Anca Maftei (centru), în timpul unei sesiuni de constelații familiale. Poză via pagina de Facebook Anca Maftei - metoda Regeneration
Anca Maftei (centru), în timpul unei sesiuni de constelații familiale. Poză via pagina de Facebook Anca Maftei - metoda Regeneration
12/11/2023
„Academia” de psihoterapie care-ți sugerează să împrumuți bani de la bancă pentru a te vindeca de cancer prin „constelații”
În octombrie, încerc să mă înscriu în academia unei psihoterapeute celebre, Anca Maftei.
Psihoterapeuta susține că a inventat o metodă unică și revoluționară de terapie, ReGeneration, care-ți va transforma viața în doar 6 luni. Metoda ar ajuta inclusiv la vindecarea cancerului, spun angajatele Ancăi Maftei.
Pentru a învăța metoda trebuie să plătești mii de euro, taxă de înscriere în Academia ReGeneration. Dacă nu ai banii respectivi, angajatele Academiei îți propun să te împrumuți de la o bancă parteneră.
Deși susține că este superioară altor forme de psihoterapie, metoda Ancăi Maftei nu este înregistrată la Colegiul Psihologilor din România, iar Academia nu este acreditată ca furnizor de formare profesională.
Numele marcate cu * au fost schimbate pentru a proteja identitățile persoanelor și specialiștilor care au stat de vorbă cu PressOne.
„Din ce am văzut așa în munca mea, sunt acel om care te aduce din întunericul neștiinței și necunoașterii în lumina sinelui și a lui Dumnezeu”, îi mărturisește Anca Maftei lui Mihai Morar, într-o ediție a podcastului Fain & Simplu din martie 2022.
Deși în multe apariții televizate vorbește precum un predicator sau lider spiritual, Anca Maftei este psihoterapeută. Conform datelor de la Colegiul Psihologilor, ea profesează din 2009 și are patru specializări: psihoterapie cognitiv-comportamentală, psihoterapie integrativă, psihologia muncii și psihologia clinică.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Însă Mihai Morar n-a chemat-o la podcast ca să discute despre specializările recunoscute de Colegiu. Intitulat „CUM SĂ VINDECI TRAUMELE CU IUBIRE TOTALĂ?”, episodul își propune să exploreze metodele experimentale de psihoterapie practicate astăzi de Anca Maftei.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
„Simți că metodele tradiționale de vindecare nu au atins reala ta problemă? Poate pentru că nu s-au adresat nevoilor tale. Pentru că, așa cum a simțit pe propria piele invitata de astăzi a lui Mihai Morar, psihanaliza clasică are limitele ei. (...) Metodele propuse de Anca Maftei au fost deja experimentate cu succes de sute de pacienți care și-au găsit astfel alinarea sufletească”, scrie în descrierea de pe Youtube a podcastului.
Cea mai mare teamă a candidaților la Cotroceni. 3 lucruri pe care ar trebui să le înțeleagă viitorul președinte al României despre droguri
Candidații la președinție se feresc să abordeze cu adevărat problema drogurilor și se ascund în spatele unor răspunsuri vagi, deși susțin că înțeleg problema cu care se confruntă România.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Metoda experimentală la care face referire se numește „ReGeneration” și este o tehnică „inventată” chiar de Anca Maftei. În descrierile de pe site și de pe paginile oficiale de social media, psihoterapeuta susține că este un proces revoluționar care îmbină elemente de Internal Family Systems, psihoterapie integrativă, hipnoterapie, constelații familiale și sistemice, metoda Sedona, EMDR, Somatic Experiencing, Somatic IFS și alte metode terapeutice.
Este o metodă pe care o poți învăța și aplica imediat și singur, mai promite Anca Maftei. Se concentrează pe „manifestarea energiei Sinelui și vindecarea profundă a rănilor din trecutul personal sau familial”, dar și pe eliberarea rapidă și eficientă a poverilor care-ți afectează viața de zi cu zi. Cum o înveți? Înscriindu-te în „academia” Ancăi Maftei, ReGeneration, care e promovată drept „cel mai complex și eficient program de terapie din lume”.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Academia promite că te va învăța în doar 6 luni tot ce a învățat psihoterapeuta în „20 de ani de studiu al psihoterapiei și în peste 15 ani de lucru în cabinet sau workshopuri”.
