Anual, Viktor Orbán, premierul Ungariei, descinde în România. În imagine, conferința susținută la Tusványos în Harghita. Foto: Raul Ștef (c)
Anual, Viktor Orbán, premierul Ungariei, descinde în România. În imagine, conferința susținută la Tusványos în Harghita. Foto: Raul Ștef (c)
28/07/2022
Dictatorul Viktor Orban delirează la Tușnad, UDMR se face că nu știe. Liberalii despre partenerii de coaliție: „Au valori europene”
Declarațiile rasiste făcute de premierul Ungariei în România pun în dificultate coaliția la guvernare, mai ales că UDMR nu s-a delimitat public și explicit de derapajele regimului Viktor Orban, de care este, de altfel, apropiat. În consecință, PNL și PSD fac eforturi de comunicare pentru a drege imaginea partenerilor de la UDMR, fără a fi însă foarte credibili.
Premierul român Nicolae Ciucă reacționează, la presiunea publicului și a presei și critică, într-un final, declarațiile rasiste și anti-UE făcute sâmbăta trecută de omologul maghiar Viktor Orban pe teritoriu românesc, la Băile Tușnad.
„Astfel de declarații nedorite nu-și au locul într-o Europă unde 27 de țări trăiesc în pace. De aici, din inima Ardealului, doresc să întăresc mesajul meu pentru toleranță, înțelepciune, solidaritate, respectarea valorilor europene și am convingerea că noi toți, uitându-ne în istorie, putem să înțelegem că ceea ce ne unește e mult mai important și mai puternic decât ceea ce ne dezbină”, a spus joi Ciucă, aflat într-o vizită în județul Alba.
La București, partidele din coaliția la guvernare, PSD și PNL, au condamnat la rândul lor, formal, derapajul liderului maghiar, care a sugerat, printre altele, că se opune unui „amestec de rase”. Niciun cuvânt nu a vizat timp de cinci zile UDMR, partid apropiat de Viktor Orban și care, deocamdată, refuză să comenteze pe subiect.
Tot mai presat de tăcerea partenerilor politici, liderul PSD a anunțat că subiectul va fi, până la urmă, abordat în coaliție. Marcel Ciolacu nu a precizat și când ar urma să se întâmple acest lucru.
Reacțiile politice de la București, dinspre coaliția de guvernare, par, în context, formalități pentru liniștirea opinei publice. Cu atât mai mult cu cât, în partea cealaltă, la PNL-ul condus de generalul Ciucă nici nu putea fi vorba de o discuție în coaliție, după cum a afirmat, la PressOne, purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuț Stroe.
„Nu cred că este cazul să facem un subiect din acest lucru”, spune liberalul, care admite însă, cu jumătate de gură, că s-ar fi așteptat ca UDMR să facă un pas în față.
La PressOne purtătorul de cuvânt al PNL merge chiar mai departe și sugerează că nici în partidul domniei sale și nici în coaliția de guvernare nu ar exista vreun curent ultra conservator sau vreo tendință în acest sens, chiar dacă unele legi propuse copiază aproape la virgulă modelul de la Budapesta.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Ionuț Stroe: Eu vă spun sincer că am convingerea că UDMR va continua să promoveze în România modelul toleranței, al cooperării și bunei înțelegeri. Că UDMR nu împărtășește aceleași idei sau pasaje recitate din propaganda Kremlinului, pe care Viktor Orban le-a transmis la Tușnad. Suntem siguri că în felul acesta nu și-a găsit niciun fel de susținători și că nici măcar n-a creat vreun curent favorabil teoriilor Rusiei, aici, în România.
PressOne: Pe ce anume se bazează credința dvs. că UDMR va păstra o linie anume?
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
I.S.: Pe faptul că UDMR-ul are repere și valori europene. Are un angajament într-un guvern de coaliție din care face parte. UDMR, suntem siguri, e solidar cu toate opțiunile României și Uniunii Europene legate de ce se întâmplă în Ucraina și de războiul pornit de Rusia acolo,
PressOne: Ar fi fost, credeți, oportun ca UDMR să iasă public și să lămurească aceste lucuri imediat după ce domnul Viktor Orban a delirat la Băile Tușnad și a făcut afirmațiile respective? Sau, dacă vreți, ar fi fost mai oportun să nu mai vorbească partenerii de guvernare în numele UDMR?
I.S.: Ar fi fost mult mai simplu și bineînțeles oportun și potrivit să clarifice ei chestiunile acestea. Am văzut că partenerii de la PSD solicită chiar o discuție în coaliție. Nu cred că este cazul să facem un subiect din acest lucru.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Dar indicat ar fi fost ca UDMR-ul să lămurească aceste lucruri, să aibă o prezență publică articulată în raport cu tot ceea ce s-a declarat acolo. Să spună în ce măsură este deranjat sau nu de acele declarații care inflamează foarte mult și generează tensiuni.
