Gabriel Nasra (în mijloc) este liderul interimar al PSD Cluj și va fi deputat de luna viitoare. Foto: Raul Ștef
Gabriel Nasra (în mijloc) este liderul interimar al PSD Cluj și va fi deputat de luna viitoare. Foto: Raul Ștef
11/12/2016
Ziua pesedistului
E duminica alegerilor, nouă trecute fix, și președintele interimar al PSD Cluj ia micul dejun la cofetăria Carpați din centrul orașului.
Îl cheamă Gabriel Horia Nasra, are 32 de ani și e un ardelean de etnie siriană, cu studii la București, aterizat la Cluj de vreo 9 ani.
Multă vreme a fost purtătorul de cuvânt al filialei, autor al unor comunicate de presă în care realizările Guvernului Ponta erau lăudate cu elan.
Soarbe tacticos din cana cu ceai și explică de ce armata persană este, la scară istorică, mai valoroasă și mai importantă decât ăia 300 de spartani.
Așază trei smartphone-uri unul peste celălalt: armata persană. Un telefon vechiuț, cu ecranul cât un timbru, îi reprezintă pe cei 300.
„Le explicam unor colegi cu exemplul ăsta – uite, ăștia 300 nu fac altceva decât să reziste. De-aia sunt apreciați, pentru că…
– Zbang!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Cu un gest brusc și înfiorător de lejer, aruncă telefonul cel vechi, care face o curbă lină prin aer, cade și se dezmembrează. Nasra îl ia tacticos și îl reasamblează.
Apoi se întoarce către cele trei smartphone-uri suprapuse:
„Pe astea nu-ți vine să le arunci pe jos, au deja o valoare intrinsecă. Cam asta e cu armata persană și cu cei 300…”
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
PressOne Alege: România în șoc. Călin Georgescu vine de nicăieri și cucerește țara și Diaspora
Peste 18 milioane de români sunt așteptați la primul tur al alegerilor prezidențiale. PressOne vă prezintă cele mai importante evenimente din ziua votului.
Râde. Is this madness?
Din ianuarie, Nasra va fi deputat, parlamentar al României, reprezentant al tinerei generații propuse de PSD.
Am vrut să creionăm portretul unui candidat eligibil în ultima sa zi de „civilie”, iar el a fost de-acord să îl urmărim pe tot parcursul zilei de duminică, 11 decembrie.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
*
În sediul PSD Cluj, un brăduț vesel, decorat cu clopoțele în auriu și roșu, sclipește de lângă un panou care te invită să achiesezi la valorile de stânga, scrise cu litere gri în relief: solidaritate, respect reciproc, democrație…
Nasra e șef interimar de aproape jumătate de an. La începutul lunii iulie, Liviu Dragnea a făcut o mișcare ciudată, decapitând filiala județeană Cluj.
I-a îndepărtat pe liderii cu state vechi și l-a numit pe tânărul care asigurase o parte din comunicarea publică a celor executați: Remus Lăpușan și Aurelia Cristea.
Acum, o sală de tineri cu laptopuri urmărește Digi 24 pe un ecran plat. Se calculează procentele pe care PNL le pierde la Cluj în favoarea USR.
„Știi care a fost norocul de la alegerile astea? Că n-am avut deloc «strategi»”, se aude în sală. Urmează râsete.
Nasra s-a născut în Siria, la Banias, oraș unde, în anii ’70, România construise cea mai mare rafinărie din Orientul Apropiat.
De la 8 luni la 9 ani a copilărit în Brad – județul Hunedoara, crescut de bunici. A făcut Facultatea de Istorie la București, unde a fost membru al Miliției Spirituale – „până înainte să devină ONG” – subliniază el.
„Țin minte că eram prin 2004 în București, stăteam la fântână, cu spatele la Arhitectură. Eram studenți, mâncam covrigi, și atunci era moda cu Traian Băsescu. Și țin minte că dinspre Magheru au venit vreo 40 sau 50 de pesediști cu pliante.
Am întins mâna să iau niște fluturași, dar aveam părul lung și nu mi-au dat (râde – n.r.). Din gașca de atunci, cel puțin doi ne regăsim pe locuri eligibile pe listele PSD: eu și Petre Florin Manole de la București„.
E îmbrăcat într-un costum negru și mereu atent să nu fie surprins de fotograful PressOne în vreo ipostază de ne-președinte.
„Vrei să-ți dau material de poză?”, îl întreabă râzând. Ia de pe raftul din spatele său o fotografie înrămată cu Che Guevara, care zăcea cu fața în jos.
O flutură puțin prin aer, apoi o pune la loc: „De fapt, nu prea am nicio simpatie pentru Che”.
Așa cum, cu o vreme în urmă, a declarat că nu are simpatii pentru nici o religie: în ziarele locale, PSD a sângerat puțin de la declarația sa în care îl numea pe ÎPS Andrei, Mitropolitul ortodox al Clujului, „domnul Andreicuț”.
Cum ajungi din Miliția Spirituală membru PSD?
Râde.
„Să vezi… am venit la master la Cluj și eram îndrăgostit de o fată din PSD. Și m-am înscris și eu, să-i arăt că-s băiat de treabă. Știu, sună penibil.
Dar mulți se înscriu în partide pentru că vor funcții, alții că au diferite interese. Eu pot să spun că am avut un interes de dragoste. Nu mi-e rușine să recunosc”.
Acum, domnișoara de atunci e într-un alt oraș și nu mai vorbește cu viitorul deputat.