„Prin instrumentele și tehnicile pe care le vei învăța și experimenta în 6 luni, îți accelerezi transformarea. Gata cu anii de terapie! Aici spunem «DA» la tot ceea ce este, nu pierdem timpul luptând împotriva a «ceva». Nu e nevoie să «elimini», să «scapi” de ceva, să te împotrivești simptomelor sau să îți povestești întreaga existență cum poate ai făcut în terapia clasică”, susținea psihoterapeuta într-o postare de pe Facebook de acum un an.
Mesajul că metoda ei este superioară altor forme de terapie este repetat insistent în social media și ajunge la zeci de mii, dacă nu chiar sute de mii de oameni. Anca Maftei are 95 de mii de urmăritori pe Facebook, peste 64 de mii pe Instagram, 30 de mii pe Youtube și încă 23 de mii pe TikTok. Podcasturile în care este invitată sunt văzute de sute de mii de oameni (prima apariție la Mihai Morar a strâns peste 640 de mii de vizionări) și este invitată constant în emisiuni TV pentru a vorbi despre constelații familiale, adicții și singurătate.
Ce sunt constelațiile familiale
Constelațiile familiale sunt o metodă terapeutică ce explorează trecutul familial al unei persoane pentru a-i înțelege și trata mai bine problemele emoționale. Este o terapie de grup și implică, de regulă, clientul, terapeutul și câțiva voluntari care au rolul de a reprezenta membri din familia clientului. Când membrii familiei nu pot fi reprezentați de alte persoane, sunt folosite obiecte de recuzită: fotografii, păpuși, statuete etc.
„Descoperirea cea mai mare este aceea că toți participanții implicați vor manifesta gânduri și emoții similare cu cele ale persoanei reprezentate. Concluzia este aceea că se formează un câmp energetic ce ghidează mișcările și reacțiile celor implicați, permițându-le să acceseze informația relevantă și utilă.
Este un mod unic și eficient de a dezvălui dinamica distructivă a unei familii, care nu este vizibilă, nu este afișată la suprafață”, explică Anca Maftei pe site-ul său.
Deci dacă tu ai o relație complicată cu mama ta, cineva din grup (sau un obiect) o va reprezenta în cadrul ședinței și tu poți repara ce este de reparat. Mama nu trebuie să fie prezentă, poate fi și moartă chiar, pentru că nu este o sesiune de terapie de familie. Adepții constelațiilor susțin că e suficient să fie reprezentată de cineva sau ceva pentru a avea rezultate.
În lumea psihologiei, părerile despre practică sunt împărțite. Specialiștii care vor ca psihoterapia să fie o practică bazată exclusiv pe dovezi o numesc „pseudoștiință”, criticând jargonul New Age folosit de facilitatori și legăturile pe care le fac între problemele de zi cu zi și traumele suferite de generațiile trecute. Nici creatorul constelațiilor, psihoterapeutul german Bert Hellinger, nu era foarte interesat de explicarea metodei în termeni științifici.
„De fapt, nu mă interesează deloc teoriile. Pot vedea cu ochii mei ce se întâmplă. Explicațiile ulterioare nu aduc nimic lucrului practic. Mulți ar vrea să înțeleagă cum este posibil să se întâmple astfel de lucruri (n.r. vindecările prin constelații). Eu nu am nevoie de explicații pentru a putea lucra”, recunoștea Hellinger, într-o carte despre metodă din 1999.
Pe de altă parte, o analiză sistematică publicată în 2021 arată că terapia prin constelațiile familiale poate fi eficientă și poate produce efecte pozitive semnificative, cu mențiunea că, momentan, cantitatea și calitatea dovezilor este scăzută.
Încerc să intru-n Academie
În cadrul Academiei ReGeneration, constelațiile sunt îmbinate cu mai multe forme de terapie, unele mai bazate pe dovezi, altele mai puțin, dar mai ales cu metoda Internal Family Systems (IFS). IFS este o abordare creată de terapeutul Richard C. Schwartz - care a predat inclusiv la Harvard și pe care Anca-l numește „unul dintre maeștrii mei primordiali” - și pleacă de la premisa că mintea este formată din mai multe părți/subpersonalități care interacționează constant și care deseori intră în conflict.
„IFS se concentrează pe vindecarea părților rănite și restabilirea armoniei și echilibrului prin schimbarea dinamicii care creează conflict între subpersonalități și Sine”, se arată într-o descriere a metodei din publicația Psychology Today.
