Laboratoarele Triplu Start ajută copiii să se familiarizeze cu tehnologia
24/04/2024
Triplu Start. Dintr-o joacă, la ateliere de robotică pentru copii
Cum decizi că e momentul să te implici în viața comunității? Că e nevoie să faci mai mult decât să îți plătești taxele și impozitele sau să alegi din când în când cine să te reprezinte în forumurile locale? Că e timpul să devii o prezență concretă în viața vecinilor și cunoscuților tăi, pe care îi poți ajuta cel puțin să aibă o calitate a vieții mai bună sau să îi salvezi de rutina fiecărei zile?
Cam asta s-au întrebat și Alina Florea, Florentina Wittenberger și Maria Haralambi, trei colege de birou care împart aceeași energie și pasiune. Acum un an, în martie 2023, au înființat un ONG care organizează în fiecare weekend ateliere recreative gratuite pentru copii.
„A fost un proiect în care ne-am aruncat cu capul înainte, pentru că ne-am gândit că merită să încercăm, că nu avem de pierdut nimic.”, spune Alina Florea.
ONG-ul Triplu Start este câștigătorul concursului Lupa pe impact organizat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă în cadrul proiectului „Lupa pe Impact. Un plus de încredere în ONG-uri”, finanțat prin programul Active Citizens Fund.”
Atelierul din sufragerie
Workshop-urile pentru copii se desfășoară de obicei vinerea după-amiază și sâmbăta. Primul proiect al ONG-ului a fost a fost „Atelierul din sufragerie”, pentru că se desfășura, la propriu, în sufrageria Alinei. Copiii din zona Dezmir - o localitate limitrofă lipită de Cluj-Napoca - au fost invitați la o simplă întâlnire în care să se cunoască și să citească povești.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Alina povestește că la primele două întâlniri de lectură au venit atât de mulți copii, încât s-a format o înghesuială care deborda de energie, iar copiii stăteau peste tot - pe mese, covor, pe pat și pe jos. Organizatorii au fost copleșiți de interesul părinților și al copiilor.
În numai câteva luni, Triplu Start și-a făcut dotările necesare pentru un atelier de lectură cât se poate de autentic: a cumpărat un balansoar ca acela pe care stăteau bunicii la țară și le citeau povești nepoților. Acum, copiii stau aici și citesc povești din acest balansoar și primesc diplome pentru lectură.
„Patriarhia nu a dat binecuvântare”. Dan Puric, Piperea și alți extremiști români n-au reușit să strângă semnături pentru redefinirea constituțională a familiei și plata cash
PressOne a cerut explicații de la fiecare asociație din Coaliția pentru Constituție, Familie și Libertate cu privire la eșecul strângerii celor 500.000 de semnături necesare pentru redefinirea familiei și introducerea plății cash în Constituție.
Trump după o lună la Câmpulung. De ce nu aș mai vota USR: cu Lasconi și Năsui, partidul pune cruce proiectului „vrem o țară ca afară”
În ultimii 5 ani, vocile progresiste au dispărut aproape complet din Uniunea Salvați România. Cu Elena Lasconi și Claudiu Năsui la cârmă, USR devine tot mai populist și pare că vrea să fure procente de la George Simion sau Diana Șoșoacă.
Alina, Maria și Florentina au mai înființat apoi un atelier de lucru manual tot în sufragerie, iar când au văzut că vin tot mai mulți copii, au făcut o cerere către primăria din Apahida, centrul comunal de care aparține Dezmirul, și au cerut sprijin în acordarea unui spațiu în care să-și desfășoare activitatea. În cerere, Alina a explicat că fac ateliere gratuite pentru copii și facilitează întâlniri pentru comunitate, iar spre surprinderea lor, primăria a revenit cu propunerea de a le oferi un spațiu încăpător, dotat cu toate necesitățile: „ Fără să ne cunoască și fără să-i cunoaștem, ne-au pus gratuit spațiul la dispoziție”. Acesta a fost un pas mare prin care Triplu Start a început să-și extindă activitatea și spre alte sfere, cum ar fi robotica.
Cursuri de robotică și programare pentru copii
Triplu Start e un ONG care nu se cramponează de succesul aproape imediat pe care l-a avut în comunitate. Continuă să inventeze noi rețete care să îi apropie pe copii în mod natural de activități cu plus valoare. Tot în 2023, Triplu Start a încheiat un parteneriat cu Asociația Progress, pentru organizarea săptămânală a unui curs de robotică și programare la care s-au înscris peste 30 de copii cu vârste aproximativ între 10-14 ani. Cursul durează doi ani.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Laboratoarele Triplu Start ajută copiii să se familiarizeze cu tehnologia. Foto: Arhiva Triplu Start
În primul an, copiii învață baze ale programării și descoperă tot felul de platforme prin care pot implementa teoria. În cel de-al doilea an, ei creează diverse obiecte pe care le conectează cu tehnologia. Alina povestește cum au construit copiii un observator de holograme - o prismă din plastic transparent și au plasat-o deasupra unui ecran de telefon, pe care derulau video-uri de pe Youtube. Atât de simplu se poate construi un proiector de holograme, în caz că aveați nevoie de unul.
