Liviu Robert Neagu, secretar general adjunct al Guvernului. Foto: Lucian Muntean
29/03/2016
Secretarul general adjunct al Guvernului, fost ofițer SRI, vinde mobilă în Palatul Victoria
Secretarul general adjunct al Guvernului, Liviu Neagu (41 de ani), a vândut Ministerului Comunicațiilor, de când e în funcție, rafturi și dulapuri în valoare de peste 100.000 de lei (un miliard de lei vechi).
Informațiile referitoare la contractele încheiate în 2014 și 2015 între Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) și firma VGS Art Design SRL, deținută de Neagu, apar atât în declarația de interese a acestuia, depusă în iunie 2015, cât și în lista achizițiilor publice ale MCSI.
Poreclit de presă „bodyguard-ul lui Dan Diaconescu”, după ce o altă firmă a sa l-a păzit pe patronul OTV în campania electorală din 2012, Neagu a lucrat 10 ani în SRI și acum este membru UNPR.
Căderea Executivului, după tragedia din #Colectiv, nu i-a pus în pericol funcția de adjunct al secretarului general al Guvernului.
Din fieful lui Dragnea la dreapta lui Ponta
Liviu Robert Neagu este un personaj puțin cunoscut. Originar din Teleorman, a absolvit Institutul Național de Informații în 1997 și a lucrat timp de 10 ani în SRI.
În 2011 s-a înscris în PP-DD, unde s-a „lipit” de Dan Diaconescu și a devenit secretar general al partidului. La alegerile parlamentare din 2012, a candidat, fără succes, pentru un post de senator în Neamț.
La acea dată, presa locală din Teleorman a scris că firma de pază a lui Neagu, Valahia Guard Security SRL, ar fi asigurat protecția lui Dan Diaconescu.
Vrem să putem relata în profunzime despre viața de zi cu zi a românilor, așa cum e ea. Dacă e important și pentru tine, ajută-ne să o ducem la capăt! Orice sumă contează.
În 2014, Victor Ponta a încheiat un protocol de colaborare cu Dan Diaconescu în vederea alegerilor prezidențiale. Doi membri PP-DD au primit posturi în Executiv, deși premierul insistase că nu se pune problema cooptării în coaliție a partidului condus de Dan Diaconescu.
Unul dintre cei doi a fost Liviu Neagu, numit secretar general adjunct al Guvernului în iunie 2014.
Chestionat de ziariști, Ponta a apelat la o replică din filmul „B.D. la munte și la mare” și a spus că pe Neagu îl recomandă „vocea și talentul”.
De ce mor pacienții cu AVC din România. La niciun spital din țară nu există serviciu de gardă pentru o intervenție care i-ar putea salva
În spitalele din România se fac și de 5 ori mai puține intervenții care pot salva viața unui pacient cu AVC față de recomandările europene. Lipsesc serviciile de gardă, centrele speciale sunt prea puține, iar finanțările insuficiente.
Cursurile de investiții care îți promit că te fac milionar printr-o formulă magică. Cum operează firmele de „pariuri la bursă”, ale căror proprietari se filmează în avioane de lux pentru Tik Tok
O firmă care își face agresiv reclamă pe internet spune că are în buzunar o „metodă revoluționară” de a juca la bursă. Pentru a ajunge la acest secret, trebuie însă să plătești 10.500 de euro pentru un „program de mentorat.”
De atunci au trecut aproape doi ani, Ponta nu mai e prim-ministru, dar Neagu își continuă afacerile în Guvern, dar mai ales în Teleorman, unde presa locală a scris că ar fi fost sprijinit de noul lider al PSD – Liviu Dragnea.
Un miliard pentru rafturi și dulapuri
Secretariatul General al Guvernului (SGG) trebuie să rezolve problemele organizatorice, juridice, economice și tehnice ale Guvernului. În plus, SGG reprezintă Executivul în instanțele judecătorești. Se află în subordinea primului ministru, iar din conducerea sa fac parte 4 persoane.
Un newsletter pentru cititori curioși și inteligenți.
Sunt curios
Secretar general al Guvernului este, din noiembrie 2015, Sorin Sergiu Chelmu, care are rang de ministru. Secundul său este Liviu Neagu, care are rang de secretar de stat.
La ora actuală, Neagu este membru UNPR. A ajuns în partidul fondat de Gabriel Oprea și condus acum de Valeriu Steriu odată cu fuziunea dintre UNPR și PP-DD, anunțată în vara lui 2015.
Pe lângă funcțiile politice, Liviu Neagu deține două firme: SC Valahia Guard Security SRL și SC VGS Art Design SRL. Ambele figurează în declarația sa de interese din 2015, în care Neagu a menționat inclusiv contractele încheiate de cele două entități.
