Cariera administrativă la nivel local a lui Emil Boc rivalizează cu ambițiile sale politice de la nivel-ul UE. Foto: 161st CoR Plenary Session June 2024 © European Union / OCTAVIAN CARARE
Cariera administrativă la nivel local a lui Emil Boc rivalizează cu ambițiile sale politice de la nivel-ul UE. Foto: 161st CoR Plenary Session June 2024 © European Union / OCTAVIAN CARARE
10/09/2024
Air Boc-Bruxelles. O zi la primărie, 6 în delegație: unde își petrece timpul Emil Boc, în timp ce Primăria Cluj pierde proiecte pe bandă rulantă
- Conduce administrația orașului Cluj-Napoca de aproape două decenii, dar este plecat zile în șir la Bruxelles. Nimeni nu știe cu exactitate unde și de ce călătorește atât de des în străinătate primarul Emil Boc.
- Ce spune codul administrativ despre plecările repetate ale aleșilor locali și cât de reprezentativ este, de fapt, un primar care nu e de găsit în Primărie?
- În ciuda legăturilor strânse cu Bruxelles-ul, Primăria Cluj-Napoca e incapabilă să finalizeze licitațiile publice pe bani europeni pentru proiectele majore ale orașului.
Din 248 de zile lucrătoare - cât a avut anul trecut - Emil Boc a petrecut 64, adică mai mult de un sfert, în delegație. Anul acesta, până în mai, marcase deja alte 20 de zile.
Dată fiind durata mare și frecvența deplasărilor, clujenii ar trebui să fie informați despre programul și activitatea primarului. Însă acesta este complet netransparent când vine vorba de programul lui. Plecările sale nu sunt justificate în fața Consiliului local, așa cum cere codul administrativ, iar regulamentul primăriei a fost modificat de așa natură, încât a devenit extrem de complicat să poți fi primit în audiență de primarul ales. În plus, primarul își acoperă plecările printr-o activitate intensă pe social media.
Am descoperit că Emil Boc se folosește de funcția administrativă obținută prin vot popular în România pentru a-și urmări agenda personală, în cadrul unui organism european consultativ din cadrul UE, Comitetul European al Regiunilor (CoR).
***
La sfârșitul lui septembrie 2022, Emil Boc, primar al orașului Cluj-Napoca și fost prim ministru al României (2008-2012) a fost ales să prezideze și o comisie din cadrul CoR, în care era membru încă din 2019. Din 29 septembrie 2022, așadar, de la mijlocul celui de-al cincilea mandat al său la Cluj, Emil Boc are și o poziție executivă la comisia numită COTER - Comisia pentru Politică de Coeziune Teritorială și Buget al UE din cadrul CoR. Mandatul de conducere este de doi ani și jumătate și ar trebui să expire în martie 2025.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
În virtutea acestui fapt, în ultimii doi ani, prezențele lui Emil Boc la Bruxelles în timpul săptămânilor de muncă s-au înmulțit.
De altfel, Boc este extrem de prezent pe agenda întâlnirilor și evenimentelor organizate de comisia pe care o conduce, dar și în alte organisme subsidiare din cadrul CoR.
Participă la întâlniri ale comisiei SEDEC (Comisia pentru politica socială, educație, ocuparea forței de muncă, cercetare și cultură), ale comisiei BRASS-G, la Grupul de Lucru pentru Ucraina, la întâlnirile grupului EPP (Partidului Popular European, n.red.) din cadrul CoR sau chiar la Conferința președinților CoR.
Cea mai mare teamă a candidaților la Cotroceni. 3 lucruri pe care ar trebui să le înțeleagă viitorul președinte al României despre droguri
Candidații la președinție se feresc să abordeze cu adevărat problema drogurilor și se ascund în spatele unor răspunsuri vagi, deși susțin că înțeleg problema cu care se confruntă România.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Primarul Clujului, fotografiat în 2024 la una din întâlnirile grupului său politic EPP din cadrul Comitetului European al Regiunilor
Ce e CoR și ce atribuții are?
Opiniile exprimate de CoR nu sunt obligatoriu de implementat în legislația europeană, chiar dacă atât Comisia Europeană, cât și Parlamentul European (PE) și Consiliul Uniunii Europene pot să le solicite puncte de vedere.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Statutul membrilor CoR este similar europarlamentarilor, chiar dacă membrii CoR au la dispoziție mult mai puține resurse decât membrii Parlamentului European. Ei discută pe aceleași proiecte legislative și urmăresc dezbaterile din PE.
