Ilustrație Lucian Muntean
22/03/2020
Spirala binelui. Fă bine și dă mai departe!
O dramă hollywoodiană de la începutul anilor 2000, Pay It Forward (Dă mai departe!) spune povestea unui copil convins că poate genera o spirală a binelui în orice fel de societate, indiferent cât de alienată sau viciată ar fi. Binele făcut numai cu scopul de a obține din partea beneficiarului promisiunea că va face și el, la rândul său, o faptă bună, naște o adevărată mișcare socială.
Chiar dacă suntem departe de utopia imaginată pe platourile de filmare, în ultimele zile, în România, companii private, organizații nonguvernamentale, universități, biserici, dar și persoane publice au răspuns fie apelului unor agregatoare de strângere de fonduri, fie din proprie inițiativă, și au donat sume considerabile pentru asigurarea necesarului de echipamente de protecție pentru medicii din spitale și pentru sporirea stocului de aparatură de testare a bolnavilor suspecți de infecție cu virusul SARS-CoV-2.
Am ales să facem un inventar sumar al acestor inițiative, dat fiind numărul lor mare, și veți citi o listă a contribuțiilor care vor sprijini statul în efortul de a ține sub control, pe cât posibil avalanșa îmbolnăvirilor în masă. Vom actualiza această listă pe toată durata epidemiei, pentru a nu-i uita pe cei care au fost alături de comunitățile lor.
Mai ales că, spun specialiștii, numărul cazurilor va crește exponențial în următoarele două săptămâni, urmând ca un prim vârf al epidemiei să aibă loc după sărbătorile de Paște.
Mediul privat
- Compania OMV Petrom a donat 1 milion de euro Crucii Roșii Române. Mandatul Crucii Roșii Române, în pandemia COVID-19, este de a asista persoanele fără aparținători, aflate în autoizolare sau izolare, cu produse alimentare de bază și pachete igienice. Un pachet cu alimente de bază cântărește 12 kg, are valoarea de 90 de lei și asigură necesarul de hrană pentru o familie formată din 3 persoane, pe o perioadă de 2 săptămâni, inclusiv produse de igienă personală și igienizare a locuințelor. Pentru persoanele aflate în spații de carantină, Crucea Roșie pune la dispoziția personalului calificat al autorităților locale, materiale de primă necesitate, apă, lenjerii, produse de igienă, produse de curățenie.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
- Compania Transavia, din Alba Iulia, liderul pieței de carne de pasăre din România, cumpără „tot suportul medical necesar pentru a veni în întâmpinarea posibilelor infectări și gestionarea lor rapidă” cu SARS-CoV-2 în județul Alba. În acest moment, județul nu are echipamentul necesare pentru efectuarea testelor Covid-19. Transavia alocă suplimentar 1 milion de lei pentru achiziționarea de echipamentelor, dezinfectanților și măștilor de care au nevoie medicii din Spitalul Județean Alba.
- Banca Transilvania a redirecționat către ONG-ul Dăruiește Viață - care construiește la București primului spital de oncologie și radioterapie pediatrică din România - suma de 300.000 euro pentru achiziția de aparate de ventilație și echipamente de protecție pentru medici.
- BRD Groupe Societe Generale a donat pentru FonduldeUrgență gestionat de Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) 1.700.000 lei. Din acești bani vor primi sprijin financiar pentru echipamente medicale spitalele din Timișoara: aparat de testare și 3000 de teste (113.350 euro), Buzău: 2 ventilatoare invazive (36.000 euro), Făgăraș: 2 ventilatoare invazive (36.000 euro), Iași: combinezoane, măști, teste rapide (10.000 euro), Vâlcea: combinezoane de lungă durată, pulxosimetru, tensiometru digital duo control, aparat EKG, măști FP2, stetoscop (20.000 euro). Necesarurile sunt completate prin rețeaua de parteneri locali ai ARC, în cea mai mare parte ONG-uri.