Din acest document reiese că VGS Art Design SRL a devenit furnizor al Guvernului la numai câteva luni după ce patronul firmei fusese instalat ca adjunct al șefului SGG.
Mai exact, Neagu a vândut mobilă de peste 100.000 lei Ministerului Comunicațiilor, condus pe atunci de Răzvan Cotovelea.
Neagu a semnat două contracte cu Guvernul: unul cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), în valoare de 70.000 de lei, și unul de 30.000 de lei cu CERT-RO (Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică) – instituție aflată în subordinea aceluiași minister.
Din conducerea CERT-RO fac parte reprezentanți de la MCSI, MApN, MAI, precum și de la SRI și SIE.
Potrivit Situației plăților efectuate în octombrie 2014 de către Ministerul Comunicațiilor, firma lui Neagu a încasat mai întâi 52.600 de lei pentru rafturi și dulapuri.
Același document indică faptul că banii au venit din fonduri externe nerambursabile post-aderare.
În noiembrie 2014, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, firma VGS Art Design SRL a primit alți 17.533 de lei, tot pentru rafturi și dulapuri, și tot din fonduri externe nerambursabile. Contractul fusese încheiat în luna august a anului 2014.
Al doilea contract – încheiat cu CERT-RO – a fost semnat în aprilie 2015, pentru suma de 32.116 lei. Banii au fost achitați din bugetul de stat în iunie 2015, pentru mobilarea unei săli de conferințe.
Situația plăților efectuate în iunie 2015 de CERT-RO, instituție aflată în subordinea Ministerului Comunicațiilor.
Abonat la bani publici
Declarația de interese semnată de Liviu Neagu include și contractele încheiate de firma sa de securitate, în care secretarul general adjunct al Guvernului este asociat unic.
Din document reiese că mai multe primării, spitale și școli din județul Teleorman sunt păzite de firma fostului ofițer SRI.
Numai în 2014, SC Valahia Guard Security SRL a încheiat în Teleorman contracte de peste 600.000 de lei.
În 2014, Consiliul Local al municipiului Alexandria – unde PSD și PP-DD formaseră majoritate – a desemnat doi viceprimari noi. Unul dintre ei este Lucian Iotu, cumnat cu Liviu Neagu și fost director al firmei Valahia Guard Security.
În declarația de interese din 2014, Lucian Iotu figura și ca administrator al VSG Art Design SRL, firmă din care deținea 10%.
Ce (nu) spune Guvernul
Liviu Neagu nu a putut fi contactat pentru a comenta. Drept urmare, am încercat „mai sus”: mai întâi, la șeful său, secretarul general al Guvernului, Sorin Sergiu Chelmu.
„În ce situație m-ați pus! Drept să spun, eu și domnul Neagu nu prea ținem legătura. El e mai mult pe relația cu Parlamentul. Lăsați-mă să văd despre ce este vorba și sunați-mă mâine”, a spus Chelmu.
A doua zi (marți, 29 martie), șeful SGG nu a mai răspuns apelurilor noastre. L-am sunat, în consecință, pe purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
„Nu avem nicio poziție oficială pe tema asta. Știți foarte bine cu ce se ocupă Guvernul. Nu e loc de comentarii, de explicații. Dacă e o problemă de incompatibilitate, va fi tratată ca atare. Și sunt instituții care fac asta. Dacă dumneavoastră sesizați instituția, instituția va reacționa”, a declarat Dan Suciu.
Treaba presei e să informeze, nu să trimită sesizări către ANI sau către alte instituții. Când jurnalistul pune punct articolului, începe menirea altcuiva.
Liviu Neagu alături de noul președinte al UNPR, Valeriu Steriu. Foto: Lucian Muntean
Avem nevoie de ajutorul tău!
Jurnalismul independent nu se face cu aer, nici cu încurajări, și mai ales nici cu bani de la partide, politicieni sau industriile care creează dependență. Se face, în primul rând, cu bani de la cititori, adică de cei care sunt informați corect, cu mari eforturi, de puținii jurnaliști corecți care au mai rămas în România.
De aceea, este vital pentru noi să fim susținuți de cititorii noștri.
Dacă ne susții cu o sumă mică pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, onest, care merge în profunzime, să ne continuăm lupta contra corupției, plagiatelor, dezinformării, poluării, să facem reportaje imersive despre România reală și să scriem despre oamenii care o transformă în bine. Să dăm zgomotul la o parte și să-ți arătăm ce merită cu adevărat știut din ce se întâmplă în jur.
Ne poți ajuta chiar acum. Orice sumă contează, iar faptul că devii și rămâi abonat PressOne face toată diferența. Poți folosi direct caseta de mai jos sau accesa pagina Susține pentru alte modalități în care ne poți sprijini.
Vrei să ne ajuți? Orice sumă contează.
Share this