Casă distrusă de tornada care a lovit localitatea Cuci din județul Mureș în iunie 2016. Foto: Voicu Bojan
Casă distrusă de tornada care a lovit localitatea Cuci din județul Mureș în iunie 2016. Foto: Voicu Bojan
04/09/2017
Un deputat PSD vrea înființarea Gărzii Civile. Voluntarii ar primi garanții de stat în programul Prima Casă
Deputatul PSD Sorin-Ovidiu Bota a depus pe 1 septembrie la Parlament un proiect care prevede înființarea unei Gărzi Civile și introducerea posibilității de realizare a serviciului militar pe bază de voluntariat.
Contactat de PressOne, Bota a arătat că membrii Gărzii Civile ar fi stimulați prin acordarea unor garanții de stat la creditele obținute prin programele Prima Casă și Prima Mașină.
Garda Civilă, în subordinea primarului
Potrivit propunerii legislative depuse de Sorin Bota și semnate de mai mulți parlamentari PSD, „Garda civilă se înființează și funcționează la nivel local în subordinea primarului și este coordonată la nivel județean de către prefect”.
Teoretic, Garda Civilă ar urma să fie formată din civili care efectuează un stagiu voluntar de pregătire militară, cu o durată între cuprinsă între trei și nouă luni.
Articolul 1, alineatul 3), al textului prevede însă că:
„Pot să se înscrie în Garda Civilă și foste cadre militare sau de poliție aflate în rezervă, precum și alte persoane care au efectuat o pregătire militară de-a lungul vieții și sunt trecute în rezervă”.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Voluntarii care încheie perioada de pregătire vor putea apoi să fie angajați ca militari voluntari în Armata Română „sau la una dintre instituțiile următoare: Pompieri, Poliția de Frontieră, Jandarmerie, Jandarmerie Montană, ISU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență – n.r.), Serviciul de Telecomunicații Speciale”.
În perioada în care vor participa la pregătire, voluntarii vor primi „o soldă egală cu salariul minim pe economie”, se arată în proiect.
Pregătirea militară nu vine însă la pachet cu obligația de a activa în Garda Civilă, arată inițiatorul.
Tatiana Niculescu: "Dacă n-ar fi fost asasinat, Codreanu ar fi rămas în istorie cel mult ca un personaj excentric"
INTERVIU. Autoarea recentei biografii a lui Codreanu vorbește despre legionarul care a ajuns idolul unui protestatar din orașul american Charlottesville.
Femeia în rochie albastră
„Pe la ora 5 a dimineții zilei de 14, totul părea că se terminase. Într-o liniște sinistră, cu soarele care tocmai începea să răsară în ochi, dinspre Piața Victoriei, într-un uruit înfiorător (care s-a transformat în tropăit grotesc), o umbră hidoasă se apropia constant, într-un crescendo tensionat. Erau primele grupe de mineri care ocupau Piața Universității.”
De altfel, simpla participare la instructaj le va acorda militarilor voluntari posibilitatea de a beneficia de garanții de stat pentru programele Prima Casă și Prima Mașină.
Astfel, la articolul 5 al proiectului se arată că:
„Persoana care se înscrie în programul privind voluntariatul militar beneficiază de garanție de Stat pentru Programul Prima Casă și Prima Mașină așa cum sunt ele prevăzute azi (chiar dacă, la nivel național, aceste programe nu se mai derulează). Aceste facilități sunt disponibile timp de cinci ani după terminarea stagiului militar voluntar”.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
„Oamenii să știe – mă duc, fac asta, dar nu pierd vremea să mă instruiesc”
În expunerea de motive, inițiatorul spune, pe scurt, că Garda Civilă va putea fi activată „pentru situații excepționale și stare de necesitate”, iar absolvenții de studii superioare care au încheiat stagiul militar „vor primi grade militare în rezervă”.
„Acest lucru asigură o rezervă de ofițeri și subofițeri care pot fi activați în caz de necesitate (război)”, se arată în același document.
Contactat de PressOne, Sorin Bota a spus că își dorește ca proiectul lui să devină lege în sesiunea parlamentară care tocmai a început. În acest sens, el așteaptă opinia ministrului Apărării, Adrian Țuțuianu.
„Proiectul de lege are două componente. Garda Civilă e… o a doua componentă, cumva. Prima este înființarea serviciului militar voluntar pentru cine vrea să facă instruire militară, să facă ca un fel de perioadă de trei luni sau șase luni, în funcție de nivelul de studii care-l are (sic!), cu pregătire militară și pregătire teoretică în echivalentul civil al armei militare respective, în care să dobândească la finalul pregătirii respective și un certificat de instruire profesională în ramura respectivă civilă asociată cu arma militară”, a explicat deputatul.
„Ulterior, poți să te înscrii în Garda civilă de la primărie și coordonată la nivel județean de prefect”, a adăugat el.
Bota spune că Garda Civilă ar fi utilă mai ales pentru situațiile în care autoritățile sunt depășite – accidente grave, calamități etc.
„Dau ca exemplu – că aveți sediu la Cluj, nu? – prăbușirea avionului de la Vlădeasa. S-au luat oameni de la crâșme să caute avionul, când putea să existe sistem de alarmare, se face cu schimbul…
Ca voluntar, ai și echipament la primărie, îți dă lanternă, lămpaș, foaie de cort. Și, organizați, cu stații, cu telefoane, cu tot ce trebuie, te duci și cauți.
Beneficiază, toți cei care fac asta, de anumite facilități fiscale la achiziția de prima locuință, prima mașină, facilități acordate cetățenilor care fac ceva pentru stat. Ăsta e raționamentul și filosofia legii.
Mai ales că cei care sunt absolvenți de liceu sau facultate nu au bonitate. Nu îi dă nimeni nimic. Omul stă în gară sau cu chirie, că n-are casă. Vrea și omul să-și ia casă! Sau să-și ia și el o mașină. Oamenii să știe – mă duc, fac asta, dar nu pierd vremea să mă instruiesc.”
Recidiva PSD, după Garda lui Nicolicea
În noiembrie anul trecut, PressOne a publicat un articol referitor la o propunere legislativă a deputatului PSD Eugen Nicolicea privind înființarea Gărzii Naționale a României – structură militară alcătuită din persoane care să se instruiască voluntar.
Spre deosebire de propunerea lui Bota, care prevede ca Garda Civilă să funcționeze în subordinea primăriilor, cea a lui Nicolicea stipula ca armata formată din voluntari să fie în subordinea Parlamentului.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this