Sindromul copy-paste: Evaluare psihologică identică pentru copii diferiți, la Protecția Copilului
Știri
11/02/2020
- Două rapoarte de evaluare ale unor copii diferiți, întocmite la doi ani distanță de un psiholog din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 4 sunt copiate unul după celălalt.
- Unul dintre rapoarte a ajuns în dosarul de divorț al părinților unuia dintre copii, iar în acest caz instanța de judecată a decis încredințarea copilului către tată.
- Situația scoate la iveală și alte deficiențe majore ale modului în care funcționează Centrul din subordinea DGASPC Sector 4: relatări ale unor copii, care indică situații de agresiune fizică și sexuală, nu sunt luate în considerare de unii psihologi.
- Corpul de Control al directorului general al DGASPC Sector 4, Dragoș Vasile Pelmuș, a demarat un control după ce PressOne a solicitat un punct de vedere din partea insituției.
Context
Un psiholog din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 4 a semnat două rapoarte cu conținut identic - la doi ani distanță - în două cazuri diferite de consiliere a unor minori și a părinților acestora.
Evaluările au fost făcute la cererea celor două familii aflate, fiecare, în plin divorț.
În 2017, psihologul Katrinel Armășelu a redactat un raport după ce i-a consiliat psihologic pe cei doi copii ai unei familii din București - pe care o vom numi Ilie, deoarece sursa nu a dorit să îi fie făcut public numele. Armășelu este angajată a Centrului de Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii din subordinea DGASPC Sector 4.
Doi ani mai târziu, în 2019, același psiholog a eliberat un nou raport, pentru fiica altei familii - familia State - în care concluziile sunt copiate cuvânt cu cuvânt după documentul eliberat în 2017 pentru familia Ilie.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Fragmentele identice de evaluare au fost descoperite de Mihaela State la două săptămâni după ce divorțul de soțul ei a fost pronunțat de instanță, iar copiii au fost încredințați tatălui.
Mai mult, parte din raportul de evaluare făcut de DGASPC Sector 4 pentru copiii familiei Ilie, care se regăsește identic și în raportul pentru fiica familiei State, a fost inclusă în sentința pronunțată de Judecătoria Sectorului 1.
Mihaela State mai susține că fiica sa i-a relatat psihologului Katrinel Armășelu că a fost supusă unor agresiuni verbale, fizice și sexuale de către tatăl său.
„Nouă cine ne plătește pensia?” Două potențiale soluții
În România și Europa de Est, scepticismul legat de viabilitatea sistemului public de pensii este în creștere, în special în rândul tinerilor, din cauza problemelor demografice și a creșterii speranței de viață.
Reportaj: Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran
325 de posturi au fost aruncate pe piață la începutul lunii septembrie 2024 și candidații s-au înghesuit să-și depună dosarele. Paradoxul închiderii minelor din Valea Jiului e că e nevoie de oameni în subteran.
Armășelu a omis să introducă aceste relatări în raportul de consiliere al familiei State.
Afirmațiile minorei sunt investigate acum de polițiștii de la Secția 26 din Sectorul 4, care inițial au deschis un dosar pentru „loviri și alte violențe”.
După audierea minorei, au extins cercetările și pentru infracțiunea de „agresiune sexuală”.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Nevoia de consiliere
În 2018, aflată în plin proces de divorț, familia State a decis să apeleze la consilierea unui psiholog de la DGASPC Sector 4 pentru a-și ajuta fiica cea mare, în vârstă de 8 ani, să treacă peste trauma separării părinților.
Familia mai are și un băiat, care la momentul problemelor apărute în cuplu era în vârstă de un an.
Așa a ajuns familia State întâi la psihologul Irina Sauca de la Centrul de Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii din subordinea DGASPC Sector 4.
După cinci ședințe de consiliere cu fetița de 8 ani, în luna februarie 2018, psihologul Irina Sauca e înlocuită de psihologul Mariana Marican (foto), care este și șefa Centrului de Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii din subordinea DGASPC Sector 4.
Marican a recomandat alte opt ședințe de consiliere, atât cu fetița, cât și cu părinții ei.
Potrivit Mihaelei State, Marican le-ar fi recomandat atât ei cât și fostului său soț, încă de la început, să meargă la cabinetul ei privat pentru a continua consilierea.
