Gabriel Oprea şi George Maior sunt cei mai influenţi membri ai ASSN. Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto
Gabriel Oprea şi George Maior sunt cei mai influenţi membri ai ASSN. Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto
13/03/2016
Stâlpii societății. Cine sunt membrii Academiei de Științe ale Securității Naționale
PressOne a identificat 32 dintre membrii Academiei de Științe ale Securității Naționale, instituție finanțată de stat * Conducerea ASSN refuză, de peste două luni, să comunice public cine sunt membrii săi * Câțiva academicieni au demisionat recent, după ce presa a început să scrie despre această structură * Opt dintre cei zece civili din ASSN sunt sau au fost membri PSD * Nouă membri ai ASSN nu au, cel puțin la vedere, nicio legătură cu zona de securitate națională * Doi membri ai ASSN fac parte din Administrația Prezidențială * Cinci membri ai ASSN sunt miniștri în actualul Guvern
*
Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN) se comportă ca o societate secretă.
În ultimele luni, instituția cunoscută sub denumirea de „Academia lui Oprea” și-a câștigat repede notorietatea, în contextul acuzațiilor de plagiat și de abuz în serviciu formulate la adresa fostului vicepremier.
În ciuda interesului suscitat, ASSN se străduiește să păstreze o tăcere deplină cu privire la componența sa și la activitatea membrilor săi. Aceștia nu sunt cunoscuți în mod oficial, deși beneficiază de indemnizații pe viață de la bugetul de stat.
În plus, cele câteva nume identificate până acum nu fac decât să ridice și mai multe semne de întrebare cu privire la rolul acestei instituții presupus științifice.
Deși din ASSN fac parte câțiva dintre cei mai puternici și influenți cetățeni ai României, nimeni nu dorește să vorbească deschis despre apartenența la ASSN.
O parte dintre academicienii identificați încearcă să se distanțeze declarativ de această entitate, să minimalizeze poziția pe care o au sau chiar să o bagatelizeze, chiar dacă sunt membri titulari și primesc o indemnizație lunară de 2.700 de lei.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Începuturile
Denumirea inițială a acestei instituții, fondată în 2012 la inițiativa unui grup de senatori și deputați – printre care Gabriel Oprea, Teodor Meleșcanu, Eugen Bădălan și Eugen Nicolicea -, a fost Academia de Științe Militare (ASM).
Primul președinte, ales prin vot secret în 5 iulie 2012, a fost general-locotenent prof. univ. dr. Teodor Frunzeti.
Tatiana Niculescu: "Dacă n-ar fi fost asasinat, Codreanu ar fi rămas în istorie cel mult ca un personaj excentric"
INTERVIU. Autoarea recentei biografii a lui Codreanu vorbește despre legionarul care a ajuns idolul unui protestatar din orașul american Charlottesville.
Femeia în rochie albastră
„Pe la ora 5 a dimineții zilei de 14, totul părea că se terminase. Într-o liniște sinistră, cu soarele care tocmai începea să răsară în ochi, dinspre Piața Victoriei, într-un uruit înfiorător (care s-a transformat în tropăit grotesc), o umbră hidoasă se apropia constant, într-un crescendo tensionat. Erau primele grupe de mineri care ocupau Piața Universității.”
Tot prin vot secret au fost aleși și ceilalți membri din conducere: vicepreședinte – chestor de poliție prof. univ. Gheorghe Popa, secretar general – colonel (r) prof. univ. Gheorghe Boaru, șeful Secției Militare, Informații și Securitate Militară – general de brigadă (r) prof. univ. Viorel Buță, șeful secției Ordine Publică – general (r) prof. univ. Sergiu Medar și șeful secției de Informații – comisar-șef de poliție prof. univ. Ștefan Prună.
Conducerea a fost schimbată într-o ședință din 29 ianuarie 2015 a Adunării Generale a ASM. Atunci, președinte a fost ales George Maior, care demisionase cu două zile înainte din funcția de director al Serviciului Român de Informații.
Tot atunci, vicepreședinte a fost ales prof. univ. Vasile Mihail Ozunu, director al Colegiului Național de Apărare din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”, un apropiat al lui Gabriel Oprea, iar secretar general a fost ales prof. univ. Gheorghe Toma, la acea dată prorector al Academiei Naționale de Informații, și el un apropiat al lui Oprea.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Schimbarea raporturilor de putere
De altfel, 2015 a fost un an al metamorfozelor pentru ASM. Printr-o lege de modificare a legii inițiale, care data din 2012, numele instituției a fost schimbat în Academia de Științe ale Securității Naționale. Se întâmpla în 10 iunie 2015.
17 iunie 2015. O parte dintre membrii fondatori, la Cercul Militar, cu ocazia conferinței de prezentare a ASSN.
În 19 iunie 2015, într-o ședință care s-a ținut în sediul Guvernului, George Maior a fost ales președinte de onoare al ASSN, iar Gheorghe Toma, președinte interimar.
