Pictura de pe liceul Ion Barbu a costat 6.348 euro. Foto: Lucian Muntean
25/09/2020
"Trupa lui Biluță" a înghițit 100.000 de euro fără licitație de la Primăria Sectorului 5
Pe 26 august, cu doar două săptămâni înainte de începerea anului școlar și în plină discuție despre investițiile necesare sistemului de învățământ în contextul pandemiei, Primăria Sectorului 5 a încheiat șapte contracte cu titlul de „servicii artistice" pentru șapte școli diferite, suma totală ridicându-se la aproape jumătate de milion de lei.
Contractul de „servicii artistice” vine însă la pachet cu două probleme.
Prima ar fi că EFECT TIM SRL, firma care a câștigat cei 428.800 de lei de la bugetul local prin procedura de atribuire directă, deci fără vreo licitație, nu ar trebui să se ocupe de fapt cu prestarea serviciilor artistice, iar asta potrivit propriului cod CAEN care spune că firma poate face în mod legal doar „comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun”.
Cea de-a doua ar fi că deși pe site-ul companiei, trupaluibiluta.ro, domeniul de activitate pare exclusiv unul de organizări de evenimente pentru copii, serviciile artistice prestate pentru școlile din Sectorul 5 sunt, de fapt, picturi murale, mai exact graffiti-uri pe pereții exteriori ai clădirilor.
PressOne a încercat să ia legătura cu firma câștigătoare pentru a afla cum a reușit să primească șapte contracte diferite, pentru artă stradală, când singurele picturi de care se ocupă sunt, potrivit propriului site, „picturi pe față și tatuaje temporare cu sclipici” pentru copiii de la petreceri, dar și cu Primăria Sectorului 5 pentru a lămuri necesitatea unei astfel de investiții și criteriile de atribuire ale contractelor.
Am sunat totodată și la directorii școlilor pentru a înțelege cine a venit cu ideea picturilor murale în plină pandemie. „Propunerea a venit din partea primăriei, dar tot ce este bun este binevenit”, ne-a spus Laura Verde, directorul Școlii 136, singurul manager de școală care a fost de acord să stea de vorbă cu noi.
Desenul de pe peretele Școlii 128 a fost cel mai scump, prețul acestuia ridicându-se la 20.631 de euro. Foto: Lucian Muntean
***
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Organizator de evenimente contractat pentru graffiti
EFECT TIM SRL, o firmă înființată în 2006 de unicul asociat Ionel Tănase, a avut, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, de la început și până în prezent un singur angajat. Datele oficiale arată și că domeniul de activitate al firmei a rămas în tot acest timp neschimbat, codul CAEN asociat acesteia acoperind doar
- vânzarea cu amănuntul a unei largi palete de produse, din care predominante sunt produsele alimentare, băuturile sau tutunul
Câți copii fac homeschooling în România? Ministerul Educației „nu este în măsură să centralizeze date”
Care este amploarea fenomenului homeschooling în România? PressOne a încercat să afle de la Ministerul Educației, instituția care ar trebui să urmărească și să controleze respectarea reglementărilor din domeniul educației.
Educația financiară din școală: un exercițiu de improvizație al Ministerului Educației
Elevii de clasa a VIII-a vor studia în mod obligatoriu, începând din septembrie 2020, educație economico-financiară. Decizia a fost luată în urmă cu patru ani, când în planul cadru pentru învățământul preuniversitar, disciplina numită Educație Socială a fost împărțită în patru ramuri diferite, Educația economico-financiară fiind ultima dintre ele. Acum, cu doar două luni și jumătate înainte de începerea anului școlar, nimeni nu știe exact cum va arăta materia sau cine o va preda.
și
- activități ale magazinelor generale care au, în afară de principalele lor vânzari de produse alimentare, băuturi sau tutun, alte câteva tipuri de mărfuri, cum ar fi îmbrăcăminte, mobilă, articole electrocasnice, articole de fierărie, cosmetice etc.
