Bufnița Motorină, în ziua eliberării sale. Foto: Asociația Peregrinus
01/08/2017
Motorină
Un mic și pufos ciuf de pădure, mai mult puf decât ciuf, a aterizat pe 8 mai 2017, aproape de Calea Griviței din București, pe teritoriul câtorva câini care l-au socotit repede un intrus comestibil.
Un bărbat a intervenit salutar, înainte ca puiul de bufniță să fie înhățat de stăpânii patrupezi ai locului. Faptele au avut loc în curtea largă a unui atelier auto.
Salvatorul puiului, Valeriu Dobre (36 de ani), locuiește în București și este mecanic la respectivul service.
„Puiul căzuse din pom. Erau patru-cinci câini care voiau să-l mănânce. L-am luat și l-am băgat în atelier. Acolo, pe unde a zburat, pe unde s-a băgat, el știe”, povestește Valeriu Dobre.
După noaptea în care ciuful cu ochi rotunzi ca farurile unei mașini de epocă a stat închis înăuntru (video), mecanicul auto a contactat Asociația Peregrinus, specializată în salvarea și reabilitarea păsărilor răpitoare.
Așa a ajuns puiul la cabinetul veterinar MDP Vet, în zona stației de metrou 1 Decembrie 1918.
Vecin cu Bailey
Paul Chirana (30 de ani), reabilitator la Asociația Peregrinus, a preluat pe 9 mai puiul de la Valeriu Dobre. Pentru că „venise dintr-un service auto și avea pe picioare și pe coadă urme de motorină sau de ulei de motor”, ciuful a fost internat cu numele Motorină, explică Paul Chirana.
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Crezi că e nevoie de presă independentă? Dacă da, cu doar 5 euro pe lună poți face diferența chiar acum!
A urmat „inspecția tehnică”.
„În cazul lui Motorină, au fost analize de laborator, am văzut că nu are paraziți interni. A avut un deficit mare de calciu, era ușor subdezvoltat pentru vârsta lui – o lună –, dar era sănătos.
Penajul arăta bine, era doar ușor murdar. A existat o deparazitare externă, pentru că avea purici”, adaugă Chirana.
În ziua internării sale, Motorină a fost ospătat cu penseta (video).
„Din a doua zi a putut să mănânce singurel. În a patra zi a fost băgat în aceeași volieră cu Bailey, un alt pui de ciuf, un pic mai mare decât Motorină.
Apoi, într-una din următoarele trei-patru zile, Motorină și Bailey s-au certat pe un șoricel. Nici nu știau cum să se certe. A fost mai mult o joacă între ei”, spune Paul Chirana.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
După mai bine de o lună în care și-a lepădat puful și și-a completat penajul de juvenil, era limpede că Motorină, apt de zbor, nu va mai face mulți purici – la figurat, firește – în volieră.
Pe 20 iunie, a fost pus într-o cușcă albă din plastic și dus cu mașina în Parcul Tineretului, pentru că, arată Paul Chirana, acolo „se află o colonie de ciufi”.
„Motorină este singurul individ căruia i-am dat drumul de pe cușca de transport, pentru că în drumul acela de 20 de minute se atașase de ea.”
„Bufniță socială”
Dintre păsările răpitoare nocturne existente în România, ciuful de pădure (Asio otus) are „caracterul cel mai pronunțat de bufniță socială”, spunea biologul Dorin Damoc, de la Societatea Ornitologică Română, într-un articol publicat anul trecut de PressOne.
Potrivit lui Dorin Damoc, ciuful de pădure este o prezență „relativ obișnuită” în unele localități din țară.
*
Despre bufnițe au mai apărut:
A doua călătorie a unei bufnițe polare
O poveste cu bufnițe albe ca zăpada
Înalta societate a bufnițelor din centrul Olteniței
Avem nevoie de ajutorul tău!
Mulți ne citesc, puțini ne susțin. Asta e realitatea. Dar jurnalismul independent și de serviciu public nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună sau prin redirecționarea a 3.5% din impozitul tău pe venit, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, dar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this