Cu circa trei săptămâni înainte, Maior fusese numit ambasador al României în SUA și nu mai putea ocupa prima funcție din conducerea ASSN.
La data de 27 august 2015, în prezența președintelui Klaus Iohannis, ASSN a organizat o conferință pentru a prezenta conceptele fundamentale ale Strategiei Naționale de Apărare. (Acest document, elaborat de ASSN, este criticat aspru, într-o analiză publicată recent pe Contributors.ro, de profesorul Marian Zulean, specialist în studii de securitate și sociologie militară).
În discursul de atunci, președintele Klaus Iohannis a spus că ASSN „reunește specialiști de prestigiu în domeniu”, dar și că este „cea mai tânără instituție de consacrare academică și de cercetare științifică din domeniul științelor securității naționale”.
Cu același prilej, George Maior a anunțat că se suspendă de la conducerea ASSN pe timpul în care va fi ambasador. Această declarație ar putea sugera că fostul director al SRI și-a rezervat această poziție pentru momentul când va reveni la București.
Tot atunci, președintele interimar al ASSN, Gheorghe Toma, a fost înlocuit de Remus Pricopie, fost ministru al Educației. Nu sunt clare nici motivul pentru care un interimar, Toma, a fost înlocuit de alt interimar, Pricopie, și nici care e procedura de desemnare – numire sau alegere.
Informația nu a putut fi găsită în comunicatele de presă emise la acea dată de Ministerul Afacerilor Interne, având în vedere că toate informările publice referitoare la ASSN au fost șterse de pe site-ul MAI.
Surse apropiate ASSN ne-au declarat că logica acestei rocade la conducerea interimară a ASSN ține de schimbarea raportului de forțe între Gabriel Oprea și George Maior, prin înlocuirea „omului lui Oprea” cu „omul lui Maior”.
Remus Pricopie, actualul rector al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), este un apropiat al lui George Maior. De altfel, Maior a fost conferențiar la SNSPA, iar din 2014 ocupă poziția de profesor universitar la această instituție de învățământ superior.
Cum se devine membru al ASSN
Potrivit legii ASSN, instituția se află „în coordonarea științifică a Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații”.
Cele mai importante entități de cercetare științifică din cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN), Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Serviciului Român de Informații (SRI) sunt școlile doctorale de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, subordonată MApN, de la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, subordonată MAI, respectiv de la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, subordonată SRI.
În ultimele luni, aceste școli doctorale sunt implicate în scandaluri de plagiere a unor teze de doctorat, fiind protejate asiduu de Ministerul Educației.
Tot în legea de înființare este stipulat că ASSN „reunește personalități de o deosebită valoare științifică și profesională din domeniile cercetării științifice din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională”.
Statutul ASSN stabilește și o serie de criterii minimale pentru obținerea calității de membru titular sau corespondent, împărțite în două categorii: (1) activitate publicistică și de cercetare științifică și (2) activitate didactică și științifică.
La capitolul „activitate publicistică și de cercetare științifică”, membrii titulari sau corespondenți trebuie să fie unici autori sau coautori de cărți, manuale, cursuri universitare sau monografii, să aibă articole publicate în reviste recunoscute de Consiliul Național al Cercetării Științifice sau în volumele unor conferințe internaționale sau să fi fost implicați în proiecte de cercetare.
La capitolul „activitate didactică și științifică”, membrii titulari sau corespondenți trebuie să fie profesori universitari titulari sau asociați, organizatori de conferințe în țară sau străinătate. Alte criterii care se punctează sunt calitatea de membru în Consiliul Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) sau cea de membru în Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, punctate triplu (15 puncte pentru CNATDCU) sau dublu (10 puncte pentru ARACIS) față de calitatea de profesor universitar titular (5 puncte).
Mulți dintre membrii ASSN au fost sau încă sunt membri în cele mai importante instituții de control al învățământului superior.
Nouă membri nu respectă propriile criterii
Cu toate că există din 2012, iar, după adoptarea Legii din 2015, indemnizațiile membrilor sunt plătite din bugetul de stat, ASSN este total netransparentă în privința componenței sale.
Opacitatea ASSN a făcut ca despre această instituție să se folosească termeni precum masonerie, cupolă, academie ezoterică sau organizație ocultă.
Și, totuși, cine sunt membrii ASSN și care este rolul acestei academii?
Cu ajutorul informațiilor publice și al surselor noastre, am identificat 32 dintre membri. Lista completă este însă mai mare.
Cel puțin nouă membri nu au, potrivit parcursului lor profesional, nicio legătură cu științele militare și nu sunt, așa cum cere legea, „personalități de o deosebită valoare științifică și profesională din domeniile cercetării științifice din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională”.
