Festivalurile dedicate drepturilor LGBTQ+ în România strâng, în fiecare an, tot mai mulți participanți. foto: https://www.facebook.com/asociatia.accept/photos/

Accept: „PNL să le spună tinerilor LGBT români că viața, sănătatea și dreptul lor la informare sunt probleme «artificiale»”

Asociația Accept reacționează după vizita și discursul premierului maghiar Viktor Orban la Tușnad și avertizează că orice cauționare a agendei iliberale, cu atât pe mult pe teritoriul României, are urmări grave asupra drepturilor minorităților, inclusiv LGBT. 

Directorul advocacy al asociației neguvernamentale Accept, Florin Buhuceanu, amintește că în Parlamentul României sunt, doar la acest moment, trei proiecte de lege care ar restricționa și restrânge drastic drepturile minorității LGBT, împotriva deciziilor Curții Europene de Justiție sau a direcției în care se legiferează în Uniunea Europeană. 

Florin Buhuceanu vorbește de o coaliție a fundamentaliștilor și de o retorică „moscovit-budapestană” activă în România, context în care îi răspunde și purtătorului de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, care afirmase recent într-un interviu la PressOne că „nu există niciun fel de revendicări și presiuni sociale în a legifera de exemplu căsătoriile minorității LGBT.

Florin Buhuceanu: Cred că domnul Stroe ratează ținta: egalitatea în drepturi pentru această minoritate nu are nimic de-a face cu presiunea socială. Domnul Stroe ar trebui să-și amintească faptul că există în Parlament câteva inițiative legislative nesoluționate cu privire la introducerea legislației parteneriatului civil în România. 

Parteneriatul civil e important nu doar pentru familiile LGBT, cât și pentru familiile heterosexuale care nu doresc să se căsătorească. În al doilea rând domnul Stroe se face că uită că în mod constant retorica moscovit-budapestană e activă în România. E activă și la nivelul partenerilor de guvernare de la UDMR și nu ar trebui luată foarte ușor.

Când vezi că în mod constant politicieni de la PSD, PNL, UDMR consideră că egalitatea dintre femei și bărbați sau că respectarea drepturilor LGBT sunt un soi de frivolități sau, ca să folosim limbajul lui Viktor Orban, „niște prostii occidentale”, ar trebui să ne alarmăm. 

Mi se pare că ce s-a întâmplat în Transilvania, odată cu vizita domnului Viktor Orban, este de luat foarte în serios. Ceea ce promova dumnealui, combaterea amestecului de rase, văzută ca o soluție națională, face parte din agenda Moscovei. Din păcate se încearcă expandarea acestei agende, inclusiv în România. 

PressOne: Cum argumentați posibila complicitate a UDMR cu agenda iliberală a premierului maghiar? 

F.B.: Discursul lui Viktor Orban nu e doar o retorică și atât. E o instigare la discriminare, care a avut loc în fața unor cetățeni români de etnie maghiară. Așa avansează discriminarea și incitarea la ură în spațiul public: prin inducerea unor percepții de către politicieni care portretizează în mod deliberat diferite grupuri din societate ca pe un dușman. Prin urmare să nu ne mirăm că avem în Parlament trei inițiative care încearcă ne restrângă drepturile. 

Una dintre ele este vădit susținută de UDMR, în vreme ce liderul partidului, vicepremierul României, domnul Kelemen Hunor, tace. Șapte parlamentari UDMR propun mutilarea drepturilor copilului și interzicerea oricărei forme de exprimare în spațiul public a informațiilor privind orientarea sexuală și identitatea de gen. Este începutul cenzurii în România. 

Atunci când vorbim de libertatea de exprimare și asociere în spațiul public mi se pare că avem o problemă cât casa, când de fapt se dorește castrarea acestor drepturi și libertăți fundamentale. E ironic și inacceptabil ca o lege care protejează drepturile copilului să devină o lege care de fapt încalcă flagrant acest principiu.  

PressOne: „Este un subiect artificial”, consideră în schimb PNL, partid la guvernare. Proiectul despre care vorbiți își va găsi finalul în Camera Deputaților, a dat asigurări la PressOne purtătorul de cuvânt al partidului. Câtă încredere aveți în PNL, din acest punct de vedere?

F.B.: Amintesc PNL-ului că dacă voia să blocheze acest proiect de lege, putea să o facă liniștit în Senat. Nu s-a întâmplat, a trecut la deputați. Scuza cu Paștele nu ține, într-un context în care știi foarte bine care sunt consecințele în plan internațional pe care România le-ar suporta, dacă ar adopta un asemenea tip de legislație. 

PNL să le spună copiilor și tinerilor LGBT că viața lor, sănătatea, dreptul la educație și informare sunt probleme artificiale. Să le spună direct adolescenților că ce ar trebui să primească în spații sigure, în școli și licee, sunt de fapt probleme artificiale. 