Numai că, cel puțin din 2016, data la care a fost lansat site-ul companiei, EFECT TIM SRL se ocupă de fapt de organizări evenimente pentru copii, oferta lor cuprinzând o diversitate de servicii de la fotografii profesioniste și shootinguri, la inscripționări bannere, publicitate corporate și cadouri personalizate.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Nimic din toate acestea nu a stat însă în calea câștigării a șapte contracte diferite de la Primăria Sectorului 5 pentru a desena pe șapte unități de învățământ diferite picturi murale.
În toate cele șapte cazuri, contractul a fost câștigat fără licitație, ci prin atribuire directă la data de 26.08.2020. Foto: SEAP.
Potrivit portalului de achiziții publice SEAP, prețul pentru realizarea unor astfel de lucrări a fost de 640 de lei/mp, motiv pentru care și costurile finale au fost diferite în funcție de școală.
Am verificat site-ul firmei de organizări evenimente pentru a înțelege în baza cărui portofoliu de artă stradală a fost selectată de Primăria Sector 5 pentru a înfrumuseța fațadele a șapte școli dintr-un foc. Singurele picturi profesionale pe care Trupa lui Biluță le-a făcut sunt cele de corp, pe fețele copiilor. Dar nici măcar acolo nu există o galerie foto.
Printre serviciile oferite de EFECT TIM SRL, mai exact Trupa lui Biluta, nu se numără și arta stradală. Foto: captură ecran de pe site-ul firmei.
Așa că am pus mâna pe telefon și am sunat pe numărul afișat pe site pentru a verifica direct de la sursă ce anume îi recomandă în arta stradală și cum a aflat primăria de serviciile acestea. Persoana de contact a refuzat să se prezinte și să ofere informații referitoare la cele șapte contracte pe motiv că nu știe dacă suntem cu adevărat reporteri sau nu.
Deși am transmis întrebările pe mail și datele de identificare ale publicației, până la data publicării articolului, niciun reprezentant al companiei nu ne-a contactat pentru o explicație.
Singurele picturi profesionale pe care firma pare să le facă, potrivit propriului site, sunt cele pe față. Foto: captură ecran de pe site-ul firmei.
EFECT TIM SRL a mai obținut anul acesta încă trei contracte de la Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, instituție aflată în subordinea Primăriei Sector 5 și finanțată cu bani de la bugetul local. Potrivit portalului de achiziții publice, nicio altă entitate publică nu a mai încheiat contracte cu această firmă, nici anul acesta și nici în anii anteriori.
Valoarea totală a contractelor cu Centrul Cultural și de Tineretet "Ștefan Iordache" se ridică la 58.600 de lei. Foto: SEAP
Deși Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public obligă instituțiile publice să aibă purtător de cuvânt, Primăria Sectorului 5 nu poate fi contactată decât prin biroul de presă - nici acolo, însă, nu știi exact cu cine ai de-a face, pe site-ul primăriei neexistând public numele niciunui reprezentant pentru relația cu media.
Persoana care a răspuns la telefon ne-a îndrumat tot către o solicitare scrisă, deși am cerut un punct de vedere pe acest subiect concret. Până la data publicării acestui articol, nimeni din primărie nu a revenit pentru clarificări.
Nu am reușit, deci, să aflăm nici cine este artistul care s-a ocupat de operele de artă stradală, nici cum s-a stabilit tariful de execuție, dat fiind faptul că firma câștigătoare nu are lucrări anterioare în portofoliu, nici cum a ajuns o firmă de evenimente să picteze pe pereți și nici care a fost criteriul prin care s-a stabilit necesitatea unei astfel de cheltuieli în învățământul din Sectorul 5 pentru doar șapte școli.
„Face școala mai veselă în contextul pandemiei”
Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) comunica în anul școlar 2018-2019 un număr de 11 unități de învățământ din Capitală care, din lipsa infrastructurii necesare, erau nevoite să învețe în trei schimburi.
Patru dintre acele școli se aflau la momentul respectiv în Sectorul 5, fiind administrația locală cu numărul cel mai mare de unități de învățământ cu o astfel de problemă.