Analiștii consultați de PressOne arată că rolul consultativ al CoR este luat în serios la Bruxelles, dar pentru primarii și ceilalți reprezentanți locali care fac parte din acest organism agenda și întâlnirile reprezintă în primul rând o formă de networking - adică de a-și crea legături la nivel înalt.
Opiniile CoR pot produce efecte legislative, dar ține în continuare de performanța administrativă locală a fiecărei regiuni și a fiecărui oraș în parte să obțină beneficii materiale concrete de pe urma deciziilor luate la Bruxelles.
Comitete și Comisii
Urmele lui Emil Boc la Bruxelles pot fi urmărite începând cu mai 2022. Emil Boc - pe atunci doar raportor al comisiei COTER, a fost gazda unui eveniment numit Innowave Summit 2022.
În Iunie 2022, Boc a participat la prima ediție a Summitului pentru Educație și Inovație și la un alt eveniment, intitulat Campusul Universităților Europene, organizat de Președinția franceză și de Consiliul UE. Apoi a co-semnat un document cu titlul „Universities can stimulate a European innovation agenda” - „Universitățile pot influența agenda de inovații a UE”.
A mai participat, pe 1 decembrie 2022, la Summitul European al Educației și a vorbit în cadrul unei discuții despre „Shaping the Future: Better Investing in Education and Training” - „Modelarea viitorului: Investiții mai bune în educație și formare”.
Evenimentul a avut loc în același timp cu Ziua Națională a României. Emil Boc figurează pe lista vorbitorilor la summit.
Totuși, pe canalul său de YouTube a fost postat un video în care primarul apărea în aceeași zi ținând un discurs la defilarea militară de la Cluj-Napoca.
În perioada 9-12 octombrie 2023, Emil Boc s-a aflat la Bruxelles, unde în cadrul unui eveniment intitulat Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor a condus două discuții din poziția de președinte al Comisiei pentru Politici de Coeziune a Teritoriului și Buget al UE (COTER) din partea CoR. Evenimentul a început lunea și s-a terminat joia.
PressOne a verificat programul primarului Emil Boc pentru perioada noiembrie 2023-mai 2024, într-un interval care să acopere minimul de 6 luni înainte de alegerile din 9 iunie 2024.
Potrivit informațiilor publice disponibile în agenda online a CoR, comisia COTER, unde Emil Boc este președinte și raportor, s-a întrunit în 2024 de 4 ori - pe 9 februarie 2024, 8 aprilie 2024, 17 iunie 2024 (când a avut loc un follow-up pentru un seminar din 22 mai) și 3 iulie 2024.
Comisia SEDEC, unde Emil Boc este raportor, s-a întrunit, de asemenea, în 26 aprilie 2024 și în 27 iunie 2024.
Plenul CoR s-a reunit în 31 ianuarie -1 februarie 2024, 17-18 aprilie 2024, 19-20 iunie 2024.
Grupul EPP din cadrul CoR s-a întâlnit pe 31 ianuarie 2024, 6 martie 2024 (București), 17 aprilie 2024, 19 iunie 2024.
Emil Boc mai este membru în două comisii: Comisia BRASS-G Meeting, care s-a reunit pe 30 aprilie 2024 și Grupul de Lucru pentru Ucraina, care s-a reunit pe 29 aprilie 2024.
În plus față de aceste date, Emil Boc a mai călătorit și la reuniuni ale Consiliului Europei sau ale Convenției globale a primarilor pentru climă și energie (GCoM), printre altele.
Așadar, cât a lipsit, de fapt, primarul din Cluj-Napoca între noiembrie 2023-mai 2024?
Potrivit foilor colective de prezență, Emil Boc a fost prezent la Cluj-Napoca în noiembrie 2023 în total 6 zile din 25 de zile de lucru.
În perioadele 7-10 noiembrie, 13 noiembrie, 15-17 noiembrie, 20-24 noiembrie, 28-29 noiembrie, primarul s-a aflat în delegație.
Spre exemplu, 7 noiembrie a fost o zi de marți. Primarul a lipsit până vineri, dar și lunea care a urmat, pe 13 noiembrie.
Apoi figurează prezent în condică tot într-o marți, pe 14 noiembrie, și lipsește din instituție următoarele 8 zile lucrătoare. Modelul se repetă și mai departe, când delegațiile sunt întrerupte doar de câte o zi de prezență la Primăria Cluj-Napoca.
