Jon Bernthal, în rolul lui Frank Castle.
06/01/2018
The Punisher
The Punisher – o nouă serie difuzată de Netflix – poartă numele unuia dintre super-eroii din universul benzilor desenate Marvel. Personajul a apărut prima oară în 1974, în revista The Amazing Spider-Man.
Până la această serie, The Punisher a mai fost personaj principal al unor filme de ficţiune, precum cel din 1989 cu Dolph Lundgren, cel din 2004 cu Thomas Jane şi cel din 2008 cu Ray Stevenson.
În 2017, acest personaj este interpretat de Jon Bernthal, care se dovedeşte a fi cea mai inspirată alegere de până acum. El a apărut în acest rol şi în sezonul al doilea din seria Daredevil, produsă tot de Netflix.
The Punisher (cel care pedepseşte), pe numele său Frank Castle, este veteran de război şi a participat la operaţiuni ilegale în Afganistan. El a plătit cel mai greu preţ pentru faptul de a fi executat ordinele superiorilor săi: soţia şi cei doi copii i-au fost omorâţi.
Asta l-a făcut să-şi piardă încrederea în oameni şi l-a transformat într-o maşină letală. Singurul lui scop a devenit eliminarea tuturor celor implicaţi în moartea persoanelor care i-au fost cele mai dragi.
Faţă de povestea originară – unde soţia şi copiii îi sunt ucişi pentru că asistă fără să vrea la o crimă în Central Park –, în această serie ei sunt asasinaţi în urma răzbunării unor apropiaţi ai celor pe care Castle a fost pus să îi omoare în Afganistan.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Castle e un om de onoare, care nu concepe să nesocotească ierarhia. Asta până în momentul când totul ia o întorsătură personală, iar el conştientizează latura pervertită a superiorilor lui.
Ei sunt portretizaţi ca nişte oameni fără sentimente, care, pentru a menţine ordinea şi imaginea CIA în lume, recurg la abuzuri şi îşi pun carierele înaintea binelui comun.
Nivelul de manipulare pe care îl rafinează aceşti oficiali este îngrijorător. Pentru a salva aparenţe, ei şterg şi anulează date, evenimente şi chiar indivizi.
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Castle nu poate accepta o astfel de lume, iar singura cale de a o combate este violenţa. Cu toate acestea, el ucide numai persoane imorale şi e în stare să îşi rişte viaţa pentru cauze nobile.
Atitudinea lui Frank e una romantică. Felul cum s-a modificat istoria personajului – de la benzile desenate din 1974 şi până acum – se pliază pe evoluţia contextului social şi politic din această perioadă.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Indiferent de modificările narative, personajul lui Frank şi-a păstrat trăsăturile, iar lumea în care se învârte a rămas una a corupţiei, minciunii şi depravării.
În mentalul colectiv, el devine o victimă a sistemului. Spre deosebire de anii ’80, când The Punisher a câştigat multă popularitate pentru că vorbea despre o generaţie de militari care nu îşi mai reveniseră după Vietnam, acum atenţia se mută spre noile războaie purtate de Statele Unite.
Dincolo de ecranizarea bazată pe universul Marvel, acest The Punisher vorbeşte despre o lume care nu îşi mai găseşte valorile şi care şi-a pierdut integritatea.
Câte un Frank Castle, reprimat, se ascunde în fiecare din noi.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this