Site-ul Academiei ReGeneration face tot ce-i stă în putere să te convingă că mixul de terapii pe care-l propune e cea mai bună alegere pentru tine și sănătatea ta mintală. Promite că îți va transforma complet viața, că te va învăța să devii chiar tu MAESTRUL (redactarea cu majuscule nu ne aparține, n.r.) vieții tale - totul în doar șase luni. Și Anca Maftei mai vine cu o promisiune: că te va ajuta să devii la rândul tău „consilier sistemic”, vocație ce-ți va aduce-n buzunare peste 100 de mii de lei pe an.
Decid să-i dau Academiei o șansă. Înscrierea nu se face direct, mai întâi trebuie să programez o ședință de consultanță gratuită. Completez un formular care-mi solicită vârsta, intențiile și problemele care-mi dau bătăi de cap. Spun că mă lupt de o vreme bună cu anxietatea și dificultățile de concentrare.
Anca Maftei crede că a inventat o metodă superioară de terapie. Captură de ecran via academiaregeneration.ro
După ce completez formularul, aflu că ședința de consultare va avea loc peste o săptămână. Ca să mă familiarizez mai bine cu metoda și opera Ancăi Maftei, primesc în mailul de confirmare a programării o listă de linkuri. Sunt clipuri de pe conturile de social media ale psihoterapeutei și apariții ale ei în podcasturi celebre.
Întâlnirea are loc prin Zoom și nu este cu Anca Maftei însăși, ci cu o consultantă a Academiei, Alexandra Atanasiu Micu. Care a absolvit cândva Academia, dar nu este psihoterapeută. Vrea să-mi facă o prezentare generală a metodei ReGeneration și să afle mai multe lucruri despre mine.
Îi vorbesc despre stările mele de anxietate și despre felul în care problemele de concentrare îmi afectează viața personală și profesională. Îi spun că anxios și „procrastinator” profesionist am fost mereu, dar evenimentele din ultimii ani și izolarea au înrăutățit simptomele. Adaug că mă suspectez de o vreme bună că aș avea o formă foarte ușoară și funcțională de ADHD.
Mă ascultă cu înțelegere și empatie, pune întrebări, pare interesată de ce zic. Îmi spune cum se desfășoară o ședință de constelații (în grup) și o pune deasupra terapiei clasice, unde susține că se lucrează foarte mult la nivelul minții, în timp ce în academie voi lucra mult cu „ce apare”, cu emoțiile.
„Scopul Academiei este să înveți să aplici metoda pe tine în primul rând, pentru că după 7 luni (n.r. 6 + una bonus) vei ști cum să gestionezi orice apare în viața ta. Te învață să pescuiești și, ori de câte ori există apă în jurul tău, tu vei ști cum să-ți procuri singur peștele. (...) Această metodă te împuternicește, nu te mai face să fii dependent de un terapeut”, continuă consultanta Academiei.
Îmi prezintă pașii terapeutici pe care-i voi avea de parcurs printr-o prezentare PowerPoint. Primul pas se numește „rădăcini” și se referă la partea de constelații familiale, unde voi investiga dacă problemele pe care le am acum sunt cauzate de „o loialitate ascunsă” față de un strămoș.
„Partea frumoasă este că odată ce vindeci la tine, în profunzime, se vindecă și în spate, pe linie maternă sau paternă, dar și înainte, deci copiii tăi nu vor mai prelua traumele cu care te confrunți”, explică Alexandra.
Urmează „tulpina”, care reprezintă relația cu părinții. Succesul în viață și relația cu partenera, mi se spune, au „chipul mamei”, în timp ce relația cu banii/cariera are chipul tatălui. Iar dacă întâmpin „blocaje” în viața amoroasă sau profesională, înseamnă că trebuie să lucrez la relația pe care o am cu părinții, pentru că acolo este sursa tuturor problemelor.
Pasul 3 se numește „crengi” și mă învață cum să eliberez emoțiile stocate în corp în urma evenimentelor traumatice din viața mea. „Este demonstrat deja prin epigenetică faptul că trauma se transmite la nivel transgenerațional și rămâne stocată la nivel de ADN”, mă lămurește Alexandra. La 4 (frunze) voi învăța să-mi gestionez emoțiile, iar la 5 (floare) voi învăța, în sfârșit, să lucrez cu părțile, ca în IFS.