Cei nouă academicieni care nu respectă criteriile legii sunt: Remus Pricopie, care e chiar președintele ASSN, Vasile Dîncu, vicepremier, Adrian Curaj, ministru al Educației, Petre Tobă, ministru de Interne, Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației, Dan Mihalache, șeful Cancelariei Prezidențiale, Gabriel Liviu Ispas, secretar de stat în Ministerul Educației, Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației, și Ion Neagu, avocat.
Președintele ASSN la data validării celor nouă ca membri era George Maior.
Întrebat potrivit căror considerente au fost acceptați ei, Maior ne-a declarat: „Știți, probabil, la fel de bine ca mine că funcția de președinte al ASSN nu m-a transformat brusc, dintr-o persoană preocupată de chestiuni strategice, de teorii, concepte și implementarea lor în practică, într-un birocrat cu veleități de contabil. Nu am întocmit dosare ale potențialilor membri, nu am adunat punctaje, nu am verificat tabele de îndeplinire a criteriilor. Ar fi fost ridicol și contraproductiv să fi preluat astfel de sarcini de funcționar, în loc să mă ocup de partea de viziune și relaționare externă pe care o presupune primordial funcția de președinte al unei Academii”.
Cu toate astea, ca președinte al ASSN, George Maior a îndeplinit și funcția de președinte al Consiliului Științific și al Biroului Executiv al Consiliului Științific, entități responsabile cu alegerea unor noi membri, potrivit legii de funcționare și statutului ASSN.
Președinția și Guvernul, reprezentate în ASSN
Cele mai importante instituții ale puterii executive, Președinția și Guvernul, sunt reprezentate în ASSN.
Doi academicieni sunt angajați ai Administrației Prezidențiale – Dan Mihalache, șeful Cancelariei Prezidențiale, și Teodor Frunzeti, consilier în Departamentul Securității Naționale, iar alți patru fac parte din actualul Guvern: Vasile Dîncu, vicepremier și ministru al Dezvoltării, Adrian Curaj, ministru al Educației, Petre Tobă, ministru de Interne, și Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației.
Un al cincilea angajat al Guvernului, Gabriel Liviu Ispas, secretar de stat în Ministerul Educației, și-a dat demisia din ASSN în urma cu circa o lună, lucru confirmat chiar de el.
Secțiile
Potrivit Statutului, ASSN e formată din trei secții de specialitate: (1) Secția de Științe Militare; (2) Secția de Ordine Publică și (3) Secția de Informații și Securitate Națională.
Tot prin statut este stabilit și numărul maxim de membri: 200, dintre care 50 sunt titulari, 50 – corespondenți, 50 – asociați și 50, membri de onoare. Membrii titulari și membrii corespondenți ai ASSN sunt aleși și remunerați pe viață, iar membrii asociați și de onoare sunt aleși pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de a fi realeși pentru un mandat.
Numărul maxim de membri titulari ai Secției de Științe Militare este de 25, cel al membrilor corespondenți este de 25, numărul membrilor de onoare este de 25, iar cel al membrilor asociați este de 25.
La Secția de Ordine Publică și Securitate Națională, numărul maxim de membri titulari este de 13, numărul maxim de membri corespondenți este de 12, numărul membrilor de onoare este de 13, iar numărul membrilor asociați este de 12.
La Secția de Informații și Securitate Națională, numărul maxim de membri titulari este de 12, numărul membrilor corespondenți este de 13, numărul membrilor de onoare este de 12, iar numărul membrilor asociați este de 13.
Secția de Științe Militare
Secția de Științe Militare corespunde zonei de apărare și reunește mai multe persoane care predau la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” sau care se află în conducerea MapN.
*
Gabriel Florin Moisescu, general maior (r), membru titular al ASSN și președinte al Secției de Științe militare.
Este profesor universitar. Și-a început activitatea didactică în 1990, la Universitatea Națională de Apărare. Până la 1 martie 2016 a fost rector al UNAp, dată la care a fost trecut în rezervă prin decret prezidențial. Între 2007 și 2014 a fost rector al Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă”. Anterior fusese director al Colegiului de Informații pentru Apărare din cadrul UNAp.
*
Vasile Mihail Ozunu, general maior (r), membru titular al ASSN, vicepreședinte al ASSN.
Este profesor universitar și director al Colegiului Național de Apărare din cadrul UNAp. Este unul dintre cei mai apropiați prieteni ai lui Gabriel Oprea. În mandatul de ministru al Apărării al lui Gabriel Oprea, Ozunu (foto) a fost secretar de stat responsabil cu Departamentul pentru Relația cu Parlamentul, Informare publică și creșterea calității vieții personalului MapN.
În bună măsură, Gabriel Oprea îi datorează cariera universitară lui Ozunu. Acesta a făcut parte din comisia care în 2001 i-a acordat titlul de profesor universitar, fară ca Oprea să îndeplinească vreo condiție legală.