Într-un raport de specialitate al Direcției de Cultură din Primăria Municipiului București, 11 școli din Capitală figurau ca învățând în trei schimburi din cauza lipsei de infrastructură necesară. Nicio școală nouă nu a fost construită între timp.
La capătul tabelului cu unitățile de învățământ care învață în trei schimburi se afla în 2018-2018 Sectorul 5, cu patru școli supraaglomerate. Foto: document
Datele de pe portalul achizițiilor publice nu indică nicio investiție recentă a Primăriei Sector 5 în construcția de noi corpuri școlare.
Mai mult decât atât, în martie anul acesta, PressOne scria despre o altă modalitate prin care primăria condusă de Daniel Florea, candidatul PSD care le cere acum cetățenilor un nou mandat, eluda legea achizițiilor publice prin împărțirea unui contract în valoare de 700.000 de euro în tranșe diferite care să îi permită instituției să atribuie contracte fără licitație.
Printre școlile care încheiau atunci contracte de achiziție a containerelor destinate activităților de tip after school se aflau și Școala 136 și Școala Gimnazială George Călinescu, două dintre beneficiarele actuale de picturi murale.
PressOne a încercat să ia legătura cu managerii școlilor care au primit cadou de la Primăria Sector 5 desene pe pereții exteriori însă, în afară de Laura Verde, directorul Școlii 136, nimeni nu a dorit să stea de vorbă cu noi.
Mesajele primite de la secretariat au fost de fiecare dată „domnul director nu dorește să vorbească, sunați la ISMB pentru investiții” sau „nu prea avem voie să vorbim în perioada asta, vă rugăm contactați inspectoratul sau primăria„.
Inspectoratul Școlar al Municipiului București nu se ocupă însă de investițiile realizate în cadrul școlilor, unitățile de învățământ fiind în administrarea primăriilor de sector.
Laura Verde a explicat pentru PressOne că administrația locală s-a ocupat de tot ce înseamnă dotarea școlii pe care o conduce cu materialele necesare pentru prevenția Sars-Cov-2 și că „cel puțin pentru următoarele două-trei luni nu ar trebui să mai fie nicio problemă” pentru că „școala are de toate”.
Întrebată cine a venit cu propunerea unui graffiti pe peretele exterior, directoarea Școlii 136 ne-a comunicat că primăria, numai că nu vede inițiativa ca pe ceva rău, dimpotrivă.
„Aia este o investiție venită din primărie, luați legatura cu dumnealor pentru alte detalii. Nu s-a cerut un graffiti, dar în toate discuțiile pe care le-am avut, de fiecare dată, un mediu școlar primitor a fost de bun augur pentru toată lumea. Și acum copiii au fost foarte încântați.
A fost din punctul meu de vedere un lucru bun cumva, în sensul că face școala mai vesela, mai primitoare în contextul ăsta de pandemie. Restul știți că… tot ce este bun, e binevenit, atâta timp cât am avut celelalte lucruri pe care le-am solicitat”, a spus Verde.
Pictura realizată pe peretele Școlii 136 nu se poate vedea din stradă, însă una dintre intrările laterale în curtea cu teren de sport a rămas neschimbată de cel puțin doi ani.
Un membru al comunității de grafferi ne-a explicat off the record că tariful de execuție al lucrărilor prestate de Trupa lui Biluță nu ar fi neapărat mare, deși astfel de sume par "fabuloase" pentru artiștii stradali care încheie contracte cu instituțiile publice.
"Cam atât ar trebui să fii plătit pentru o lucrare de dimensiunea asta, în fine, mai mult sau mai puțin, aici sunt exagerate pe alocuri. Dar problema în cazul de față e mai degrabă calitatea lucrărilor care sunt cam kitch dacă mă întrebați pe mine, adică în niciun caz nu ai da atâția bani pe așa ceva", a completat artistul.
Intrarea în Școala nr. 2 pe peretele căreia pictura murală a costat 12.696 euro. București. Foto: Lucian Muntean
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this