Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Foto: Inquam Photos / George Călin
19/05/2024
Sondaj GLOBSEC: Românii, nemulțumiți de starea democrației. 7 din 10 cred că Rusia este o amenințare la adresa securității țării
Cel puțin 8 din 10 români ar vota pentru rămânerea în Uniunea Europeană dacă în România s-ar organiza un astfel de referendum, arată un sondaj GLOBSEC realizat pentru PressOne. 88,1% dintre cei chestionați susțin rămânerea în NATO, iar Armata e instituția în care românii declară că au cea mai mare încredere.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
Starea democrației
Doar 11.4% dintre respondenți se declară pe deplin mulțumiți de starea democrației din România, iar 3 din 10 români spun că sunt „mai degrabă satifăcut(ă)”, arată sondajul GLOBSEC.
Peste 58% dintre respondenți spun astfel că democrația din România și modul în care ea funcționează ar trebui îmbunătățite.
Alegerile europene
Mai mult de o treime din persoanele chestionate spun că aleg să participe la alegerile pentru Parlamentul European pentru că e dreptul/datoria lor. Pe lista motivelor în favoarea participării la alegerile europene sunt și dorința de schimbare sau dorința unui viitor mai bun.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Cu toate acestea, doar 3.6% dintre români votează la europarlamentare pentru că își exprimă astfel apartenența la ideea de a fi european.
Din cei care aleg să nu participe, peste 30% spun că „nu știu”, concret, de ce nu se duc la urne. 26.7% spun că nu văd sensul sau că votul este inutil, pentru că „nu se va întâmpla nimic.”
Câteva lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să comanzi de pe Shein și Temu
Pe fundalul scumpirii costului vieții aproape peste tot în lume, cei doi giganți chinezi, Temu și Shein, au avut parte de o creștere masivă, datorată, în mare măsură, unor strategii agresive de preț. Însă în spatele prețurilor mici se ascund câteva detalii importante, pe care ar trebui să le știm cu toții înainte să comandăm.
7 lucruri bune care s-au întâmplat (totuși) în 2024
Se încheie un an ca o cursă cu obstacole. A fost o competiție inechitabilă, cu reguli schimbate în timpul jocului, în care fiecare din noi a concurat împotriva propriei frici, a propriilor neajunsuri și prejudecăți.
Peste 7% dintre români nu au încredere în Parlamentul European sau Uniunea Europeană.
Încrederea românilor în instituții
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Armata este, tradițional, în topul încrederii românilor. „Am completă încredere” și „mai degrabă tind să am încredere” cumulează peste 75% dintre răspunsuri. Sub 10% dintre cei chestionați spun că au o completă lipsă de încredere în Armată.
Presa, Guvernul și Parlamentul sunt, în ordinea descrisă, instituțiile în care oamenii susțin că au sau tind să aibă încredere, în vreme ce popularitatea instituției Președintelui e în scădere.
Relația românilor cu SUA, Rusia și China
72.7% dintre respondenți consideră că Rusia este o amenințare la adresa securității României și 24% percep China drept o amenințare. Statele Unite e văzută drept o țară amenințătoare la adresa securității de 14.2% dintre respondenții români.
Totodată, 51% dintre respondenți nu consideră că grupurile naționaliste de extremă dreapta reprezintă o amenințare la adresa propriilor valori și a identității.
Apartenența la NATO
Apartenența României la Alianța Nord-Atlantică face mai puțin probabil ca țara să fie atacată de o națiune străină, cred 44.7% dintre respondenți. 30.7% sunt de părere că Rusia încearcă să slăbească UE și NATO, iar 41.7% susțin că prin furnizarea de echipamente militare și arme România ajută Ucraina să se apere împotriva Rusiei.
4 din 10 români declară că susțin în totalitate ideea înființării unei armate a Uniunii Europene, pentru a limita dependența de SUA.
Românii și impactul inteligenței artificiale
Peste 57% dintre cei chestionați se simt optimiști și „mai degrabă optimiști” atunci când sunt întrebați despre potențialul impact al inteligenței artificiale asupra vieții lor și a următoarei generații.
14.6% dintre respondenți se declară foarte pesimiști atunci când se gândesc la impactul inteligenței artificiale în viitor.
Perspectivele țărilor din regiune: Bulgaria, Ungaria, Polonia
34.2% dintre bulgari spun, potrivit cercetării GLOBSEC, că Rusia este o amenințare pentru securitatea țării lor. În Ungaria, procentul este mai echilibrat: 46.6%. În Polonia, 9 din 10 respondenți (90%) identifică Federația Rusă drept o amenințare de securitate.
În regiune, românii și maghiarii sunt cei mai mari susținători ai rămânerii în Uniunea Europeană, în vreme ce aproape 20% dintre bulgari și polonezi (19.8, respectiv 19.7%) ar vota pentru ieșirea țării lor din Uniunea Europeană. În Cehia, procentul celor care sunt atât de nemulțumiți de UE încât ar vota pentru părăsirea spațiului comunitar este de 24.7%.
31% dintre respondenții bulgari consideră că Ucraina ar trebui să devină membră a UE și NATO, scenariu care în România are un grad de susținere de 40%, identic cu cel din Polonia. Doar 24% dintre cetățenii ungari susțin cooptarea Ucrainei în UE și în Alianța Nord-Atlantică.
Bulgarii sunt cei mai nemulțumiți de starea democrației din țara lor și 24.3% declară că nu vor participa, cu siguranță, la alegerile europene de luna viitoare. În Ungaria, 8 din 10 respondenți (83%) susțin că vor merge cu siguranță la urne, la europarlamentare. În Polonia, 58% spun că vor merge fără îndoială la vot.
GLOBSEC este un think tank global, concentrat pe probleme de securitate și sustenabilitate. Sondajul a fost realizat în februarie 2024, pe un eșantion de o mie de persoane, la nivel național. Cercetarea a inclus nouă țări din Europa.
Acest text face parte din seria de articole pe care le propune TEFI, un proiect editorial transfrontalier, dezvoltat de unele din cele mai puternice redacții din centrul și Estul Europei: Gazeta Wyborcza (Polonia), Magyar Jeti / 444 (Ungaria), SME (Slovacia), Bellingcat (Olanda), PressOne (România), unite într-un consorțiu finanțat din fonduri europene și care își propune să promoveze teme ce țin de securitatea națională și regională.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this