Fiul Alinei, la cei 16 ani și jumătate ai săi, coordonează de obicei atelierele de robotică, pentru că materia începe să se complice uneori și intervin activitățile practice. E nevoie de kituri Arduino, joystick-uri și multe cabluri care trebuie conectate, pentru ca în final să se simuleze dinamica luminilor unui semafor. Atelierele de robotică sunt cele mai îndrăgite de copii, iar după câteva ore de muncă, atunci când instalația funcționează, fața lor se luminează odată cu aprinderea ledului mult așteptat.
La atelierele Triplu Start pot participa copii de toate vârstele care vor să experimenteze interacțiuni și activități diverse. Chiar dacă un copil este prea mic pentru o anumită activitate, cum ar fi cursurile de robotică, el este binevenit oricum și încurajat să încerce. Dacă el decide că activitatea respectivă nu îi place, este în regulă, important este măcar să fi încercat.
„La ateliere, copilul vede cum funcționează anumite platforme, face tot felul de joculețe logice și descoperă ce se poate face. Nu va ieși de aici academician sau specialist, dar va explora posibilități, va descoperi dacă anumite lucruri sunt pentru el sau dacă are atracție față de ele.”
Cum știi că faci bine ceea ce faci?
Alina a primit într-o zi un mesaj de la fiul ei. Tocmai auzise două femei vorbind în autobuz și spunând că cei de la Triplu Start fac o treabă foarte bună. Camen, Maria și Florentina nu doar că organizează activități cu copii în timpul lor liber, ci vor să formeze conexiuni între oameni și să adune laolaltă comunitatea.
Ele au simțit că își doresc să petreacă timp și cu alte persoane, în contexte în care se pot bucura de activități liniștitoare, lucru care s-a concretizat dintr-o nevoie interioară. În plus, Alina spune că resimte o energie foarte puternică atunci când este înconjurată de copii și de entuziasmul lor care dă pe dinafară și se bucură altfel de micile reușite.
Zece calculatoare, o imprimantă, un proiector și câteva sponsorizări modice pot părea lucruri infime pentru un ONG care se ocupă cu activități și excursii pentru copii. Totuși, din micile sponsorizări dobândite, Alina, Florentina și Maria au reușit să obțină utilitățile necesare - câteva mese, scaune pentru copii și materiale pentru atelierele de lucru manual - care strâng lalolaltă copii de toate vârstele din Apahida, Cluj și Dezmir.
Alina povestește că de când activează în sfera ONG s-a înscris cu Triplu Start la toate oportunitățile și programele pe care le-a găsit - de la programul Erasmus până la biblioteci mobile. Triplu Start rulează în prezent 4 proiecte aprobate și are două cereri în așteptare. Au existat zile în care fondatoarele au trimis și 40 de mailuri cu propuneri către firme și au primit răspuns doar de la trei, dintre care două erau negative. Pentru o organizație care a înflorit dintr-o joacă a trei colege de muncă, însă, refuzurile nu au anulat entuziasmul proiectului.
Alina povestește că ea și colegele ei au învățat să facă multe lucruri pe care nu le-ar fi încercat în alte contexte - să scrie proiecte și să aplice pentru finanțări, să participe la evenimente și cursuri, să se ocupe de partea de comunicare și de construire a identității ONG-ului. Astfel, Alina, Maria și Florentina au crescut organic prin muncă susținută, pe care ele nu o consideră un efort, ci distracție și împlinire interioară.
La finalul anului 2023, folosind un template pe care-l pot folosi și alte ONG-uri, Triplu Start a făcut primul raport anual, care arată ca o carte de 80 de pagini și adună toate activitățile, însoțite de multe poze, pe care le-au desfășurat de două ori pe săptămână, timp de un an.
Ce urmează?
Triplus Start își propune să continue Caravana cu lectură, proiect pe care deja l-au început. Alina, Maria și Florentina vor merge prin satele din proximitatea Apahidei și vor organiza sesiuni de lectură cu copiii din aceste locuri. Până acum, în cadrul caravanei, au colaborat cu școlile locale din sate, iar astfel s-au strâns de fiecare dată peste 20 de copii la fiecare activitate.
Biblioteca stradală este un alt proiect derulat de Triplu Start în colaborare cu Asociația Chicago, prin care se aduc mici biblioteci în parcurile din orașe mai mici și sate, iar copiii, împreună cu părinții, pot împrumuta cărți, pot aduce și propune lecturi extra. Până în prezent, proiectul a fost implementat în Parcul din Dezmir, urmând să se extindă și în alte locuri.
Triplu Start vor organiza un maraton de pedalat prin Cluj, Apahida și Dezmir, în cadrul căruia participanții își vor accesoriza bicicletele cu mesaje legate de protejarea mediului. Ei vor să folosească accesorii reciclate din plastic, carton și metal.
Alte proiecte care vor urma sunt schimburi de experiență cu alți copii din Gorj care urmează cursul de robotică, o caravană de teatru în sate și un program prin care să se faciliteze ochelari de vedere pentru cel puțin 100 de bătrâni de la sate. Pe agendă sunt trecute și excursii împreună cu părinți și copii, prin care Triplu Start își dorește să omogenizeze comunitatea și să se bucure în același timp de natură.
Proiectul „Lupă pe impact. Un plus de încredere în ONG-uri” este derulat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj în parteneriat cu Fundația Civitas pentru Societatea Civilă (Odorheiu Secuiesc), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this