A fost prezent pe 27 noiembrie, care e o zi de luni, apoi lipsește din nou 2 zile. În 29-30 noiembrie 2023 a avut loc Plenul Comitetului European al Regiunilor. Boc figurează pe lista vorbitorilor din 29 noiembrie. Pe 30 noiembrie a avut loc votul în Plen al opiniilor formulate cu o zi înainte.
Din răspunsul primit de PressOne lipsește ziua de 30 noiembrie, care a fost într-o zi de joi. A fost ziua în care primarul Clujului a rămas blocat pe Aeroportul din Munchen, în urma unei furtuni de zăpadă care a dat peste cap traficul aerian și mii de români care călătoreau au dormit zile în șir pe aeroportul din Germania.
Primarul Emil Boc, pe aeroportul din Munchen, Germania, unde a rămas blocat la începutul lunii decembrie 2023. Foto: Pagina oficială de Facebook
Cu alte cuvinte, Emil Boc se afla tot în delegație și pe data de 30 noiembrie 2023 și a pierdut pe drum și ziua de 1 Decembrie 2023, după ce zborurile spre România au fost anulate. Primarul ar fi trebuit să participe la Cluj-Napoca la depunerea de coroane de flori în Piața Mihai Viteazul și la defilarea militară din Piața Avram, înaintea căreia trebuia să treacă în revistă garda de onoare și să țină un discurs.
Mai departe, în luna decembrie 2023, Emil Boc a fost prezent la Cluj-Napoca 8 zile lucrătoare. Restul au fost zile de delegație sau sărbători legale. În intervalul 7-15 decembrie, primarul a fost în delegație.
În ianuarie 2024, Emil Boc a fost plecat pe 4 ianuarie, într-o zi de joi. Emil Boc a mai fost invitat însă și la Conferința Președinților din ianuarie 2024, un organism din cadrul CoR la care participă de obicei doar președinții grupurilor politice, alături de Președintele CoR și Prim-Vicepreședintele. Informația a fost confirmată pentru PressOne de Secretariatul General al CoR. Evenimentul a avut loc pe 30 ianuarie 2024.
Și totuși, în răspunsul pe care l-am obținut de la Compartimentul Mass-Media al Primăriei Cluj-Napoca, data respectivă nu figurează în rândul zilelor de delegație.
Februarie începe cu o delegație lungă, în intervalul 1-9 februarie. Urmează 6 zile de prezență consecutive, apoi o nouă delegație, 20-23 februarie.
Modelul delegațiilor întrerupte de o singură zi de prezență se păstrează, astfel că Emil Boc merge la Primărie luni, pe 19 februarie, apoi din nou lipsește următoarele 4 zile lucrătoare, fiind în delegație. Din nou luni, 26 februarie - prezent, apoi încă o zi de delegație.
Pe 5-7 martie, apoi pe 14-19 martie (când a participat ca vorbitor la Summitul regiunilor de la Mons-Belgia) și pe 26 martie s-a aflat în delegație.
Prima săptămână din aprilie 2024, Emil Boc s-a aflat la Cluj-Napoca. Apoi în intervalul 8-12 aprilie a fost în delegație. A participat la cel de-al 9-lea Forum al Coeziunii (care a avut loc între 11-12 aprilie 2024 la Bruxelles).
Din descrierea evenimentului aflăm că s-au discutat rolul și evoluția politicilor de coeziune din Europa în contextul tranziției verzi, digitale și demografice. Emil Boc a fost raportor pentru o opinie formulată la acest forum și a participat ca speaker la eveniment.
A venit din nou într-o luni la Cluj, apoi a plecat din nou 2 zile, 16-18 aprilie, pentru Plenara Comitetului European al Regiunilor (CoR). Între 24 și 30 aprilie, Emil Boc s-a aflat de asemenea în delegație.
Răspunsul Primăriei Cluj-Napoca se oprește în luna mai, pre-electorală, când primarul se pare că s-a ocupat de campanie și a rămas în oraș.
În 7 iunie, Emil Boc posta pe pagina lui de Facebook un mesaj electoral, în care sublinia dimensiunea europeană a mandatului său:
„Dragi clujeni,
Pe baza încrederii dumneavoastră reprezint Clujul în Uniunea Europeană. Prin munca noastră comună am reușit să avem în derulare și în pregătire proiecte de peste 4,5 miliarde euro. Conduc Comisia de Coeziune Teritorială și Buget a Comitetului European al Regiunilor, mă întâlnesc regulat cu comisari și înalți oficiali europeni pentru a discuta despre problemele Clujului, pentru a face cunoscut orașul nostru și pentru a atrage resursele financiare necesare dezvoltării municipiului nostru.”
