12/04/2017
Salariul mediu în Republica Moldova este de circa 150 de euro. Foto: Lucian Muntean

Statul român îi obligă pe basarabeni să își depună personal dosarul de admitere la facultate

Tinerii din Republica Moldova, precum și cei din Ungaria, Bulgaria sau Israel se vor înscrie mai greu la o facultate din România, din cauza modificărilor pe care Ministerul Educației le-a adus metodologiei de școlarizare a românilor de pretutindeni.

În teorie, noua procedură furnizează o ofertă mai bogată, dar basarabenii sunt nemulțumiți fiindcă trebuie să se prezinte personal la fiecare facultate unde vor să dea admitere, atrage atenția Liga Studenților din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (LS Iași).

Până în acest an, dosarele de admitere pentru cele aproximativ 2.000 de locuri oferite de statul român erau preluate de o comisie mixtă. Aceasta era formată din reprezentanți ai Ministerului Educației și ai Ministerului Afacerilor Externe și funcționa pe lângă misiunile diplomatice ale României.

Tinerii basarabeni își puteau depune dosarele în mai multe orașe din Republica Moldova. Pentru fiecare domeniu de studiu, ei puteau alege trei facultăți românești la care să-și încerce șansele. Dacă erau acceptați, veneau în România doar pentru confirmarea locului.

Din acest an însă, nu va mai fi organizată o comisie mixtă pentru studenții basarabeni. Ar urma, astfel, ca ei să vină în țară pentru a-și depune personal dosarul la fiecare facultate în parte.

„Acum, oferta este mai mare pentru acești candidați, care pot merge să se înscrie la orice universitate din țară. Anul trecut, am folosit sistemul la studiile de masterat și doctorat și a mers foarte bine”, a declarat Gigel Paraschiv, secretar de stat responsabil cu învățământul superior.

Potrivit lui Paraschiv, comisia mixtă va prelua din acest an doar dosarele candidaților din Ucraina, Albania, Macedonia și Serbia.

Candidații din Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Croația, Israel și diaspora își vor depune personal dosarele de admitere la universitățile din țară.

Studenții basarabeni din România atrag atenția asupra unui „detaliu” omis de funcționarii care au gândit noua metodologie.

Costurile cu deplasarea în principalele centre universitare din România sunt foarte mari pentru nivelul de trai din Republica Moldova, ceea ce îi va împiedica pe mulți doritori să treacă Prutul pentru a-și depune dosarele.

„Sunt foarte puțini studenți din Republica Moldova care își permit să bată drumurile prin România ca să-și depună dosarele de admitere. În Republica Moldova, salariul mediu este de 150 de euro, aproximativ suma necesară pentru o deplasare”, a declarat Silvian Man, reprezentant al Ligii Studenților, asociație care a propus o serie de amendamente la noua metodologie.

„Eu, o fată din satul Colibaşi, raionul Cahul, cu părinţi bugetari ale căror salarii cumulate nu depăşesc echivalentul a 600 de lei, dar cu 10 pe linie, nu îmi voi permite niciodată să vin până în Craiova, unde actualmente îmi fac studiile cu succes, pentru a depune un dosar şi apoi pentru a face câteva zeci de drumuri.

Astfel, nu veţi avea o nişă de elevi de calitate, ci doar nişte elevi sau studenți ai căror părinţi îşi permit să dea bani pentru infinite drumuri inutile”, spune și Liuba Eremia, studentă în anul I la Universitatea din Craiova și președintă a Asociației Sudenților Basarabeni din Craiova.

Cetățenia română vine cu alte costuri

Liga Studenților subliniază și alte deficiențe ale metodologiei de școlarizare pentru studenții basarabeni.

Mai exact, dacă dobândesc cetățenia română în timpul facultății, ei pierd finanțarea oferită de statul român și sunt nevoiți să plătească taxele pentru anul în curs.

„Eu sunt studentă la Facultatea de Drept în România. Fiecare basarabean care a venit în România la studii vrea să profeseze aici.

Fără cetățenie însă, nu pot să fac nimic în domeniul juridic, de exemplu. Dacă îmi iau cetățenia în timpul studiilor, pierd finanțarea de la stat și trebuie să plătesc taxele de studiu, care sunt foarte mari pentru mine.

Dacă nu obțin cetățenie în timpul anilor de studiu, trebuie să aștept pe urmă un an-doi”, a povestit Valeria Pîrlea.

În plus, studenții pierd și bursa de 65 de euro, care nu este echivalată decât ocazional cu una românească.

„Considerăm că măsurile noii metodologii scot în evidență intenția vădită a actualei guvernări de a bloca accesul tinerilor români din afara granițelor care doresc să vină la studii în România, cu atât mai grav cu cât, la finalul anului calendaristic trecut, în urma întrevederilor dintre reprezentanții Ligii Studenților și ai elevilor basarabeni cu Mircea Dumitru, ministru al Educației la acea vreme, numărul de locuri la studii pentru elevii și studenții basarabeni a crescut cu 10%”, susține Liga Studenților din Iași.

Metodologia de şcolarizare a românilor de pretutindeni începând cu anul universitar 2017-2018 s-a aflat în dezbatere publică până vineri, 7 aprilie 2016.

Secretarul de stat Gigel Paraschiv a menționat pentru PressOne că va analiza cu atenție toate solicitările primite, înainte de adoptarea formei finale a textului.

Micile tale donații ne ajută să existăm. Dacă cititorii PressOne ar dona doar 5€ pe an, noi am putea aduce în fața ta de cinci ori mai multe soluții la problemele României.
Vrei să ne ajuți?
Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
5€
10€
25€
50€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

2% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și newsletterul Revista Pressei, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Depune-l la ANAF până pe 15 martie sau trimite-l până pe 1 martie la adresa: Bld. Eroilor, nr.1, ap.11, Cluj-Napoca, jud. Cluj. Și îl depunem noi.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter perntru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...