A făcut parte, în octombrie 2015, și din comisiile de susținere a tezelor de doctorat la fiica lui Gabriel Oprea, Ana Maria Tudor, și la ginerele acestuia, Alexandru Marius Tudor. A făcut parte și din comisiile de susținere la mai multe teze de doctorat coordonate de Gabriel Oprea la Academia de Poliție și la Academia Națională de Informații, despre care PressOne a scris în exclusivitate.
Surse apropiate ASSN ne-au declarat că Vasile Mihail Ozunu a semnat recent o cerere de demisie din ASSN. Cel mai probabil, asta s-a întâmplat după 16 februarie 2016, data la care el depusese declarații de avere și interese în calitate de vicepreședinte al ASSN.
*
Teodor Frunzeti, general cu patru stele (r), membru titular al ASSN și membru titular în Academia Oamenilor de Știință (AOSR).
Frunzeti (foto) a fost primul președinte al Academiei de Științe Militare, după înființarea instituției, în 2012. În acest moment este consilier prezidențial în Departamentul Securității Naționale din cadrul Administrației Prezidențiale.
A fost șeful Statului Major al Forțelor Terestre între 2006 și 2010 și rectorul UNAp între 2010 și 2014. A făcut parte din comisiile de susținere la mai multe teze de doctorat coordonate de Gabriel Oprea la Academia Națională de Informații, despre care PressOne a scris în exclusivitate.
*
Gheorghe Calopăreanu, colonel, membru titular al ASSN și membru asociat al AOSR.
Este profesor universitar. Și-a început activitatea didactică în 1991, la Universitatea Națională de Apărare, unde a ocupat mai multe funcții de conducere. Din martie 2016 este rector al UNAp.
Viorel Buță, general de brigadă (r), membru titular al ASSN și membru titular al AOSR.
A fost președintele Secției de științe militare, informații și securitate militară din Academia de Științe Militare. A activat ca profesor universitar la UNAp începând cu 1996.
Gheorghe Boaru, colonel (r), membru titular al ASSN și membru corespondent al AOSR.
Este profesor universitar și conducător de doctorat la UNAp. A fost director al Centrului de cercetare științifică în domeniul acțiunilor militare la nivel tactic și operativ, precum și director al Centrului de cercetare științifică în domeniul managementului resurselor de apărare.
Ion Mitulețu, colonel, membru titular al ASSN.
Este profesor universitar și a ocupat funcția de secretar științific al Senatului UNAp.
Cătălin Ștefăniță Zisu, general locotenent, membru titular al ASSN.
Este comandantul Comandamentului Logistic Întrunit din MApN, care are în subordine toate spitalele militare și Clubul Sportiv al Armatei „Steaua”.
Cariera militară a lui Zisu a stat sub semnul arderii etapelor, bifand recordul de vârstă în Armata română când a devenit general la doar 36 de ani.
Presa a relatat de-a lungul vremii că Zisu și-a obținut titlul universitar în condiții suspecte, dar și că a fost implicat în schimburi de terenuri între MApN și Gigi Becali. Este cunoscut ca un apropiat al lui Gabriel Oprea.
Surse apropiate de ASSN ne-au declarat că generalul Cătălin Zisu a depus recent o cerere de demisie din ASSN, în aceeași perioadă cu Vasile Mihail Ozunu.
*
Alexandru-Petru Gălușcă, general de flotilă aeriană (r), membru fondator al ASM și membru corespondent al ASSN.
Ultima funcție îndeplinită înainte de trecerea în rezervă a fost cea de locțiitor al Reprezentantului Militar al României la NATO și UE. A fost atașat al apărării, aero și naval al României la Beijing și director adjunct al DGIA între 2005 și 2007.
Adrian Stroea, general de brigadă (r), membru corespondent al ASSN.
Este comandantul Brigăzii 8 Larom. Este doctor și absolvent al Colegiului Național de Apărare.
Corneliu Bocai, contraamiral (r), membru de onoare al ASSN.
Este doctor și profesor asociat la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. A ocupat mai multe poziții de conducere în marina militară.
Secția de Ordine Publică
Secția de Ordine Publică este legată de zona de competență a poliției și reunește mai multe persoane din Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”” subordonată MAI, dar nu numai.
Gheorghe Popa, chestor de poliție (r), membru titular al ASSN și președinte al Secției de Ordine Publică.
A fost membru al Academiei de Științe Militare încă de la înființare și vicepreședinte al acesteia. Este profesor universitar titular la Universitatea Româno-Americană și a fost rector al Academiei de Poliție până în 10 martie 2016, când a trecut în rezervă.
Pensionarea chestorului Popa a urmat unui control efectuat de Corpul de Control al Ministerului de Interne, care a găsit o serie de nereguli la Academia de Poliție. Deși titular din 2014 la Universitatea Româno-Americană, în ianuarie 2016 a participat la un concurs pentru postul de profesor universitar la Academia de Poliție, lucru interzis de legea Educației.
