Foto: Jeroen den Otter / Unsplash

Trei lecții esențiale despre productivitate

Luna trecută, antreprenorul Sam Altman și designerul Frank Chimero au povestit, în două articole separate, ce au învățat despre productivitate.

Pentru că sfaturile lor sunt folositoare oricui face muncă intelectuală, am extras trei lecții esențiale:

1. E greu să fii productiv dacă ești lipsit de energie.

Chimero scrie că productivitatea începe cu o stare fizică bună, nu cu metode de lucru mai eficiente. Când simți că nu dai randament la serviciu, întreabă-te dacă dormi suficient, dacă faci destulă mișcare și dacă mănânci sănătos.

Și pentru Altman, somnul este factorul fizic cel mai important pentru productivitate, urmat de exercițiile regulate și de o dietă hrănitoare, fără prea mult zahăr și fără junk food.

Știind că fiecare om are propriile preferințe legate de somn, el povestește ce i se potrivește: un mediu răcoros și liniștit, o saltea bună, evitarea meselor grele și a alcoolului cu câteva ore înainte de culcare.

2. Listele de modă veche sunt cel mai bun sistem de productivitate.

Ambii autori recomandă folosirea listelor pentru organizarea și prioritizarea proiectelor. În ciuda popularității unor aplicații ca Wunderlist sau Todoist, Chimero și Altman sunt adepți ai listelor pe hârtie, care au avantajul că te obligă să concentrezi asupra unui singur lucru și nu îți deturnează atenția, așa cum fac smartphone-urile.

Altman nu își împarte sarcinile în categorii, însă ține liste separate pentru obiectivele pe care și le propune zilnic, lunar și anual.

Chimero folosește un sistem similar: odată la trei luni, pune pe hârtie toate lucrurile pe care intenționează să le facă în următorul trimestru și le atribuie un grad de dificultate de la 1 la 5.

3. Degeaba ești productiv, dacă lucrezi la ceva care nu contează.

Oamenii preocupați de productivitate tind să-și piardă timpul căutând mereu scurtături pentru a rezolva sarcinile mai repede.

Tocmai de aceea, Sam Altman insistă că primul lucru care trebuie înțeles despre productivitate este că, dacă mergi în direcția greșită, nu contează cât de rapid ești.

Pe urmele lui Peter Drucker, părintele managementului modern, Altman scrie că cel mai important element al productivității este alegerea sarcinilor la care vei lucra.

Pentru a lua deciziile corecte trebuie să gândești cu mintea ta, iar cultivarea gândirii independente presupune să îți faci timp pentru reflecție, să citești cărți, să discuți cu oameni interesanți și să petreci regulat timp în natură.

Cei mai impresionanți oameni pe care îi cunosc au convingeri puternice despre lume, un lucru rar în rândul populației. Dacă ești de acord cu oricine ai vorbit ultima dată, e de rău.

Sigur că uneori te vei înșela, dar ai nevoie să-ți dezvolți încrederea de a-ți apăra convingerile. Asta îți va permite să fii curajos atunci când ai dreptate în legătură cu un lucru important pe care cei mai mulți oameni nu-l văd. (Sam Altman)

REVISTA PRESSEI

Un newsletter perntru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Ți-a plăcut articolul nostru?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim!

Donează