*
Către ora 14, înainte să se pregătească de mers la vot, Nasra se uită la cerul senin și tăios al Clujului și zice: „De-acuma, n-ar fi rău un viscol zdravăn…”.
Electoratul fidel al PSD, cât era la Cluj, a cam ieșit la vot.
Ca o ironie a sorții, Nasra votează la Seminarul Ortodox – care e pe strada Meseriilor. Când iese, dă câteva declarații scurte, formale:
„Am votat pentru o schimbare în bine pentru toți cetățenii României…”. După ce încheie, dă mâna cu jurnaliștii și îi invită la sediul PSD pentru anunțarea rezultatelor.
„Vă mai spun ceva?” – îi întreabă. „Vreți să retractați chestia aia cu schimbarea?”, i se răspunde cu râsete.
Mergem pe jos către o altă secție de vot. Din față, două doamne în vârstă se sprijină una pe cealaltă în drum spre secția de vot.
„Uită-te la ele, dragele de ele… Numai să fie vorbitoare de limba română!”, exclamă.
Când ajunge în dreptul lor, salută viguros: „Sărutmâna, doamnelor, sărutmâna! Toată stima!”
Către ora 16, începe să se simtă tot mai acut nevoia viscolului. Procentele PSD încep să scadă și se înmulțesc mesajele de la București, de tipul – „Primim semnale din teritoriu că scade numărul de votanți”.
*
E trecut deja de ora 18, și prin aer zboară rezultate șoptite. Tot în șoaptă, se spune că PNL pierde masiv voturi în municipiul Cluj-Napoca, în favoarea USR.
„Ca parlamentar, voi avea două obiective: revizuirea și clarificarea Constituției și reorganizarea administrativă. Adică nu e vorba de legi, ci de chestii serioase. Iar ca proiecte mai micuțe, modificarea și completarea Legii Țării Moților.
Legea locuinței, apoi – și aici mă refer la locuințele sociale -, unde trebuie să existe niște criterii clare pentru acordarea locuințelor sociale, nu să fie decizia administrațiilor locale. Și încă o chestie – oprirea traseismului în Parlament. Adică, să fie ca în Consiliile Locale: dacă pleci la alt partid, ți-ai pierdut mandatul”, spune Gabriel Nasra.
În cealaltă cameră a sediului PSD Cluj, colegii lui sunt deja înveseliți – se uită la televizor și așteaptă ora 21.
Oamenii stau cu calculatoarele pe radarul prezenței la vot și dau refresh. Se bucură de jucăria creată de Hub-ul IT al Guvernului, despre care Liviu Dragnea spunea că ar fi „postacii” lui Cioloș.
*
Ora 19. Vreo 10 cutii de pizza sunt desfăcute una după alta. „Hai să faci poze dacă vrei – cine știe ce crede lumea că mâncăm aici” – mi se spune.
Candidatul eligibil mănâncă pizza cu cuțit și furculiță. Din plastic.
„Un social democrat adevărat mănâncă pizza cu mâna!” – îi atrage atenția un coleg. „Cu mâna cui?”, replică altul.
Un telefon sună alene, nebăgat în seamă. Să se termine mai repede – cam asta își dorește toată lumea. Din boxe începe un colind tandru al lui Ștefan Hrușcă.
La 30 de metri mai încolo, pe același bulevard din centrul Clujului, e intrarea în sediul PNL. În fața clădirii, șeful Consiliului Județean, liberalul-fost-pedelist Alin Tișe, urlă în telefon:
„Nu mai pot, numai procente am în cap, zici c-am înnebunit, mă!”
„Leru-i ler, Domnului Doamne…”, cântă duios boxele.
*
În apropierea orei 21, sediul PSD Cluj începe să se anime. Unul dintre cei mai vechi membri ai partidului, Ilarie Ivan (fost șef al Direcției Agricole), anunță că a venit doar să strice media de vârstă. Se urmărește meciul de handbal România-Ungaria (care se va termina 29-21) și, din când în când, se ovaționează.
Nasra se plimbă cu un pahar de apă prin sediu – între timp și-a schimbat cămașa albastră de dimineață cu una albă.
Pentru el, alegerile de azi au o dublă miză: locul din Parlament și validarea sa ca lider al PSD Cluj numit de la București. Umerii par să-i fi dispărut pe sub costum.
Se pitește după o ușă și-și șterge ochelarii cu un șervețel umed, apoi se plimbă prin sediu. În sala în care se așteaptă rezultatele exit-poll-urilor e un amestec ciudat de membri vechi și membri tineri, jurnaliști, parfumuri și zâmbete. Media de vârstă rezistă.
Și – bum! Vin rezultatele – PSD are 45% pe național. Coruri de urale. Care se repetă în două cazuri – la scorul ALDE, și cu pasiune, la scorul PMP – sub 5%.
De la stânga la dreapta: Laura Pop Chiorean, președinta organizației de femei, Vasile Ilea – primul pe lista PSD la Senat, Horia Nasra și Remus Lăpușan, fostul lider, timp de vreo 8 ani, al PSD Cluj.
Apoi, pe ecran apare Liviu Dragnea, care-și transmite mesajul. Se aplaudă. Din spate, ai senzația acută a realității – o sală de adulți aplaudă un ecran.
Nasra e deputat de-acum. Se îmbrățișează cu colegii săi, schimbă strângeri de mână, iar umerii i-au revenit la loc în costum.
Mai târziu, într-o cămăruță albă, dă primele declarații : „E un rezultat la care, sincer, mă așteptam. Cred că am câștigat datorită programului nostru electoral serios, cu măsuri economice importante…”
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this