PressOne: Cum evaluați în acest context luările de poziție și acțiunile președintelui Iohannis? 

F.B.: În mod constant președintele României a încercat și uneori a și reușit să blocheze astfel de inițiative anti liberale. Au fost mai multe, în ultimii ani. Încep cu referendumul care voia să introducă discriminarea în inima textului constituțional care se presupune, nu-i așa, că ne protejează pe toți, indiferent de orientarea noastră sexuală sau de gen. 

Referendumul nu a trecut pentru că a fost boicotat, iar poziția publică a președintelui României de contestare a unui demers de restricționare de drepturi a fost importantă. A fost o voce curajoasă și, aș zice, mai degrabă solitară, dacă ne amintim de contextul politic. 

La fel, a cerut și a reușit la CCR blocarea modificărilor la Legea Educației, care practic puneau profesorii sub o restricție inimaginabilă într-o societate democratică. Polițistul ar fi trebuit să stea la ușa sălii de curs cu pulanul și să interzică orice formă de exprimare a așa-numitelor „ideologii de gen”, cum le-au numit inițiatorii. Adică orice fel de informație legată de egalitatea de gen, de identitatea de gen. 

https://www.facebook.com/asociatia.accept

Nu în ultimul rând președintele a încercat în repetate rânduri să blocheze modificările introduse la legea drepturilor copilului. Au vizat eliminarea accesului la educația sexuală. Nu uităm că o parte din parlamentarii PNL, PSD, nu mai vorbesc de UDMR, au susținut acele modificări rușinoase, care vizau o realitate extrem de tristă în România, aceea a mamelor minore.

E nevoie de educație sexuală în România tocmai pentru ca numărul mamelor minore să se reducă. E nevoie ca adolescenții să aibă acces la informații relevante despre sănătatea lor sexuală și reproductivă. 

Președintele a încercat la CCR. Nu a fost un succes și a revenit la solicitarea către Parlament. Din perspectiva noastră președintele și-a îndeplinit mandatul constituțional pe care îl are. 

PressOne: Multe dintre aceste propuneri ajung așadar pe masa Curții Constituționale. 

F.B.: Mi-e foarte greu să înțeleg alchimia luării deciziilor la nivelul CCR. Unele dintre subiecte au cu adevărat multe spețe, altele nu țin neapărat de constituționalitate și sunt respinse pe criterii pur procedurale.

Mi se pare foarte discutabilă această obsesie a politicienilor români de a se agăța cu orice preț de CCR, în momente în care ei ar trebui practic să interpreteze Constituția în spiritul ei: acela de a asigura libertate și egalitate pentru toți cetățenii. 

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

CCR e pusă adesea în situații foarte complicate și nu mă surprinde că ia uneori și decizii inadecvate. Nu mai vorbesc și de profilul unora dintre membrii Curții, vădit iliberal. Ai zice că noi, cei din comunitatea LGBT nu suntem cetățeni ai României, așa suntem tratați de o parte din cei care practic iau decizii de natură juridică. 

PressOne: Ce s-a întâmplat după 2018, după celebra decizie a CCR în cazul Hamilton-Coman

F.B.: Curtea Constituțională a consfințit o decizie luată de Curtea Europeană de Justiție în materia libertății de circulație a familiilor. E o decizie corectă și a trimis semnalul către instituția care trebuie să și adoptat legislația: Parlamentul României. 

În mod evident nu s-a întâmplat niciun progres. Dimpotrivă. Aceste familii nu se bucură de egalitate de tratament. Cei care trebuie să aplice decizia Curții Europene de Justiție nu o aplică. 

PressOne: De ce?

F.B.: Pentru că pentru dumnealor prevalează legislația națională, nu dreptul european. Și asta e o gravă lipsă de înțelegere a spațiului din care facem parte, în materie de legi și drepturi. Suntem țară membră a Uniunii Europene și avem obligația să aplicăm legislația UE în domeniul drepturilor și libertăților fundamentale, inclusiv în ceea ce privește viața în familie.

PressOne: Unde credeți că stă teama politicianului român, mai ales că la putere este totuși o coaliție puternic reprezentată politic?

F.B.:  Politicienii români sunt în urma societății. O spun toate studiile și statisticile. Înțeleg că pot exista costuri electorale pentru anumite măsuri, atunci când te adresezi unei comunități foarte conservatoare, cum e cazul UDMR. 

Dar, pe de altă parte, nici nu poți veni cu o legislație vădit anticonstituțională și să te pretinzi apoi partid european, cu valori reale. Asta nu merge.

În general politicianul român nu e din cale-afară de curajos. Cred și că sunt subiecte pe care nu le înțelege și nu le stăpânește prea bine. Refuză în general dialogul cu grupurile minoritare cel mai adesea afectate de legislația pe care refuză să o adopte. Cum e cazul nostru, de exemplu. 