Au urmat alegerile din 9 iunie, pe care Emil Boc le-a câștigat.
Pe 19-20 iunie 2024, a avut loc cea de-a 161 Plenară a CoR, iar primarul apare în imaginile postate de la reuniunea care a avut loc la Bruxelles.
Emil Boc în sala în care a avut loc pe 27 iunie 2024 întâlnirea Comisiei SEDEC, unde a prezentat o opinie despre Inteligența Artificială
Câteva zile mai târziu, pe 22 iunie, Emil Boc era la Köln, se poza cu suporterii români înaintea meciului de fotbal România-Belgia, în etapa a doua a grupei E de la Euro 2024. România a pierdut.
Pe 25 iunie 2024, la Cluj-Napoca avea loc prima ședință de Consiliu local de după alegeri. În minuta ședinței, putem citi cum primarul Emil Boc se scuză că va trebui să plece mai repede, înainte de ședința de lucru, fiindcă are alte întâlniri antamate. El le cere consilierilor locali să îi adreseze întrebări la începutul ședinței.
De fapt, Emil Boc era pe picior de plecare tot la Bruxelles.
În 27 iunie 2024, Boc a participat la o întâlnire a Comisiei SEDEC, unde este raportor și unde a prezentat o opinie despre Inteligența Artificială: „Ethical Artificial Intelligence and access to supercomputing for start-ups” - „Etica inteligenței artificiale și accesul pentru start-up-uri la supercomputere”.
AICI, puteți urmări intervenția primarului din comisia SEDEC (min: 04:09:19).
Deși plecat din Cluj-Napoca, a păstrat aparența unei activități locale intense, iar pe pagina lui de Facebook a postat în 28 iunie un mesaj în deschiderea celui de-al 43-lea Congres Național de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie Digestivă (27-29 iunie, Cluj-Napoca).
Mesajul era preînregistrat (foto jos).
O săptămână mai târziu, pe 4 iulie 2024, a avut loc la Bruxelles întâlnirea Comisiei COTER. El a condus ședința.
Apoi, pe 5 iulie 2024, Emil Boc s-a aflat la Paris, la Convenția globală a primarilor pentru climă și energie (GCoM). Boc a fost inclus cu această ocazie în Consiliul de primari al acestei entități, GCoM.
În sfârșit, peste încă o săptămână, 11-12 iulie 2024, Emil Boc a participat în Ungaria, la Balatonfüred, la un seminar al COTER, unde a fost și gazdă și speaker.
Pe 15 iulie, site-ul CoR publică un interviu cu primarul Emil Boc în care vorbește despre importanța coeziunii regiunilor din UE.
Deși în presa din România refuză să ofere interviuri, Emil Boc e mai binevoitor atunci când lucrează cu biroul de comunicare al CoR, unde acordă interviuri și este foarte pertinent când vine vorba de politicile europene. De altfel, subiectul coeziunii se numără printre principalele sale interese.
Costuri
Membrii CoR primesc o indemnizație pentru participarea la întâlnirile organizate la Bruxelles. Se numește per diem și ar trebui să acopere cazarea, masa și alte cheltuieli care pot surveni în timpul exercitării activității.
La ultima revizuire, cuantumul mediu al indemnizației forfetare pe care membrii CoR, experții raportori, președinții de comisii o pot solicita (cu variații în funcție de mijlocul de transport ales) era în jur de 350 de euro/zi.
Într-un al doilea răspuns formulat de Primăria Cluj-Napoca (primit de noi pe 21 august 2024), ni se detaliază costurile implicate de deplasările recurente ale primarului. Atașăm, mai jos, tabelul cu sumele achitate de municipalitate pentru cazare, diurnă și transport.
După cum reiese din tabel, costurile suportate de administrația locală vizează cu predilecție acele zile unice de delegație, cele luate în plus față de delegațiile de mai multe zile consecutiv legate, ale căror costuri sunt oricum suportate de CoR.
Spre exemplu, zilele de delegație din 27 februarie și 26 martie 2024 (zile de marți), care sunt și cele mai scumpe în termeni de costuri, nu au în agendă evenimente desfășurate în cadrul CoR.
