Foto: Răzvan Băltărețu
18/10/2017
Unul în plus: producătorul de telefoane care își urmărește clienții
OnePlus, producător chinez de telefoane inteligente care încearcă să concureze iPhone, colectează informații despre fiecare utilizator, scrie publicația electronică TechCrunch. Sistemul de operare folosit de compania chineză se numește OxygenOS și este o versiune a sistemului Android.
Telefonul OnePlus este popular mai ales printre IT-iști și printre pasionații de gadgeturi, datorită dotărilor de ultimă generație și a prețurilor mai accesibile decât cele practicate de competitori.
Bateria durează foarte mult, iar update-urile se instalează foarte repede și fac ca telefonul să aibă o viteză de procesare sporită, indiferent de numărul aplicațiilor deschise.
E suficient să aruncăm un ochi pe site-ul emag, pentru a citi feedback-ul pozitiv al clienților care l-au cumpărat.
Utilizatorii OnePlus au aflat de curând, însă, că producătorul a setat telefoanele să notifice la sursă tot felul de caracteristici ale modului în care își folosesc device-ul personal.
Un inginer de software, Christopher Moore, a descoperit acest lucru zilele trecute, în timp ce căuta vulnerabilități ce ar putea fi folosite de hackeri.
A aflat, astfel, că telefonul său OnePlus nu numai că își anunță producătorul de fiecare dată când sistemul de operare se blochează − ceea ce era de așteptat, ci că trimite o notificare la fiecare închidere sau repornire.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Asta l-a făcut pe Moore să fie mai atent.
„Săpând” mai adânc, a aflat că, la intervale regulate, telefonul trimitea rapoarte despre numărul său IMEI (International Mobile Equipment Identity, numărul unic pe care fiecare telefon îl primește din fabrică și care poate fi aflat scoțând bateria), despre serverele wi-fi accesate și multe alte măsurători, chiar de telemetrie.
Rapoartele erau lansate de fiecare dată când, spre exemplu, utilizatorul își instala o nouă aplicație.
Apă și talpă. Să alergi toată Via Transilvanica. Și să rămâi în viață.
Aceasta este povestea unui documentar de lung metraj care tocmai a intrat în cinematografe. Filmul e un must see, nu doar de către pasionații de alergare sau fanii Via Transilvanica. Este pur și simplu un film onest, dinamic, care conține fascinante felii de viață. E genul de film care pare prea scurt. Când se termină simți că ai fi vrut să mai vezi.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
Prima reacție oficială a celor de la OnePlus a fost să spună că aceste date de software îi ajută la îmbunătățirea experienței utilizatorului și că această caracteristică poate fi dezactivată parțial accesând secțiunea Advanced Settings.
„Până la sfârșitul lunii octombrie, toate telefoanele OnePlus care folosesc sistemul OxygenOS vor primi notificări în care își pot da acordul dacă doresc sau nu să participe la programul nostru de îmbunătățire a experienței userilor. Notificarea va indica în mod clar că programul colectează date analytics. Nu vom mai colecta numere de telefon, adrese MAC și informații despre WiFi”.
Declarația lui Carl Pei, co-fondator OnePlus
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
*
Carl Pei, co-fondator OnePlus, a menționat în declarația oficială de presă că informațiile colectate de companie nu au fost împărtășite unor terți.
Reacțiile de pe forumurile unde se întâlnesc pasionații de tehnologie au fost foarte vehemente, ceea ce l-a și obligat pe Carl Pei să dea asigurări privind politica de securitate practicată de compania sa.
„Mi se pare trist că oamenii acceptă și că păstrează tăcerea asupra faptului că multe companii de tipul OEM (Original Equipment Manufacturer) țin un jurnal al datelor accesate de pe device-urile produse. Trebuie să ne poziționăm împotriva acestor jurnale de date.
Eu sunt îngrijorat că informațiile mele sunt stocate fără permisiune. Noi vedem doar superficial această chestiune, a colectării de date, însă cine știe unde sunt vândute aceste informații, pentru profit?
Iar aceste companii care le analizează probabil că știu despre tine mai multe decât știi chiar tu. Îți cunosc obiceiurile − cum și când îți folosești telefonul, ce fel de aplicații ai instalat, chiar și unde stai și ce locuri frecventezi”.
Reacția unui forumist a cărui poreclă este Cipher Dude
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this