„La pasul 6 avem sinele, pentru că la pasul 5 vei vedea cum floarea se deschide și din interiorul tău răsare această lumină care ești chiar tu, adică sinele tău. Și poți să direcționezi toată această lumină din interiorul tău către exterior și să culegi roadele. La pasul 7 începe creația conștientă, adică începi să manifești tu intențiile pe care ți le dorești în viață, pentru că noi ne manifestăm viața în fiecare zi”, rezumă Alexandra următorii pași.
Consultanta Academiei spune că metoda a scăpat-o de operație pe o doamnă care avea dublă fisură de menisc. Captură de ecran din timpul call-ului prin Zoom, detaliile privind identitatea persoanei au fost cenzurate
Lasă de înțeles că metoda poate vindeca aproape orice. Ar fi existat cliente cu tulburare bipolară și depresii foarte grave care s-au vindecat și n-au mai avut nevoie de tratament medicamentos, spune ea. „O doamnă care dorea să se sinucidă a intrat în academie, s-a vindecat și acum își trăiește viața plină de fericire și iubire”, continuă consultanta. Efectele tămăduitoare ale programului nu se opresc, însă, la afecțiunile psihice. Ar vindeca inclusiv boli fizice foarte grave.
„Avem inclusiv o doamnă bolnavă de cancer. Mai multe bolnave de cancer. O doamnă avea o inflamație la nivelul corpului, iar medicii nu reușeau să înțeleagă de unde vine. În academie a descoperit cauza profundă a acestei inflamații, care venea din altă viață. (...) Altă doamnă avea dublă fisură de menisc care trebuia să fie operată. După 4 luni de Academie, medicii i-au făcut RMN și au confirmat că nu mai este nevoie de operație”, susține Alexandra în timp ce pe ecran rulează o prezentare PowerPoint cu studii de caz.
„Psihologii au obligația de a fi conștienți de limitele procedurilor folosite, indiferent de tipul de activitate”, se arată în Codul Deontologic al meseriei de psiholog.
Când îi spun că nu-mi pot imagina cum o metodă psihoterapeutică ar putea acționa în felul acesta, îmi dă explicații care aduc foarte mult a Noua Medicină Germanică - abordare pseudoștiințifică din sfera medicinei alternative care postulează că bolile au cauze emoționale și că odată ce lucrezi la ele, începi să te vindeci.
Îi mărturisesc că-s mai sceptic din fire și mi-e greu să cred în abordări de felul acesta. Lucru care nu o descurajează. Îmi sugerează să parcurg câteva webinarii gratuite (unul se numește „Roots”) disponibile pe site-urile și conturile de social media ale Ancăi Maftei, ca să înțeleg mai bine metoda. Rămâne că ne auzim peste o săptămână, când eu îi voi da un răspuns final, iar ea îmi va dezvălui cât costă să intru-n academie.
Un proces miraculos și revoluționar, spun Anca Maftei și multe cliente
După consultație primesc pe WhatsApp un document PDF cu 65 de pagini de testimoniale. Sunt sute de screenshoturi în care foste sau actuale cliente oferă feedback pozitiv. O clientă susține că i-au dispărut, aproape prin magie, durerile menstruale care o chinuiau de 20 de ani. Alteia i-au dispărut anxietatea, stările depresive și durerile de cap. Sunt invocate transformări miraculoase, iar Anca Maftei este complimentată din cap până-n picioare.
„Ești un înger, mentor, ghid care salvează oameni și ai construit o navă de salvare de vieți, de suflete și de oameni. Te iubesc, Anca, sunt profund recunoscătoare că exiști”, scrie o doamnă.
„Astăzi am simțit cum am lucrat în toate constelațiile. Plânsete, fiori, tremurat și descărcare. Ești o minune. Am simțit inclusiv cum se elibera din mine o entitate care nu aparținea sistemului meu. (...) Ce să zic, magie pură!”, scrie altă doamnă.
Webinariile gratuite pe care mi le trimite sunt live-uri din trecut ale Ancăi. În seminarul „Rădăcini” (Roots), psihoterapeuta folosește un copăcel pentru a ilustra pașii terapeutici pe care mi-i descrisese și colega sa în timpul consultației gratuite. Limbajul este ezoteric și sună a ceva ce ai auzi într-un retreat New Age, nu într-o ședință de terapie.
„Avem rădăcini comune, cu o karmă comună”, „existența noastră e programată, are legătură cu ce s-a întâmplat în viețile anterioare”, „chiar dacă nu pare că ești, esența ta este extrem de înaltă, de pură” și „ești floarea vieții tale” sunt doar câteva dintre vorbele de duh pe care le prind din zbor în timp ce ascult primul episod al seminarului.