Pe 27 februarie s-a întrunit în sesiune plenară Parlamentul European, iar pe 26 martie Consiliul Europei a organizat un Congres al autorităților locale și regionale (The Congress of Local and Regional Authorities of the Council of Europe). Membrii care dețin și funcții executive în cadrul CoR, sunt președinți de comisii, cum e și cazul lui Emil Boc, sunt asistați în munca lor de un secretariat, care le pregătește documentele și dosarele care trebuie discutate și semnate.
Există și posibilitatea de a participa la întâlnirile grupurilor de lucru din Bruxelles online, care au loc inclusiv în format hibrid. În acest caz, regulamentul european prevede ca experții raportori și speakerii invitați să primească o indemnizație forfetară echivalentă cu jumătate din indemnizația zilnică de ședință ordinară cu prezență fizică.
„CoR rambursează cheltuielile de călătorie efectiv suportate de membrii săi pentru deplasările către și dinspre Bruxelles și locurile unde au loc reuniunile CoR, precum și pentru misiuni aprobate în mod corespunzător. De asemenea, CoR plătește membrilor săi indemnizații forfetare pentru călătorii și reuniuni, pentru a acoperi toate cheltuielile asociate acestor deplasări (cum ar fi transportul la locul întâlnirii, taxele de parcare, cazarea, mesele etc.), ținând cont de prețurile relativ ridicate din Bruxelles, unde au loc reuniunile instituțiilor UE. Ca regulă generală, CoR acoperă și costurile de călătorie ale membrilor săi atunci când aceștia participă la evenimente externe în numele CoR.”
Fragment din răspunsul Secretariatului General al CoR, la solicitarea PressOne din 4 septembrie 2024.
Ce spune legea?
Codul administrativ (art. 225 , alin. 4-5) prevede obligativitatea aleșilor locali de a da autorității deliberative, adică Consiliului local, informări despre deplasările efectuate în străinătate pentru exercitarea unor atribuţii stabilite prin lege.
Mai exact, dacă deplasarea, delegația, s-a făcut în interesul instituției, urmările acesteia ar trebui aduse la cunoștința consilierilor locali aleși. Termenul maxim de prezentare a informării este de 45 de zile de la data încheierii deplasării, iar în cazul nerespectării acestor prevederi, aleşii locali ar trebui să suporte din buzunarul propriu cheltuielile deplasării.
Am cerut Primăriei fiecare din informările remise de Emil Boc în urma deplasărilor efectuate la datele comunicate tot de Compartimentul Mass-Media, însă răspunsul a fost lăsat în mod deliberat în aer.
Ni s-a spus că despre activitatea Primarului și a aparatului său de specialitate se vorbește mereu la începutul tuturor ședințelor ordinare ale Consiliului local și ni s-a recomandat să căutăm singuri răspunsul pe site-ul oficial al instituției, în minutele tuturor ședințelor desfășurate în mandatul trecut și pe canalul de YouTube al administrației locale.
„Nu am primit niciun fel de informări despre deplasările dlui Primar, nici in scris, nici în ședințele de Consiliu Local. Desigur, dl Primar menționează adeseori diverse discuții de la Bruxelles, dar eu personal nu rețin că a pomenit vreodată scopul, activitățile, rezultatele vreunei deplasări oficiale.”
Alexandra Oană, consilier local USR Cluj
Pentru comparație, am cerut Consiliului Județean Harghita să ne comunice datele în care președintele Borboly Csaba a fost în deplasare la Bruxelles pentru întâlniri din agenda Comitetului European al Regiunilor (CoR) unde este, de asemenea, membru.
Perioada investigată a fost aceeași, noiembrie 2023 – iulie 2024. Ni s-a răspuns că Borboly nu a călătorit niciodată la Bruxelles în acest interval, însă informațiile publice disponibile online arată că a fost plecat din țară cel puțin o singură dată, la o plenară CoR, în aprilie 2024.
Imagine cu primarul inspectând un șantier din Cluj-Napoca, alături de viceprimarul Dan Tarcea. Foto: pagina oficială de Facebook a lui Emil Boc
Până la Boc, te mănâncă sfinții
Potrivit regulamentului disponibil pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, înscrierea în audiență la primarul Emil Boc trebuie să urmeze o procedură complexă. Un clujean care are o problemă și vrea s-o rezolve prin audiență la primar trebuie să se înscrie în audiență întâi la șeful/directorul unui departament de specialitate din Primărie, de competența căruia crede că depinde soluționarea problemei sale.
