Senatorul Ioan-Iustin Talpoș. Foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Senatorul Talpoș-Iute

N-ați trăit niciodată senzația că nu vă găsiți nicăieri locul? Ca să nu cadă pradă acestei angoase, senatorul Ioan-Iustin Talpoș (43 de ani) s-a aflat în continuă mișcare în ultimii patru ani.

A reușit o performanță rarisimă chiar și în peisajul mereu imprevizibil al politicii românești: a trecut prin două partide, PMP și UNPR, s-a lipit de grupurile parlamentare ale altor două, PSD și PNL, susținând în același timp că e, de fapt, independent.

Spune că a intrat de tânăr în politică, în PD, la 24 de ani, cu obiectivul de a ”schimba lucrurile” în jurul său. Pentru ultimii patru ani, când trece de la puterea locală la cea națională, e necesară o scurtă monitorizare a mișcării sale continue.


Așadar, Talpoș intră în Parlament în 2016 pe listele PMP.

O virează spre PSD doi ani mai târziu, moment marcat printr-o conferință de presă alături de președintele filialei Maramureș, Gabriel Zetea. Acesta din urmă i se adresează lui Talpoș cu apelativul ”noul nostru coleg”, iar senatorul explică de ce a ales să vină lângă PSD.

Pe scurt: ”m-am gândit la trecut, am analizat prezentul și mi-am imaginat viitorul”. Cu doar câteva săptămâni înainte de acest moment, era încă reprezentantul PMP și își imagina un viitor sumbru cu PSD-ALDE la putere, printr-o vituperantă declarație politică:

”Este absurd și incorect să ruinezi întreaga clasă de mijloc a României, doar pentru a implementa niște politici populiste. Actualul context este consecința directă a măsurilor economice luate de guvernele PSD-ALDE, care au tăiat cheltuielile pentru investiții și au cheltuit banii de la buget pe pomeni electorale. Această situație trebuie să înceteze! Economia României nu se poate redresa, din pix, ca la Teleorman!”.

Dar, dacă ceea ce e valabil azi pică mâine, imaginați-vă ce se poate întâmpla în câteva săptămâni. Talpoș mergea cu brațele deschise spre viitor, adică spre PSD.

În martie 2019, Talpoș se înscrie în UNPR. ”Generalul” Gabriel Oprea decide ca lista partidului pentru Europarlamentare să fie deschisă de Ilie Năstase și Anghel Iordănescu, iar pe Talpoș îl numește vicepreședinte interimar.

Revista Pressei

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt curios

”Vreau să vi-l prezint pe noul nostru coleg, domul senator Ioan Talpoș. E senator de Maramureș. Este în primul rând ofițer în rezervă, vânător de munte, profesor, inginer, fost consilier municipal la Baia Mare. Este un om serios, un prieten de al meu și al secretarului general Nuțu Fonta și îi urăm bun venit în echipa noastră. De astăzi este vicepreședinte interimar la nivel național”, a sunat prezentarea pe care i-a făcut Oprea lui Talpoș.

Nouă luni mai târziu, Talpoș demisionează din UNPR. Votează moțiunea de cenzură și anunță afilierea la grupul parlamentar al Partidului Național Liberal.

”Pagina de Facebook a unui politician, fie unul bun, fie unul prost, nu poate avea doar 100 de like-uri”

L-am întrebat ce ar trebui să înțeleagă votanții care l-au trimis în Parlament din sinuosul său traseu politic. Talpoș susține că n-a fost niciodată membru al PSD, ci doar afiliat la grupul parlamentar al partidului condus de Viorica Dăncilă. Și că era un ”artificiu” care-i permitea să facă parte din anumite comisii parlamentare.

Talpoș Iustin. Foto: arhiva personala facebook

”Aș fi putut rămâne printre neafiliați, dar ar fi fost mai greu așa să ajung în comisiile parlamentare”, a declarat Talpoș pentru PressOne.