Deși a fost declarat admis, Gheorghe Popa a renunțat la titularizarea pe post înainte de validarea sa în Senatul Academiei, chiar după ce PressOne solicitase detalii despre tipul postului ocupat de el în această instituție de învățământ.
*
Petre Tobă, chestor-general de poliție, membru al ASSN.
Este ministru de Interne în guvernul Cioloș din noiembrie 2015, fără a fi o personalitate „de deosebită valoare științifică și profesională din domeniile cercetării științifice din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională”.
PressOne a scris în exclusivitate că peste 250 de pagini din teza de doctorat a lui Petre Tobă, obținută în 2011 la Universitatea Națională de Apărare, sunt plagiate. Până în acest moment, nici UNAp, nici CNATDCU nu au anchetat modalitatea în care Petre Tobă a devenit doctor în științe militare, invocând lipsa de legislație.
Surse din mediul politic ne-au declarat că numirea lui Petre Tobă în funcția de ministru de Interne a fost influențată de consilierul prezidențial Dan Mihalache, la cererea lui Gabriel Oprea.
*
Sergiu Medar, general locotenent (r), membru titular al ASSN.
A fost membru al Academiei de Științe Militare încă de la înființare și a fost președintele Secției de Ordine publică până în ianuarie 2015. Este profesor universitar; în 2009, presa a scris că a fost suspect într-un dosar instrumentat de DNA, care viza modul în care circa 100 de persoane au devenit profesori la UNAp. Dosarul a fost denumit „scandalul titlurilor și diplomelor de la UNAp”.
În martie 2015, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul „Case pentru generali”. Sergiu Medar a fost pe rând consilier prezidențial în Departamentul Securității Naționale, șeful Comunității Naționale de Informații și membru în Consiliul Suprem de Apărare a Țării în mandatul lui Traian Băsescu.
Anterior ocupase poziția de șef al Direcției Informații Militare și director general în cadrul Direcției Generale de Informații a Apărării.
*
Cristian Popescu, comisar-șef de poliție, membru titular al ASSN.
Este profesor universitar și a fost prorector al Academiei de Poliție din 2013 până în martie 2016. Este cadru didactic la Academia de Poliție din 1998.
Ion Busuioc, colonel, membru titular al ASSN.
A fost prorector al Academiei de Poliție din 2014 până în martie 2016. Este cadru didactic în Academia de Poliție din 2005.
Ștefan Eugen Prună, comisar-șef, membru titular al ASSN.
A fost membru al Academiei de Științe Militare încă de la înființare și președintele Secției de Informații a acesteia până în ianuarie 2015. Este profesor universitar la Academia de Poliție și prorector numit în data de 10 martie 2016. Este membru în Comisia de Științe militare, informații și ordine publică din CNATDCU.
Dan Victor Cararopol, comisar-șef, membru titular al ASSN.
Este profesor universitar și director al Școlii doctorale din Academia de Poliție. Este membru în Comisia de Științe militare, informații și ordine publică din CNATDCU.
Marius George Țical, comisar-șef, membru titular al ASSN și membru asociat al AOSR.
Este profesor universitar și directorul Colegiului Național de Afaceri Interne al Academiei de Poliție. Este membru în Comisia de Științe militare, informații și ordine publică din CNATDCU.
Adrian Iacob, comisar-șef, membru titular al ASSN.
Este profesor universitar și decanul Facultății de Poliție din Academia de Poliție.
Florin Neacșa, locotenent-colonel, membru titular al ASSN.
Este profesor universitar și decanul Facultății de Pompieri din Academia de Poliție.
Gabriel Liviu Ispas, membru fondator și membru titular în ASSN.
Este secretar de stat pentru învățământul preuniversitar, numit de Sorin Cîmpeanu în scurta perioadă în care a fost prim-ministru interimar, după demisia lui Victor Ponta în noiembrie 2015.
Este conferențiar universitar și decan suspendat la Facultatea de Drept a universității „Titu Maiorescu”. Este absolvent de drept și teologie. Este membru în Consiliul ARACIS.
A ocupat mai multe poziții de conducere în ministerul Educației, în mandatele lui Anton Anton, Daniel Funeriu, Liviu Pop, Ecaterina Andronescu și Remus Pricopie.
A fost consilierul personal al premierului Adrian Năstase. Este absolventul unui curs de scurtă durată la Academia Națională de Informații a SRI.
În octombrie 2015, Ispas (foto) a făcut parte din comisiile de susținere a tezelor de doctorat la fiica lui Gabriel Oprea, Ana Maria Tudor, și la ginerele acestuia, Alexandru Marius Tudor.
Surse apropiate de ASSN ne-au declarat că Gabriel Liviu Ispas a depus recent o cerere de demisie din ASSN. Informația ne-a fost confirmată chiar de către Ispas.