Esența mesajului ei, atât cât reușesc să înțeleg eu, este că nu poate exista vindecare emoțională (sau de altă natură) atâta timp cât nu practici o formă extremă de acceptare a trecutului și de onorare a strămoșilor, respectiv părinților. Pentru că, aparent, tot ce s-a întâmplat în trecutul nostru familial ne guvernează, la propriu, viețile din prezent.
Oferta Academiei
După o săptămână de familiarizare cu metoda via webinariile gratuite de pe site, îi spun consultantei că vreau să merg mai departe. Ne vedem din nou prin Zoom. Mi se prezintă modul de lucru și programul Academiei. Aproape totul se va desfășura online și o dată pe lună, ca membru al Academiei, voi avea dreptul de a participa gratis la un atelier de constelații familiale.
Dacă vreau să merg la mai multe, voi achita 700 de lei - prețul normal este de 780, zice Alexandra, dar mi se va face o reducere de 10%. La ateliere participă 200-250 de persoane și nu vom apuca toți să ne facem constelațiile în mod direct. Dar ca membru al Academiei voi avea șansa de a face, online, câte constelații poftesc.
Câți bani ar fi trebuit să cheltuiesc dacă aș fi vrut să învăț în mod independent tot ce te învață Academia. Captură foto via academiaregeneration.ro
Recapitulăm pașii metodei și îmi povestește din nou despre cliente care și-au ameliorat/vindecat cancerul. Sau care i-au vindecat pe alții. „Avem testimonial de la o doamnă al căreia i-a fost diagnosticat tatăl cu cancer și, începând să lucreze în Academie, s-a vindecat tatăl”, povestește Alexandra.
O întreb dacă rezultatele miraculoase despre care mi-a povestit au fost publicate sau urmează să fie publicate pe undeva. „Da, da, Anca scrie o carte acum, s-a făcut și studiul clinic”, vine răspunsul. Conform studiului, 98% dintre persoanele înscrise în Academie și-ar fi „manifestat intenții” și s-ar fi vindecat. Restul de 2% ar fi persoane care nu au participat la sesiunile de lucru sau care s-au retras din Academie.
„Dar dacă tu vei intra și vei lucra, sunt 100% șanse să îți manifești toate intențiile și să ajungi la rezultate pe care ți le dorești”, mă liniștește Alexandra.
„Psihologii utilizează în practica lor metode, tehnici, abordări, instrumente care au o fundamentare științifică recunoscută de comunitatea profesională”, spune același Cod Deontologic.
Toate bune și frumoase, dar cartea sau studiul clinic vor fi publicate și într-un jurnal științific, astfel încât rezultatele să fie verificate și testate de colegii de breaslă ai Ancăi? Nu știe și devine suspicioasă când insist cu întrebări în sensul ăsta, așa că trecem mai departe cu prezentarea programului.
Sunt sesiuni zilnice de lucru, de luni până duminică, și în funcție de programul meu, îmi aleg când vreau să intru. Voi lucra în grupuri mici, pe Zoom, sub supervizarea unui mentor. Mentorii (21 la număr) sunt persoane care au trecut deja prin Academie și acum împărtășesc ce au învățat nou-veniților.
Înainte de a-mi spune cât costă intrarea propriu-zisă în Academie, consultanta îmi arată printr-un slide de PowerPoint cât m-ar costa dacă aș urma alte căi: 5200 de euro pentru minimum doi ani de psihoterapie clasică (50 euro/ședință), 5200 de euro pentru un an de IFS (100 euro/ședință). De asemenea, site-ul Academiei susține că m-ar costa peste 31 de mii de euro dacă aș învăța în mod independent tot ce m-ar putea învăța Anca Maftei în doar 6-7 luni.
Consultanta Academiei încearcă să mă convingă că variantele mai tradiționale de terapie m-ar costa mai mult. Captură de ecran din al doilea call prin Zoom
Și atunci, dacă aleg să mă înscriu chiar acum, în timpul call-ului, mi se va face un discount de 40% și voi plăti „doar” 3780 de euro! Altfel, valoarea totală a taxei de înscriere ar fi de 6300 de euro. Sună foarte tentant, dar n-am economii atât de generoase în conturi. Lipsa mea de capital n-o descurajează, însă, pe Alexandra.
