Ion Indolean
Redactor

22/07/2017
Valerian și orașul celor o mie de planete
Regizorul francez Luc Besson mărturisește că a visat să facă acest film încă de la 10 ani, când a dat prima oară peste revistele cu benzi desenate denumite Valérian et Laureline, semnate de Jean-Claude Mézières.
Cei doi aveau să colaboreze la Al cincilea element, care, la vremea lui (finalul anilor ’90), impresiona prin forța povestirii şi prin personajele pestriţe care populau acea lume futuristă.
Cu tot succesul filmului, Mézières l-a întrebat atunci pe Besson, mai în glumă, mai în serios, de ce regiza prostia aia în loc să facă Valerian.
Problema era că, în acel moment, tehnologia cinematografică nu ajunsese la un nivel îndeajuns de avansat pentru a permite o astfel de producţie. Faţă de Al cincilea element, lumea din Valerian și orașul celor o mie de planete este mult mai complexă şi necesită efecte speciale superioare.
Besson a trebuit, deci, să aştepte mai bine de 10 ani pentru a se convinge că Valerian poate fi, în sfârşit, turnat. S-a întâmplat când a văzut Avatar-ul lui James Cameron, de la care împrumută forma unor personaje, puţin din poveste şi din atmosfera generală.
Cu Valerian, Luc Besson spune o poveste cu mesaj ecologist, plasată în secolul 28: omul distruge orice îi iese în cale, iar celelalte ființe trebuie să se apere cum pot de această nepăsare criminală.
În timp ce se relaxează în nava sa intergalactică, înainte de o misiune dificilă, maiorul Valerian (Dane DeHaan), agent al guvernului omenirii, are un flash ciudat. Se vede pe o planetă misterioasă, populată de nişte extratereştri paşnici care culeg pietricele sferice similare celor translucide cu care ne jucam când eram copii.
Aceste pietricele ascund o putere nemăsurată şi formează energia vitală a acestei lumi idilice.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Fără ajutorul tău, nu putem continua să scriem astfel de articole. Cu doar 5 euro pe lună ne poți ajuta mai mult decât crezi și poți face diferența chiar acum!
În visul lui Valerian, atmosfera paradisiacă este curmată de prăbușirea pe acea planetă a unei serii de torpile, cărora le urmează un imens vehicul intergalactic. O parte dintre băștinașii cei blajini reuşesc să se refugieze pe o navă și devin, astfel, naufragiaţi într-un sistem cosmic care le este necunoscut.
Valerian se trezeşte din reverie cu un sentiment apăsător. Nu ştie cine sunt aceste fiinţe şi nici de ce le-a visat. Dar prezenţa lor se permanentizează în mintea sa.
În misiunea care urmează, el trebuie să recupereze împreună cu sergenta Laureline, de care e dureros de îndrăgostit, un fel de transformator – esențial pentru omenire și, se pare, ultimul din Univers.
Date fiind referințele sale, filmul poate fi citit și ca o alegorie a lumii în care trăim. Este o societate unde cei puternici îşi permit să îi abuzeze pe cei mai slabi, din simplul motiv că au puterea să o facă.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Ce faci în weekendul 18-20 aprilie 2025 în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara
Deși în mini-vacanța de Paște majoritatea vor fi în familie sau în natură, sunt câteva evenimente care promit să-i atragă pe toți cei care vor totuși să iasă în oraș chiar și în acest weekend. Concert Zaibăr în București, party Berlin Nights în Cluj-Napoca, târg de Paște în Iași sau concert Alternosfera în Timișoara, ai de unde alege!
Dincolo de comentarii politice de stânga, Valerian și orașul celor o mie de planete capătă caracterul unui spectacol sublim, preocupat de propria formă.
Lumea construită de Besson şi Mézières abundă în fantastic, dar nu cade în exces: se simte atenția cu care a fost transpusă pe ecran.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Comparativ vorbind, pentru Al cincilea element s-au filmat 188 de scene cu efecte speciale, pe când, la Valerian, numărul lor depășește 2.700.
Mult mai dinamic, acest film fluidizează o poveste aflată mereu în crescendo. Nu există timpi morţi, totul are ritmul unui videoclip care caută să îşi imerseze şi, apoi, să îşi distreze spectatorul. E o tendință la modă, care apare şi în Baby Driver.
Ambiţia lui Luc Besson și tenacitatea cu care a strâns aproape 200 de milioane de euro (cel mai scump proiect cinematografic independent din istorie), alături de talentul şi viziunea lui Jean-Claude Mézières, sunt transformate într-un demers de virtuozitate, care nu face concesii.
Valerian și orașul celor o mie de planete reprezintă, încă de la început, un risc asumat, care invită industria de film să lase deoparte precauţiile.
Valerian și orașul celor o mie de planete
Titlul original: Valérian et la Cité des mille planètes.
Regia: Luc Besson.
Scenariul: Luc Besson, după benzile desenate realizate de Pierre Christin și Jean-Claude Mézières.
Cu: Dane DeHaan, Cara Delevingne, Clive Owen, Rihanna, Ethan Hawke.
★★★☆☆

Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this