Minoritatea LGBT din România e suspusă continuu discriminării.

PressOne: PNL neagă, prin purtătorul său de cuvânt, că ar exista în interiorul formațiunii o aripă religioasă, puternic conservatoare. 

F.B.: Viziunile conservatoare la care NU face referire domnul Stroe sunt de-a dreptul fundamentaliste. E un eufemism să vorbești de conservatorism în cazul unora dintre artizanii fundamentalismului din România la nivel politic. 

Se vede din avion că PNL se îndreaptă către o zonă ultraconservatoare. Eu nu cunosc în ce măsură vorbim de o majoritate în partid sau de o minoritate extrem de vocală și de puternică. 

PressOne: În paralel cu opacitatea parlamentarilor, așa cum o descrieți dvs., există totuși un Bucharest Pride. Ce a însemnat festivalul în 2022 și ce ar trebui să transmită acest eveniment? 

F.B.: Este cea mai largă manifestare pentru drepturile omului din România, nu doar din București. E una constantă, iar numărul participanților crește spectaculos, în fiecare an. 

Când am organizat primul Pride la București numărul participanților era undeva între 300 și 500. Anul acesta au fost peste 15 mii de oameni în stradă, persoane LGBT și aliați. Nu poți să ignori ca politician, oricât de mult ai încerca.

Ați văzut foarte mulți tineri. Vocea lor se va auzi cu din ce în ce mai mare putere. Și tot ei vor trage la răspundere partidele politice pentru lipsa lor se asumare democratică. Faptul că din ce în ce mai mulți tineri ies în stradă să-și apere drepturile mi se pare un semnal extrem de încurajator, într-o țară care practic a fost ultima din Europa care și-a tratat cetățenii de orientare homosexuală ca pe niște infractori.

Aceasta este moștenirea tristă a României și acești tineri care ies într-un număr din ce în ce mai mare în stradă nu se vor mai împăca niciodată cu această moștenire a trecutului. 

Comunitatea LGBTQ+ are și numeroși preteni sau aliați. foto: www.facebook.com/asociatia.accept

PressOne: Cât și cum se manifestă în România lobby-ul evanghelist din SUA împotriva comunității LGBT?

F.B.: Aici puteți întreba și PNL și PSD, pentru că ei știu exact cum se manifestă. Sunt parlamentari din ambele partide care participă, la scenă deschisă de altfel, la întâlniri cu politicieni și figuri religioase care au fost în spatele modificărilor produse în ceea ce privește accesul la avort în Statele Unite și care vor mai departe restricționarea drepturilor femeilor, drepturilor persoanelor LGBT.

PressOne: E însă vorba de un mimetism sau de o legătură directă cu acest curent din Statele Unite?

F.B.: E o legătură directă pe diferite canale și cu Rusia, nu numai cu Statele Unite. Fundamentaliștii reușesc să colaboreze foarte bine dincolo de agende naționale. Fundamentaliștii americani și cei ortodocși s-au reunit frecvent la Budapesta, în formatul Congresului Familiilor. Ar fi interesant de văzut care au fost românii prezenți la astfel de întâlniri.

Știm că tipul acesta de limitare a drepturilor nu se va opri, indiferent care este administrația de la Washington.

PressOne: Se conturează perspectiva în care Donald Trump ar putea reveni în forță, la următoarele alegeri din SUA. Cum vă imaginați că va arăta lumea, dacă se întâmplă acest lucru și ce se va întâmpla cu revendicările comunității LGBT?

F.B.: Lumea deja dezechilibrată se va dezechilibra și mai tare. Știm foarte bine care au fost atacurile administrației Trump la adresa ONU sau lipsa de cooperare cu instituțiile europene în ceea ce privește respectarea drepturilor unor minorități, în special LGBT.

E o perspectivă de-a dreptul sumbră. Credo-ul Trump, atât cât se poate vorbi de unul, e structurat de acești artizani ai fundamentalismului, care reușesc să folosească religia ca pe o armă îndreptată împotriva noastră. 

E teribil de trist să vezi că o religie a păcii e folosită politic, ideologic și îndreptată împotriva unor grupuri minoritare considerate a fi „periculoase” pentru valorile tradiționale. E înspăimântător și de asta ceea ce face Viktor Orban este absolut de condamnat.

„Micul Trump” de la Budapesta nu ar trebui să fie tolerat politic în România și partidul care susține valorile Micului Trump ar trebui, mai devreme sau mai târziu, decuplat de la guvernare, dacă va continua cu această cauționare a agendei iliberale. Sunt în plin război. E și un război al valorilor. Un partid ca UDMR, care susține o agendă iliberală în România, nu ar trebui să rămână la guvernare.

Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...