Uau, ce frumos curge apa!

Marcel Varga și-a luat viața cu câteva zile înainte de Crăciun. A fost îngropat în Ajun, în cimitirul din satul Năpradea din Sălaj. A lăsat în urmă o familie cu trei copii și o datorie către banca de la care el și soția se împrumutaseră în 2019, atunci când au reușit să-și cumpere o casă în sat, ca să se mute în sfârșit de la părinți.

Spațiul nu era foarte generos: o cameră care servea și de bucătărie, și de dormitor, tinda, o curte mică și o grădină. De atunci au tot reparat prin gospodărie. Au peticit acoperișul și sperau chiar să-și amenajeze o baie, să nu se mai chinuie mereu să încălzească apă pentru igiena zilnică.

Soții Varga lucrau la aceeași firmă, în Jibou, ea în tura de dimineață, el în schimbul doi, astfel încât cineva să rămână cu copiii. În seara zilei de 21 decembrie, Marcel a venit mai repede de la muncă. Roxana l-a întrebat „care-i baiul”, bărbatul i-a spus că nu se întâmplase nimic, că e bine. Soția a insistat, el a remarcat că aceasta aranjase frumos casa pentru sărbători.

„Ce frumos ai făcut de Crăciun!, mi-o zis. Și atâta tăt! Pe la 9 l-am găsit… Nu înțeleg!”

Căsătoria lor a durat 12 ani, timp în care Roxana și Marcel nu au fost niciodată într-o vacanță. Nu și-au permis-o.

*

Andrei Joldeș (46 de ani), fost fotbalist la Armătura, Steaua Mizil, Mangalia și în ligile inferioare din Ungaria, a înființat un club de fotbal în Zalău, AS Spartacus, pe care-l susține din sponsorizări și donații, dar și din surse proprii.

Acesta îi primește la antrenamente și pe puștii ai căror părinți nu pot plăti taxa lunară. Spune că sărăcia poate îngenunchea și împinge la gesturi disperate și că a depășit și el câteva cumpene în viață, când a trebuit să o ia aproape de la zero. După ce și-a încheiat cariera sportivă, a muncit ca brutar două schimburi pe zi, ca să „crească mai repede aluatul”. A schimbat mai multe domenii de activitate, iar acum conduce o mică firmă care se ocupă de grădinărit și peisagistică și are 14 angajați. Iarna nu-i ca vara, adaugă, anul trecut a fost unul cumplit, dar încearcă să țină lucrurile pe linia de plutire.

Joldeș a aflat de drama familiei Varga și s-a dus în ziua înmormântării la Năpradea. A discutat cu mama și a promis că se va întoarce.

La două luni distanță, doi dintre frații Varga, cei mai mari, Alex (12 ani) și Marius (10 ani), se antrenează și participă la competițiile organizate de Spartacus. Mezinul David (5 ani) are un loc pregătit în echipă, de la anul. Noul lor antrenor a găsit susținere și din partea unui prieten din Cluj care va achita rata lunară a familiei – 800 de lei, vreme de jumătate de an.

Când i-a dus prima oară la Zalău, înaintea unei competiții, Alex și Marius au stat la pensiune. Seara, au intrat să facă duș. Când trecuse deja o oră și copiii nu ieșiseră, Joldeș și proprietara pensiunii au început să se îngrijoreze: „Mergi tu să vezi ce se întâmplă, merg eu?”.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

Antrenorul i-a găsit uitându-se, pur și simplu, cum curge apa de la robinet.

„Și acum mi se face pielea de găină când îmi amintesc. Uau, ce frumos curge apa!, asta mi-or zis. Și eu nu știam ce să fac. Să râd, să plâng? S-or bătut sentimentele în mine. Și mi s-o luat așa și am zis: bă, nu mă interesează cum fac, cum dreg. Sun pe unu’, sun pe altu’, dar io o să fac să aibă apă în casă, măcar să se poată spăla copchiii ăștia, că e esențial”, a povestit Joldeș.

Acesta a achiziționat, cu ajutorul unor firme care-i sponsorizează echipa de fotbal, un hidrofor și un încălzitor de apă și materiale pentru a improviza un duș în casa familiei Varga. Unul asemănător cu cele de la internat, fără cabină, dar cu o perdea care să delimiteze spațiul. Baia va fi gata până luna viitoare.

Mai mult, Andrei i-a dus pe Alex și pe Marius la frizer, în parc la mașinuțele electrice și i-a așezat la restaurant în fața unor pizza mari cât o pălărie, toate experiențe noi pentru copii. Într-o zi le-a verificat lecțiile și a văzut că au dificultăți la citire și probleme mari la matematică. Alex e în clasa a V-a, fratele său mai mic într-a II-a. Joldeș a vorbit cu o învățătoare să le dea meditații, contracost, să-i ajute să recupereze, și cu un psiholog care să-i evalueze pe copii.

Marius și Alex

Antrenorul e mulțumit pentru moment și e convins că va găsi și alți oameni care să-i sprijine pe frații Varga. Spune că a ajutat de-a lungul vremii și alți copii aflați în dificultate și că transformările sunt spectaculoase.

Copiii ăștia trebuie să aibă o șansă, vor ști să profite. Cei de la țară sunt mai disciplinați, nu au atâtea fițe și știu să se bucure când primesc ceva, pentru că li se întâmplă destul de rar. Știți cum e vorba aceea, în viața asta oricâtă avere ai aduna, nu duci cu tine nimic în mormânt. Eu n-am copii și am zis că dau ceva copiilor altora”, spune Andrei.

Joldeș a activat în politică la finalul anului trecut. S-a înscris în partidul surpriză de la ultimele alegeri, convins că politica, la fel ca fotbalul, trebuie să înceapă de la firul ierbii. După ceva timp a constatat că liderul partidului pe plan local își adusese și soția în organizație, deși aceasta avusese o condamnare cu suspendare. Când i s-a reproșat că nu a asociat și numele partidului cu o acțiune caritabilă pe care Joldeș a întreprins-o pe cont propriu – „că una e una, alta e alta, și lucrurile astea nu se amestecă niciodată” – acesta a demisionat. A ajuns la concluzia că puterea corupe.

Și că el are alte treburi. Să vadă „cum face, cum drege” să ia un hidrofor, un încălzitor de apă și niște saci de ciment, ca să ajute trei copii să trăiască puțin mai bine.

Peste o treime dintre copiii din România trăiesc sub pragul sărăciei și 150.000 adorm flămânzi, arată datele unui raport al Organizației Salvați Copiii.

*************************************************************

Asociația Sportivă Spartacus Zalău poate fi sprijinită prin donații sau contracte de sponsorizare.

Asociația Sportivă Spartacus Zalău

C.U.I: 41500496

Banca Transilvania

IBAN RO83 BTRL RONC RT05 0891 3901

Ajută-ne să existăm. Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...