Tot ea le-ar fi spus că „este mai scumpă”, însă își „merită” banii, susține Mihaela State - care nu a acceptat acest lucru pentru că nu își permitea.
Mihaela State este profesoară de aproape 20 de ani în București și predă limba engleză la o școală generală. Fostul ei soț este bancher, iar femeia presupune că sugestiile psihologului au fost îndreptate către acesta, întrucât are o situație financiară bună.
Contactată de PressOne, Marican neagă că le-ar fi spus Mihaelei State și fostului său soț să meargă la cabinetul său privat pentru continuarea ședințelor de consiliere.
„Sincer și deschis vă spun că așa ceva este fals, că doamna ar trebui să probeze nu numai prin vorbe aceste lucruri. Da, este un caz care s-a lucrat la serviciul de stat și eu pot proba cele spuse prin acte semnate de dânsa și prin acte întocmite și trecute prin serviciul juridic. […] Atâta pot să vă spun telefonic. Există acte doveditoare, semnate de ambele părți, de superiorii mei, care contrazic ceea ce dumneavoastră afirmați acum”, spune Mariana Marican.
Psihologul spune că are „mai multe job-uri ca psiholog” și că programul de consiliere a familiei State s-a desfășurat în cadrul serviciului de la stat.
Mihaela State mai susține că în timpul unei ședințe individuale, Marican a amenințat-o că va recomanda încredințarea copiilor cui va dori ea, dar și că pe „pe fruntea ei scrie Protecția Copilului”.
Întrebată dacă i-a spus Mihaelei State că va cere încredințarea copiilor cui dorește ea, Mariana Marican nu a dorit să comenteze.
Tot psihologul susține că „nu mă pot pronunța pentru că dânsa nu a fost singură cu mine în cabinet, a mai fost o parte în cabinet, a fost și fostul soț care poate să aducă și să spună. Nu mă pot pronunța și nu doresc să mă pronunț la telefon. Asta e procedura pe care trebuie să o urmez fiind constrânsă de faptul că sunt angajată a statului”.
Cel de-al treilea psiholog
La începutul anului 2019, consilierea familiei State a fost preluată de un al treilea psiholog de la Centrul din subordinea DGASPC Sector 4, Katrinel Armășelu.
Mihaela State spune că noul psiholog i-a arătat empatie pentru situația în care se afla - aceea de mamă singură, cu doi copii. Atât părinții cât și fata au fost consiliați pe parcursul a zece ședințe de către Armășelu.
La finalul programului de consiliere, Armășelu a întocmit un raport despre care Mihaela State susține că este favorabil fostului soț.
În document, femeia este acuzată de alienare parentală - adică și-ar fi determinat fetița, prin manipulare, să se îndepărteze de tată, să nu mai vorbească cu el și să nu îl accepte în viața ei.
Acest raport a fost depus direct de DGASPC Sector 4 la dosarul de divorț și este cel în care Armășelu introduce aceleași concluzii pe care le-a scris și în raportul emis pentru familia Ilie.
În document, psihologul a preluat cu copy-paste porțiuni din raportul realizat în 2017 pentru familia Ilie.
Mai mult, într-una din situațiile descrise în document, în care ar fi trebuit să se refere la Mihaela State, în raport scrie „doamna Ilie”.
Acest paragraf din raportul familiei State, eliberat în 2019, în care Mihaela State este numită „doamna Ilie”, este identic cu cel din raportul eliberat în 2017.
Deși Mihaela State are doi copii - o fată și un băiat - și doar fiica a fost consiliată psihologic, în raportul emis de Katrinel Armășelu în aprilie 2019 apar cuvintele „minorele”, „ele”, în loc de „minorii” sau „ei”.
De cealaltă parte, familia Ilie are tot doi copii, respectiv două fete și ambele au fost sprijinite psihologic de Centrul din subordinea DGASPC Sector 4.
Tot la dosarul de divorț al soților State DGASPC a depus și o variantă corectată a respectivului document. De această dată, dispare numele Ilie și apare State, „minorele” devin „minorii”, iar „ele”, „ei”. În schimb, conținutul copiat din raportul familiei Ilie rămâne intact.
Raportul corectat poartă semnătura lui Katrinel Armășelu și are același număr de înregistrare ca primul document depus de ea.
