Ion Indolean
Redactor
24/03/2018
Under the Dome
Când deasupra orăşelului lor apare o cupolă transparentă şi impenetrabilă, oamenii din Chester’s Mill se văd siliţi să lupte pentru supravieţuire colectivă, ca o comunitate, iar pentru asta trebuie să dea la o parte trecutul fiecăruia dintre ei, oricât ar fi el de compromiţător sau de dubios.
Legăturile cu exteriorul se rup, regulile din afară nu se mai aplică, iar autoritatea de tip clasic cedează.
Disponibil şi pe Netflix, serialul Under the Dome, bazat pe romanul omonim al lui Stephen King, se află pe graniţa dintre genul mistery-paranormal propus de Twin Peaks şi genul survival din LOST.
Localnicii din Chester’s Mill caută să îşi înţeleagă rolul în noua conjunctură, în timp ce se străduiesc să rămână în viaţă. Unii văd în cupolă o oportunitate de realizare personală, alţii, mai altruişti, decid să îşi împartă resursele cu ceilalţi.
Un individ care vrea să profite este, cu siguranţă, James „Big Jim” Rennie (Dean Norris).
Consilier local şi comerciant de maşini second hand, el este tipul de om insidios, capabil de orice, dar care duce treaba la bun sfârşit. E genul de ins care face lucrurile să se întâmple, însă contra unor costuri care uneori depăşesc legea şi codurile etice.
Big Jim este un cinic fără empatie, dar un potenţial lider, care nu ţine seamă de individualităţi, ci spune că îl interesează binele grupului. Acţiunile lui au într-adevăr o conotaţie negativă, dar pornesc din impulsul provincial al şefului de trib auto-proclamat, cu oareşcare calităţi şi nară pentru bişniţă.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
De cealaltă parte, Julia Shumway (Rachelle Lefevre) – jurnalistă care şi-a ratat cariera – este o persoană altruistă, dar indecisă, care nu judecă întotdeauna raţional înainte să întreprindă ceva.
Ea seamănă cu Jim în sensul convingerii că face bine ceea ce face, dar mijloacele îi sunt diferite. Spiritul de sacrificiu şi inteligenţa nativă o vor duce în postura de a fi printre singurele persoane capabile să se măsoare cu „şeful de trib”.
Apariţia lui Dale „Barbie” Barbara (Mike Vogel) – personaj care echilibrează situaţia – pare de bun augur pentru comunitate. Fost militar, actualmente recuperator, Dale e în stare să ucidă la nevoie, însă nu vrea să o mai facă. Spirit contradictoriu, el nu pare un lider, ci mai degrabă un executant.
Rușii sunt foarte aproape de spargerea frontului și, în același timp, încă departe. Ce ar însemna un colaps al armatei ucrainene în regiunea Donbas
Cade frontul ucrainean? Sau a căzut deja? Din primăvara acestui an vin cu o frecvență aproape zilnică vești tot mai alarmante legate de situația din ce în ce mai precară a trupelor Kievului de pe linia frontului din Donbas, care înglobează greu încercatele regiuni Donețk și Lugansk din sud-estul Ucrainei. Cele două regiuni au reprezentat, de altfel, pretextul principal al invaziei ordonate de Vladimir Putin în februarie 2022, iar acum reprezintă principalul obiectiv strategic al Kremlinului.
Psihologii români nu sunt evaluați psihologic la intrarea în profesie. Verificarea periodică a sănătății lor mintale, doar o „obligație morală”
„Ce pârghii de monitorizare a bunelor practicii există după câștigarea dreptului de practică autonomă?”, s-a întrebat PressOne.
Gradual, diferenţa dintre o tabără şi alta o vor face adolescenţii care, în decurs de numai o lună, suferă un proces de maturizare forţată.
James „Junior” Rennie (fiul lui Big Jim, interpretat de Alexander Koch), Joe McAlister (potenţialul geniu, interpretat de Colin Ford) şi Norrie Calvert-Hill (Mackenzie Lintz) sunt viitorul acestei comunităţi şi cei care intră nepătaţi în poveste.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Under the Dome este important atât pentru calitatea artistică, pentru capacitatea sa de a menţine tensiunea intrigii şi de a propune mereu noi puncte conflictuale, cât mai ales pentru experimentul social pe care îl imaginează.
Cupola coborâtă peste Chester’s Mill – care este, în fapt, un câmp de forţă – nu (mai) permite ieşirea din localitate. Tensiunea creşte pe măsură ce oamenii riscă să rămână fără apă şi hrană; chiar şi aerul devine, la un moment dat, o problemă.
Văzând cum sunt forţate limitele acestei comunităţi mici, în care toată lumea cunoaşte pe toată lumea, se naşte inevitabil întrebarea: ce-ar fi dacă?
Ce am face noi într-o asemenea situaţie?
Am încerca să ne vedem de binele personal – şi, cel mult, al apropiaţilor – sau am adopta o poziţie înalt-morală, dar periculoasă, de a-i ajuta chiar şi pe aceia pe care doar i-am văzut de câteva ori pe stradă?
Devine esenţial, aşadar, felul în care ierarhia s-a manifestat până în acest moment şi modul cum oamenii vor încerca să o păstreze – dacă îi avantajează – sau să o distrugă, dacă nu le serveşte.
E o nouă lume, în care chiar şi renegaţii îşi găsesc un loc şi pot ajunge să dirijeze destinul colectiv.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this