Secția de Informații și Securitate Națională
Secția Informații și Securitate Națională corespunde zonei de competență a serviciilor de informații. Din această secție fac parte inclusiv opt persoane care, aparent, nu au nicio legătură cu domeniul intelligence.
Niculae Iancu, membru titular al ASSN și președinte al Secției de Informații și Securitate Națională.
Este colonel SRI și rector al Academiei Naționale de Informații a SRI. Până în 2013 a fost consilier personal al lui George Maior. De altfel, surse din zona serviciilor de informații ne-au declarat că Iancu este un apropiat al lui George Maior, fiind adus din Ministerul Apărării la SRI în 2007.
Iancu este absolvent al Academiei Tehnice Militare, iar în MApN a fost cercetător științific la Centrul de Testare, Evaluare și Cercetare Științifică Armamente.
*
George Maior, membru fondator, membru titular, fost președinte al ASSN, președinte de onoare al ASSN.
Este profesor universitar la SNSPA din 2014. În perioada 2006–2015 a fost directorul SRI. Anterior fusese senator PSD și secretar de stat în Ministerul Apărării. Din septembrie 2016 este ambasador al României în SUA.
Gabriel Oprea, general cu patru stele, membru fondator și membru titular al ASSN.
Este profesor universitar și conducător de doctorate. PressOne a scris că Oprea și-a obținut cele două titluri fără să respecte vreunul dintre criteriile legale în vigoare la vremea respectivă.
În vara anului 2015, Hotnews a scris că Oprea a plagiat lucrarea de doctorat susținută în 2001 la Universitatea din București, dar și că a coordonat alte șase lucrări de doctorat plagiate.
Până la această oră, nicio instituție a statului nu a verificat modalitatea în care Gabriel Oprea a devenit doctor, profesor universitar și conducător de doctorat.
A intrat în politică în 2002, ca membru al PSD, partid din care a fost exclus în 2009. În 2010 a fondat UNPR împreună cu un grup de demisionari din PSD și cu rezerviști din sistemul de apărare. A condus UNPR, ca președinte, până la începutul lunii martie 2016. A fost ministru de Interne de două ori, ministru al Apărarii și vicepremier pentru securitate națională.
Este anchetat în mai multe dosare penale aflate în lucru la DNA și la Parchetul General, unul dintre ele având legătură cu moartea agentului de la poliția rutieră Bogdan Cosmin Gigină.
*
Remus Pricopie, membru titular și actual președinte al ASSN.
Este profesor universitar și rector al Scoala Națională de Studii Politice și Administrative din 2012. Este licențiat în fizică și chimie la Universitatea din București, are un master în Relații internaționale și politică europeană la Universitatea din Liège (Belgia), un master în Comunicare și PR la SNSPA și un doctorat în Științe Politice la SNSPA, însă predă cursuri de relații publice și comunicare.
Începând cu 1996 a ocupat mai multe poziții în Ministerul Educației, printre care cea de purtător de cuvânt sau consilier în mandatele de ministru ale Ecaterinei Andronescu, iar între 2012 și 2014 a fost ministru. Este membru PSD.
*
Adrian Curaj, membru titular al ASSN.
Este ministru în funcție al Educației. Este primul membru al actualului Guvern identificat de presă ca fiind membru al ASSN. Euractiv a scris că Adrian Curaj se află în conflict de interese pentru că este remunerat lunar ca membru al ASSN, iar ca ministru este cel care aprobă bugetul ASSN.
A refuzat de mai multe ori să declare dacă intenționează să demisioneze din ASSN. „Cu siguranță, voi analiza, voi lua decizia și voi anunța ce voi face în legătură cu menținerea sau plecarea de acolo”, a spus Curaj la o dezbatere organizată de Grupul de Dialog Social, susținând că donează banii încasați.
A refuzat să dispună anchetarea modalității în care Gabriel Oprea a devenit profesor universitar și conducător de doctorate, dar și să dispună verificarea acuzațiilor de plagiat la adresa colegului său de guvern, Petre Tobă, invocând lipsa de legislație.
Anterior numirii ca ministru, Adrian Curaj (foto) a fost director general al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetare, Dezvoltare și Inovare (UEFISCDI), instituția care împarte banii alocați pentru cercetare.
Este absolvent de Electronică și Telecomunicații, are un doctorat în Sisteme Automate și este profesor de Automatică la Universitatea Politehnică din București. Din 2012 este șeful Catedrei UNESCO pentru Politici în Știință și Inovare la SNSPA.
*
Gheorghe Toma, general de brigadă, membru al ASSN, fost secretar general al ASSN, fost președinte interimar al ASSN.
Este profesor universitar și conducător de doctorate la Academia Națională de Informații a SRI. Este unul dintre apropiații lui Gabriel Oprea. A făcut parte și din comisiile de susținere a mai multor teze de doctorat coordonate de Gabriel Oprea la Academia de Poliție și la Academia Națională de Informații, despre care PressOne a scris în exclusivitate.
