Ion Indolean
Redactor
05/08/2017
Toate aceste nopţi albe
Toate aceste nopţi albe prezintă o Polonie care şi-a uitat primejdios de repede trecutul comunist şi a căzut în cealaltă extremă. Petreceri până dimineaţa, muzică tehno al cărei bas pătrunde până spre viscere, cheflii care nu ştiu cum să mai epateze. Asta e lumea văzută de regizorul Michal Marczak.
E un stil de viaţă agitat, dar – prin perpetuare – aspirat de rutină. Rebeli închipuiţi, protagoniştii Krzysztof şi Michal par mai degrabă anonimi într-o Varşovie aflată, fără să ştie, înaintea schimbărilor produse de alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2015.
Tineri şi plini de energie, însă incredibil de plictisiţi, ei îşi consumă nopţile între filosofeală şi huliganism.
Agaţă câte o fată, umblă pe stradă făcând pe orbii, urlă cât îi ţin plămânii. Fumează jointuri, sparg sticle pe carosabil, vandalizează maşini de poliţie fără să fie penalizaţi.
Iubesc, tânjesc, proiectează, îşi fac scenarii. Totuşi, ceva nu e cum ar trebui.
Reperele acestei lumi noi sunt atât de laxe, încât pot duce la pierzanie.
Prin excesele nocturne ale personajelor sale, regizorul Michal Marczak încearcă să tragă un semnal de alarmă: Occidentul s-a ramolit, topit în bunăstare; nu mai găseşte energia şi motivaţia să construiască ceva concret, se hrăneşte numai din istorie.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Să fie aşa?
Aflat între ficţiune şi documentar (actorii îşi duc identităţile în poveste), filmul lucrează pe mai multe paliere. Unii l-ar putea vedea drept studiu antropologic, alţii, ca o chemare spre distracţie.
Dincolo de caracterul de farsă, de bâlci urban, lumea care populează ecranul îşi tot caută motivaţia. Băieţii – ajunşi la vârsta maturizării – vor să mai tărăgăneze lucrurile. Ei nu sunt dispuşi încă să o rupă cu tinereţea.
De ce mor pacienții cu AVC din România. La niciun spital din țară nu există serviciu de gardă pentru o intervenție care i-ar putea salva
În spitalele din România se fac și de 5 ori mai puține intervenții care pot salva viața unui pacient cu AVC față de recomandările europene. Lipsesc serviciile de gardă, centrele speciale sunt prea puține, iar finanțările insuficiente.
Rușii sunt foarte aproape de spargerea frontului și, în același timp, încă departe. Ce ar însemna un colaps al armatei ucrainene în regiunea Donbas
Cade frontul ucrainean? Sau a căzut deja? Din primăvara acestui an vin cu o frecvență aproape zilnică vești tot mai alarmante legate de situația din ce în ce mai precară a trupelor Kievului de pe linia frontului din Donbas, care înglobează greu încercatele regiuni Donețk și Lugansk din sud-estul Ucrainei. Cele două regiuni au reprezentat, de altfel, pretextul principal al invaziei ordonate de Vladimir Putin în februarie 2022, iar acum reprezintă principalul obiectiv strategic al Kremlinului.
Prin comportamentul lor, Krzysztof şi Michal resping alinierea la normele sociale tradiţionale, care li se par prea stricte, deci de evitat.
În această societate freelance, ei pot să mai chibzuiască. Amână mereu decizia integrării, fiind lipsiţi de constrângeri, dar şi de convingeri. Nu resimt presiunea cu care au trăit generaţiile anterioare, aşa că oscilează între două vieţi, pe care le văd la fel de ridicole.
Distracţiile ordinare au ajuns să nu îi mai satisfacă. Şcoala de arte, unde sunt colegi, îi pregăteşte pentru un drum pe care le e indiferent dacă vor apuca sau nu. Nepăsarea lor trebuie, totuşi, să aducă ceva. Lucrurile nu pot rămâne aşa la nesfârşit.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
După terminarea filmărilor, situaţia politică din Polonia s-a schimbat.
Partidul Conservator, condus de actualul preşedinte, Andrzej Duda, a câştigat alegerile şi a impus legi anti-liberale, a îngrădit drepturi ale presei, a schimbat jurnalişti importanţi cu alţii mai docili ş.a.
Aceste iniţiative, privite mai ales de UE ca având tentă dictatorială (s-a vehiculat ideea de „colaps al democraţiei”), au dus la degradarea imaginii internaţionale a ţării. E un fenomen pe care îl întâlnim tot mai des în zonă: stări de conflict, ascensiunea unor lideri cu aplecări totalitare, naţionalism exacerbat. Rusia, Turcia, Ungaria, Polonia.
România?
Laureat cu Nobel şi fost preşedinte al ţării, Lech Wałęsa – care în anii ’80 a condus sindicatul anticomunist Solidaritatea – comenta această criză spunând că noul guvern „acţionează împotriva Poloniei, a realizărilor ţării, libertăţii şi democraţiei”, fapt care l-a făcut să-i fie ruşine să călătorească în străinătate.
După premiera din 2016 de la Sundance, regizorul Michal Marczak sublinia că, dacă ar fi turnat în noul context politic, forma filmului său ar fi fost alta.
Anticipând indirect un colaps, cauzat de letargie şi de pierderea reperelor, Toate aceste nopţi albe încearcă să arate unde duc individualismul exacerbat, indiferenţa şi respingerea civismului.
Krzysztof şi Michal nu sunt huligani, dar lipsa de etică şi dezinteresul lor nu pot să nu aibă urmări. Un astfel de film reiterează faptul că evitarea abuzurilor ţine de fiecare om în parte.
Toate aceste nopţi albe
Titlul original: Wszystkie nieprzespane noce.
Regia: Michal Marczak.
Scenariul: Michal Marczak, Katarzyna Szczerba.
Cu: Krzysztof Baginski, Michal Huszcza, Eva Lebuef.
★★★☆☆
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this