Cinci sfaturi pentru un somn mai bun

Foto: Kinga Cichewicz / Unsplash.com

1. Fă-ți un program fix de somn. Potrivit unui neurolog care studiază somnul la Harvard Medical School, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a dormi mai bine este să te culci și să te trezești zilnic la aceleași ore.

Pe cât posibil, programul de somn ar trebui aliniat cu ceasul biologic al organismului.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru medicină a fost acordat unor cercetători americani care au arătat că ritmul circadian este controlat de o genă care se află în aproape fiecare celulă din corp.

Practic, corpul uman este făcut să fie activ în timpul zilei și să se odihnească în timpul nopții, iar nerespectarea acestui ciclu natural este asociată cu grave probleme de sănătate.

2. Lasă dormitorul să fie un spațiu pentru odihnă. Mediul ideal pentru dormit este întunecat, răcoros și liniștit, așa că încearcă să controlezi lumina, temperatura (18-21 de grade Celsius) și zgomotele.

Investește în rulouri opace pentru ferestre, într-o saltea de calitate și în lenjerii de pat confortabile. Dacă nu poți schimba arhitectura dormitorului în care locuiești sau dacă faci deplasări frecvent, atunci folosește o mască pentru somn și dopuri de urechi.

3. Evită ecranele cu o oră înainte de culcare. Ecranele emit o lumină albastră care inhibă producția de melatonină, un hormon care reglează somnul. Practic, lumina puternică a ecranelor transmite creierului că afară este încă zi și că, deci, corpul trebuie să fie activ.

Însă lumina albastră nu este singura problemă. Tot mai mulți oameni citesc știrile, își verifică mailul sau stau pe Facebook înainte de a adormi, iar efectul psihologic este o stare vagă de neliniște.

Dacă mintea ți-e agitată sau ai prea multe griji pe cap înainte de a adormi, încearcă să lași telefonul în afara dormitorului și să citești o carte de ficțiune.

4. Evită cafeaua, mesele grele și alcoolul seara. Cafeina rămâne în organism până la opt ore, așa că e mai bine să nu bei cafea după-amiaza dacă vrei să adormi ușor.

Mâncatul influențează circulația sângelui în organism, menținându-l activ, iar o cină grea poate pune presiune pe esofag, provocând arsuri la stomac.

Efectul alcoolului este mai înșelător. Alcoolul este un sedativ, așa că mulți oameni beau un pahar seara ca să adoarmă mai ușor. Problema este că alcoolul fragmentează somnul și poate provoca dureri de cap, stări de transpirație, coșmaruri.

Totodată, alcoolul reduce durata somnului profund și ne face să ne trezim de mai multe ori de-a lungul nopții, fără să ne dăm seama. Ăsta e motivul pentru care, după o seară în oraș, te trezești obosit chiar dacă ai dormit 7-8 ore.

5. Trage un pui de somn când ai ocazia. Pentru oamenii care lucrează la birou, moleșeala de după-amiază este inevitabilă, așa că tot mai multe companii din Occident le pun la dispoziție angajaților spații pentru a se odihni în timpul serviciului.

Până când această practică se va răspândi, cei care lucrează singuri în birou sau care lucrează de acasă au posibilitatea de a-și încărca bateriile cu un power nap de 20 de minute.

Studiile arată că 20 de minute de odihnă sunt suficiente pentru a înviora mintea și a îmbunătăți funcțiile cognitive ale creierului.

Ți-a plăcut acest articol?

Atunci vrem să te rugăm ceva.

Dacă subiectele pe care le alegem ți se par relevante, iar stilul nostru nu te agresează, dacă PressOne este o oază de normalitate pentru tine, înseamnă că faci parte dintre acei oameni la care ne gândim în fiecare zi.

Orice donație va fi un semn că munca noastră își atinge scopul. Îți mulțumim.

Donează