Rușii sunt foarte aproape de spargerea frontului și, în același timp, încă departe. Ce ar însemna un colaps al armatei ucrainene în regiunea Donbas
Cade frontul ucrainean? Sau a căzut deja? Din primăvara acestui an vin cu o frecvență aproape zilnică vești tot mai alarmante legate de situația din ce în ce mai precară a trupelor Kievului de pe linia frontului din Donbas, care înglobează greu încercatele regiuni Donețk și Lugansk din sud-estul Ucrainei. Cele două regiuni au reprezentat, de altfel, pretextul principal al invaziei ordonate de Vladimir Putin în februarie 2022, iar acum reprezintă principalul obiectiv strategic al Kremlinului.
Psihologii români nu sunt evaluați psihologic la intrarea în profesie. Verificarea periodică a sănătății lor mintale, doar o „obligație morală”
„Ce pârghii de monitorizare a bunelor practicii există după câștigarea dreptului de practică autonomă?”, s-a întrebat PressOne.
- Retailerul Lidl Romania a anunțat că a achiziționat 100.000 de recoltoare pentru exudat nazal și faringian/ mediu transport viral, necesare pentru realizarea testelor de diagnostic molecular pentru depistarea COVID-19 pe care le-a donat Ministerului Sănătăți
- Mastercard s-a alăturat, de asemenea, campaniei celor de la Dăruiește Viața și au donat 100.000 de euro pentru achiziționarea de echipamente speciale pentru prevenție și tratare de care vor beneficia mai multe spitale din țară.
- Compania de software Fortech din Cluj-Napoca a pus la dispoziția unui ONG, Beard Brothers o contribuție de 50.000 de euro pentru suplimentarea numărului de măști și combinezoane pentru personalul medical.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
- Aegon România, companie de asigurări a anunțat că va cumpăra două izolete pe care le donează Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj.
- Compania SmartBill din Sibiu a strâns 35.000 euro din donațiile angajaților, care și-au pus la bătaie chiar și 100% din salariu și a donat banii Spitalului Județean Sibiu, pentru kituri de testare și aparatură ATI.
- Compania Continental Sibiu a donat 20.000 euro unei campanii private, „Un spital + O comunitate”, banii urmând să fie folosiți pentru achiziționarea a 4 containere de triaj epidemiologic, necesare Spitalului Județean Sibiu în lupta cu COVID-19.
- Compania Ruris din Craiova este distribuitor de motoutilaje agricole. În colaborare cu World Vision România, ei au pus la dispoziția Inspectoratului General pentru Situații de Urgență 600 de aparate pentru igienizare, atomizoare și aparate de stropit, urmând ca acestea să fie distribuite către structurile din teritoriu.
- Groupe Renault România a pus la dispoziția spitalelor din România, sub formă de sponsorizare, în acord cu Ministerul Sănătății, 100 de vehicule Dacia și Renault. Autoturismele vor fi folosite pentru deplasările personalului medical și auxiliar, în situații de urgență identificate de către autorități la nivel național.
- Aplicația de închiriere de apartamente Milluu, sprijinită de fondul de investiții Early Game Ventures și de proiectul dedicat start-up-urilor disruptive, la început de drum, ROCA X, a lansat inițiativa #LocuintePentruMedici și va pune gratuit la dispoziția medicilor și personalului sanitar din spitalele bucureștene aflate în linia întâi în lupta cu COVID-19, apartamente și garsoniere în care aceștia să poată locui temporar, pe perioada stării de urgență. Pentru început, Milluu va susține chiria pentru 10 locuințe, dar invită și alți donatori, companii și persoane fizice să se alăture inițiativei.
Update 25.03.2020
- AbbVie România, e o companie biofarmaceutică. Ei și-au anunțat intenția de a dona către Ministerul Sănătății, prin Unifarm SA, a 4.000 de cutii dintr-un medicament antiviral, folosit în tratamentul pacienților infectați cu noul Coronavirus. De tratament ar urma să beneficieze peste 8.000 de pacienți, internați în cele 10 spitale Institutul Național de Boli Infecțioase – Matei Balș, Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș București, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Craiova, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași, Spitalul Clinic Județean de Boli Infecțioase Tg. Mureș, Spitalul Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.
- SIMEA Sibiu SRL, o companie a Siemens AG, sprijină cu 20.000 de Euro Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu pentru achiziția de echipamente medicale necesare în lupta împotriva COVID-19
Organizațiile non-profit
- Dăruiește viața - funcționează în aceste zile ca o platformă de donații pentru persoane fizice și companii. Așa cum am văzut mai sus, o parte dintre banii adunați deja provin de la mediul de afaceri.
