Foto: Afrajtova / Dreamstime
17/05/2017
Trei confuzii majore despre organizarea timpului
1. Sarcinile urgente nu sunt întotdeauna importante
Fostului președinte american Dwight Eisenhower i se atribuie unul dintre principiile referitoare la prioritizarea activităților:
„Ceea ce este important este rareori urgent, iar ceea ce este urgent este rareori important.”
Sarcinile urgente, precum deadline-urile și email-urile, sunt cele care ne solicită atenția imediat. Sarcinile importante, cum ar fi munca profundă, cititul sau reflecția, sunt cele care contribuie la împlinirea obiectivelor pe termen lung.
Plecând de la observația lui Eisenhower, autorul Stephen Covey a popularizat o matrice care împarte activitățile în patru cadrane: (1) urgente și importante, (2) importante, dar nu urgente, (3) urgente, dar nu importante, (4) nici urgente și nici importante.
Acest model mental de clasificare a activităților este folositor pentru oricine vrea să-și consume judicios timpul și energia.
2. Eficiența și eficacitatea nu sunt sinonime
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
În cartea care a pus temeliile managementului modern, Peter Drucker face distincția între eficiență și eficacitate.
Eficiența înseamnă să faci lucrurile bine, eficacitatea presupune să faci lucrurile care trebuie. Jocul de cuvinte din engleză este mai elocvent: doing things right vs doing the right things.
Această distincție este mai importantă ca niciodată pentru că trăim într-o cultură tehnologică, care fetișizează eficiența.
Ce faci în ultimul weekend înainte de Crăciun în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Recomandările PressOne
Târguri de Crăciun în București, târg de designeri în Cluj-Napoca, Seri de TraIARNĂ în Timișoara și concert de colinde în Iași. Tu ce faci în weekend?
Ce ne așteaptă în 2025. 5 tendințe în tehnologie
Avans uriaș în domeniul inteligenței artificiale, cu roboți tot mai „umani”, medicină personalizată și de înaltă precizie, energie electrică tot mai verde, noi misiuni pe Lună, mașinile hibride preiau conducerea - doar câteva dintre tendințele tehnologice ale lui 2025
Literatura de productivitate ne învață să facem lucrurile mai repede și mai bine, dar, așa cum avertiza Drucker, „nimic nu e mai nefolositor decât să faci într-un mod foarte eficient ceva ce n-ar trebui făcut deloc”.
Această decizie strategică − ce merită și ce nu merită făcut − este cea care determină eficacitatea muncii fiecăruia.
3. Managerii și creativii au programe diferite
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Într-un eseu publicat în 2009, Paul Graham, unul dintre cei mai cunoscuți investitori din Silicon Valley, a explicat diferența între agenda managerilor și agenda creativilor.
În timp ce managerii au ziua împărțită în intervale de o oră, programatorii, designerii sau scriitorii au nevoie de cel puțin o jumătate de zi pentru a-și pune mintea în mișcare.
Ăsta e motivul pentru care întâlnirile se încadrează perfect în programul fragmentat al managerilor, dar sunt detestate de cei care au nevoie de câteva ore de lucru fără întrerupere pentru a intra într-o stare de flow creativ.
Aplicațiile de comunicare facilitează și mai mult întreruperile, așa că aceia care își câștigă pâinea dintr-o muncă intelectual-creativă trebuie să-și protejeze cu îndârjire atenția și timpul de lucru.
Pentru cei mai mulți, asta înseamnă folosirea orelor dinainte de prânz pentru muncă profundă și lăsarea treburilor administrativ-logistice pe după-amiază.
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this