Trei cărți.
Doar de atât a avut nevoie Florian Bodog pentru a încropi cea mai mare parte a tezei sale de doctorat în Management, susținută în 2008 la Universitatea de Vest din Timișoara.
Una dintre aceste cărți este semnată de conferențiarul universitar Lucia Daina, subordonată și colegă a lui Bodog atât la Facultatea de Medicină unde el a fost decan, cât și la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea, pe care Bodog l-a condus ca manager. Lucia Daina era și atunci, este și în prezent directorul medical al acestui Spital.
O altă carte a fost scrisă de profesorul universitar Petru Armean, decanul Facultății de Moașe și Asistență Medicală de la Universitatea de Medicină (UMF) „Carol Davila” din București, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății și actual consilier personal al lui Florian Bodog.
Armean a fost şi membru în comisia de abilitare care în 2013 i-a acordat lui Bodog dreptul de a coordona doctorate.
Fostul ministru al Sănătății a urmat studiile doctorale în Management la Universitatea din Oradea, însă teza de doctorat şi-a susținut-o la UVT, după cum ne-au declarat surse din această universitate.
Primul conducător de doctorat i-a fost profesorul Mihai C. Demetrescu, de la Universitatea din Oradea, care a murit însă în 2001. Coordonatorul care l-a preluat pentru a putea finaliza studiile este profesorul universitar Gheorghe Ionescu, de la Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor din cadrul UVT.
Aceeași decizie dată de Comisia de Etică a UVT
Decizia CNATDCU confirmă hotărârea dată exact acum un an de zile de către Comisia de Etică a UVT, care a constatat că fostul ministru a plagiat o treime din teza sa de doctorat. Decizia a fost luată cu 7 voturi pentru, niciun vot împotrivă și nicio abținere.
Comisia de Etică a UVT a analizat lucrarea în urma a două sesizări, una făcută chiar de către CNATDCU.
Conform propriei proceduri de analiză a suspiciunilor de plagiat, CNATDCU trebuie să ceară un punct de vedere din partea Comisiei de Etică a universității unde a fost susținută lucrarea de doctorat.
Procedura de verificare a tezei intitulate „Managementul și marketingul unităților sanitare” a presupus, mai întâi, stabilirea unei comisii de experți în Management, domeniul lucrării științifice.
Verdictul Comisiei de Etică a UVT a fost cât se poate de clar: 36% din teza fostului ministru „nu respectă standardele de calitate actuale și etica profesională în modul de elaborare și redactare a tezelor de doctorat”.
Comisia a mai stabilit că 2.988 rânduri, dintre cele 8.190 ale tezei, „reprezintă text similar cu cel al altor cărți, fără intervenții consistente din partea autorului tezei, fără a fi evidente poziții critice ale acestuia față de conținutul și structura ideilor din textul-sursă”.
Ceea ce, potrivit membrilor Comisiei, „indică fie o necunoaștere a regulilor valabile oricând și oriunde în cercetarea academică, fie o ignorare a lor. În ambele cazuri, practica este condamnabilă”.