Foto: Ilia Burdun / Dreamstime.com
01/03/2018
Acuzații de copiat, substituire de persoane și bruiaj insuficient după examenul de acces în casta notarilor
O parte dintre cele 250 de persoane care în 21 februarie 2018 au susținut examenul de admitere în profesia de notar stagiar cer anularea concursului și îi acuză pe organizatorii de la Institutul Notarial Român (INR) că au creat „toate condițiile” pentru ca rezultatele să poată fi fraudate.
A fost primul concurs organizat de INR după ce Ministerul Justiției a schimbat regulile de acces în casta notarilor publici, poate cea mai opacă breaslă din România.
S-a renunțat la proba orală
Până acum, concursurile pentru admiterea în stagiatură erau organizate de Camerele de Notari. În februarie 2018, pentru prima oară, examenul s-a desfășurat la nivel național.
Astfel, au fost scoase la concurs 44 de posturi de notari stagiar, iar concurența a fost acerbă.
Șase posturi sunt disponibile la București, cinci la Timișoara, câte patru la Cluj și la Craiova, câte trei la Ploiești, Galați și Alba Iulia, câte două la Constanța, Brașov, Oradea, Tîrgu Mureș ș.a.m.d.
Examenul a presupus un test-grilă cu 100 de întrebări, jumătate din drept civil și procedură civilă, jumătate din procedura și legislația notarială. Nota minimă de promovare a fost 7. Pentru prima oară, examenul s-a limitat la proba scrisă, renunțându-se la cea orală.
De ce este important examenul de stagiatură în notariat?
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Fiindcă, în plus față de alte profesii liberale, notarii publici lucrează sub umbrela directă a Ministerului Justiției, nu sunt consultanți ai părților implicate în procese sau anchete ale Parchetelor, ci autentifică documente oficiale.
După desfășurarea examenului, PressOne a intrat în posesia a două sesizări depuse la INR, la Ministerul Justiției și la Uniunea Națională a Notarilor Publici din România. Semnatarii lor reclamă felul în care a fost organizat concursul și, mai ales, măsurile de securitate care (nu) au fost luate pentru a asigura o departajare corectă.
Aparatele de bruiat nu funcționau optim, iar membrii comisiei de supraveghere stăteau pe Facebook
Căderea lui Mihai Lucan. Istoria chirurgului care a falimentat un institut de stat pentru clinica proprie
Cunoscutul chirurg și fiul său sunt învinuiți că ar fi delapidat peste 5 milioane de lei de la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj.
„Candidaților le-a fost permisă intrarea în sală cu genți, putând avea asupra lor telefoane mobile, căști sau alte tehnologii care permit copierea. Nu a fost verificat nici de către comisie, nici de către forțele de ordine, dacă ei dețin sau nu asupra lor telefoane mobile sau alte mijloace de comunicare la distanță.
Abia în jurul orei 09:00, la insistențele unui candidat, s-a luat decizia, de către președintele comisiei de supraveghere a concursului, de scoatere a genților în afara sălii de concurs.
Contrar faptului că au existat aparate de bruiat semnalul, acestea nu funcționau la parametrii optimi, drept dovadă personalul din Comisia de supraveghere a examenului a fost văzut folosind telefoanele mobile și rețelele de socializare (ex. Facebook) în sală sau la toaletă”.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Fragment dintr-o sesizare depusă
la Uniunea Națională a Notarilor Publici din România
Dialogul interzis degeaba
În sesizări se mai spune că participanții la examenul din 21 februarie − organizat la Centrul de Conferințe Auditorium Pallady din București − au fost repartizați aleatoriu în săli, și nu în ordine alfabetică.
Singurul criteriu a fost să alterneze scaunele purtând etichetele G1 sau G2, fiindcă testul-grilă s-a dat pe rânduri.
„Această situație a condus la condiții inechitabile, în care candidați soț-soție sau alte persoane care se cunoșteau s-au așezat strategic, având posibilitatea de a colabora în timpul examenului”.
Ceea ce s-a și întâmplat. Astfel, o parte dintre cei aflați în sala Roma − una dintre din cele două săli de concurs, cealaltă fiind sala Buenos Aires − au putut copia în voie.
„Au existat numeroase cazuri în care candidații, deși au fost surprinși purtând dialoguri între ei, nu au fost eliminați din sală”, se mai spune într-o sesizare.