În perioada 2012–2015 a fost conducătorul de doctorat al fiicei lui Gabriel Oprea, Ana Maria Tudor, și al ginerelui acestuia, Alexandru Marius Tudor, aflându-se și în comisia de susținere. PressOne a scris, în exclusivitate, că cei doi au plagiat împreună o serie de articole științifice care erau parte a programului lor doctoral.
Toma a fost prorector pentru învățământ și cercetare al Academiei Naționale de Informații în perioada 2008–2015, fiind demis după scandalul tezelor de doctorat plagiate din această instituție. Este președintele Comisiei de Științe militare, informații și ordine publică din CNATDCU.
*
Vasile Dîncu, membru fondator al ASSN și membru titular.
Este vicepremier în exercițiu și ministru al Dezvoltării în Guvernul Cioloș. Este profesor universitar și conducător de doctorate la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București și profesor asociat la Academia Națională de Informații.
A fost membru PSD până în 2008, fiind senator de Cluj din partea acestui partid. A fost ministru al Informațiilor Publice și președinte al Agenției pentru Strategii Guvernamentale în guvernul Adrian Năstase.
Este membru al Comisiei de Sociologie, Științe Politice și Administrative în cadrul CNATDCU. A fondat Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, pe care l-a vândut cu un milion de euro cu puțin timp înainte de a fi numit în guvernul Cioloș. Este un apropiat al lui Gabriel Oprea, pe care l-a consiliat în vara anului 2015, când fostul președinte al UNPR spera să fie numit prim-ministru de către președintele Iohannis.
*
Dan Mihalache, membru al ASSN.
Este consilier prezidențial și șeful Cancelariei Prezidențiale din decembrie 2014. Începând cu 2010, a fost cadru didactic asociat și apoi lector universitar la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”.
Este absolvent al Facultății de Drept de la Universitatea București și doctor în Științe Politice la SNSPA. A fost membru PSD, deputat și membru în Parlamentul European din partea PSD. A fost consilierul premierului Adrian Năstase, secretar general adjunct și secretar general al Guvernului Ponta.
*
Sorin Cîmpeanu, membru al ASSN, membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Sisești” și membru corespondent al Academiei de Științe Tehnice.
Este profesor universitar și rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. A fost ministru al Educației din decembrie 2014 până în noiembrie 2015, susținut de Partidul Conservator. După căderea guvernului Ponta, a fost numit premier interimar până la formarea noului guvern.
Este secretar general al CNATDCU și absolventul unui curs de scurtă durată la Academia Națională de Informații a SRI.
*
Gigel Paraschiv, membru corespondent al ASSN.
Este secretar de stat responsabil cu învățământul superior în Ministerul Educației. Este profesor universitar și prorector la Universitatea Politehnică din București. Are un doctorat în inginerie mecanică. Deși este politehnist, în perioada 2007–2011 a fost membru asociat al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Sisești”.
Este membru PSD. Este cel care, în vara anului 2015, a refuzat să răspundă și a blocat timp de mai multe luni solicitările presei referitoare la cariera universitară și la doctoratul lui Gabriel Oprea.
*
Ion Neagu, membru al ASSN.
Este profesor universitar, conducător de doctorate și patronul Universității „Nicolae Titulescu”, al cărei rector a fost între 2002 și 2012.
A fost senator FSN și deputat PSD pentru un mandat. Este și avocat, calitate în care i-a apărat pe Miron Cozma, Gabriel Bivolaru sau Victor Atanasie Stănculescu.
Este un prieten apropiat al lui Gabriel Oprea, căruia i-a coordonat lucrarea de doctorat. De altfel, Oprea a fost acuzat că a plagiat mai multe zeci de pagini dintr-un tratat semnat de Neagu.
Institutul de Relații Diplomatice
Surse din apropierea ASSN ne-au declarat că, deși nu este membru, Alexandru Cumpănașu este vizat de conducerea academiei pentru a conduce un Institut de Relații Diplomatice care urmează să fie înființat.
Alexandru Cumpănașu a fost prezent la toate evenimentele publice organizate de ASSN. El apare și în poza de grup făcută cu ocazia conferinței de prezentare a ASSN din data de 17 iunie 2015, fiind așezat chiar în rândul al doilea, în spatele lui George Maior.
Cumpănașu este cunoscut ca un apropiat al lui Gabriel Oprea. În perioada în care acesta a fost ministru de Interne, a pus la dispoziția Asociației pentru Implementarea Democrației un spațiu în sediul central al MAI. Ministerul a plătit toate utilitățile, fapt reclamat de Curtea de Conturi în urma unui control.
