Ion Indolean
Redactor
21/04/2018
Seven Pounds / Șapte suflete
Când a fost lansat, în 2008, Seven Pounds a stârnit negativ o parte din critica americană de cinema, acea parte care e interesată mai degrabă de nivelul realizării tehnice sau dacă scenariul are fracturi de logică.
S-a spus atunci că filmul italianului Gabriele Muccino – care îl alegea din nou pe Will Smith ca protagonist, după doi ani de când lucraseră împreună la tulburătorul „The Pursuit of Happyness” – ar fi repetitiv, neverosimil, lipsit de umor sau prea asamblat, că prea sunt toate la locul lor şi vin exact atunci când trebuie.
Că o asemenea poveste e prea bună ca să fie adevărată.
Și poate că da, într-adevăr, e greu să credem că un bărbat chinuit de vină după ce a comis un accident mortal ar decide să ajute, sacrificându-se, şapte oameni care-i sunt parţial sau complet necunoscuți.
Numai că, așa cum se întâmplă deseori, spectatorii n-au ținut cont de reținerile criticilor, ci au rezonat pur și simplu cu acest personaj care încearcă să repare ceva în ordinea bunătății de pe Pământ, și nu pentru că e obligat de lege, ci doar pentru că așa-i spune propria conştiinţă.
Înainte de accident, Ben e bărbatul tânăr și de succes care a reușit în viață și căruia nu pare a-i lipsi nimic: are o soție iubitoare, o profesie de top și o superbă casă pe plajă, la Pacific.
Din această relaxare, poate dintr-o prea mare siguranță de sine, se naște neglijența care declanșează dezastrul.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
Bărbatul realizat și cu o bunăstare psihică de invidiat devine hăituitul, depresivul, o fantomă care-și caută eliberarea din această lume.
Din fericire, căința îi dă o șansă la izbăvire: Ben începe să caute șapte oameni buni, fiecare cu povara unei mari suferințe, despre care să fie convins că merită să fie salvați.
Iar reacția lor este cât se poate de firească: cine și-ar imagina că o persoană apărută din senin i-ar putea oferi darul de care are cea mai mare nevoie fără a cere nimic în schimb?
Cine-i formează pe formatori? Ministerul Sănătății lasă pregătirea practicienilor de medicină alternativă pe seama unor medici care practică „regresia în vieți anterioare”
Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege pentru reglementarea medicinei alternative. La elaborarea ei a contribuit și o specialistă din sistemul public care practică „regresia în vieți anterioare”.
Monarhia salvează energia. Doar 13% din liniile de înaltă tensiune din România sunt „noi”. Restul sunt proiectate de ingineri din perioada interbelică
România anului 2024 încă mai depinde într-o proporție de aproape 90% de această rețea energetică gândită și proiectată în urmă cu aproape 80 de ani.
Unde s-a mai văzut altruism pur? Unde s-a mai văzut salvator dezinteresat?
Unul dintre cei șapte pe care Ben decide să îi salveze este Emily (Rosario Dawson), a cărei inimă este foarte bolnavă. Între ei se înfiripă o dragoste disperată și fragilă, căreia regizorul Gabriele Muccino îi dedică scene de o rară tandrețe.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Ca spectator, știi că Ben a ales un drum fără întoarcere și, totuși, îți dorești să apară, cumva, o cale pentru ca ei să nu se despartă − să existe o rezolvare neașteptată a acestei situații implacabile.
Dar miza majoră a filmului rămâne una morală.
Putem să știm dacă cei pe care îi ajutăm sunt de bună credinţă? Cum verificăm acest lucru şi în ce măsură e firesc să o facem?
Cine suntem noi să judecăm? Și cine suntem noi să intervenim abrupt în viețile unor străini, fie și cu bune intenții?
Cu toate îmbinările sale „prea” perfecte, filmul Seven Pounds – care poate fi văzut sau revăzut pe Netflix – rezonează în cele mai vulnerabile încăperi ale sufletului şi reușește să ne amintească, măcar pentru câteva momente, că oricând putem încerca să fim niște oameni mai buni.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this