Îmi dezvăluie că doritorii fără posibilități pot plăti în rate, apelând la o instituție bancară parteneriată cu Academia, tbi bank. Dacă nu vreau cu tbi, pot plăti cu un card de credit emis de una din băncile la care am cont.
„Te putem sprijini, astfel încât să-ți fie confortabil. Se obține un credit și poți plăti până la 60 de luni către ei (n.r. cu tbi). O să iau eu legătura cu banca, în sensul că pot completa un formular. Doar că o să am nevoie de datele tale din buletin, informații despre venitul lunar și alte credite, dacă mai ai. Eu completez cererea și tu vei primi un răspuns prin SMS, dacă ți se acordă sau nu”, spune Alexandra.
Ce nu menționează este că odată accesat un credit de nevoi personale de la banca respectivă, voi avea de suportat o dobândă anuală de 27,9%.
Pentru a „bloca” oferta de 3780 de euro, trebuie să dau un avans (iar restul văd eu cum plătesc, în rate sau nu) care de regulă este de 500 de euro, dar există și aici spațiu de manevră. „Aș putea începe cu 100 de euro?”, întreb. Da, se poate. Rămâne că mă consult cu partenera și revin cu un răspuns.
Dezamăgirea unei foste cliente: constelații cu 200 de oameni
Deși majoritatea feedback-ului pe care-l primește online este pozitiv, există și critici. Mirela* e pasionată de psihologie de când se știe, a mai lucrat cu psihoterapeuți în trecut și a dat de Anca Maftei în podcastul lui Mihai Morar. Pentru că a interesat-o mereu și partea de constelații familiale și i s-a părut că Maftei știe despre ce vorbește, a hotărât să participe la un workshop organizat de psihoterapeută la București.
„M-a atras că avea atâtea studii în spate, am fost impresionată de toate școlile de psihoterapie pe care le-a făcut”, susține Mirela pentru PressOne.
Femeia a plătit înscrierea într-un atelier de constelații (900 de lei) organizat de Anca Maftei, a cumpărat un bilet de avion și a venit în București. Ajunsă la workshop, într-o sală de evenimente din nordul Capitalei, a constatat că va trebui să împartă procesul terapeutic cu alte 200 de persoane. Mirela se aștepta să fie un grup mult mai mic, de maximum 15-20 de persoane. Spune că Anca Maftei s-a prezentat la eveniment nervoasă, supărată pe o clientă care îi reproșase pe Facebook că nu „i-a făcut constelația”.
„Ne-a explicat că noi toți formăm un întreg. Și că atunci când lucrează cu cineva, de fapt lucrez și eu, lucrează toată lumea. Apoi s-a comparat cu Hellinger (n.r. creatorul metodei), a zis că el lucra și cu 5 mii de oameni în același timp. Ne-a zis toate astea ca să ne seteze așteptările, să nu credem că vom apuca toți să ne lucrăm constelațiile”, își amintește Mirela.
Tot evenimentul s-a desfășurat după o structură foarte ierarhică, mai spune femeia. Prioritate aveau cele care făceau parte din Academie, pe care Anca Maftei le numea „constelatoare” și le chema în față, ca să exerseze pe alte persoane. Practic, după două zile de eveniment (a câte opt ore pe zi), doar membrele Academiei și alte persoane cu vechime, care participau pentru a 5-a sau a 6-a oară la un workshop, au avut șansa de a-și face constelațiile. Restul au fost mai mult spectatoare.
Mirela spune că a fost dezamăgită de experiență și că și-ar fi dorit ca Anca Maftei să fi fost mai transparentă în campaniile de promovare a atelierelor. Simte că a plătit bilet de avion și taxă de înscriere doar pentru a asista la un spectacol regizat și pus în scenă de alții, nu pentru o ședință de terapie de grup. Crede că tot aparatul de marketing din spatele psihoterapeutei creează așteptări nerealiste.
„Ea se prezintă de parcă ar fi descoperit Sfântul Graal al terapiilor. Îți spune că n-are sens să mai stai 10 ani într-un fotoliu clasic de psihoterapie când poți să mergi la workshop-urile ei, mai nou la Academie, unde totul este foarte rapid și ușor. Vă spun foarte sincer că eu de asta am fost atrasă. După mulți ani în terapie, normal că am mai rămas cu niște lucruri și atunci m-am gândit că de ce să mai merg la psihoterapie, când pot alege calea ușoară?”, mărturisește Mirela într-un interviu PressOne.