Ca să poată vorbi cu unul din viceprimari, persoana trebuie să facă dovada faptului că a fost în audiență la directorul de departament. Iar pentru înscrierea în audiență la primarul municipiului, persoana trebuie să facă dovada faptului că a fost în audiență la unul dintre viceprimari.
Practic, ca să ajungi să îl întâlnești pe Emil Boc, un fel de Înaltă Instanță a Administrației Publice Locale, trebuie să parcurgi întâi toate instanțele din aparatul de specialitate al primarului.
L-am consultat pe Zoltán Györke, expert în drept administrativ și fost subprefect al Clujului cu privire la legalitatea acestei reguli restrictive.
Györke spune că potrivit Codului administrativ, regulamentul Primăriei este abuziv, deoarece condiționează înscrierea în audiență la primar de participarea în prealabil la audiențele acordate de viceprimari sau de alți funcționari publici.
Codul administrativ în vigoare spune așa: „Aleşii locali sunt obligaţi ca, în exercitarea mandatului, să acorde audienţe”.
Așadar audiența e o îndatorire legală de care primarul nu se poate deroba. Apoi, Codul mai spune: „Primarul reprezintă unitatea administrativ-teritorială în relaţiile cu persoanele fizice” și aparatul de specialitate al primarului reprezintă „totalitatea compartimentelor funcţionale, fără personalitate juridică”, deci nu pot lua decizii în numele primarului, a declarat Zoltán Györke.
Primăria Cluj-Napoca arată într-un răspuns pentru PressOne, privitor la numărul audiențelor acordate în 2024 de primarul Emil Boc, că acesta ar fi avut 211 astfel de întâlniri cu cetățenii care le-au solicitat.
Agenda primarului este folosită ca un simplu instrument de PR, iar pe site-ul instituției Primăriei, la acest capitol sunt încărcate comunicate de presă despre diferite evenimente din oraș la un loc cu întâlniri și datele și orele audiențelor acordate de primar. De fapt, agenda primarului ar trebui să specifice în clar și transparent activitatea acestuia, întâlnirile avute și discuțiile purtate oficial și stabilite din timp împreună cu aparatul de specialitate din subordine.
Primarul plecat, proiectele majore ale orașului - în ceață
În ciuda activității asidue pe care primarul Emil Boc o depune la Bruxelles, administrația locală pe care o conduce întâmpină dificultăți majore în finalizarea unor proiecte de anvergură, care primiseră în primă instanță bugete consistente din fonduri structurale.
La începutul lunii septembrie 2024, Comisia Europeană a anunțat că finanțarea de 300 de milioane de euro pentru metroul din Cluj-Napoca - principalul proiect al administrației Boc, care i-a adus, de altfel, un nou mandat - este incertă. Guvernul, pe de altă parte, a anunțat direct că Metroul de la Cluj a pierdut finanțarea europeană, fiind cel mai întârziat proiect din PNRR.
Inceperea lucrarilor la Magistrala I de metrou Cluj-Napoca, miercuri, 5 iunie 2024. Inquam Photos / Cristi Vescan
În ceea ce privește proiectul Centurii Metropolitane a orașului, Primăria pare să nu reușească să finalizeze licitațiile. În aprilie 2024, pentru a doua oară consecutiv un contract pentru lotul 2 a fost întors, fiindcă licitația cu o singură ofertă a fost declarată neconformă.
Proiectul Centurii Cluj-Napoca - o investiție estimată la 920 de milioane de euro - a fost preluat din 2017 de la Ministerul Transporturilor și nu a avut până în iulie 2024 niciun contract semnat. Și așa finanțarea europeană pe care se baza stă sub semnul întrebării.
Între timp, în oraș, o stradă aflată în plin proces de reabilitare și situată într-una din zonele în care autorizațiile pentru dezvoltările imobiliare au fost date pe bandă rulantă, s-a prăbușit pe versantul unui deal, sub greutatea construcțiilor și a traficului de șantier.
În plus, proiectele de pietonalizare și modernizare ale unor artere din Centrul istoric al orașului, care au trenat luni de zile, s-au dovedit a fi prost executate, cu greșeli de proiectare și sunt încă nerecepționate. Pe pietonalele Clujului, Tipografiei, Maniu, se parchează în continuare, fără ca autoritățile să ia nicio măsură.
PressOne a încercat să obțină o reacție din partea primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, cu privire la agenda sa de la Bruxelles și proiectele stagnate ale orașului. L-am contactat prin e-mail și prin telefon. Nu am primit niciun răspuns.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this