La articolul 11, alineatul 4, regulamentul de concurs interzice dialogul în timpul probelor de examen:
„În toate sălile a fost permisă ridicarea candidaților de pe scaun și părăsirea sălilor, nesupravegheați”
Participanții mai reclamă nereguli cu privire la comportamentul comisiei de supraveghere, care le-ar fi permis unor candidați „să plece și să vină de la toaletă, deși subiectele de examen erau deja extrase, iar în sala Roma începuse deja examenul”.
Candidații fuseseră puși să-și sigileze foile cu numele încă din momentul în care le primiseră. În sesizările depuse la INR și la Minister se spune că nu există nicio garanție că persoanele care au predat lucrările la finalul concursului sunt aceleași cu participanții în numele cărora au fost predate.
Deși neregulile sunt confirmate din mai multe surse, acuzațiile nu sunt asumate nominal, de frica eventualelor repercusiuni la viitoarele runde de examinare organizate de casta notarilor.
Spre exemplu, pe site-ul avocatnet.ro, un candidat care vizează un post de notar în Craiova a depus o plângere către ministrul Justiției în care descrie aceleași nereguli.
„Accesul candidaților în sala de examen sau de concurs a fost făcut fără solicitarea unui act de identitate sau pașaport din partea persoanelor. Singura identificare a candidaților în baza actului de identitate sau pașaportului a fost făcută la accesul în clădire și nu în sala de examen, așa cum în mod expres art. 11 alin. 1 din Regulament prevede.
Această condiție nu numai că era obligatorie a fi respectată din punct de vedere al Regulamentului, dar și necesară, dat fiind faptul că examenul s-a desfășurat în două săli diferite, aflate la etaje diferite.
Fac precizarea că acest articol a fost încălcat deoarece, de la ora 9:00, când a fost extras setul de subiecte și până la orele 10:30-11:00, când a început efectiv concursul, deși toți candidații aveau foile de examen sau concurs deja sigilate de către membrii Comisiei, în toate sălile de concurs a fost permisă ridicarea candidaților de pe scaune și părăsirea sălilor de examen sau concurs, nesupravegheați, cu încălcarea art. 11 alin. 1, care prevede expres interdicția de părăsire a sălii sub sancțiunea predării lucrării, mai ales dacă aceasta este deja sigilată”. (Sursa: avocatnet.ro)
INR: „Candidații au fost identificați în patru etape”
În mod normal, la orice soi de examen, foaia de răspuns constă într-un A2, pliat la mijloc, cu un colț negru, în care urmează să fie secretizat numele concurentului.
La examenul notarilor, numele și datele candidatului erau trecute pe prima filă într-un colț negru, care urma să fie sigilat. Pe aceeași filă mai erau scrise datele examenului, cu caractere mari, iar pe verso, nimic.
De această primă filă au fost capsate file cu variantele de răspuns la fiecare grilă. Din această cauză, filele cu variantele de răspuns puteau fi înlocuite foarte ușor.
Referitor la toate aceste nereguli, PressOne a solicitat poziția oficială a Institutului Notarial Român, organizatorul concursului din 21 februarie.
Redăm integral răspunsul primit de la Biroul de Presă al INR:
„Având în vedere că procedura de contestații la notare este în plină desfășurare, o discuție detaliată pe temele propuse de dumneavoastră ar fi prematură în acest moment. Așadar, vă propunem reluarea dialogului de îndată ce comisia de rezolvare a contestațiilor va da publicității rezultatele finale ale concursului.
Referitor la măsurile de prevenire a fraudării examenului, precum și la identificarea candidaților, suntem în măsură să vă comunicăm:
1. Identificarea candidaților a fost făcută de membrii Comisiei de Supraveghere a concursului cu sprijinul Poliției Locale, care a asigurat, în baza legii, personal specializat în acest sens.
Candidații au fost identificați în patru etape: la intrarea în clădire, la accesul în sălile de examen, la momentul sigilării colțurilor lucrărilor și la predarea acestora. La intrarea în sălile de examen, candidații au semnat listele de identificare și prezență, iar la predarea lucrării au semnat borderoul de predare al lucrării.
2. Măsurile de prevenție a oricărei tentative de fraudare a concursului au constat în asigurarea bruiajului în sălile de examen (inclusiv la toaletele aferente sălilor de examen), precum și în sala în care au fost redactate subiectele și baremul de notare. Serviciul de bruiaj a fost asigurat de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS)”.
_____
PressOne a solicitat o poziție oficială privind acuzațiile și de la Uniunea Națională a Notarilor Publici din România.
Ni s-a transmis că urmează să fim contactați telefonic. Până la publicarea acestui text nu am primit niciun răspuns.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this