Mirela și-a cerut și primit banii înapoi, dar după insistențe și după reproșuri din partea Ancăi Maftei.
Ce spun unii colegi de breaslă
Critici vin și dinspre breasla din care face parte Anca Maftei. Mai mulți psihoterapeuți i-au reproșat în trecut că își promovează metoda printr-un marketing foarte agresiv - prezentând-o drept „unică” și „revoluționară”, că le promite clienților/clientelor soluții minune și rapide pentru probleme complicate, că face constelații cu sute de oameni în același timp, fără să fi existat o evaluare prealabilă a lor, dar și că prin academie oferă formare profesională fără ca metoda ei să fi fost acreditată de Colegiul Psihologilor.
Uneori, când primește feedback negativ, Anca Maftei amenință și cu avocații. Captură de ecran via pagina de Facebook a Ancăi Maftei
„Mai am colegi care fac constelații, doar că le fac în cerc restrâns. Una e să vorbești 8 ore cu 6-8 oameni, care îți pot oferi un feedback și poți să intervii, alta e cu 200, pe care apoi nu-i mai întrebi ce a trezit sesiunea în ei. Și apoi ne întâlnim noi cu ei în cabinet, vin decompensați, cu episoade depresive sau psihotice”, explică o psihoterapeută, sub condiția anonimatului, pentru PressOne.
Pe terapeută o deranjează și referințele religioase sau ezoterice pe care Maftei le face, deseori, în webinariile sale. Spune că nu-ți interzice nimeni, ca psihoterapeut, să crezi în Dumnezeu sau orice vrei tu, dar crede că principiile și credințele personale trebuie lăsate la ușa cabinetului, pentru că altfel riști să-i alienezi pe clienții care nu rezonează cu ele.
Cel mai problematic i se pare, însă, faptul că promite rezultate rapide și miraculoase.
„Aceste idei se întâlnesc și la alții care spun că terapia durează prea mult și este nevoie de ceva rapid pentru a scăpa omul de durere. Doar că este o modalitate de a manipula omul. Ei știu că atunci când durerea este foarte mare, omul vrea să scape de ea cât mai repede. Și dacă tu promiți că după 6 luni poți să devii terapeut și să câștigi 100 de mii pe an, nu știu în ce măsură nu este asta altceva decât o schemă piramidală”, explică psihoterapeuta.
Președintele Colegiului Psihologilor, Edmond Cracsner, spune că nu orice psihoterapeut poate vinde cursuri. Acesta trebuie să fi atins treptele profesionale de „psihoterapeut specialist” și „psihoterapeut principal” și să aibă fie un cabinet avizat pentru așa ceva, fie o asociație profesională acreditată la Colegiu ca formator/furnizor de formare profesională.
„Altfel, nu se pot vinde cursuri”, susține președintele Colegiului. Conform registrului oficial de atestate de liberă practică, Anca Maftei n-are gradul de psihoterapeut principal sau specialist, ci de „practicant” (în regim de supervizare). De asemenea, numele ei nu apare nicăieri în registrele de furnizori de formare profesională.
În schimb, apare ca administrator a două firme, Self Regeneration SRL și Tu ești Creatorul SRL. Ambele au ca obiect de activitate „alte forme de învățământ” și apar în rubrica de „Termeni și condiții” de pe site-ul Academiei. Conform platformei listafirme.ro, prima companie a generat în 2022 o cifră de afaceri de 325 de mii de lei și un profit de 38 de mii, iar a doua o cifră de afaceri de aproximativ 4,7 milioane de lei și un profit de peste 3,7 milioane.
Sunt date confirmate chiar de psihoterapeută, într-un podcast de anul trecut în care se laudă că a pus pe picioare un business de peste un milion de euro.
Până la ora publicării acestui articol, Anca Maftei n-a răspuns solicitării PressOne de a transmite un punct de vedere. La telefon n-a putut vorbi, pentru că era în drum spre aeroport, așa că ne-a rugat să transmitem întrebările pe mail. Încă așteptăm răspunsurile.
PressOne a trimis o solicitare către Colegiul Psihologilor în care întrebăm, printre altele, cât este de etic ca cineva să folosească greutatea titulaturii de „psihoterapeut” pentru a vinde, practic, servicii de medicină alternativă. Încă nu am primit un răspuns oficial.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this