Remunerația
Potrivit legii de funcționare a ASSN, fiecare dintre membrii titulari încasează indemnizație lunară viageră, egală cu salariul mediu pe economie. Un membru corespondent beneficiază de o indemnizație lunară viageră egală cu 50% din valoarea salariului mediu pe economie.
Dacă, în legea inițială de funcționare a ASSN, era prevăzut că academia se autofinanțează, după modificarea legii, în 2015, indemnizațiile viagere ale membrilor titulari și corespondenților sunt plătite de stat, banii fiind distribuiți prin bugetul Ministerului Educației.
De pe portalul de transparență bugetară lansat săptămâna trecută de Ministerul Finanțelor am aflat că, în luna ianuarie, ASSN a platit 119.719 lei pentru indemnizațiile membrilor săi.
Dintre cei 32 de membri ai ASSNa pe care i-am identificat, 25 sunt titulari, trei sunt membri corespondenți, iar trei au un statut incert. Pentru indemnizațiile celor 25 de membri titulari s-au plătit 67.500 lei, iar pentru cei trei corespondenți, 4.050 lei. Dacă îi trecem pe cei trei membri cu statut incert tot la corespondenți, rezultă încă 4.050 lei.
Totalul banilor plătiți într-o lună pentru cei 32 de membri identificați de noi este de 75.600 lei. Asta înseamnă că, din totalul de 119.719 lei, mai rămân 44.119 lei.
Este de presupus că persoanele care asigură conducerea ASSN primesc și sume suplimentare, ca indemnizații de conducere, ceea ce înseamnă că numărul total al membrilor ASSN era, în ianuarie, de 40-45.
Oricum, potrivit HG 1122/2013 privind aprobarea Structurii organizatorice și a Statutului, ASSN are un aparat propriu de lucru care poate fi de maxim 26 de persoane.
Nu este clar până în acest moment câți angajați există în structura tehnică a ASSN. E de presupus că s-au făcut angajări, având în vedere că cineva se ocupă de realizarea statelor de plată, astfel încât membrii să-și poată încasa indemnizațiile. Asta înseamnă că o parte din suma de 44.119 lei rămasă din calculul de mai sus s-a dus pe plata salariaților din aparatul tehnic al ASSN.
Tăcerea conducerii ASSN
Surse apropiate de ASSN ne-au declarat că cei cinci membri ai ASSN care sunt și membri în AOSR – Teodor Frunzeti, Gheorghe Calopăreanu, Viorel Buță, Gheorghe Boaru, Marius George Țical – au făcut cerere pentru a renunța la indemnizația viageră de la AOSR. Potrivit legii, o persoană poate face parte din mai multe academii, dar nu poate încasa bani decât de la una singură, așa cum PressOne a scris de curând.
Nu știm ce opțiune vor avea membrii ASSN care fac parte și din Academia de Științe Agricole și Silvice sau din Academia de Științe Tehnice.
Conducerea ASSN a refuzat în mod constant să răspundă solicitărilor PressOne cu privire la membrii săi.
Primele solicitări au fost trimise în luna ianuarie, pe e-mail-ul personal al președintelui ASSN, Remus Pricopie. Până la publicarea acestui articol, el nu a răspuns la e-mail, telefoane sau mesaje.
În data de 10 februarie am trimis prin poștă o nouă solicitare în baza Legii 544/2001, pe adresa instituției, iar în 25 februarie am trimis o reclamație administrativă, pe aceeași cale.
Întrebat telefonic care e componența ASSN, vicepremierul Vasile Dîncu, „tatăl” Legii 544 privind liberul acces la informațiile de interes public, ne-a spus că nu este elegant să își demaște colegii, dar și că nu e exclus ca lista membrilor acestei academii să fi fost clasificată.
George Maior, fost președinte al ASSN, ne-a răspuns într-un e-mail că va discuta chestiunea solicitărilor care vizează componența Academiei cu actualul președinte:
„Referitor la lista membrilor ASSN, vă asigur că domnul Remus Pricopie este de bună-credință și vă va pune la dispoziție informațiile. Totuși, vă promit că voi suna personal ca să mă interesez despre stadiul acestei solicitări”.
Sursele apropiate de ASSN ne-au declarat că Remus Pricopie a călătorit în SUA săptămâna trecută, unul dintre motive fiind acela de a discuta cu George Maior „situația ASSN”. Pricopie urma să revină în țară în noaptea de 14/15 martie.
Și vicepremierul Vasile Dîncu s-a deplasat acum două săptămâni în SUA, într-o vizită care nu a avut caracter oficial. Relația de prietenie dintre Vasile Dîncu și George Maior este una arhicunoscută. Dîncu a recunoscut că în ultima perioadă a avut mai multe convorbiri telefonice cu Maior în timpul cărora a abordat și chestiunea ASSN.
Singura variantă prin care conducerea ASSN poate fi obligată să răspundă solicitărilor presei este notificarea în instanță.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this