Un studiu NATO demască o așa-numită "hidră digitală" a dezinformării prin intermediul platformelor de socializare.
Un studiu NATO demască o așa-numită "hidră digitală" a dezinformării prin intermediul platformelor de socializare.
20/11/2017
Studiu NATO: opt criterii pentru a identifica un site care dezinformează
Un studiu realizat de profesori de la University of Arkansas at Little Rock, în colaborare cu specialiști de la Centrul de Excelență pentru Comunicații Strategice al NATO, arată că 15% din totalul utilizatorilor de Twitter sunt, de fapt, softuri care imită comportamentul uman cu o tot mai înaltă sofisticare.
De pildă, 70% dintre conturile de Twitter care publică informații în limba rusă despre NATO și statele baltice sunt astfel de bots, adică aplicații ce rulează automat programe informatice.
Potrivit studiului, dezinformarea modernă arată continuitate cu trecutul în ceea ce privește strategia, dar discontinuitate la nivel tactic. Dacă dezinformarea „pe stil vechi” era foarte concentrată pe crearea de povești false, cea nouă pune accentul pe cantitate.
Dovedești că un text vehiculat pe internet este fals, dar în locul lui apar alte zece.
„Majoritatea articolelor false sunt rudimentare și uneori atât de improbabile, încât autoritățile ezită să le ia în seamă. Chiar și așa, aceste articole au efect asupra discursului public”, arată studiul girat de NATO.
Și asta pentru că avem tendința de a ne credita apropiații, fără să mai analizăm critic conținutul postat de ei.
Unul dintre capitolele studiului este dedicat metodelor prin care publicul poate să testeze sau să recunoască, după opt criterii, site-urile sau blogurile suspecte că difuzează materiale din categoria dezinformării.
Le prezentăm, mai jos, pe scurt.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
*
1. Verificați secțiunea de contact a site-ului, precum și vreo eventuală căsuță redacțională − adică o secțiune în care sunt listate numele autorilor care publică articolele pe care le citiți. În general, site-urile care produc dezinformare sau răspândesc știri false nu au date reale despre autori și nici cum pot fi contactați.
2. Citiți întregul material, nu doar titlul. Încercați să vă familiarizați și să verificați detaliile informației din titlu. De multe ori, acea informație nu se regăsește în corpul textului.
Interviu. La 27 de ani, românul Richard Abou Zaki este jurat la „Chefi la cuțite” și cel mai bun chef din Italia: „Am preparat un meniu de șase feluri pentru Regina Elisabeta”
La doar 27 de ani, în 2024, în cadrul galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, Richard Abou Zaki a fost declarat cel mai bun chef din Italia. Asta după ce, la vârsta de 23 de ani a primit o stea Michelin pentru talentul său în bucătărie.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
3. Urmăriți detaliile URL-urilor, calitatea scriiturii și a imaginilor. De pildă, site-ul antena1.org folosește numele postului Antena 1, dar conținutul său nu are nicio legătură cu emisiunile și programul acestei televiziuni. Însă tendința majorității este de a crede ceea ce citește, pentru că asociază conținutul cu încrederea în respectiva televiziune.
4. Comparați detaliile articolului cu alte informații despre același subiect, publicat de surse verificate.
5. Căutați articolul pe Google sau pe Bing, pentru a verifica dacă nu cumva este postat și pe alte site-uri. Așa s-a întâmplat, de pildă, în acest caz, în care Sputnik România a citat un site, US24.ro, care cita, la rândul lui, Sputnik România. De fapt, ambele au publicat același text.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
6. Verificați dacă nu cumva textul este mai vechi și a fost „scos de la naftalină” pentru a modifica percepția față de un eveniment recent.
7. Dacă informațiile vă provoacă îngrijorare sub un titlu senzaționalist, articolul ar putea ascunde detalii care țin de dezinformarea pe anumite subiecte.
8. Verificați comentariile postate la materialele suspecte. În general, unii comentatori indică imediat că o știre este falsă sau că un subiect conține dezinformări.
Cele opt metode au fost formulate după analizarea a sute de bloguri care au ca scop dezinformarea. Puteți citi întregul studiu aici.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this