
Imagine din filmulețul dat publicității de Poliția Română.
20/06/2017
VIDEO. "Vreau să văd mai mult. Știi că poți avea încredere în mine, nu?"
Europol și Poliția Română au declanșat o campanie de conștientizare cu privire la pericolele la care sunt expuși copiii pe internet.
Informații referitoare la abuzurile sexuale din mediul virtual au început să fie raportate cu precizie, ca un nou tip de infracțiune, abia începând cu 2013.
De atunci, România se află pe lista țărilor europene unde riscul ca adolescenții și copiii să cadă victime ale abuzurilor este mai ridicat decât în alte părți.
Două sunt cauzele acestei situații: copiii din România petrec foarte mult timp online (minimum 3 ore/zi, potrivit unui studiu realizat de organizația Salvați Copiii în 2014) și nu sunt conștienți de pericolele la care se expun fiindcă nici adulții nu le conștientizează.
În plus, copiii români sunt buni vorbitori de limba engleză, ceea ce îi face potențiale victime pentru abuzuri comise la scară internațională.
Concluziile de mai sus provin dintr-un raport publicat de Europol pe 19 iunie. Raportul se bazează pe analize comparate întocmite de organizații din SUA, acolo unde abuzurile asupra copiilor comise pe internet sunt și mai răspândite.
La cererea Europol, platforma CyberTipline a realizat raportări din statele UE în ceea ce privește localizarea atât a victimei, cât și a infractorului.
Din 2013 în aprilie 2016 au fost raportate 123 de cazuri în 16 țări europene, printre care și România.
Patru dintre aceste cazuri au fost de pedofilie. În celelalte situații, motivația infractorului a fost de a obține conținut sexual explicit.
– Grupurile de crimă organizată specializate în abuzuri sexuale împotriva copiilor trimit cereri în masă către potențiale victime, fără să aibă în minte o persoană anume.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
– Când infractorii sunt motivați din punct de vedere sexual, aceștia vor folosi tactici și metode de manipulare menite să atragă în relații mai intime anumite persoane. În ambele cazuri însă, vor folosi aceleași platforme de social media pe care le-au folosit în contactul inițial, pentru a se adresa altor potențiale victime din anturajul persoanei vizate.
– Atacatorul care abordează un copil pe o rețea de socializare va schimba, după ce va fi aflat informații personale despre acesta, canalul de comunicare cu un app de mesaje sau cu un chat video live-stream prin intermediul căruia va obține materialul cu conținut sexual explicit de la copil.
Fragmente din raportul Europol dat publicității în 19 iunie 2017
După episodul Balena albastră, „joc” despre care nu se poate spune cu siguranță dacă a existat sau nu, dar al cărui posibil inventator, un poștaș din Rusia, ar fi fost arestat acum 10 zile, ne-am întrebat cum ajung copiii să satisfacă tot felul de revendicări aberante.
Raportul Europol spune că „lipsa supravegherii părintești” și petrecerea online a unui mare număr de ore nu sunt în mod necesar cauze care să crească riscul ca un copil să devină victimă a unui astfel de abuz.
Cel puțin 9 motive să mergi la IQ DIGITAL SUMMIT - Cluj-Napoca – 14 IUNIE (P)
Unii dintre cei mai mari lideri de tehnologie vin la Cluj-Napoca pe 14 iunie, iar cititorii PressOne pot avea acces gratuit pentru a-i vedea și asculta.
Nanoboţii: agenţii invizibili care ne vor dubla speranţa de viaţă
Impactul nanoboţilor asupra omenirii va fi mult mai mare decât al antibioticelor.
78% dintre abuzatorii de copii vor să obțină de la ei imagini cu conținut sexual explicit
7% urmăresc să obțină bani din șantaj
5% sunt pedofili
Experții susțin că principalii factori care favorizează abuzul țin de lipsa de cunoștințe cu privire la (1) pericolele internetului și la (2) starea psihologică a copilului.
Supravegherea părintelui înseamnă, în acest caz, nu interdicția sau limitarea timpului petrecut online, ci implicarea sa în viața copilului lor. „Tinerii sunt dispuși să vorbească despre comportamentul de pe internet, de oamenii pe care îi întâlnesc în mediul virtual și despre lucrurile care îi rănesc sau îi întristează”, se spune în raport.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Majoritatea copiilor care cad victime abuzurilor au un nivel scăzut al stimei de sine și întâmpină greutăți la școală ori în familie.
67% dintre agresorii care au luat contact cu copiii, după ce aceștia le-au căzut în capcană, amenință că vor posta imaginile cu aceștia în locuri vizibile pentru familie și prieteni. Acești agresori obțin imaginile compromițătoare fie de pe conturile copiilor, fie cu acordul acestora, în prima fază a interacțiunii.
Alte amenințări folosite sunt violența fizică asupra copilului sau a membrilor familiei sale, amenințarea cu sinuciderea (responsabilitatea urmând să fie a copilului agresat), amenințarea cu editarea în scopuri pornografice a conținutului video trimis de copil sau crearea unui cont fals al copilului și postarea de conținut sexual pe acest cont.
Filmul campaniei derulate de Europol și de Poliția Română:

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this