Rapoartele identice
După ce divorțul familiei State a fost pronunțat în iulie 2019, iar domiciliul copiilor a fost stabilit la tată, Mihaela State a solicitat DGASPC Sector 4 cópii după rapoartele psihologilor Mariana Marican și Katrinel Armășelu, pe care nu le văzuse până în acel moment.
DGASPC Sector 4 a îndrumat-o să le obțină din dosarul de divorț.
După ce le-a studiat, Mihaela State a realizat că ceva este în neregulă cu documentul întocmit de Katrinel Armășelu - a descoperit că în locul numelui său de familie apare numele Ilie. Atunci s-a gândit la posibilitatea ca o parte din raportul întocmit pentru fiica ei să fi fost copiat după un altul, al unei familii Ilie.
Așa a început femeia o adevărată investigație la capătul căreia Mihaela State a descoperit-o pe Alina Ilie. După ce a căutat-o pe Facebook a încercat să afle date despre aceasta și cu ajutorul Google.
A aflat că Alina Ilie locuia în Sectorul 4, are două fete și este divorțată.
A reușit să îi găsească numărul de telefon, iar după ce a sunat-o și i-a împărtășit bănuielile, Mihaela State și Alina Ilie au făcut schimb de rapoarte. Așa au constatat că documentele au conținut parțial identic, ambele fiind semnate de psihologul Katrinel Armășelu.
Alina Ilie divorțase în 2017 și apelase, alături de fostul soț, la DGASPC Sector 4 pentru consilierea celor două fete pe care le au împreună.
Cazul a fost preluat de Katrinel Armășelu, care a evaluat psihologic atât părinții, cât și minorele.
La finalul ședințelor, Alina Ilie a fost și ea acuzată de alienare parentală, la fel ca Mihaela State. Totuși, femeia a câștigat custodia fetelor în instanță.
Mihaela State a descoperit că parte din porțiunile plagiate de psihologul Katrinel Armășelu din raportul pentru copiii Alinei Ilie, folosite în raportul pentru fiica ei, au fost ulterior preluate de instanța de judecată în decizia prin care creșterea copiilor ei a fost încredințată fostului soț.
Mihaela State a făcut plângere la Colegiul Psihologilor împotriva Marianei Marican și a lui Katrinel Armășelu.
„Nu comentez în niciun fel”
Psihologul Katrinel Armășelu, cea care a întocmit rapoarte de evaluare psihologică cu conținut identic pentru cele două familii, a refuzat să comenteze situația.
Deși inițial a fost deschisă la dialog, când a auzit că este vorba despre o situație de plagiat în cele două documente elaborate în 2017 și 2019, care îi poartă semnătura, Armășelu nu a dorit să ofere un punct de vedere.
„Nu comentez în niciun fel, în niciun caz la telefon, nu știu cine sunteți, nu știu de ce aș comenta. Nu comentez în niciun fel”, a spus Katrinel Armășelu.
Întrebată dacă dorește să își exprime opinia într-o altă circumstanță, psihologul a refuzat „[…] treburile astea le discut în alt context, nu cu jurnaliști”.
Când a fost întrebată care este contextul la care se referă, Armășelu a susținut „în niciun caz cu dumneavoastră” și că „mai departe nu e treaba dumneavoastră în ce context. În context profesional, nu cu jurnaliști, dac-oți fi”.
Măsurile directorului general al DGASPC Sector 4
Corpul de Control al directorului general al DGASPC Sector 4, Dragoș Vasile Pelmuș, a început verificarea activității Centrului de Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii din subordinea Direcției.
Decizia vine după ce reporterul PressOne a solicitat instituției un punct de vedere referitor la rapoartele de consiliere cu conținut identic emise de psihologul Katrinel Armășelu, dar și la recomandările șefei Centrului - Mariana Marican - ca familia State să continue programul de consiliere la cabinetul său privat.
Răspunsul primit de la DGASPC Sector 4 precizează că „aspectele menționate de dumneavoastră au fost comunicate echipei de control pentru a fi verificate, iar în cazul în care se vor confirma, vom lua măsurile legale ce se impun”.
