Imobiliare.ro – care prezintă evoluția prețurilor în funcție de valoarea cerută de proprietari. În schimb, prețul unui metru pătrat din apartamentele noi era, în medie, de 1.254 de euro, în creștere cu 13% față de iunie 2016.
Daniel Crainic, reprezentant al site-ului Imobiliare.ro, comententează:
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
„Cererea este la cel mai înalt nivel de după criză. În bună măsură, cumpărătorii se orientează spre segmentul nou, unde oferta este deocamdată sub nivelul cererii”.
Indicele Imobiliare.ro pentru apartamentele noi și vechi din București, la nivelul lunii iunie 2017.
*
„Nouă cine ne plătește pensia?” Două potențiale soluții
În România și Europa de Est, scepticismul legat de viabilitatea sistemului public de pensii este în creștere, în special în rândul tinerilor, din cauza problemelor demografice și a creșterii speranței de viață.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
Apartamentele vechi încă domină piața
Chiar dacă numărul de tranzacții cu locuințe noi s-a majorat în ultimii ani, tranzacțiile cu locuințe vechi continuă să reprezinte ponderea majoritară, spune managerul Tiberiu Stănculete.
„Când un potențial cumpărător decide să își achiziționeze o locuință, atenția sa este îndreptată exclusiv spre segmentul locuințelor noi, având stabilit un buget preliminar de achiziție și o zonă unde dorește ca locuința să fie amplasată – desigur, alături de un număr de camere și eventuale facilități sau finisaje, la nivel general.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Prețurile mai ridicate, comparativ cu bugetul său, sau absența în unele cazuri a ofertei de locuințe noi deja finalizate în zona în care dorește ca noua locuință să fie amplasată îi determină însă pe unii cumpărători să se reorienteze către segmentul de locuințe finalizate anterior anului 1990″, explică Tiberiu Stănculete.
El consideră că majorarea prețurilor înregistrată la apartamentele noi în ultimul an este normală pentru o piață matură și dinamică.
Stănculete pune creșterea prețurilor pe seama majorării costurilor pe întreaga linie de dezvoltare, de la costurile de marketing și vânzări până la creșterea salariilor din construcții sau scumpirea materialelor de construcții.
În schimb, interesul pentru oferta din fondul vechi de apartamente se păstrează datorită unei multitudini de factori, de la prețurile de vânzare mai mici la ușurința finanțării unei tranzacții de acest tip.
„Piața rezidențială din 2017 este total diferită de cea din perioada 2006-2008, când cea mai mare parte a tranzacțiilor erau realizate de investitori care doreau obținerea rapidă a unui profit prin revânzare, alimentând astfel și majorarea galopantă a prețurilor, în timp ce astăzi aproape toate tranzacțiile sunt realizate de cumpărători finali”, consideră Stănculete.
Minusurile locuințelor vechi
La capitolul dezavantaje, putem bifa vechimea clădirilor, care în majoritatea cazurilor este de 30-50 de ani. În plus, cumpărarea unei locuințe vechi presupune, de regulă, și o întreagă serie de modernizări și renovări.
„Blocurile noi beneficiază de suprafețe utile mai mari, sunt mai flexibile când vine vorba de compartimentare și chiar și de personalizare. În primele etape, un dezvoltator pune la dispoziția cumpărătorului diferite tipuri de materiale ceramice, parchet, nuanțe etc”, arată Flavius Pop, reprezentant al site-ului de imobiliare Storia.ro.
El mai arată că alte avantaje de luat în considerare sunt eficiența energetică pe termen lung, datorată materialelor noi superioare calitativ, dar și menținerea valorilor proprietății.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this