- Casa Share e un ONG din Iași. Tot în baza donațiilor, ei au cumpărat cu 55.000 dolari un aparat de testare pentru Covid-19 pentru Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.
- Platforma Declic, cei care fac auzite vocile a zeci de mii de oameni din România, prin petițiile online pe care le găzduiește sau inițiază a donat tot către Dăruiește viața și inițiativa lor de suplimentare a necesarului de echipamente și consumabile din spitale. Până acum, au fost donați 43.800 de euro pentru cumpărarea de echipamente de protecție pentru personalul medical, aparate de ventilație și măști de oxigen. Acești bani au fost strânși din donațiile a peste 2.500 de membri Declic.
- Asociația Zi de Bine a creat o campanie #scutpentruspitale, în cadrul căreia va strânge 100.000 lei, bani destinați echipării doctorilor din prima linie a luptei împotriva virusului. Până acum au strâns 40.000 lei.
- Asociatia Școala mamei Junior Timișoara și Asociatia Îngeri pentru Suflete Arad sunt două ONG-uri din Banat. Ele au inițiat pe Bursa Binelui o campanie de strângere de fonduri în valoare de 345.000 lei, din care au reușit să strângă deja 80.000 lei. Banii vor fi folosiți pentru Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara și achiziția de ventilatoare VNI, 15 monitoare, butelii de 3-5-7 litri cu cărucior, un kit ASTRUP, 30 de paravane despărțitoare. Ei spun că se așteaptă în perioada următoare să fie internate cel puțin 1.000 de persoane.
- Asociația NOWERO (Renania de Nord-Westfalia Romania) din Rupea a donat un cort spitalului orășenesc din localitate pentru a ajuta la trierea pacienților suspecți și a celor care vin din străinătate, în condiții civilizate. A mai donat și o mașină nouă de spălat rufe pentru spital și a ajutat la tipărirea și distribuirea de fluturași informativi cu privire la măsurile igienice necesare. În mod curent, asociația este axată pe proiecte de ajutorare socială, dar a reacționat rapid în momentul în care a apărut nevoia unui spațiu de triaj al pacienților - chiar înainte ca orașul să se confrunte cu un aflux sporit cauzat de epidemia de coronavirus.
Update 23.03.2020
- Fundația Globalworth a donat Crucii Roșii Române suma de 200.000 de euro pentru achiziționarea de materiale necesare în spitale: ventilatoare medicale destinate terapiei intensive, flacoane de dezinfectant, costume de protecție, ochelari de protecție, măști sanitare de unică folosință sau mănuși de protecție. Materialele achiziționate în urma donației vor ajunge la Institutul Național „Prof. Matei Balș”.
- Fundația Vodafone și Veranda Mall sprijină o inițiativă a asociației Geeks for Democracy, care se numește "Cumpărături la ușa ta". Pe perioada pandemiei de COVID-19, voluntari vor livra la ușa persoanelor vulnerabile, fără niciun cost inclus, alimente perisabile și neperisabile, în valoare de 80-150 lei. Lista de produse incluse în fiecare dintre cele două pachete a fost stabilită în urma consultării cu Dr. Simona Tivadar, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, iar beneficiarii pot solicita în plus maximum 5 articole care nu se regăsesc în pachet. Din 23 martie, cei care au nevoie de ajutor pot suna la 0727 03 03 03, disponibil zilnic între orele 8:00 și 21:00.
Universități
- Universitatea Babeș-Bolyai a anunțat că pune la dispoziția Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca un echipament performant de analiză rapidă a probelor colectate de la persoanele suspecte de COVID-19, precum și doi specialiști care să sprijine echipele de diagnosticare a infecției cu virsul SARS-CoV-2. Echipamentul este de tip RT-PCR și poate analiza 96 de probe simultan. Acesta făcea parte din infrastructura strategică a UBB, iar transferul acestuia a fost aprobat în regim de urgență de către rectorul UBB Daniel David. La fel a procedat și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca (USAMV), partajându-și resursele cu Spitalul de Boli Infecțioase, precum și expertiza specialiștilor, care vor ajuta la testarea probelor.
- Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” va organiza centre de determinare specifice pentru diagnosticul infecției cu noul coronavirus SARS-COV-2. Au fost comandate kit-uri pentru diagnostic, în universitate existând medici și cercetători care au expertiza necesară pentru aceste determinări. Centrul de conferințe Socrates (hotel UMF) va putea fi folosit pentru carantinarea persoanelor suspecte de infectarea cu Covid-19, iar City Central Hotel va fi pus la dispoziția Spitalului Clinic Județean de Urgență.
Biserici
- Arhiepiscopia Ortodoxă a Clujului a pus la dispoziție spații pentru carantină și mâncare la cerere pentru persoanele vârstnice și bolnave, aflate în autoizolare în județele Cluj și Bistrița-Năsăud. Doar în Bistrița sunt disponibile 270 de locuri de carantină la Centrul Misionar Social „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi și la Mănăstirea Parva.De asemenea, vor fi deschise mai multe cantine sociale, unde se va oferi în mod gratuit, la cerere, hrană la domiciliu pentru persoanele vârstnice și bolnave, aflate în autoizolare. Și Mănăstirea Neamț cazează din 17 martie 40 de persoane aflate în carantină, venite din Italia și care au fost aduse direct de la granița Nădlac la Centrul Sfântul Paisie.
- Episcopia Huşilor, împreună cu Asociaţia "Filantropia Ortodoxă" Huşi au donat Spitalului Județean de Urgență Vaslui 20.000 euro, pentru a suplimenta banii necesari achiziționării unui apart de testare pentru COVID-19. Episcopia a mai pus l a dispoziţia Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vaslui o ambulanţă, primitădin partea Crucii Roşii Bavareze.
Inițiative mai mici, dar la fel de importante
- Custodele Coroanei Majestatea Sa Margareta și surorile sale au luat decizia de a pune la dispoziția Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, cu titlu gratuit, un număr de 53 de spații de cazare individuale în unitățile hoteliere și vilele de pe Domeniul Regal Peleș, pentru persoanele care vor fi nevoite să stea în carantină.
- O firmă de taxi din Cluj, Napoca Taxi, transportă în mod gratuit cadrele medicale.
- Un restaurant din Timișoara, Rivière Brasserie și-a luat angajamentul ca pentru următoarele săptămâni va livra pizza către cadrele medicale din Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.
- Compania Autonom România își pune la bătaie flota de mașini din toată țara, în mod gratuit, la dispoziția acelor ONG-uri și fundații care au nevoie de mobilitate în misiunea lor de sprijinire a efortului colectiv împotriva Covid-19.
- IRI Travel din București a anunțat că pune gratuit la dispoziția autorităților și a companiilor private întreaga flotă de autocare și șoferii pe durata stării de urgență pentru a transporta echipamente sau persoane către locurile de izolare. E vorba de 12 autocare (7 autocare de 50 de locuri, 1 autocar de 55 de locuri, 2 de 63 de locuri, 1 de 65 de locuri și 1 de 30 de locuri) cu o capacitate totală de 626 de locuri.
Persoane publice
- Omul de afaceri Ștefan Mandachi, cel care a inițiat protestul pentru Autostrada Moldovei #șîeu vreau autostrăzi, a comunicat că oferă în regim gratuit Hotelul Mandachi, fără a încasa nicio subvenție pentru carantină. El va pune hotelul la dispoziția medicilor, asistenților medicali din spitale, care au interacționat cu bolnavii de Coronavirus de la Spitalul Județean din Iași și din alte spitale orășenești din județul Iași. De asemenea, hotelul e deschis pentru polițiști, jandarmi și alte cadre militare, care au lucrat cu pacienți contaminați și au intrat în contact cu ei. Mandachi spune că sala de nunți de la Magnificus Plaza, cu o suprafață de de 1500 MP poate fi folosită de orice antreprenor dispus să confecționeze măști de protecție sau cusături/textile pe care să le livreze gratuit spitalelor.
- Gigi Becali, finanțatorul FCSB, a declarat că a convins compania Brainconf din Brăila să confecționeze măști de protecție și halate, în loc de cămăși. Firma s-a arătat dispusă să coase, zilnic, 5.000 de bucăți și Gigi Becali va plăti mâna de lucru și salariile angajaților detașați pentru această sarcină, adică 10% din valoarea producție.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this