Senatorul spune că a votat moțiunea de cenzură ca senator independent și că ultimul partid în care s-a înscris a fost UNPR-ul lui Gabriel Oprea.

”Nu știu de unde s-a scos că am fost exclus din PSD. Cum să fiu exclus dacă n-am făcut niciodată parte din PSD. După demisia din PMP, am fost afiliat grupului parlamentar al PSD. Asta e cu totul altceva. Mai târziu, m-am înscris în UNPR, partid pe care l-am părăsit în septembrie tocmai pentru că nu puteam fi de acord cu ideea fuziunii cu PSD”, a mai spus Talpoș.

Acesta a explicat și de ce a plecat din PMP, partidul care l-a propulsat în Senat. În 2016, a candidat pentru alegerile locale din Baia Mare, împotriva lui Cherecheș, aflat în închisoare. S-a simțit trădat de colegi de-ai săi din PMP.

”Primarul se dusese puțin să se odihnească la Gherla, iar oameni din interiorul partidului meu îl susțineau pe acesta”. Cherecheș a câștigat cu puțin peste 70 la sută din voturi, în timp ce Talpoș a luat 9 procente.

Talpoș susține că un simpatizant USR din Baia Mare a făcut o pagină falsă de Facebook în numele lui și că îi lezează imaginea prin mesajele pe care le postează. Și că de aici i s-a creat reputația unui traseist politic.

”I-am spus și senatorului USR, Mihai Goțiu, că nu e normal să se întâmple așa ceva. Mi-a recomandat să stau liniștit că lui i s-au făcut cinci pagini false de facebook pe care le controlează advesarii politici. Ce dovezi am că nu e de fapt pagina mea de Facebook? Are 100 de likeuri. Păi cred că orice politician, fie bun, fie prost, adună mai mult de 100 de likeuri”, a mai spus Talpoș.

”Sunt niște nuanțe. Eu sunt senator independent. Afilierea la grupul parlamentar al unui partid nu înseamnă adeziunea la acel partid. Uite și exemplul lui Nicușor Dan. Și el e parlamentar independent afiliat grupului parlamentar al USR”

Ioan Talpoș, senator
  • Iustin Talpoş s-a născut în data de 18 ianuarie 1976, în Baia-Sprie. A urmat cursurile Liceului Economic din Baia Mare. Este licenţiat al Universităţii ”Ştefan cel Mare” din Suceava, specializarea istorie-geografie.
  • A obţinut diploma de masterat în domeniul managementului afacerilor, la Universitatea ”Vasile Goldiş” din Baia Mare.
  • Este absolvent al Şcolii de ofiţeri în rezervă Predeal, cu grad de sublocotenent, la arma vânători de munte.
  • Din 1999 a urmat o carieră didactică, fiind profesor la mai multe unităţi de învăţământ din judeţ. Din 2004, este profesor titular, grad didactic I la Şcoala Gimnazială cu clasele I-VIII ”Lucian Blaga” din Baia Mare. În perioada 2012-2014, a ocupat funcţia de director al acestei instituţii de învăţământ.
Poțifacediferența.

Dacă te abonezi cu doar 3€ pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine.

Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.

Prin card sau PayPal:
O singură dată
Lunar
3€
5€
10€
Prin cont bancar:
RO54 BTRL RONC RT02 4298 9602

Fundația PressOne
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca

Redirecționează:
20% din impozitul pe profit al companiei

Din taxele pe profitul companiei tale, poți alege ca până la 20% să meargă către echipamente video și reportaje, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la marketing@pressone.ro.

*Baza legală poate fi consultată AICI.

3.5% din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 3.5% să meargă către articolele și newsletterele noastre, nu către stat.

Descarcă formularul de AICI.

Trebuie să completezi doar secțiunea I, cu datele tale personale.

Apoi depune-l la ANAF până pe 25 Mai, la organul fiscal de care aparții, fie direct, fie prin scrisoare recomandată.

Poți găsi aici lista adreselor.

REVISTA PRESSEI

Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.

Sunt Curios
Celemaicititearticole
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...