Mai mult, în răspuns este menționat și faptul că „de la preluarea mandatului, respectiv luna decembrie 2018, noua echipă de conducere a instituției acordă o atenție deosebită respectării drepturilor beneficiarilor, în acest sens creând un mecanism riguros de control a tuturor structurilor din subordine, acestea fiind verificate periodic”.
Dosarul de agresiune
În prezent, deși instanța de judecată a stabilit ca domiciliul minorilor să fie la tată, fetița familiei State refuză să locuiască cu tatăl ei. Decizia copilei vine după un episod care s-a petrecut în 2018, când tatăl i-a sucit mâna, lucru atestat printr-un certificat medico-legal.
După incident, mama a prezentat la Secția 26 Poliție certificatul, iar polițiștii au decis să o audieze pe fată, deși tatăl s-a opus.
Minora a fost chestionată trei ore, singură, fără ca mama să fie prezentă. Au fost de față, însă, pe lângă polițist, un avocat din oficiu și o asistentă socială.
Dosarul înregistrat la Secția 26 Poliție a pornit cu încadrare de loviri și alte violențe, iar după audierea fetei, polițiștii au extins-o la agresiune sexuală. Mihaela State spune că ceea ce minora a susținut la Poliție i-a relatat și psihologului Katrinel Armășelu, însă aceasta nu a menționat nimic în raport.
Acum, la un an și două luni după audierea minorei, polițiștii de la Secția 26 i-au comunicat Mihaelei State că în dosar „sunt demersuri”.
Din luna decembrie a anului trecut, fetița - care locuiește cu mama - merge la un alt psiholog, ales de aceasta. Mihaela State a fost și ea consiliată, iar după primele ședințe a primit un raport conform căruia este sănătoasă din punct de vedere psihic.
Femeia nu are un program de vizitare a fiului - acum în vârstă de patru ani -, care locuiește cu tatăl, întrucât instanța nu a stabilit unul, dar reușește să îl vadă atunci când îi permite fostul soț.
Ce spune Colegiul Psihologilor
Profesorul Ion Dafinoiu, președintele Colegiului Psihologilor din România, afirmă că nu este în regulă ca un psiholog să plagieze concluziile dintr-un raport în altul.
Acesta susține că, în situația în care raportul de consiliere psihologică al unei familii este identic cu un altul, membrii familiei în cauză ar trebui să identifice dacă informațiile din document li se potrivesc sau nu.
Dafinoiu susține că la Colegiu au mai existat, în trecut, situații în care părinți aflați în divorț s-au sesizat pentru rapoarte de consiliere care nu reflectau realitatea.
„E greu de spus dacă este sau nu o problemă și vă spun de ce. Pentru că sigur, în măsura în care sunt anumite etichete evaluative, diagnostice, după aceea prescripții psihologice similiare, dacă diferența dintre cele două (n.r. - evaluări) nu este mare nu ar fi nicio problemă. Ideea este că cei care au fost consiliați, ei ar trebui să spună dacă li se potrivește sau nu ceea ce li s-a prezentat”, spune Ion Dafinoiu.
Referitor la concluziile copy-paste din rapoartele de consiliere ale familiilor State și Ilie, acesta a susține că așa ceva nu este normal.
„[...] sigur că în principiu nu este totuși ok să facem copy-paste, dar sunt o serie de șabloane verbale. Încă o dată repet, cea mai bună dovadă dacă e ok sau nu este măsura în care beneficiarii afirmă că ceea ce scrie acolo este în acord cu problemele pe care le-au prezentat consilierului și în ce măsură în cazul în care sunt prescripții acolo i-a ajutat în vreun fel sau nu”.
Întrebat dacă într-o astfel de situație, în care un psiholog plagiază un raport, există sancțiuni, Dafinoiu spune că „sancțiunea se face după o evaluare de către comisia de deontologie a Colegiului Psihologilor și această analiză se face în baza unei sesizări, a unei reclamații”.
Acesta susține că a mai întâmpinat la Colegiu astfel de situații și că de obicei „dacă părinții respectivi se simt tratați incorect de către psihologul care a făcut evaluarea, se face o contestație și se evaluează contestația, se realizează o audiere a celor care au făcut raportul și a celor care au fost vizați de raport”.
Ion Dafinoiu spune că părerea sa contează mai puțin întrucât comisia de deontologie a Colegiului Psihologilor este singura care poate trage o concluzie după ce audiază toate părțile implicate.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this