„Nu există niciun fel de revendicări și presiuni sociale în a legifera de exemplu căsătoriile minorității LGBT”
PressOne: Dvs. cum ați cataloga declarațiile făcute de premierul maghiar pe teritoriu românesc?
I.S.: Au fost declarații, să spunem cu indulgență, la limita rasismului. Teorii și argumente din trecut, demult uitate nu numai de români, ci și de toți partenerii din Uniunea Europeană.
PressOne: Remarc că există însă o tendință de a legifera la București, în anumite domenii, după modelul maghiar, prin inițiative ale UDMR. Este cazul legii care „protejează” minorii de conținutul LGBTQ+. Prin urmare un partid apropiat totuși de regimul Orban propune politici și legi în România. De ce ne-am feri să admitem aceste lucruri?
I.S.: Eu știu că acea propunere este una individuală. Aparține unor senatori de etnie maghiară din UDMR. Dar nu e neapărat un proiect politic asumat al UDMR-ului și nicidecum al coaliției de guvernare. Propunerea a trecut de Senat fiindcă nu a fost dezbătută, ea a împlinit termenul de adoptare tacit.
Dar în Camera Deputaților aș putea să vă asigur că un asemenea proiect de lege nu-și va putea găsi suport politic sau vreo majoritate care să-l promoveze. Din păcate este un model de proiect legislativ care, din păcate, hai să spunem, se încadrează în linia celor deja adoptate în Ungaria sau chiar în Rusia, lucru care ar face foarte mult rău.
România nu are nevoie acum de asta. Nu există niciun fel de presiune socială în a legifera chestiuni de genul ăsta. La fel, nu există niciun fel de revendicări și presiuni sociale în a legifera de exemplu căsătoriile minorității LGBT.
De asta spun că este un subiect artificial. Și cred că se va stinge în Camera Deputaților.
Premierul Nicolae Ciucă a reacționat după cinci zile la declarațiile rasiste și anti-UE făcute de Viktor Orban la Băile Tușnad. Foto: Octav Ganea, Inquam Photos
PressOne: Ați fost ministru al Sportului. În aceeași logică vă întreb: există vreo îngrijorare în PNL și în coaliție referitoare la investițiile masive făcute în Ardeal de guvernul maghiar și la eventuale repercusiuni, în timp, ale acestor acțiuni?
I.S.: Eu nu cred că aceste investiții ale statului maghiar în sport au scop politic sau propagandistic. Da, ele pot fi folosite și cei care merg acolo, la inaugurări, ar putea să fie foarte atenți să nu valideze manifestări care depășesc cadrul sportului.
În definitiv sunt lucruri de care beneficiază cetățenii români, chiar dacă de etnie maghiară. Pe mine unul nu mă deranjează aceste investiții. Deranjant este dacă se merge mai departe și dacă avem manifestări care sunt folosite în scop propagandistic, politic sau naționalist.
Ar trebui în primul rând să ținem cont de beneficiul acelor investiții în infrastructura sportivă și mai puțin de sursa banilor.
PressOne: Cât de mulțumit e PNL de miniștrii UDMR, ca parteneri de coaliție? Vizez o serie de luări de poziție controversate, atât ale domnului Novak, cât și ale ministrului Mediului, Barna Tánczos.
I.S.: Nu vă pot răspunde la această întrebare. Evaluarea activității miniștrilor o face premierul Nicolae Ciucă.
„Nu există o aripă ultraconservatoare în PNL”
PressOne: Cât de puternică este aripa conservatoare, creștină, din Partidul Național Liberal și cât de prezentă e ea în dezbaterile și în luarea deciziilor din partid?
I.S.: Nu există această aripă ultraconservatoare sau o rețea de parlamentari PNL. Toți împărtășim aceleași valori și credințe. Aveam aceleași idealuri, pentru care luptăm. Cauza noastră și miza sunt guvernarea țării și mai puțin chestiuni care țin de …. (Ionuț Stroe face o pauză)
PressOne: Susțineți așadar că nu există o aripă conservatoare în PNL?
I.S.: Vă pot confirma că PNL este un partid unitar și că nu există niciun fel de astfel de separație.
PressOne: „Unitar” pe centru-dreapta?
I.S.: Centru dreapta. Da. Suntem un partid liberal pro-european, cu convingeri euro-atlantice. Un partid creștin democrat în egală măsură, dar în niciun caz „conservator” sau „ultraconservator.”
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this